Liity verkostomme!

EU

Mitä Milo Djukanovic tekee seuraavaksi * (* ja mitä Montenegron uuden demokraattisen hallituksen tulisi tehdä estääkseen hänet)

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Onnittelut, Montenegro! Milo Djukanovic (Kuvassa)  ja hänen kommunisteistaan ​​muuttuneet demokraattisosialistit kukistetaan ensimmäistä kertaa historiassa. Muut Keski-, Etelä- ja Itä-Euroopan maat heittivät yksipuolueen hallintonsa sukupolvi sitten. Mutta viimeisten 30 vuoden ajan yksi mies on pitänyt Montenegrosta pakkasessa. Kukaan ei voi ottaa sinulta pois voitosi historiallista luonnetta, kirjoittaa Duško Knežević, Välimeren yliopiston presidentti ja Atlas-yritysryhmän puheenjohtaja.

Mutta tämä on vasta alkua. Kun sinä - Montenegron ”demokratian sukupolvi” - muodostat hallituksen, etenevä tie ei ole helppo. Djukanovic on edelleen presidentti. Hänen sijoittajansa säilyttävät avainasemansa oikeuslaitoksessa, byrokratiassa ja diplomaattikunnassa. Meidän on odotettava hänen käyttävän kaikkia mahdollisia keinoja suojellakseen itseään ja käyttävän kaikki mahdollisuudet - ja kaikki virheet - palauttaakseen itsensä kiistattomaan voimaan.

Kuten joku, joka on tuntenut Djukanovicin hyvin vuosikymmenien ajan - kerran aikaisempina, parempina vuosina liittolaisena ja myöhemmin vastustajana - tunnen hänen vahvuutensa ja heikkoutensa. Tämän tekee Milo Djukanovic seuraavaksi. Ja tämän Montenegron uuden, demokraattisen hallituksen on suojeltava voittoa:

Parlamentaarinen matematiikka

Sinun kolmisuuntainen koalitio parlamentissa tuo sinulle 41 paikkaa 80-paikkaisessa parlamentissa: enemmistö - yhden.

Kun olet yhtenäinen, sinun täytyy odottaa Djukanovicin käyttävän rakentamaansa valtiota yrittääkseen painostaa joitain valitsemiasi edustajia vaihtamaan.

Montenegron vaaliluettelojärjestelmän olisi sallittava, että toinen numeroistasi tulee sijalle kaikille, jotka eivät halua istua parlamentissa koko kauden ajan. Mutta sinun tulisi harkita kolmen parlamenttiryhmäsi vahvistamista: allekirjoita kaikkien parlamentaarikkojen välinen oikeudellisesti sitova sopimus, joka sitoutuu heihin olemaan vaihtamatta puoluetta, ja - jos he tekevät niin, tämä vaatii sitten parlamentaarisen paikkansa menettämistä. Näin voit olla varma, että toinen edustaja omasta vaaliluettelostasi tulee heidän tilalleen, ja enemmistösi pitää.

Mainos

'Lawfare '

Djukanovicilla on pitkään uskollisia kannattajia oikeuslaitoksessa ja käytti poliittista painostusta riippumattoman instituution saamiseksi suotuisien oikeudellisten päätösten saamiseksi. Alkaen hyökkäykset toimittajiin - missä toimittajat itse ovat tutkittu - laukaisuun poliittisesti motivoituneita taloudellisia seuraamuksia, luettelo on pitkä ja hyvin dokumentoitu.

On mahdollista, että jotkut oikeuslaitoksen jäsenet näkevät tämän mahdollisuuden katkaista siteensä presidentin puolueeseen. Mutta älä lyö vetoa siitä: heitä ei valittu riippumattomuuden ilmaisunsa vuoksi.

Joten, koalition on odotettava presidentin taistelemaan takaisin käytöstä "Lakimies" - saada oikeudellisia haasteita hallitusten ja parlamenttien päätöksille - erityisesti itsensä ja perheensä suojelemiseksi.

Tämän torjumiseksi uusi hallitus olisi viisasta perustaa parlamentin kautta riippumaton tutkintavaliokunta tutkimaan lahjontaa ja julkisten varojen väärinkäyttöä viimeisten 30 vuoden aikana. Komitealle voidaan asettaa sekä tutkinta- että oikeudelliset valtuudet, oikeus järjestää julkisia kuulemistilaisuuksia, kutsua todistajia ja sen johtopäätöksenä antaa suosituksia, jotka johtaisivat syytteeseenpanoon.

On tärkeää, että tästä ei tule millään tavalla poliittisen koston mekanismia. Sen varmistamiseksi, että näin ei ole - ja että tutkimus on täysin riippumaton hallituksesta ja puoluepolitiikasta - olisi viisasta sisällyttää puolet kansainvälisen yhteisön jäsenyydestä.

Kanssasi tai sinua vastaan

Montenegrolaiset tietävät, että Djukanovic on hyvin kaukana vähemmistön etnisten ja uskonnollisten ryhmien puolustajasta, jonka hän väittää olevansa ulkomaailmaan. Vuosikymmenien ajan hän on painostanut vähemmistöjä tukemaan häntä menetelmiä, joita kuvataan missä tahansa muussa maassa pakkokeinona.

On ratkaisevan tärkeää tavoittaa nyt - ja jatkaa edelleen - ystävyyden kättä kaikille vähemmistöryhmille, jotta hyvitätte sanojane kolmisuuntainen sopimus että kaikilla on paikka uuden hallituksen ylimmässä taulukossa.

Voit myös haluta tarjota ylimääräisiä kuntavaltuuksia - täydennettynä hajautetulla rahoituksella - osille maata, joissa kansalliset vähemmistöt ovat itse asiassa enemmistö. Tämä antaa paikallisyhteisöille voimaa ja tekee tekojen, ei sanojen avulla selväksi, että maan uusi demokraattinen johto pitää heitä ensisijaisina.

Sinun pitäisi mennä ylimääräinen maali tuoda vähemmistöt hallitukseen. Etnisille tai uskonnollisille ryhmille perinteisesti annetut paikat eivät ole ainoa vastaus - mutta myös ylennykset avainasemassa olevissa talous-, sosiaali- ja ulkoasiainministeriöissä olisivat merkki aikomuksestasi kohdella kaikkia Montenegron tasavertaisia.

Amerikka ja Britannia 

Meidän on odotettava, että Djukanovic kääntyy nopeasti ja ankarasti vanhojen liittolaistensa Yhdysvaltojen ja Yhdistyneen kuningaskunnan puoleen levittäen viestejään siitä, että vain hän pystyy pitämään Montenegron länsimielisellä polullaan.

Onneksi kolmisuuntainen koalitio - viisaasti - siirtyi skannaamaan Djukanovicin väitteet allekirjoittamalla viime viikolla sopimuksen Naton ja Euroopan yhdentymisen täydestä tuesta. Ja vastaus Amerikasta on selkeä: "Yhdysvaltain hallitus odottaa innolla kumppanuutta seuraavan hallituksen kanssa, joka muodostetaan demokraattisen prosessin kautta ihmisten tahdon heijastuksena.

Tämä ei kuitenkaan ole asian loppu, vaan alku: on kriittistä, että nyt teet suoria yhteyksiä ja todellisia ystävyyssuhteita länsimaissa. Älä odota, että suurvallat tulevat luoksesi: ota yhteyttä heihin. Osoita aikomustasi olla heidän luotettava ja pitkäaikainen kumppaninsa.

Onnittelut vielä kerran, Montenegro! Olet jo tehnyt sen, mitä useimmat Balkanin alueen tarkkailijat ja kansainväliset kommentaattorit eivät olisi voineet ennustaa. Taistelu on voitettu. Mutta vasta nyt alkaa pitkä harjoittelukampanjasi 30 vuoden väärinkäytön eriarvoisuuden torjumiseksi.

Edellä olevassa artikkelissa ilmaistut mielipiteet ovat yksinomaan kirjoittajan mielipiteitä, eivätkä heijasta yhtään mielipidettä EU: n toimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa