Liity verkostomme!

Pyöreä talous

Tekstiilituotannon ja jätteiden vaikutus ympäristöön

Julkaistu

on

Vaatteet, jalkineet ja kodintekstiilit aiheuttavat vesien pilaantumista, kasvihuonekaasupäästöjä ja kaatopaikkoja. Lisätietoja on infografiikassa. Pikamuoti - uusien tyylien jatkuva tarjoaminen erittäin alhaisin hinnoin - on johtanut tuotettujen ja heitettävien vaatteiden määrän suureen kasvuun.

Ympäristövaikutusten torjumiseksi EU haluaa nopeuttaa kohti kiertotaloutta.

Maaliskuussa 2020, The Euroopan komissio hyväksyi uuden kiertotaloutta koskevan toimintasuunnitelman, joka sisältää EU: n tekstiilistrategian, jonka tavoitteena on kannustaa innovaatioita ja lisätä uudelleenkäyttöä alalla. Parlamentti on äänestämässä oma-aloitteinen mietintö kiertotalouden toimintasuunnitelmasta vuoden 2021 alussa.

Kiertotalouden onnistuminen edellyttää kiertotalouden periaatteiden soveltamista kaikissa arvoketjun kaikissa vaiheissa. Suunnittelusta tuotantoon aina kuluttajaan asti.

Jan Huitema (Uudista Eurooppa, Alankomaat), lkiertotaloutta koskevasta toimintasuunnitelmasta.
infografiikka, jossa on faktoja ja lukuja tekstiilien ympäristövaikutuksista Faktat ja luvut tekstiilien ympäristövaikutuksista  

Vedenkäyttö

Tekstiilin tuottaminen vaatii paljon vettä, ja puuvillan ja muiden kuitujen viljelyyn tarvitaan maata. On arvioitu, että maailmanlaajuinen tekstiili- ja vaatetusteollisuus käytti 79 miljardia kuutiometriä vettä vuonna 2015, kun taas EU: n koko talouden tarpeet olivat 266 miljardia kuutiometriä vuonna 2017. Voit tehdä yhden puuvillaisen t-paidan Tarvitaan 2,700 litraa makeaa vettä arvioiden mukaan tarpeeksi yhden ihmisen juomistarpeiden tyydyttämiseksi 2.5 vuoden ajan.

Infografiikka, jossa faktoja ja lukuja tekstiilien ympäristövaikutuksistaFaktat ja luvut tekstiilien ympäristövaikutuksista  

Veden saastuminen

Tekstiilien tuotannon arvioidaan aiheuttavan noin 20% maailman väriaineiden ja viimeistelytuotteiden aiheuttamasta puhtaan veden pilaantumisesta.

Synteettisten aineiden peseminen vapauttaa arvioitu 0.5 miljoonaa tonnia mikrokuitua mereen vuodessa.

Synteettisten vaatteiden rahanpesu on 35% primaarisista mikromuoveista vapautuu ympäristöön. Yhdellä polyesterivaatteiden pyykkilastalla voi purkaa 700,000 XNUMX mikromuovikuitua, jotka voivat päätyä ravintoketjuun.

Infografiikka, jossa faktoja ja lukuja tekstiilien ympäristövaikutuksista     

Kasvihuonekaasupäästöt

Muotiteollisuuden arvioidaan aiheuttavan 10 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä - enemmän kuin kansainväliset lennot ja merenkulku Yhdistetyt.

Euroopan ympäristökeskuksen mukaan, tekstiiliostot EU: ssa vuonna 2017 tuottivat noin 654 kg hiilidioksidipäästöjä henkilöä kohti.

Tekstiilijätteet kaatopaikoilla

Tapa, jolla ihmiset pääsevät eroon ei-toivotuista vaatteista, on myös muuttunut, ja esineet heitetään pois eikä lahjoiteta.

Vuodesta 1996 lähtien EU: sta ostettujen vaatteiden määrä henkilöä kohti on kasvanut 40 prosenttia hinnan jyrkän laskun jälkeen, mikä on vähentänyt vaatteiden käyttöikää. Eurooppalaiset käyttävät lähes 26 kiloa tekstiilejä ja heittävät niistä pois noin 11 kiloa vuodessa. Käytettyjä vaatteita voidaan viedä EU: n ulkopuolelle, mutta ne poltetaan tai kaatopaikalle (87%).

Globaalisti alle 1% vaatteista kierrätetään vaatteina osittain puutteellisen tekniikan vuoksi.

Tekstiilijätteiden torjunta EU: ssa

Uuden strategian tavoitteena on käsitellä pikamuotia ja antaa ohjeita tekstiilijätteen erilliskeräyksen korkean tason saavuttamiseksi.

Alla jätedirektiivi Parlamentin vuonna 2018 hyväksymän EU-maan on pakko kerätä tekstiilejä erikseen vuoteen 2025 mennessä. Uusi komission strategia sisältää myös toimenpiteitä kiertomateriaalien ja tuotantoprosessien tukemiseksi, vaarallisten kemikaalien esiintymisen torjumiseksi ja kuluttajien auttamiseksi kestävien tekstiilien valinnassa.

EU: lla on EU-ympäristömerkki että ekologisia kriteerejä noudattavat tuottajat voivat soveltaa esineitä varmistaen haitallisten aineiden rajoitetun käytön ja vähentäen veden ja ilman pilaantumista.

EU on myös ottanut käyttöön joitain toimenpiteitä tekstiilijätteen ympäristövaikutusten lieventämiseksi. Horisontti 2020 -rahastot RESYNTEX, kemiallista kierrätystä käyttävä projekti, joka voisi tarjota kiertotalouden liiketoimintamallin tekstiiliteollisuudelle.

Kestävämpi tekstiilituotantomalli voi myös lisätä taloutta. "Eurooppa on ennennäkemättömässä terveys- ja talouskriisissä, mikä paljastaa maailmanlaajuisten toimitusketjujemme haurauden", sanoi johtava Euroopan parlamentin jäsen Huitema. "Uusien innovatiivisten liiketoimintamallien kannustaminen puolestaan ​​luo uutta talouskasvua ja Euroopan työllistymismahdollisuuksien on palaututtava."

Lisätietoja jätteistä EU: ssa

Pyöreä talous

Sähköinen jäte EU: ssa: tosiasiat ja luvut  

Julkaistu

on

Sähköinen jäte on nopeimmin kasvava jätevirta EU: ssa, ja alle 40 prosenttia kierrätetään. Elektroniset laitteet ja sähkölaitteet määrittelevät nykyaikaisen elämän. Pesukoneista ja pölynimureista älypuhelimiin ja tietokoneisiin on vaikea kuvitella elämää ilman niitä. Mutta niiden tuottamasta jätteestä on tullut este EU: n pyrkimyksille vähentää sen ekologista jalanjälkeä. Lue lisää saadaksesi selville, miten EU käsittelee sähköistä jätettä siirtymällä kohti enemmän pyöreä talous.

Mikä on sähköinen jäte?

Elektroniikka- ja sähköjäte tai sähköinen jäte kattaa useita erilaisia ​​tuotteita, jotka heitetään pois käytön jälkeen.

Suurimmat kodinkoneet, kuten pesukoneet ja sähköuunit, kerätään eniten, ja ne muodostavat yli puolet kaikista kerätyistä sähköjätteistä.

Tätä seuraa tietotekniikka- ja tietoliikennelaitteet (kannettavat tietokoneet, tulostimet), kuluttajalaitteet ja aurinkopaneelit (videokamerat, loisteputket) ja pienet kodinkoneet (pölynimurit, leivänpaahtimet).

Kaikki muut luokat, kuten sähkötyökalut ja lääkinnälliset laitteet, muodostavat yhdessä vain 7.2% kerätystä sähköisestä jätteestä.

Infografiikka elektroniikka- ja sähköjätteestä EU: ssa Infografiikka, joka näyttää sähköisen jätteen prosenttiosuuden laitetyyppiä kohti EU: ssa  

Sähköisen jätteen kierrätysaste EU: ssa

Alle 40% kaikesta sähköisestä jätteestä kierrätetään EU: ssa, loput on lajittelematta. Kierrätyskäytännöt vaihtelevat EU-maissa. Vuonna 2017 Kroatia kierrätti 81 prosenttia kaikesta elektroniikka- ja sähköjätteestä, kun taas Maltassa luku oli 21 prosenttia.

Infografiikka sähköisen jätteen kierrätysasteesta EU: ssa Infografiikka, joka näyttää sähköisen jätteen kierrätysasteen EU-maata kohti  

Miksi meidän on kierrätettävä elektroniikka- ja sähköjätettä?

Hylätyt elektroniset ja sähkölaitteet sisältävät mahdollisesti haitallisia materiaaleja, jotka saastuttavat ympäristöä ja lisäävät riskejä sähköisen jätteen kierrätykseen osallistuville ihmisille. Tämän ongelman ratkaisemiseksi EU on ohittanut lainsäädäntö tiettyjen kemikaalien, kuten lyijyn, käytön estämiseksi.

Monet nykyaikaisessa tekniikassa tarvittavat harvinaiset mineraalit tulevat maista, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia. Parlamentin jäsenet ovat hyväksyneet aseelliset konfliktit ja ihmisoikeusloukkaukset vahingossa tapahtuvan tukemisen välttämiseksi säännöt, jotka edellyttävät harvinaisten maametallien mineraalien maahantuojia Euroopassa suorittaa toimittajiensa taustatarkastuksia.

Mitä EU tekee vähentääkseen sähköistä jätettä?

Maaliskuussa 2020 Euroopan komissio esitteli uuden kiertotalouden toimintasuunnitelma jonka yhtenä painopistealana on elektroniikka- ja sähköjätteen vähentäminen. Ehdotuksessa hahmotellaan nimenomaisesti välittömät tavoitteet, kuten "korjausoikeuden" luominen ja uudelleenkäytettävyyden parantaminen yleensä, yhteisen laturin käyttöönotto ja palkitsemisjärjestelmän perustaminen elektroniikan kierrätyksen kannustamiseksi.

Parlamentin kanta

Parlamentti on äänestämässä oma-aloitteinen mietintö kiertotalouden toimintasuunnitelmasta helmikuussa 2021.

Hollannin Renew Europe -jäsen, asiasta vastaava Euroopan parlamentin jäsen Jan Huitema, sanoi, että on tärkeää lähestyä komission toimintasuunnitelmaa "kokonaisvaltaisesti": "Kiertotalouden onnistumiseksi kiertotalouden periaatteet on pantava täytäntöön kaikissa arvoketjun kaikissa vaiheissa. ”

Hän sanoi, että erityistä huomiota olisi kiinnitettävä sähköisen jätteen alaan, koska kierrätys on jäljessä tuotannosta. "Vuonna 2017 maailmassa syntyi 44.7 miljoonaa tonnia sähköistä jätettä ja vain 20% kierrätettiin asianmukaisesti."

Huiteman mukaan toimintasuunnitelma voi myös auttaa talouden elpymisessä. "Uusien innovatiivisten liiketoimintamallien kannustaminen puolestaan ​​luo uuden talouskasvun ja työllistymismahdollisuudet, joita Euroopan on palaututtava.

Lue lisää kiertotaloudesta ja jätteistä

Lue lisää 

Continue Reading

Pyöreä talous

Kiertotalous: määritelmä, merkitys ja edut

Julkaistu

on

Kiertotalous: selvitä alla olevalla infografiikalla, mitä se tarkoittaa, miten se hyödyttää sinua, ympäristöä ja talouttamme. Euroopan unioni tuottaa yli 2.5 miljardia tonnia jätettä joka vuosi. Se päivittää parhaillaan sitä jätehuoltomiehiä koskeva lainsäädäntöt edistämään siirtymistä kestävämpään malliin, joka tunnetaan kiertotaloutena. Maaliskuussa 2020 Euroopan komissio esitteli Euroopan vihreä sopimus ja osana ehdotettua uusi teollisuusstrategia, The uusi kiertotalouden toimintasuunnitelma joka sisältää ehdotuksia kestävämmästä tuotesuunnittelusta, jätteiden vähentämisestä ja kuluttajien vaikutusmahdollisuuksista (kuten oikeus korjaamiseen). Erityistä huomiota kiinnitetään resursseja kuluttaviin aloihin, kuten elektroniikka ja ICT, muovit, tekstiilit ja rakentaminen.

Mutta mitä pyöreä talous tarkoittaa? Ja mikä hyötyisi?

Mikä on pyöreä talous? 

Pyöreä talous on tuotannon ja kulutuksen malli, joka kattaa olemassa olevien materiaalien ja tuotteiden jakamisen, vuokraamisen, uudelleenkäytön, korjaamisen, kunnostamisen ja kierrätyksen mahdollisimman kauan. Tällä tavoin tuotteiden elinkaaria laajennetaan.

Käytännössä se merkitsee jätteen vähentämistä minimiin. Kun tuote päätyy elinkaaren loppuun, sen materiaalit pysyvät talon sisällä aina, kun se on mahdollista. Näitä voidaan tuottaa tuottavasti uudestaan ​​ja uudestaan, mikä lisää lisäarvoa.

Tämä on poikkeama perinteisestä, lineaarisesta taloudellisesta mallista, joka perustuu Take-Make-Consume-heittää pois -malliin. Tämä malli perustuu suuriin määriin halpoja, helposti saatavilla olevia materiaaleja ja energiaa.

Myös osa tätä mallia on suunniteltua kulumista, kun tuote on suunniteltu siten, että sen käyttöikä on rajallinen, jotta kuluttajat voivat ostaa sen uudelleen. Euroopan parlamentti on vaatinut toimenpiteitä tämän käytännön ratkaisemiseksi.

Miksi meidän on vaihdettava pyöreään talouteen?

Maailman väestö kasvaa ja sen myötä myös raaka-aineiden kysyntä. Tärkeiden raaka-aineiden tarjonta on kuitenkin rajallista.

Finite-toimitukset merkitsevät myös sitä, että jotkut EU-maat ovat riippuvaisia ​​muista maista raaka-aineistaan.

Lisäksi raaka-aineiden uuttaminen ja käyttö vaikuttaa merkittävästi ympäristöön. Se myös lisää energiankulutusta ja CO2-päästöjä. Raaka-aineiden älykkäämpi käyttö voi kuitenkin alemmat CO2-päästöt.

Mitkä ovat edut?

Kuten jätteiden syntymisen ehkäiseminen, ekologista suunnittelua ja uudelleenkäyttö voisi myös säästää EU: n yrityksiä vähentämällä vuosittain kasvihuonekaasupäästöjä. Tällä hetkellä päivittäin käyttämiemme materiaalien tuotanto muodostaa 45% hiilidioksidipäästöistä.

Siirtyminen kohti kiertotaloutta voisi tuottaa etuja, kuten vähentää ympäristöön kohdistuvia paineita, parantaa raaka-aineiden toimitusvarmuutta, lisätä kilpailukykyä, kannustaa innovaatioita, lisätä talouskasvua (0.5 prosenttia bruttokansantuotteesta), luoda työpaikkoja (700,000 2030 työpaikkaa pelkästään EU: ssa vuoteen XNUMX mennessä).

Kuluttajille tarjotaan myös kestävämpiä ja innovatiivisempia tuotteita, jotka lisäävät elämänlaatua ja säästävät rahaa pitkällä aikavälillä.

Continue Reading

Pyöreä talous

Uudelleenkäytettävien pakkausten kysyntä Euroopassa on COVID-aikakauden taloudellista todellisuutta ravintoloissa

Julkaistu

on

Jopa Euroopan lääkeviraston (EMA) jälkeen Lisäsi vauhtia Euroopassa valmistetun BioNTech / Pfizer-rokotteen hyväksyminen, a ehdollinen vihreä valo toimitettu 21. joulukuutast, on selvää, että Euroopan kokemus Covid-19: stä on jo muuttanut jokapäiväistä elämää tavoilla, jotka todennäköisesti kestävät tulevina vuosina. Muiden työvuorojen lisäksi etätyöstä on tullut totta elämässä teollisuuden että maat missä sitä ei ollut käytännössä ollut ennen pandemiaa, erityisesti Italiassa ja Espanjassa. Matkailumarkkinat, joilla halpalentoyhtiöt kuljettivat eurooppalaisia ​​ympäri Schengen-aluetta, ovat kraatterineet ja pakottaneet Norwegian Airin konkurssihakemus viime kuussa. Suurimmat toimistotyöntekijöille sopivat ruokapalveluyritykset, kuten Pret a Manger, ovat suljettu kymmeniä kauppoja ja tuhansia työpaikkoja.

Itse asiassa yksi Covid-19: n toteuttamista vallankumouksellisimmista muutoksista saattaa hyvinkin olla siinä, miten eurooppalaiset syövät. Ranskan kaltaisissa maissa, joissa hallitus yritti kannustaakoira laukku"Ruoan tuhlaamisen vähentämiseksi vasta viime vuonna kysyntä noutamisen ja ruoan jakelun suhteen on räjähtänyt. Ravintolan sulkemisen jälkeen keväällä lähti alusta tarttuminen elinehtoon, rajoitetut asiakkaat viime kädessä tuli omaksumaan tilaaminen sellaisista palveluista kuin Deliveroo.

Kun uusi elintarvikkeiden toimitusmalli on nyt vakaasti paikallaan, Uber Eatsin kaltaisten yritysten markkinat ovat kasvoi jatkuvasti, vaikka ravintolat olisivatkin avanneet uudelleen. Toisaalta tämä on harvinainen hopeapäällyste mantereelle, jonka talouksia terveyden kriisi on kiihdyttänyt. Toisaalta tämä merkittävä muutos ruokapalvelussa on laukaus keulan yli Euroopan vihreä sopimus, jonka johtaa Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Eurooppalaiset ravintolat soittavat hälytyksen

Viime vuonna Euroopan unioni hyväksyi Direktiivi (EU) 2019 / 904, joka tunnetaan myös kertakäyttömuovidirektiivinä, jäsentämään EU: n pyrkimyksiä vähentää "tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksia". Koska yksityiskohdat komission luonnoksesta jäsenvaltioille tätä direktiiviä varten ovat vuotaneet, elintarvikepalveluala on reagoinut hälytyksellä.

Alan reaktion perusteella suuntaviivojen luonnos näyttää osoittavan a suuri swathe kertakäyttöisten tuotteiden uudelleenkäytettävien vaihtoehtojen käyttöönoton pakottamiseksi. Kun otetaan huomioon niin laaja näkemys siitä, mikä on hyväksyttävää "kertakäyttöistä muovia", näyttää siltä, ​​että komissio aikoo estää näitä teollisuudenaloja siirtymästä kestävämpiin kertakäyttöisiin valintoihin, mukaan lukien kuitupohjaiset paperituotteet. Tällöin se haastaa suoraan mallin, joka on pitänyt ravintolateollisuuden pinnalla, sen sijaan työntämällä sitä kohti lisäkustannuksia äärimmäisen taloudellisen pakon aikana.

Kuten elintarvikepalveluala huomauttaa, kertakäyttöisten tuotteiden käytöstä poistamisessa on perustavanlaatuinen hygienia- ja turvallisuuskysymys, varsinkin kun maailmanlaajuiset pandemiat muuttuvat säännöllisempi esiintyminen. Usein uudelleenkäytettävät tuotteet piti kiinni Ympäristökampanjoiden tekijät ovat ihmelääke esimerkiksi meren pilaantumisen kannalta, sillä haittana on, että kymmenet, elleivät sadat erilaiset asiakkaat käyttävät sitä uudelleen. Kuten elintarviketutkijat, kuten David McDowell Ulsterin yliopistosta, ovat huomauttaneet, kertakäyttötuotteiden rajoittaminen elintarviketeollisuudessa voisi paljastaa elintarvikeperäisten sairauksien, mukaan lukien bakteerit, kuten E. coli ja listeria, sekä virukset, aiheuttamille ristikontaminaation suuremmille riskeille.

Nyt tietysti ruoan jakelupalveluja käyttävät asiakkaat haluavat mieluummin vältä vuorovaikutusta heidän kanssaan ollenkaan, puhumattakaan muiden suojelijoiden käyttämistä levyistä tai kupeista. McDowellin kaltaisten asiantuntijoiden esittämät varoitukset on toistettu Euroopan ympäristökeskuksen toimesta hyväksytty kertakäyttötuotteilla "on ollut tärkeä rooli Covid-19: n leviämisen estämisessä", vaikka se ilmaisi huolensa siitä, voisiko kysynnän lisääntyminen heikentää EU: n pyrkimyksiä kehittää "kestävämpi ja pyöreämpi muovijärjestelmä".

Muovipäästöjen vähentäminen tukemalla kiertotaloutta

Eurooppalaiset kuluttajat jakavat tämän huolen. Tammikuussa julkaistun DS Smith -tutkimuksen mukaan yli 90% neljän Euroopan maan asiakkaista ilmoitti haluavansa vähemmän muovia sisältäviä pakkauksia; yli 60% sanoi olevansa halukas maksamaan siitä palkkion. Onneksi kestävät kertakäyttötuotteet voisivat auttaa ratkaisemaan ongelman, toisin kuin komission kertomus meren pilaantumiskriisi kertakäyttöistä muovidirektiiviä on tarkoitus käsitellä.

Näitä vaihtoehtoja ovat pääasiassa kertakäyttöiset kuitupohjaiset tuotteet, kuten paperikupit, levyt ja laatikot. Vaikka jotkut näistä tuotteista sisältävät minimaalisen määrän muovipolymeerejä, kuitupohjaiset pakkaukset ovat yleensä suuria kierrätetään laajemmin ja ekologisesti kestävä kuin muovi päävastuussa meren roskiin. Kuten Ison-Britannian kuninkaallinen tilastoyhdistys tunnetusti ilmoitti vuonna 2018, yli 90% koskaan syntynyttä muovijätettä ei ole koskaan kierrätetty. Sitä vastoin, lähes kolme neljäsosaa paperituotteiden kierrätetään keskimäärin EU: ssa.

Kuitu voi jopa väittää etuja uudelleenkäytettäviin ravintotuotteisiin verrattuna, erityisesti hiilijalanjäljen ja veden käytön suhteen. Mahdollisia etuja uudelleenkäytettäville tuotteille voi nauttia kertakäyttöisten paperituotteiden hiilipäästöjen määrä riippuu siitä, kuinka monta kertaa ne voidaan käyttää uudelleen. Esimerkiksi keraamisen kupin tapauksessa tuotetta on mahdollisesti käytettävä jopa 350 kertaa. Mitä tulee ekosysteemin laatua kuvaaviin indikaattoreihin, kuten happamoitumiseen, uudelleenkäytettävien kuppien pesuun tarvittavalla kuumalla vedellä ja pesuaineilla voidaan nopeasti poistaa nämä edut. Samaan aikaan paperin tehokas kierrätys, joka on yhä yleisin tavoite kaikkialla Euroopassa, vähentää sen jalanjälkeä yli 50%.

Joidenkin uudelleenkäytettävien puolestapuhujien ehdottama ratkaisu - nimittäin pesun rajoittaminen - ei tule kysymykseen sellaiselle elintarviketeollisuudelle, joka on vastuussa kuluttajien suojelemisesta elintarvikkeista peräisin olevilta taudinaiheuttajilta. Miljoonat eurooppalaiset, jotka ovat nyt tottuneet noutoon ja jakeluun, odottavat, että niitä palvelevat yritykset - mukaan lukien lukemattomat pienet ja keskisuuret yritykset ravintola-alalla - noudattavat korkeita elintarviketurvallisuus- ja hygieniavaatimuksia.

Kestävät kuitupohjaiset vaihtoehdot muoville elintarvikepakkauksissa voisivat vastata tähän tarpeeseen häiritsemättä alan kasvua. Sen sijaan, että lisätään ravintolateollisuuteen jo huomattavia tappioita Huonosti toteutetun muovin suhteen eurooppalaiset sääntelyviranomaiset todennäköisesti pian ymmärtävät tarpeen hyväksyä ja kannustaa kestävämpiä kertakäyttöisiä tuotteita, jotka auttavat valtameriä vahingoittamatta taloutta.

Continue Reading
Mainos

Twitter

Facebook

Nousussa