Liity verkostomme!

terveys

Mielenterveysviikko valaisee "yhteisöjä"

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Pandemian, ilmastoahdistuksen ja elinkustannusten nousuun liittyvien taloudellisten huolenaiheiden edessä kaikkialla Euroopassa on tullut välttämättömäksi, että molemmilla on vankka ymmärrys mielenterveydestä ja hyvinvoinnista ja niitä aktiivisesti edistetään.

Nämä ovat nykyisen 22.-28. toukokuuta kestävän eurooppalaisen mielenterveysviikon perustavoitteet, ja sitä johtaa Kansalaisjärjestö Mental Health Europe (MHE) neljättä vuotta peräkkäin.

Mielenterveysviikko tukee useita eri teemoja koko viikon ajan, mukaan lukien mielenterveys kaikille, terveyden monimuotoisuus, hoidon saatavuus, kroonisten sairauksien ehkäisy ja valvonta sekä maailmanlaajuiset terveyshätät ja niihin reagointi, ja joka päivä on erityisiä kumppaneita, kuten Euroopan observatorio. Health Systems and Policies, European Cancer Leagues Association ja World Federation of Public Health Associations.

Mielenterveysviikkoa tukevat myös WHO:n Euroopan aluetoimisto ja Euroopan komission terveysosasto DG SANTE.

Vuoden teema "psyykkisesti terveet yhteisöt" nostaa valokeilassa mielenterveyden ymmärtämisen ja oppimisen prosessia.

Komission lähde kertoi tälle verkkosivustolle: "Meidän on tarkasteltava mielenterveyttä osana jokaista ihmisen kokemusta, johon monet tekijät vaikuttavat".

Asettamalla tiedot saataville "varhaisessa vaiheessa, perheissä, verkostoissa, kouluissa ja työpaikoilla" ja integroimalla mielenterveyskeskusteluja monille julkisille foorumeille, poliittiset päättäjät voivat toivoa edistävänsä MHE:n "psyykkisesti terveitä yhteisöjä" lähde lisäsi, että meidän kaikkien on "viisattava ilman pelkoa leimautumisesta tai syrjinnästä".

Mainos

MHE:n keskittyminen "yhteisöön" saattaa ensi näkemältä vaikuttaa järjettömältä nyökkäykseltä nykyisten trendien ja muotisanojen suuntaan – mutta tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. Tiede osoittaa, että yhteisön toiminta ja sitoutuminen voivat tarjota yhteenkuuluvuuden, tuen ja tarkoituksen tunteen ja voivat käsitellä suoraan itsearvoon, yksinäisyyteen ja ahdistukseen liittyviä kysymyksiä kehittämällä laajempaa tukiverkostoa yhteisön jäsenille. Näihin aktiviteetteihin voi kuulua mitä tahansa harrastusryhmistä, tanssiryhmistä, yhdistyksistä, vapaaehtoistoiminnasta ja urheiluseuroista alkoholismin, huumeiden, yksinäisyyden tai surun tarkoituksenmukaisiin tukiryhmiin.

Itse asiassa suuri australialainen tutkimus paljasti, että psyykkinen ahdistus väheni 34 prosenttia, kun harrastetaan virkistysurheilua 1–3 kertaa viikossa, ja 46 prosenttia, kun sitä pelataan 4 kertaa viikossa. Rento sosiaalinen ympäristö liittyy myös vahvasti stressihormonien eliminoitumiseen. Liikunta saa aikaan endorfiinien vapautumista, jotka vastustavat stressihormonien kortisolia ja adrenaliinia, ja vaikutuksen on todettu olevan voimakkaampi ryhmäurheilussa. Ulkourheiluun kuuluu myös ulkona ja auringossa olemista, mikä itsessään liittyy vahvasti tyyneyteen ja keskittymiseen serotoniiniksi tunnetun välittäjäaineen vapautumisen kautta.

Mielenterveysviikon ”Kulttuuria terveydelle” -raportin ytimessä on havainto, että osallistavat taideprojektit mahdollistivat yhteisön hyvinvoinnin, lisäsivät johtamistaitoja ja rohkaisivat ihmisiä ottamaan uusia rooleja ja vastuita yhteisöissään.

Yhteisön tuki voi auttaa ihmisiä harjoittamaan kognitiivista käyttäytymisterapiaa (CBT). CBT on ahdistuksen ja masennuksen hoitoon keskittyvä tekniikka, joka rohkaisee ihmisiä tunnistamaan negatiiviset tai epätarkat ajattelu- ja käyttäytymismallinsa. Vaikka on olemassa tapoja harjoitella CBT:tä ja muita mindfulness-tekniikoita lääkärin kanssa tai yksin pureskelemalla sokeritonta purukumia, joka auttaa vähentämään stressihormonin tasoa, tai stressipallon avulla, yhteisön tuella on muita sosiaalisia etuja. on vaikeampi toistaa.

Osana Viikon ohjelmaa osapuolet järjestävät yhteistyössä 1.5 tunnin verkkotapahtuman, jossa korostetaan yhteisöjen ainutlaatuisia tukimuotoja kaiken ikäisten mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tapahtumassa on asiantuntijapaneeli, joka keskustelee erilaisista tavoista, joilla yhteisöt tarjoavat mielenterveystukea, mukaan lukien epävirallinen sosiaalinen tuki, neuvonta, taidetoiminta ja yhteisönlaajuiset leimautumisen vastaiset kampanjat. Tapahtuman tavoitteena on myös korostaa yhteisötilojen suunnittelun merkitystä mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukemiseksi. Näitä voivat olla leikki- ja virkistysalueet, mutta myös kaupunkiympäristömme arkipäiväisempiä piirteitä.

Lisäksi tapahtumassa käsitellään tarvetta saada kokonaisvaltainen ymmärrys mielenterveyteen vaikuttavista sosiaalisista, kulttuurisista ja suhteellisista tekijöistä. Kuten MHE:n politiikkasuosituksissa todetaan, "vaikka voi olla helpompi toimia yksittäisten taitojen mukaan, tämä ei riitä kaikkien hyvän mielenterveyden saavuttamiseen". MHE väittää, että rakenteellisia muutoksia on toteutettava suojaavien tekijöiden vahvistamiseksi ja riskitekijöiden vähentämiseksi, jotka liittyvät laajempiin mielenterveyden sosioekonomisiin ja ympäristötekijöihin. Kun nämä tekijät tiedostetaan ja niihin puututaan, voidaan perustaa "yhteisöpohjainen muodollisen ja epävirallisen tuen verkosto", jolla varmistetaan, että mielenterveyspalvelut ja -resurssit ovat saatavilla, osallistavia ja vastaavat tehokkaasti yksilöiden erilaisiin tarpeisiin kaikkialla Euroopassa.

Lisäksi digitaalisten yhteisöjen rooli tuen antamisessa on tunnustettava yhtäläisesti kaikkien muiden yhteisöjen kanssa, mikä mahdollistaa online-tapaamisten ja verkkoyhteisöjen edustuksen ja pääsyn siihen toivoen, että verkkoyhteisöjä voidaan hyödyntää mielenterveyskriisin helpottamiseksi. Tällaisia ​​yhteisöjä voivat olla peliryhmät, online-faniklubit, blogit tai sisällöntuottajien online-seuraukset. Vaikka ihmisten kokoontuminen voi olla virtuaalista, vaikutukset mielenterveyteen ovat hyvin todellisia.

Espanjan sosialisti Euroopan parlamentin jäsen Estrella Dura, joka istuu Euroopan parlamentin työllisyys- ja sosiaalivaliokunnassa, sanoo, että "resilienssiä ei voida pitää vain yksilön ominaisuutena; sitä on pidettävä yhteiskunnan ominaisuutena." Tämä mieliala ja tapahtuman poliittinen painopiste nojaa varmasti enemmän valtion puuttumiseen monilla politiikan aloilla mielenterveyden nimissä. Esimerkiksi Euroopan nuorisofoorumin työllisyysseminaarissa tänä perjantaina (26. toukokuuta) väitetään, että palkattomat harjoittelut pitäisi kieltää osittain mielenterveyskustannusten vuoksi.

On edelleen tärkeää, että mielenterveysalan kansalaisjärjestöjen verkoston ulkopuoliset sidosryhmät otetaan mukaan näihin tärkeisiin keskusteluihin jatkossakin, tai muuten mielenterveysviikon kaltaisten tapahtumien kanssa voi olla vaikeuksia saada tukea liiketoiminnalta, hyväntekeväisyydestä ja muilta voimakkailta positiivisen muutoksen katalyytteiltä.

päättyy

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa