Liity verkostomme!

ruoka

Brysselillä on edessään uusia vatsakipuja, jotka johtuvat Euroopan elintarvikealan vaarantuvasta väärästä politiikasta

SHARE:

Julkaistu

on

Elintarvikepolitiikka on aina ollut Brysselille hankala kysymys – laajalle levinnyt havainto siitä, että EU oli kieltänyt "taivuttavat banaanit", tuli Leave-iskulause esimerkiksi Brexit-kansanäänestyksen aikana – ja poliittiset päättäjät näyttävät astuneen asiaan jälleen, kun ranskalaiset juustonvalmistajat olivat aseissa ehdotuksesta. EU:n kierrätyslakipakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus (PPWR).

He syyttävät ehdotettua lakiesitystä, jolla pyritään luopumaan kertakäyttöpakkauksista kierrätysmateriaalien sijaan, että se vaarantaa yhden Ranskan arvostetuimmista kulinaarisista herkuista. Juustonvalmistajat näkevät lain sisällä mahdollisen kieltää yhden heidän erottuvimmista käyntikorteistaan, tutun puulaatikon, jossa Camembertia myydään.

Kuten Camembert-fanit tietävät, puinen laatikko on enemmän kuin maalaismainen kosketus piknikille ja puutarhajuhlille. Kevyt puinen laatikko on korvaamaton, ei vain siksi, että se on elintärkeä juuston ainutlaatuisen maun säilyttämiselle ja usein myös juuston ikääntymisprosessille, vaan myös siksi, että se tarjoaa rakenteellista vakautta, jonka ansiosta juusto ei romahda. kuljetus.

Euroopan parlamenttivaalien lähestyessä lainsäädäntö, joka voisi kieltää Camembertin tyylikkäät puulaatikot, saattaa välittää karikatyyrin koskemattomasta, lastenhoitajavaltiosta Euroopasta ja suututtaa maatalousyhteisön, joka on jo suuttunut muista poliittisista ehdotuksista, kuten pakkauksen yhdenmukaistetun etuosan käyttöönotosta. (FOP) ravintoarvomerkinnät.

Opi priorisoimaan vaikuttava lainsäädäntö

Valitettavasti Brysselin kuplan poliittisilla päättäjillä on taipumus vahvistaa monien eurooppalaisten tunnetta siitä, että EU:n toimielimet ymmärtävät väärin kansalaisille tärkeän asian, kun ne harjoittavat kiistanalaista elintarvikepolitiikkaa, jolla on laaja-alaisia ​​vaikutuksia, samalla kun ne jättävät salaperäisesti huomiotta todelliset kiireelliset ongelmat.

Vilkas keskustelu on riehunut vuosia Brysselin suunnitelmista harmonisoida FOP-ravintomerkintöjä, ja monet maatalouselintarvikealan asiantuntijat pelkäävät EU:n olevan vakavan tilanteen partaalla.

Mainos

politiikan virhe. Nutri-Score, ranskalaissyntyinen levy-yhtiö, on ollut pitkään FOP-merkin liikkeen suosikki, mutta levy on kärsinyt valtavista kiistoista perustamisestaan ​​lähtien. Vaikka sen väitetty tavoitteena on tukea terveellistä syömistä luokittelemalla elintarvikkeet hyvistä huonoihin kirjainluokan avulla, etiketin algoritmin jatkuva käänteleminen on johtanut oikeutettuun takaiskuon Euroopan maista, joista useat ovat nyt kieltäneet etiketin käytön. , pitäen sitä "harhaanjohtavana" kuluttajia kohtaan. Nutri-pisteet eivät myöskään ole vaarassa pelkästään kuluttajille – maanviljelijät pelkäävät, että sen tiettyjen perintöruokien demonisointi voi leikata heidän liiketoimintaansa jyrkästi.

Vuosia kestäneen kiistan jälkeen ehdotuksesta ottaa käyttöön kiistanalainen merkintä, kuten Nutri-score kaikkialla blokissa, Brysselillä ei todellakaan ole varaa uuteen kyseenalaiseen politiikkaan, joka vahvistaa eurooppalaisten maataloustuottajien toimintaa. näkemys että EU:n lainsäätäjät eivät puhu heidän puolestaan ​​– ehdotettu kierrätyslaki näyttää kuitenkin juuri siltä.

Ympäristöllisesti ja taloudellisesti kyseenalaista

Nykyisessä versiossaan ehdotetun tekstin mukaan kaikkien markkinoille saatettujen pakkausten on oltava kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä, mikä pakottaa pakkaajat perustamaan kierrätysketjun. Euroopan komission virkamiehet ovat vaatineet, että laki ei estäisi puisten pakkausten, kuten kuuluisten Camembert-laatikoiden käyttöä, vaan pakottaisi tuottajat parantamaan laatikoiden kierrätettävyyttä – mutta tuottajat ovat varoittaneet, että puun kierrätysketjun perustaminen olisi vaikeaa. ja aivan liian kallista – noin 200 kertaa kalliimpaa kuin lasi.

Alan asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet, miksi puu ylipäänsä on Brysselin hiuspisteessä – kuten Ranskan kulttuuriperintösäätiön puheenjohtaja Guillaume Poitrinal sanoi: ”puulaatikko – vähähiilinen, kevyt, biohajoava, valmistettu Ranskassa – on parempi planeetalle kuin muovia, joka on valmistettu Saudi-Arabian öljystä, muutettu Kiinassa hiilivoimalla toimivalla sähköllä ja joka päätyy valtameriin. Claire Lacroix, Lacroix, pakkausyhtiö, joka valmistaa laatikoita suurimmille Camembert-valmistajille, toimitusjohtaja huomautti lisäksi, että "kevyet puupakkaukset muodostavat 0,001 prosenttia kotitalouksien pakkausjätteistä".

Vaikuttaa siis siltä, ​​että koko teollisuuden kaataminen on tuskin tämän äärettömän vähäisen ympäristöhyödyn arvoista. Ehdotetulla tekstillä on merkittäviä heijastusvaikutuksia, jotka vaarantavat 2000 45 työpaikkaa ja XNUMX yritystä. Työpaikat ja yritykset ovat vaarassa maailmanlaajuisen elinkustannuskriisin taustalla työttömyysaste Ranskassa nousi 7.4 prosenttiin lokakuussa, ei ole yllätys, että sekä pienet että suuret yritykset yhdistävät voimansa ehdotusta vastaan.

Vaikka ehdotus oletettavasti vapauttaa juustoja, joilla on suojatut alkuperämerkinnät, tämä muodostaa suhteellisen pienen osan myydyistä camemberteista, ja juuston johtavat tuottajat ovat varoittaneet, että tämä poikkeus ei ratkaise ongelmaa. Kuten Lactalis alleviivattu, "Puulaatikkoa ei ole käytetty sattumalta. Sen erikoisuus on, että sillä on rooli tietyntyyppisten juustojen vanhentamisessa ja kypsymisessä. Itse asiassa se on melko läpäisevä, ja siksi se mahdollistaa juuston kypsymisen. Se ei ole vain pakkaamista” – mikä sopii myös muille kuin AOP Camemberteille.

Kunnioitus historiallemme

Ruokamme kulttuurinen ja historiallinen arvo on mittaamaton, minkä vuoksi on kaksinkertaisesti valitettavaa, että Bryssel päättää ehdottaa politiikkaa, joka aktiivisesti vaarantaa sen. Monet eurooppalaiset ruoat valmistetaan käsityöläisillä menetelmillä, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle – mukaan lukien Camembert, jota PPWR uhkaa, ja muut perintötuotteet, kuten Serranon kinkku joita uhkaavat FOP-merkit, kuten Nutri-Score. Ruoka Euroopassa on paljon enemmän kuin pelkkä ravinto, se on olennainen osa eurooppalaisen elämän kuvakudosta, ja se ilmentää perinteitä, yhteisöä ja monimuotoisuutta.

Vaalien lähestyessä Brysselin olisi hyvä muistaa, että Euroopan kulttuuriperintöön kielteisesti vaikuttavat politiikat ovat harvoin äänestäjien suosiossa. Ehdotettu PPWR-asetus voisi tuhota teollisuuden, maksaa tuhansia eurooppalaisia ​​työpaikkoja ja jättää eurooppalaisten suuhun huonon maun juuri ennen kuin he menevät vaaleihin.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa