Liity verkostomme!

general

Kosovo jatkaa etnisten serbien vastustamaa autolisenssisääntöä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kosovon etniset serbit kulkevat barrikadejen läpi lähellä Kosovon ja Serbian välistä rajanylityspaikkaa Jarinjessa, Kosovossa, 28.

Kosovon, Serbian ja Naton rauhanturvaajat valmistautuivat uuteen etnisten jännitteiden aaltoon torstaina (1. syyskuuta), tuntia sen jälkeen, kun Pristina ilmoitti, että noin 50,000 XNUMX Pohjois-Kosovossa asuvalla etnisellä serbillä on kahden kuukauden aika vaihtaa autonsa rekisterikilvet.

Kosovo, joka on pääosin etnisiä albaaneja, on pyrkinyt pakottamaan etniset serbit hyväksymään Pristinan vallan rutiininomaisissa byrokraattisissa asioissa sen jälkeen, kun se itsenäistyi vuonna 2008 lähes vuosikymmenen kestäneen Serbian sortovaltaa vastaan ​​suunnatun kapinan jälkeen.

Kosovon pääministeri Albin Kurti ilmoitti 31. lokakuuta määräajasta, jonka kuluessa autoilijoiden on vaihdettava serbilaiset rekisterikilvet Pristinan myöntämiin rekisterikilpiin.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic sanoi keskiviikkona, ettei usko Kosovon kanssa sopimukseen pääsemisen mahdolliseksi. "Syyskuun 1. päivästä (Kosovo)... yrittää pakottaa serbit vaihtamaan lautaa... En usko, että heillä on suurta menestystä", hän sanoi toimittajille.

Viime vuoden ponnistus autolisenssien toteuttamiseksi kohtasi vastalauseita pohjoisen serbit, joita tukevat Belgrad ja jotka asuvat lähellä Kosovon ja Serbian rajaa. Jännitteet kärjistyivät jälleen viime kuussa Pristina ilmoitti, että sääntö tulee voimaan 1. syyskuuta, mikä sai etniset serbit asettamaan tiesulkuja.

Jännitteet hellittivät, kun Kurti suostui Yhdysvaltojen ja EU:n painostuksesta lykkäämään vaihtoa. Tiesulut poistettiin Naton valvonnassa, jolla on Kosovossa noin 3,700 XNUMX rauhanturvaajaa.

Mainos

Serbian puolustusministeriö, joka kieltäytyy tunnustamasta Kosovoa itsenäisenä ja pitää sitä kiinteänä osana Serbian aluetta, ilmoitti keskiviikkona (31. elokuuta) tehostaneensa joidenkin Kosovon rajan lähellä varuskunnassa olevien joukkojensa koulutusta.

"Koulutus toteutetaan, jotta yksiköiden korkea taisteluvalmius ja kyky reagoida tarvittaessa nopeasti sekä rauha ja turvallisuus hallinnon varrella säilytetään", ministeriö sanoi.

Kenraalimajuri Ferenc Kajari, Naton rauhanturvaoperaation komentaja Kosovossa, yritti kuitenkin hälventää pelkoja uhkaavasta konfliktista, kun rauhanturvaajat ryntäsivät alueen halki ehkäistäkseen väkivallan mahdollisuutta.

"Emme näe minkäänlaisia ​​merkkejä edes sotaan valmistautumisesta ... Vastuullisesti ajattelevien ei pitäisi puhua sodasta", unkarilainen Kajari sanoi keskiviikkona.

Kosovon ja Serbian väliset neuvottelut EU:n ja Yhdysvaltojen lähettiläiden alaisuudessa eivät ole toistaiseksi ratkaisseet asiaa, vaikka Belgrad ja Pristina pääsivät viime viikolla sopimukseen henkilötodistusten käytöstä.

Serbejä on 5 prosenttia Kosovon 1.8 miljoonasta ihmisestä. Serbia syyttää Kosovoa tämän etnisen vähemmistön oikeuksien polkemisesta, minkä Pristina kiistää.

Kosovon tunnustaa noin 100 maata, mukaan lukien Yhdysvallat ja kaikki EU:n jäsenvaltiot viittä lukuun ottamatta, mutta eivät useat muut valtiot, erityisesti Venäjä ja Kiina.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa