Liity verkostomme!

Kloonaus

Kloonaus ruokaa: Parlamentin valiokunnat äänestää suunnitelmista kieltää käytäntö

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

20150616PHT67004_originalPitäisikö elintarvikkeiden kloonaus kieltää eläinten hyvinvointiin liittyvien huolenaiheiden vuoksi? Ympäristökomitea äänesti tänään (17. kesäkuuta) tarkistuksista Euroopan komission ehdotukseen maataloudessa pidettävien ja lisääntyneiden eläinten kloonauksen kieltämisestä EU: ssa. Suunnitelmien hallinnasta parlamentin kautta vastaavat parlamentin jäsenet tukevat kieltoa, mutta haluavat lisätä säännöksiä kloonattujen eläinten jälkeläisistä ja niiden tuotteiden markkinoinnista EU: n ulkopuolisista maista.

Nykyinen tilanne

EU: ssa klooniruoka tarvitsee tällä hetkellä ennen markkinoille saattamista ennakkomyynnin, joka perustuu Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) tieteelliseen elintarviketurvallisuusarviointiin.

Mainos

Parlamentin mietintö

Kloonaus ei aiheuta vain eettisiä kysymyksiä ja miten se vaikuttaisi ihmisten terveyteen, mutta tieteelliset todisteet osoittavat myös, että joillakin eläimillä on huono terveys kloonauksen vuoksi. EFSA tunnisti vuonna 2008 antamassaan lausunnossa eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevat huolenaiheet kloonaustekniikkaan liittyvän kuolleisuuden vuoksi, jonka se vahvisti myöhemmin vuosina 2009 ja 2010 antamissaan lausunnoissa.

Näistä syistä raportissa ehdotetaan tämän käytännön kieltämistä kaikille tuotantoeläimille. Sekä kloonien että niiden jälkeläisten elintarvikkeet on kiellettävä EU: n elintarvikemarkkinoilta. Jotta tämä toimisi, tarvitaan kuitenkin pakollista jäljitettävyyttä kloonattujen eläinten, niiden jälkeläisten ja mahdollisten siitä saatavien tuotteiden jäljittämiseksi EU: n ulkopuolisista maista, joissa elintarvikkeiden kloonaus on sallittua.

EP: n jäsenten näkemykset

Mainos

Ehdotusta ympäristövaliokunnan puolesta käsittelevä Giulia Moi sanoi, että parlamentaarisen mietinnön laatimisen lähtökohtana oli tarve suojella sekä eläimiä että ihmisiä: "Emme palanneet kompromisseihin, kuten markkinointiin ja mahdollisuus esitellä kloonatuista eläimistä ja niiden jälkeläisistä peräisin olevia tuotteita jäsenvaltioissa. Olemme myös sulkeneet pois mahdollisuuden, että eläinten kloonaamisesta voisi tulla yleinen käytäntö EU: n rajoilla. " Hän kertoi kuitenkin olevansa tietoinen kloonattujen eläinten jälkeläisten tuotteista, joita markkinoidaan joissakin maissa, joiden kanssa EU käy kauppaa.

Saksan EPP: n jäsen Renate Sommer, joka käsittelee ehdotusta maatalousvaliokunnan puolesta, sanoi: "Eläinten hyvinvointiin kohdistuvien kielteisten vaikutusten vuoksi suuri enemmistö kuluttajista hylkää kloonauksen maataloudessa. Emme myöskään tarvitse kloonaus lihan saatavuuden varmistamiseksi EU: ssa. Kloonauksen kieltäminen kuuluu eurooppalaisten arvojen ja periaatteiden piiriin. Siksi kieltoon ei pitäisi sisällyttää vain itse klooneja, vaan myös niiden lisääntymismateriaalia (siemennestettä ja alkioita), niiden jälkeläisiä ja kaikki niistä johdetut tuotteet Tämä on välttämätöntä, koska muuten edistämme kloonaustekniikkaa kolmansissa maissa. "

Seuraavat vaiheet

Sekä parlamentin että neuvoston on hyväksyttävä ehdotus, ennen kuin se voi tulla voimaan. Kloonausta ei kuitenkaan kielletä muihin tarkoituksiin, kuten tutkimukseen, harvinaisten rotujen ja uhanalaisten lajien suojeluun tai eläinten käyttöön lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden tuotantoon.

Kieltäkää paitsi eläinten kloonaus, myös kloonatut elintarvikkeet, rehut ja tuonti, sanovat parlamentin jäsenet

Lisätietoja

Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa