Kymmenet parlamentin jäsenet eri puolilta Eurooppaa, mukaan lukien senaattorit, parlamentin jäsenet, parlamentin jäsenet ja Yhdistyneen kuningaskunnan ylähuone, sekä juutalaisyhteisöjen johtajat eri Euroopan maista ovat yhdistäneet voimansa kirjeessä, jossa kehotetaan Puolan viranomaisia ​​romuttamaan osa eläinten hyvinvointia koskevasta lakiesityksestä, jolla kosher-lihan viennin kielto Puolasta, kirjoittaa .

Puolan senaatissa odotetaan äänestystä tästä lakiehdotuksesta huomenna (13. lokakuuta).

Kosher-lihan viennin kieltäminen Puolasta vaikuttaisi vakavasti maanosan juutalaisyhteisöihin, jotka joko koon tai rajoitettujen resurssien perusteella luottavat voimakkaasti Puolaan kosher-lihan toimittajana. Tämä maa on yksi suurimmista kosher-lihan viejistä Euroopassa.

Parlamentaarikot ja juutalaisten johtajien allekirjoittajat korostivat myös, että lakiehdotus muodostaa vaarallisen ennakkotapauksen, koska se asettaa eläinten hyvinvointia koskevat oikeudet selvästi Euroopan uskonnonvapausoikeuden edelle.

EU: n perusoikeuskirjan 10 artiklassa todetaan: "Jokaisella on oikeus ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauteen. Tämä oikeus sisältää vapauden muuttaa uskontoa, vakaumusta ja vapautta joko yksin tai yhdessä muiden kanssa ja julkisesti tai yksityisesti ilmaista uskonto tai vakaumus palvonnassa, opetuksessa, harjoittamisessa ja noudattamisessa.

Allekirjoittajat toivat esiin myös sen, että ei ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä väitteiden tueksi, että shechita, kosher-teurastusmenetelmä, on julmempi kuin suurin osa teurastuksista, jotka tapahtuvat päivittäin Euroopassa.

Kirjeessään allekirjoittajat kirjoittivat Puolan hallitukselle: "Kieltämällä tuotteiden viennin, joka edustaa juutalaisen uskon ja käytännön keskeistä periaatetta monille, lähetät vahvan viestin, että lait, jotka tosiasiallisesti estävät juutalaisten elämää Euroopassa, ovat hyväksyttäviä. ''

"Näistä syistä - ja monien tuhansien juutalaisten puolesta, joita yhteisön johtajina ja parlamentin jäseninä edustamme - kehotamme Puolan hallitusta, sen parlamenttia ja senaattoreita lopettamaan tämän esityksen."

Rabbi Menachem Margolin, kirjeen aloittaneen Euroopan juutalaisyhdistyksen puheenjohtaja, sanoi lausunnossaan: "Se, joka näyttää olevan kansallisen puolan poliittinen asia, ei ole mikään sellainen. Tämän lakiesityksen seuraukset ovat mahdollisesti tuhoisia ja syvällisiä juutalaisille kaikkialla Euroopassa ja myös monille, jotka arvostavat vapautta harjoittaa uskonnonvapautta. ''

”Jos lakiesitys hyväksytään, sitä pidetään julistuksena siitä, että se on avoinna kaikille, jotka vastustavat juutalaisen lain, uskon ja käytännön näkökohtia. Se on lopetettava '', hän sanoi.