Liity verkostomme!

terveys

"Hallituksen, joka suhtautuu vakavasti rokotteiden saatavuuteen, on hyväksyttävä TRIPS-vapautus" Ramaphosa

SHARE:

Julkaistu

on

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus ilmoitti Euroopan unionin ja Afrikan unionin huippukokouksen yhteydessä ensimmäiset kuusi maata, jotka saavat mRNA-rokotteiden tuotantoon tarvittavan teknologian Afrikan mantereella: Egypti, Kenia, Nigeria, Senegal, Etelä-Afrikka ja Tunisia. EU on tämän aloitteen tärkein rahoittaja. Vaikka aloite onkin tervetullut, Afrikan johtajat vaativat edelleen luopumaan immateriaalioikeuksista eli niin sanotusta TRIPS*-lupauksesta. 

"Emme voi jatkaa lääketieteellisten vastatoimien kuluttajia sairauksiin, jotka on tuotettu korkeilla hinnoilla, jotka eivät ole edullisia mantereellemme", sanoi Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa, joka on johtanut Afrikan pandemiaan reagointia. "Hallituksen, joka todella haluaa varmistaa, että maailmalla on pääsy rokotteisiin, tulee varmistaa, että hyväksymme TRIPS-poikkeuksen."

Ramaphosa syytti muita piiloutumisesta immateriaalioikeuksien taakse suojellakseen yritysten voittoja sen sijaan, että suojelisivat miljoonien henkiä. EU on kuitenkin lähettänyt yli 11 miljardia rokotetta Afrikkaan (kokonaisuutena) ja arviolta 9 miljardia on annettu, ja rokotteiden jakelulle ja antamiselle näyttää olevan muita esteitä. 

"Mielestäni painopisteen on oltava teknologian siirrossa", Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vastasi. ”Tavoitteena on todellakin varmistaa, että teknologia siirretään ja puretaan ja näytetään täysillä. Ja siksi uskomme, että pakollinen lisensointi, jossa voittoa leikataan voimakkaasti, voisi olla silta siihen pääsemiseen."

Von der Leyen kuitenkin huomautti, että IP ei ollut ainoa ongelma. Afrikan sääntely-ympäristöä kehitetään parhaillaan Afrikan lääkeviraston ja taudinvalvontakeskuksen kanssa. Kysymys oli myös laajemman osaamisen kehittämisestä. 

Ramaphosa sanoi, että COVAXin ja GAVI:n kaltaisten organisaatioiden tulisi sitoutua ostamaan rokotteensa paikallisista keskuksista heti, kun ne ovat liikkeellä, väittäen, että tämä on kestävä vaihtoehto keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. 

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi, että IP ei saisi estää rokotteiden jakelua, hän ehdotti, että pakollinen lisensointi voisi tarjota tietä eteenpäin. 

Mainos

* Sopimus teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista, Maailman kauppajärjestössä muodostettu sopimus. 

Jaa tämä artikkeli:

Nousussa