Liity verkostomme!

koronavirusantigeenin

COVID-19:n negatiiviset vaikutukset kansanterveyteen – Yleiskatsaus tutkimukseen ja joitain ennusteita

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Koronaviruspandemialla on ollut valtava vaikutus terveydenhuoltoon ympäri maailmaa. Toisaalta se on paljastanut julkisten terveydenhuoltojärjestelmien heikkouksia, kuten pulaa lääkintähenkilöstöstä, laitteista ja lääkkeistä sekä maiden välisen koordinoinnin ja yhteistyön riittämättömyyttä. Toisaalta se on vaikuttanut kielteisesti muiden potilasryhmien terveydenhuollon saatavuuteen ja laatuun, kirjoittaa Mukhammadsodik Rakhimov, Strategisten ja alueellisten tutkimusten instituutin vanhempi tutkija Uzbekistanin tasavallan presidentin alaisuudessa

Makrotalouden vakauden, väestön tehokkaan sosiaalisen tuen ja Uzbekistanin kansalaisten elämän ja terveyden suojelun varmistamiseksi koronavirustartunnan leviämisen vastaisena aikana toteutettiin seuraavat toimenpiteet:

  • Presidentin määräys "Toimenpiteistä koronaviruspandemian lieventämiseksi, saniteetti-epidemiologisen hyvinvoinnin järjestelmän kardinaalisesta parantamisesta ja kansanterveyden suojelusta" 25;
  • Presidentin määräys "Republikaanien erityiskomission muodostamisesta uudentyyppisen koronaviruksen tuonnin ja leviämisen estämiseksi Uzbekistanin tasavallassa toteutettavan toimenpideohjelman valmistelusta", päivätty 29. tammikuuta 2020, ja
  • Valtioneuvoston asetus "Lisätoimenpiteistä koronavirustartunnan leviämisen estämiseksi" 23 jne.

Ensinnäkin Uzbekistanin pandemian alusta lähtien presidentti Sh. Mirziyoyev, yli kymmenen normatiivista säädöstä hyväksyttiin COVID-19:n leviämisen estämiseksi ja sen seurausten lieventämiseksi. Näistä asiakirjoista tuli perusta tehokkaalle työn organisoinnille COVID-viruksen leviämisen estämiseksi maassa.

Perustuu valtionpäämiehen 29. tammikuuta 2020 antamaan määräykseen "Republikaanien erityiskomission muodostamisesta toimenpideohjelman valmistelemiseksi uudentyyppisen koronaviruksen tuonnin ja leviämisen estämiseksi Uzbekistanin tasavallassa", Republikaanien erityiskomissio perustettiin. Asianmukaiset toimenpiteet on toteutettu.

Osana presidentin määräyksen täytäntöönpanoa on perustettu kriisintorjuntarahasto. 10 biljoonan suuruinen kriisintorjuntarahasto on tarkoitettu pandemian vastaisten toimenpiteiden toteuttamiseen ja talouden tukemiseen nykyisissä olosuhteissa. Suunnitellaan toimenpiteitä epidemian vastaisten toimenpiteiden järjestämiseen osallistuvien terveydenhuollon työntekijöiden kannustamiseksi tämän rahaston kustannuksella.

Samaan aikaan, jotta väestölle tarjotaan valtionpäämiehen aloitteesta ilmaista erikoissairaanhoitoa, koronaviruspotilaiden hoitoon tarkoitettu erikoissairaala (Zangiata-1 ja Zangiata-2), jossa on 36,000 XNUMX vuodepaikkaa ja joka on varustettu nykyaikaisilla lääketieteelliset laitteet, rakennettiin lyhyessä ajassa Zangiatan alueella Taškentin alueella. Viruksen torjumiseksi perustettiin myös jakelukeskuksia.

Esimerkiksi "Expo Markaz", "Yoshlik", "Atlas" Taškentin kaupungissa. Täällä käytettiin diagnostisia menetelmiä ja väliaikaista hoitoa.

Mainos

Samaan aikaan Taškentin alueen Yukorichirchikin alueella järjestettiin lyhyessä ajassa karanteenikeskus 22 tuhannelle ihmiselle. Lisäksi karanteenikeskuksia 7,000 XNUMX hengelle on rakennettu Namanganin, Samarkandin, Surkhandarjan alueille ja Karakalpakstanin tasavaltaan.

Vuoden 2020 pandemian aikana hoitolaitokset saivat kolme MSCT:tä, 56 röntgenlaitetta, 2,303 1,450 toiminnallista sänkyä, 3,300 2,040 CPAP-laitetta, 55 12,500 happikonsentraattoria, 72 500 hengityslaitetta, 90 PCR-laitetta, 10 1,512 sydänmonitoria sekä budjettivaroja. 300 miljardilla soumulla ostettiin 2,507 ventilaattoria, XNUMX sykemittaria, XNUMX PCR-laitetta ja muuta laitetta. Lisäksi ostettiin sponsoroinnin kautta XNUMX XNUMX lasten CPAP-laitetta, XNUMX hengityskonetta, XNUMX XNUMX happikonsentraattoria ja muuta laitetta.

COVID-19-pandemian aikana maahan muodostettiin luetteloita aineellisen avun ja tuen tarpeessa olevista perheistä - niin sanottu "rautavihko" ("temir daftar") - tarjotakseen sosiaalista tukea väestölle.

Kohdennetun avun varmistamiseksi määriteltiin myös vähävaraisten perheiden luokkia, mukaan lukien karanteenitoimenpiteiden seurauksena työpaikkansa ja toimeentulonsa menettäneet kansalaiset. Lisäksi väestön sosiaalisen hyvinvoinnin turvaamiseksi ryhdyttiin toimiin elintarvikkeiden hintojen nousun hillitsemiseksi. Nollatullia ja valmisteveroa vahvistettiin 20 elintarvikkeelle ja välttämättömälle tavaralle (liha, maito, voi, sipulit, jauhot, sokeri, sideharso, hygieniatuotteet, tuulettimet jne.) vuoden 2020 loppuun asti, kun ne tuotiin Uzbekistaniin. Myös COVID-19-valvonnan lääkintä- ja karanteenitilojen rakentamiseen tarvittavat materiaalit sekä niiden toimintaan tarvittavat tavarat vapautettiin tulleista ja arvonlisäverosta vuoden 2020 loppuun asti.

Toiseksi hallitus reagoi varsin nopeasti koronaviruspandemiaan. Talouden elpymisen vauhdittamiseksi vuosina 2020-2021 kehitettiin kokonainen toimenpidepaketti. Tämän seurauksena Uzbekistanista tuli yksi harvoista maista, joka onnistui säilyttämään talouskasvunsa - BKT 1.6 % vuonna 2020 COVID-19-pandemian yhteydessä.

Etenkin maailmanlaajuinen kriisinhallintamalli - rahapolitiikan keventäminen keskuspankkien "tulvittamalla kriisi rahalla" ja alentamalla jälleenrahoituskorkoa - ei näkynyt Uzbekistanissa.

Myös pandemian julkistamisen jälkeen huhtikuussa 2020. Keskuspankki alensi jälleenrahoituskorkoa 1 % (16 %:sta 15 %:iin vuodessa). Varovaista rahapolitiikkaa toteutettiin stagflaatioriskien kasvun välttämiseksi (suhteellisen korkean inflaation taustalla). Uzbekistanilla on alhainen ulkoinen velka ja terve valtion budjetti, joten maalla oli tilaa kriisintorjuntaan.

Lisäksi presidentti allekirjoitti pandemian ensimmäisinä päivinä asetuksen "Ensisijaisista toimenpiteistä koronaviruspandemian ja globaalien kriisitapahtumien kielteisten vaikutusten lieventämiseksi talouden sektoreihin" (19). Se totesi, että on ryhdyttävä toimenpiteisiin talouden ja väestön sektoreiden tukemiseksi, makrotalouden vakauden varmistamiseksi, ulkomaisen taloudellisen toiminnan stimuloimiseksi, teollisuudenalojen ja talouden sektoreiden moitteettoman toiminnan edistämiseksi ja mikä tärkeintä - maan tulojen voimakkaan laskun estämiseksi. väestö.

Myös tietyille aloille, kuten maataloudelle, rakentamiselle, matkailulle ja terveydenhuollolle, on myönnetty taloudellista ja luottotukea. Kaikkien yritysten vaikein ongelma karanteeniaikana on käyttöpääoman puute. Luottotuki käyttöpääoman täydentämiseen toteutettiin kahdella kanavalla pääasiallisena tukilaitoksena olevan Valtion Yrittäjyyden tukirahaston sekä pankkien kautta.

Kolmanneksi Uzbekistanin yleiskaranteenin sääntöjen mukaisesti valtion viranomaiset toteuttivat yhdessä yleisön kanssa useita esimerkillisiä toimenpiteitä pandemian kielteisten seurausten vähentämiseksi.

Erityisesti presidentti Sh. Mirziyoyev, kaikista päätöksistä Covidin leviämisen ehkäisemiseksi keskusteltiin kansanedustajien Kengasheissa, otettiin huomioon suuren yleisön mielipiteet ja annettiin sitten erityisrepublikaanikomissio harkittavaksi. Lääkelaitosten liiallisen rasituksen estämiseksi kansalaisille tiedotettiin ajoittain tiedotusvälineiden ja Internetin kautta ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä ja menetelmistä koronaviruksen hoitoon kotona. Sairastuneiden henkilöiden hoitoon kehitettiin myös erityisprotokollat ​​ottaen huomioon sairauden taso ja potilaiden samanaikaiset sairaudet. Karanteenirajoituksia määrättiin ajoittain.

Neljänneksi kansainvälisellä yhteistyöllä oli erityinen rooli COVID-19-pandemian ehkäisyssä. Pandemian alusta lähtien Uzbekistanin presidentti kävi puhelinkeskusteluja kaikkien Keski-Aasian ja Afganistanin valtionpäämiesten kanssa. Neuvotteluissa keskusteltiin sekä kahdenvälisestä agendasta että yhteisestä toiminnasta alueella ja koko maailmassa leviävän koronaviruspandemian uhkaa vastaan.

Kansainväliset järjestöt, kuten YK, IVY, SCO, CCTS, hyväksyivät yhteisiä ohjelmia ja järjestivät useita konferensseja vaihtaakseen käytännön kokemuksia koronaviruksen leviämisen estämisestä.

Erityisesti Taškentissa (09.06.2022) pidetyn SCO:n jäsenvaltioiden terveysministerien viidennen kokouksen puitteissa keskinäisten ponnistelujen yhdistäminen laajentaa mahdollisuuksia käyttää laadukkaita lääketieteellisiä palveluita vuoden aikana.
COVID-19-pandemiasta keskusteltiin yksityiskohtaisesti.

Avainrooli Uzbekistanin kansainvälisissä ponnisteluissa koronaviruksen leviämisen estämiseksi oli Uzbekistanin presidentin Sh. Mirziyoev Turkinkielisten valtioiden yhteistyöneuvoston ylimääräisen huippukokouksen työssä, joka pidettiin 10 videokonferenssin muodossa.
Hän esitti useita tärkeitä aloitteita vastatakseen koronaviruspandemiaan:
1) Pysyvän järjestelmän perustaminen epidemiologisen tilanteen seurantaa, analysointia ja ennustamista varten Turkin neuvoston puitteissa;
2) Turkinkielisten maiden terveysministeriöiden ja johtavien lääketieteellisten laitosten yhteisten toimien perustaminen tietojen ja kokemusten vaihtamiseksi vaarallisten tartuntatautien ehkäisystä, diagnosoinnista ja hoidosta;
3) Pandemian torjuntaa käsittelevän erityisen koordinointiryhmän perustaminen Turkin neuvoston sihteeristön alaisuudessa; 4) Väestön hankkiminen tarvittavalla ruoalla, lääkkeillä ja lääkkeillä.

Lisäksi on ollut jatkuvaa kokemusten vaihtoa muun muassa Saksan, Iso-Britannian, Kiinan ja Turkin viranomaisten kanssa koronaviruksen hoitoon tarkoitettujen erityisprotokollien parantamiseksi.

Viidenneksi Uzbekistanin johto toisti sitoutumisensa alueelliseen yhteistyöhön ja vaati yhteistä vastausta Keski-Aasian COVID-19-pandemiaan. CA-maat tukivat kokemusten ja tietojen vaihtoa koronavirustartunnan torjumiseksi, mikä osoitti alueellista solidaarisuutta yhteisiä haasteita vastaan. Uzbekistanista Kirgisiaan ja Tadzikistaniin ja sitten Kazakstanista Kirgisiaan antama humanitaarinen apu auttoi alueellista vakauttamista COVID-19:n torjunnassa.

Uzbekistan on myös toimittanut humanitaarisia välttämättömiä lääkintätarvikkeita Kiinaan, Afganistaniin, Iraniin, Kirgisiaan, Tadzikistaniin, Valko-Venäjälle, Azerbaidžaniin, Unkariin ja Venäjälle.

Huolimatta COVID-19:n ehkäisemiseksi toteutetut toimenpiteet ja WHO:n ilmoitus pandemian ohittamisesta, maailma on yhä enemmän tietoinen ongelmista, jotka liittyvät hoidon tarpeeseen ja sen seurausten ehkäisyyn, jotka ovat vakava huolenaihe tiede- ja lääketieteelliselle yhteisölle. WHO:n mukaan joka kymmenes koronaviruksesta toipunut ilmoittaa, että hänellä on COVIDin jälkeisiä komplikaatioita.

Hyvämaineisten kansainvälisten lääketieteellisten julkaisujen ja erikoistuneiden asiantuntijoiden materiaalien analyysin avulla voimme tunnistaa joukon suhteellisen yleisimpiä COVIDin jälkeisiä sairauksia.

- keuhkosairaus. Wuhanin yliopiston mukaan 90 Covidista toipuneista prosentilla oli eriasteisia keuhkovaurioita (keuhkofibroosi).

Tutkijat arvioivat, että toipumisprosessi tästä taudista voi kestää jopa 15 vuotta. Hengenahdistus on edelleen postcovid-oireyhtymän yleisin keuhkooire. Tartunnan jälkeen se kirjataan keskimäärin vuonna 32 % potilaista. Ennusteiden mukaan tämä sairaus johtaa hengitysvajaukseen ja sen seurauksena vammautumiseen.

- sydän-ja verisuonitautien. Kardiologien mukaan yksi yleisimmistä koronaviruksen komplikaatioista on sydän- ja verisuonijärjestelmän vaurioituminen. On huomattava, että veren hyytymishäiriö, josta lähes kaikki koronaviruksen saaneet kärsivät, voi johtaa muodostumiseen verihyytymistä aluksissa. Tämän seurauksena verisuonen seinämän jäykkyyden muutokset aiheuttavat usein lisääntymistä verenpaineessa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sydänlihaksen vaurioita on raportoitu 20 % 500 potilaita tutkittiin Wuhanin sairaalassa. Muutoksia havaittiin myös veressä 38 % tutkituista potilaista, ts. lisääntynyt veren hyytymistä havaitaan, ja verihyytymiä löytyi kolmannekselta tästä potilaiden määrästä. Asiantuntijoiden mukaan koronasta toipumisen jälkeenkin potilailla on korkea riski saada aivohalvauksia ja sydänkohtaukset.

Samaan aikaan, kuten kansalliset asiantuntijat huomauttavat, Uzbekistan on myös viime aikoina kokenut voimakkaimman lisääntymisen sydänlihastulehduksen eri muodoissa.

- neurologiset sairaudet. Asiantuntijat US National Center for Biotechnology Information uskoo, että joka kolmannella COVID-potilaalla on diagnosoitu neurologisia sairauksia, kuten huimausta, päänsärkyä ja kognitiivisia heikkenemiä sairaalasta kotiutumisen jälkeen.

Neurologian tieteellisen keskuksen asiantuntijat ovat samaa mieltä Venäjältä. Heidän havaintojensa mukaan neurologisia komplikaatioita havaitaan 80% vakavista COVID-19-eloonjääneistä.

- nivelten sairaudet.Ja Turkissa, Ranskassa ja Italiassa tehdyt tutkimukset osoittavat tämän 65 % COVID-potilaista oli nivelkipu ja lihaskipu (lihasten, nivelsiteiden, jänteiden ja faskian kipuoireyhtymä - lihasten sidekudoskalvot). WHO:n tilastojen mukaan naiset ovat alttiimpia post-covid-niveloireyhtymälle kuin miehet.

Jotkut asiantuntijat korostavat myös, että tilan heikkeneminen edistää: tartunnan saaneiden solujen kuoleman jälkeen muodostuneiden toksiinien kertymistä, antibioottien pitkäaikaista käyttöä, motorisen aktiivisuuden vähenemistä ja kehon painon nousua. Uzbekistanin asiantuntijat huomauttavat myös, että covid-tartunnan jälkeen reisiluun pään avaskulaarisen (aseptisen) nekroosin diagnoosi on yleistynyt maassa.

- maksan ja munuaisten sairaudet.Kiinalaisten asiantuntijoiden mukaan 27 % potilaista, jotka joutuivat sairaaloihin Wuhanissa, Kiina, oli munuaisongelmia. Hubein ja Sichuanin maakunnissa havaituista 200 tapauksesta 59% oli proteiinia virtsassaan.

On huomattava, että potilailla, joilla oli akuutti krooninen munuaisten vajaatoiminta, kuoleman riski oli viisi kertaa suurempi. Viruksen taustalla munuaissairauden voi saada myös ne, joilla ei aiemmin ollut erityisiä vaivoja 30 % tapauksista. Kiinalaiset tiedemiehet väittävät kuitenkin, että noin 50 Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa olevista potilaista % oli maksavaurion merkkejä.

COVID-taudit vaativat erityistä huomiota. Espanjalaiset asiantuntijat väittävät, että tämä suuntaus voi puolestaan ​​johtaa vammaisten tapausten lisääntymiseen. Tätä taustaa vasten joissakin maissa, esim Yhdysvallat, on kehotuksia rinnastaa COVID-taudit vammaisuuteen.

Yleisesti monet lääketieteen asiantuntijat maailmassa, mukaan lukien asiantuntijat Uzbekistanista, väittävät, että covidin seuraukset pysyvät arvaamattomina vielä pitkään. Näissä olosuhteissa ensisijainen suunta sekä terveydenhuoltojärjestelmän järjestäjille että tiedeyhteisölle on COVID-tautien jälkeisten sairauksien lisääntymistä aiheuttavien tekijöiden perusteellisempi ja syvällisempi tutkiminen sekä niiden oikea-aikainen ja pätevä selvitys. hoitoon. Myös monet asiantuntijat uskovat, että koronaviruksen seurausten minimoimiseksi on jatkettava toimenpiteitä maailman väestön täysimääräiseksi rokottamiseksi.

Kuten YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi: "On aika oppia uudelleen maailmanlaajuisen solidaarisuuden periaate ja löytää uusia tapoja työskennellä yhdessä yhteisen hyvän puolesta. Tähän pitäisi sisältyä maailmanlaajuinen rokotussuunnitelma, joka toimittaa COVID-19-rokotteet miljoonille, joilta on toistaiseksi evätty tämä hengenpelastaja.

Edellä esitetyn perusteella asiantuntijat pitävät tarkoituksenmukaisena kehittää YK-tasolla yhteinen toimintasuunnitelma kiireellisten ongelmien ratkaisemiseksi, jotka liittyvät kokonaisvaltaisen työn tehokkaaseen organisointiin kaikentyyppisten post-coital-sairauksien tutkimus-, ehkäisy- ja hoitotyössä. vammaisuuden kasvun estämiseksi maailmassa.

Samaan aikaan tulevien pandemioiden ehkäisemiseksi tai niiden kielteisten seurausten vähentämiseksi on tarkoituksenmukaista saattaa maailmanlaajuiselle tasolle Saksassa kehitetyn One Health -hankkeen soveltaminen, jota käsitellään neuvotteluissa. pandemiasopimus, EU:n maailmanlaajuisessa terveysstrategiassa ja Saksan hallituksen maailmanlaajuista terveyttä koskevassa konseptissa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa