Liity verkostomme!

EU

Kahdeksan asioita sinun tulisi tietää GMO

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Geneettisesti muunnettujen organismien (GMO) käyttö on edelleen kiistanalainen, minkä vuoksi EU: lla on hyvin tiukat säännöt ja monimutkaiset lupamenettelyt niiden viljelyyn ja kaupallistamiseen. Huhtikuun 2015in jälkeen EU-maat voivat kieltää muuntogeenisten organismien viljelyn alueellaan, mutta pitäisikö niillä olla samat valtuudet kaupallistamiseen?

Mitä ovat GMO: t?

GMO tarkoittaa geneettisesti muunnettuja organismeja. Ne ovat organismeja, joiden geneettistä materiaalia on keinotekoisesti modifioitu, jotta sille saadaan uusi ominaisuus. Esimerkiksi tämä voisi olla, että tehtaan on helpompi vastustaa tautia, hyönteisiä tai kuivuutta tai lisätä viljelyn tuottavuutta.

Mainos

Mitkä ovat tärkeimmät viljelykasvit?

Maissi, puuvilla, soija, rapsi, sokerijuurikas.

Ovatko GMO: t sallittuja EU: ssa?

Mainos

GMO: eja voidaan viljellä tai myydä vain kulutukseen EU: ssa sen jälkeen, kun ne on hyväksytty EU: n tasolla. Tämä prosessi sisältää tieteellisen riskinarvioinnin.

Tähän mennessä EU: ssa on viljelty vain yksi GMO. Maissi MON 810 hyväksyttiin viljelyyn 1998issa, mutta tämä lupa on nyt vanhentunut ja odottaa uudistamista. 2013issa sitä viljeltiin enimmäkseen Espanjassa ja vähäisessä määrin Portugalissa, Tšekissä, Romaniassa ja Slovakiassa.

Samana vuonna kahdeksan maata kielsi GMO: ien viljelyn alueellaan: Saksa, Itävalta, Bulgaria, Luxemburg, Puola, Unkari, Kreikka ja Italia. On mahdollista, että muut maat voivat seurata pukuaan.

Tällä hetkellä vireillä on kahdeksan hyväksymishakemusta, mukaan lukien maissin MON 810 uusiminen.
Toistaiseksi 58 GMO: t on hyväksytty kulutettavaksi elintarvikkeissa ja rehuissa EU: ssa. Niihin kuuluu maissi, puuvilla, soija, rapsi ja sokerijuurikas, ja vielä 58 odottaa hyväksyntää.
2013issa EU tarvitsi 36 miljoonaa tonnia vastaavaa soijapapuja eläinten ruokintaan; 1.4ista se oli muuntogeenisiä ja tuotettu EU: ssa. EU on siis riippuvainen tuonnista karjan ruokinnassa.

Ovatko EU: n ihmiset jo käyttäneet GMO: ita?

Suurinta osaa EU: ssa sallituista GMO: eista käytetään eläinten ruokintaan, mutta jotkin tuodut elintarvikkeet saattavat sisältää myös niitä.

EU: n elintarvikemerkintäjärjestelmä velvoittaa yritykset ilmoittamaan, onko niiden tuottama elintarvike tai rehu GMO: eja. Tämä pätee, kun GMO: t muodostavat vähintään 0.9% elintarvikkeesta tai rehusta.

Yrityksillä on myös mahdollisuus ilmoittaa etiketissä, että niiden tuote ei sisällä GMO: ita.

Kuka vastaa GMO: ien hyväksymisestä EU: ssa?

Riippuu siitä, puhumme GMO: iden viljelystä tai siitä, että ne sisällytetään elintarvikkeisiin.

Viljelyn osalta lupa annetaan EU: n tasolla, mutta jäsenvaltioilla on viimeinen sana. Huhtikuun 2015in jälkeen maat voivat päättää kieltää viljelyn alueellaan milloin tahansa lupamenettelyn aikana tai jopa luvan myöntämisen jälkeen. Maat voivat perustella kiellon useista eri syistä, eikä pelkästään terveys- tai ympäristöriskien vuoksi, kuten aiemmin.

Kaupalliseen käyttöön EU-maiden on kuitenkin noudatettava päätöstä EU: n tasolla.

Mikä on uudessa GMO: eja koskevassa ehdotuksessa?

Euroopan komissio ehdottaa, että jäsenvaltioille annetaan valta kieltää muuntogeenisten organismien kaupan pitäminen alueellaan, vaikka ne olisi jo hyväksytty EU: n tasolla. Parlamentin ympäristö- ja elintarviketurvallisuusvaliokunta äänesti kuitenkin sitä vastaan ​​13. lokakuuta.

Miksi parlamentin ympäristövaliokunta äänesti suunnitelmia antaa maille enemmän valtuuksia kieltää GMO: t?

Parlamentin ympäristö- ja elintarviketurvallisuusvaliokunta hylkäsi ehdotuksen 13. lokakuuta, koska he pelkäävät, että se voi osoittautua toimimattomaksi ja johtaa rajatarkastuksiin niiden maiden välillä, jotka ovat eri mieltä muuntogeenisistä organismeista, mikä vaikuttaisi sisämarkkinoihin.

Mitä tapahtuu, jos parlamentin jäsenet hylkäävät ehdotuksen antaa EU-maille viimeinen sana muuntogeenisten organismien myynnistä omassa maassaan?

Jos Euroopan parlamentin jäsenet hylkäävät ehdotuksen 28-lokakuussa, nykyiset säännöt pysyvät voimassa ja suurin osa jäsenvaltioista voi äänestää hyväksymisestä tai kieltämisestä kaupallistamiselle koko EU: ssa. Jos jompikumpi vaihtoehto ei ole enemmistö, komission on tehtävä päätös.

Euroopan komissio

NextGenerationEU: Euroopan komissio maksaa Slovenialle 231 miljoonan euron ennakkomaksun

Julkaistu

on

Euroopan komissio on maksanut Slovenialle 231 miljoonaa euroa ennakkomaksuna, mikä vastaa 13 prosenttia maan avustuksista elvytys- ja selviytymisjärjestelyn (RRF) puitteissa. Ennakkomaksu auttaa käynnistämään Slovenian elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen keskeisten investointi- ja uudistustoimenpiteiden täytäntöönpanon. Komissio sallii lisämaksujen suorittamisen Slovenian elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen investointien ja uudistusten täytäntöönpanon perusteella.

Maa saa suunnitelmansa aikana yhteensä 2.5 miljardia euroa, joka koostuu 1.8 miljardista eurosta avustuksia ja 705 miljoonaa euroa lainoja. Tämän päivän maksu johtuu siitä, että ensimmäiset NextGenerationEU -lainausoperaatiot on viime aikoina toteutettu onnistuneesti. Komissio aikoo vuoden loppuun mennessä kerätä yhteensä 80 miljardia euroa pitkäaikaista rahoitusta, jota täydennetään lyhytaikaisilla EU-laskuilla, rahoittaakseen ensimmäiset suunnitellut maksut jäsenvaltioille NextGenerationEU: n puitteissa.

RRF on NextGenerationEU: n ydin, joka tarjoaa 800 miljardia euroa (käypinä hintoina) investointien ja uudistusten tukemiseksi eri jäsenvaltioissa. Slovenian suunnitelma on osa EU: n ennennäkemätöntä vastausta selviytyä vahvemmin COVID-19-kriisistä, edistää vihreitä ja digitaalisia siirtymiä sekä vahvistaa yhteiskuntamme kestävyyttä ja yhteenkuuluvuutta. A lehdistötiedote on saatavilla verkossa.

Mainos

Continue Reading

Kypros

NextGenerationEU: Euroopan komissio maksaa Kyprokselle 157 miljoonan euron ennakkomaksun

Julkaistu

on

Euroopan komissio on maksanut Kyprokselle 157 miljoonan euron ennakkomaksun, mikä vastaa 13 prosenttia maan elvytys- ja selviytymisjärjestelyn (RRF) määrärahoista. Ennakkomaksu auttaa käynnistämään Kyproksen elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen keskeisten investointi- ja uudistustoimenpiteiden täytäntöönpanon. Komissio hyväksyy lisämaksut Kyproksen elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen investointien ja uudistusten täytäntöönpanon perusteella.

Maa saa suunnitelmansa aikana yhteensä 1.2 miljardia euroa, ja miljardi euroa on avustuksia ja 1 miljoonaa euroa lainoja. Tämän päivän maksu johtuu siitä, että ensimmäiset NextGenerationEU -lainausoperaatiot on viime aikoina toteutettu onnistuneesti. Vuoden loppuun mennessä komissio aikoo kerätä yhteensä 200 miljardia euroa pitkäaikaista rahoitusta, jota täydennetään lyhytaikaisilla EU-laskuilla, rahoittaakseen ensimmäiset suunnitellut maksut jäsenvaltioille NextGenerationEU: n puitteissa. Osana NextGenerationEU: ta RRF tarjoaa 80 miljardia euroa (käypinä hintoina) investointien ja uudistusten tukemiseksi eri jäsenvaltioissa.

Kyproksen suunnitelma on osa EU: n ennennäkemätöntä vastausta selviytyä vahvemmin COVID-19-kriisistä, edistää vihreitä ja digitaalisia siirtymiä sekä vahvistaa yhteiskuntamme kestävyyttä ja yhteenkuuluvuutta. A lehdistötiedote on saatavilla verkossa.

Mainos

Continue Reading

Belgia

EU: n koheesiopolitiikka: Belgia, Saksa, Espanja ja Italia saavat 373 miljoonaa euroa terveys- ja sosiaalipalvelujen, pk -yritysten ja sosiaalisen osallisuuden tukemiseen

Julkaistu

on

Komissio on myöntänyt 373 miljoonaa euroa viidelle Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) -operatiiviset ohjelmat Belgiassa, Saksassa, Espanjassa ja Italiassa auttamaan maita, joilla on koronaviruksen hätätilanne ja korjaus REACT-EU. Belgiassa Vallonian toimenpideohjelman muutoksen myötä 64.8 miljoonaa euroa lisätään terveydenhuoltopalveluja ja innovaatioita varten tarkoitettujen lääkinnällisten laitteiden hankintaan.

Rahastolla tuetaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä) sähköisen kaupankäynnin, kyberturvallisuuden, verkkosivustojen ja verkkokauppojen kehittämisessä sekä alueellista vihreää taloutta energiatehokkuuden, ympäristönsuojelun, älykkäiden kaupunkien ja vähähiilisen energian avulla. julkiset infrastruktuurit. Saksassa, Hessenin osavaltiossa, 55.4 miljoonaa euroa tuetaan terveyteen liittyvää tutkimusinfrastruktuuria, diagnostiikkakapasiteettia ja innovointia yliopistoissa ja muissa tutkimuslaitoksissa sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointeja ilmasto- ja kestävän kehityksen aloilla. Tällä muutoksella tuetaan myös pk-yrityksiä ja aloitusrahastoja sijoitusrahaston kautta.

Sachsen-Anhaltissa 75.7 miljoonaa euroa helpottaa pk-yritysten ja instituutioiden yhteistyötä tutkimuksen, kehityksen ja innovoinnin alalla, ja tarjota investointeja ja käyttöpääomaa koronaviruskriisistä kärsineille mikroyrityksille. Lisäksi varat mahdollistavat investoinnit yritysten energiatehokkuuteen, tukevat pk -yritysten digitaalista innovaatiota ja hankkivat digitaalisia laitteita kouluille ja kulttuuri -instituutioille. Italiassa kansallinen toimenpideohjelma '' Sosiaalinen osallisuus '' saa 90 miljoonaa euroa edistääkseen vakavaa aineellista puutetta, kodittomuutta tai äärimmäistä syrjäytymistä kokeneiden ihmisten sosiaalista integroitumista '' Asuminen ensin '' -palvelujen avulla, joissa yhdistyvät välittömän asumisen tarjoaminen mahdollistaviin sosiaalisiin ja työvoimapalveluihin .

Mainos

Espanjassa Castilla y Leónin ESR-toimenpideohjelmaan lisätään 87 miljoonaa euroa itsenäisten ammatinharjoittajien ja työntekijöiden tukemiseksi, joiden työsopimus keskeytettiin tai sitä lyhennettiin kriisin vuoksi. Rahat auttavat myös vakavasti kärsineitä yrityksiä välttämään lomautuksia, etenkin matkailualalla. Lopuksi varoja tarvitaan, jotta keskeiset sosiaalipalvelut voivat jatkaa turvallista toimintaa ja varmistaa koulutuksen jatkuvuus koko pandemian ajan palkkaamalla lisähenkilöstöä.

REACT-EU on osa Seuraava sukupolviEU ja tarjoaa 50.6 miljardin euron lisärahoituksen (käypinä hintoina) koheesiopolitiikan ohjelmille vuosien 2021 ja 2022 aikana. Toimenpiteissä keskitytään tukemaan työmarkkinoiden sietokykyä, työpaikkoja, pk-yrityksiä ja pienituloisia perheitä sekä luomaan tulevaisuuden kannalta perusta vihreät ja digitaaliset siirtymät ja kestävä sosioekonominen elpyminen.

Mainos

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa