Viime kuussa Sjem, Puolan parlamentin alahuone, äänesti hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen esittämän eläinsuojelulain puolesta.

Mutta voimaantulemiseksi lakiesitys tarvitsi senaatin tukea.

Euroopan juutalaisyhdistyksen puheenjohtaja (EJA) rabbi Menachem Margolin sanoi, että senaattorit ja maanviljelijät kannustivat häntä selkeään vastustukseen lakiehdotukseen, mutta hän vannoi jatkavansa taisteluja lopullisen kiellon lopettamiseksi.

Ennen senaatin äänestystä Margolin oli aloittanut kymmenien juutalaisten johtajien ja parlamentaarikkojen koko Euroopassa ja Israelissa allekirjoittaman avoimen kirjeen, jossa allekirjoittajat ilmaisivat vastustavansa lakiesityksen kosherlihaa koskevia säännöksiä ja kehottivat Puolan hallitusta hylkäämään ne.

He korostivat, että Kosher-lihan viennin kieltäminen Puolasta "vaikuttaisi vakavasti maanosan juutalaisyhteisöihin, jotka joko koon tai rajoitettujen resurssien perusteella luottavat voimakkaasti Puolaan kosher-lihan toimittajana".

Puola on yksi suurimmista kosher-lihan viejistä Euroopassa. On arvioitu, että vientiin tarkoitetun košerilihan tuotannon kieltäminen maksaisi Puolan taloudelle 1.8 miljardia dollaria.

"Tämän lakiesityksen koshervientiä koskevat määräykset ovat olleet erittäin karkeita. On selvää, että he nauttivat vain vähän viljelijöiden tukea ja vaativat vähän innostusta itse senaatista '', sanoi rabbi Margolin.

Mutta hän korosti, että taistelu ei ole ohi. '' Se on vain lykätty. Jos potkut purkkia tietä pitkin, loppuu lopulta tieltä '', hän sanoi ja vannoi voivansa vastustaa edelleen tätä lakia, '' tänään, huomenna, ensi viikolla, ensi kuussa ja seuraavina vuosina. ''

"Euroopan juutalaisjärjestö ei koskaan horju päättäväisyydessään puolustaa juutalaisten elämää, perinteitä, arvoja ja käytäntöjä missä ja milloin tahansa heitä uhkaa Euroopassa", hän sanoi.

Eläinsuojeluaktivistit vastustavat eläinten teurastamista kosher- ja halal-lihan vuoksi, koska se estää tainnutuksen ennen eläinten kurkun katkaisemista. Harjoittajan kannattajat hylkäävät väitteet sen julmuudesta ja väittävät sen sijaan, että se aiheuttaa eläimelle nopean ja inhimillisen kuoleman.

Laki palautetaan nyt Sjemille äänestykseen myöhemmin tässä kuussa.