Liity verkostomme!

Brexit

Yhdistyneen kuningaskunnan koordinointiryhmän ja #EuropeanParlamentin poliittisten ryhmien johtajien lausuma

Julkaistu

on

UKCG ja Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien johtajat antoivat seuraavan julkilausuman tapettuaan EU: n pääneuvottelijan Michel Barnierin (Kuvassa keskellä) ja sekakomitean yhteispuheenjohtaja Maroš Šefčovič, tänään (11. syyskuuta).

Euroopan parlamentin Yhdistyneen kuningaskunnan koordinointiryhmä (UKCG) kokoontui tänään arvioidakseen Yhdistyneen kuningaskunnan sisämarkkinalain vaikutusta erosopimuksen täytäntöönpanoon EU: n ja Yhdistyneen kuningaskunnan sekakomitean puheenjohtajan Maroš Šefčovičin kanssa ja arvioimaan käynnissä olevia neuvotteluja tulevasta EU: sta -UK-suhde EU: n pääneuvottelija Michel Barnieriin.

Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien johtajat ja UKCG: n jäsenet ovat syvästi huolestuneita ja pettyneitä siihen, että Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus julkaisi sisämarkkinalain, joka selkeästi edustaa kansainvälisen oikeuden vakavaa ja mahdotonta rikkomista. Se rikkoo erosopimusta, jonka Yhdistyneen kuningaskunnan nykyinen hallitus ja parlamentti allekirjoittivat ja ratifioivat alle vuosi sitten. Sisämarkkinalaki vahingoittaa vakavasti Euroopan parlamentin luottamusta ja uskottavuutta on jo sanonut on "olennainen osa neuvotteluja", mikä vaarantaa käynnissä olevat neuvottelut tulevista suhteista.

Euroopan parlamentti tukee EU: n pääneuvottelija Michel Barnieria ja komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovičia pyytämään Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta peruuttamaan nämä toimenpiteet lakiesityksestä välittömästi; viimeistään syyskuun loppuun mennessä. Euroopan parlamentin Yhdistyneen kuningaskunnan koordinointiryhmä korostaa, että:

  1. Irtisanomissopimus, mukaan lukien Irlantia / Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja, on oikeudellisesti sitova riippumatta siitä, tekevätkö EU ja Yhdistynyt kuningaskunta uusia sopimuksia, jotka ohjaavat heidän tulevia suhteitaan, ja
  2. sekakomitean olisi käsiteltävä kaikkia sen määräysten täytäntöönpanoon liittyviä kysymyksiä eikä missään tapauksessa sopimuspuolten yksipuolisesti.

Euroopan parlamentti odottaa Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen noudattavan oikeusvaltioperiaatetta ja vaatii paitsi erosopimuksen kaikkien määräysten, myös Irlantia / Pohjois-Irlantia koskevan pöytäkirjan, täysimääräistä täytäntöönpanoa, mikä on välttämätöntä pitkäperjantain sopimuksen ja rauhan ja rauhan suojelemiseksi. vakautta Irlannin saarella.

Jos Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaiset rikkovat - tai uhkaavat rikkoa - erosopimusta Yhdistyneen kuningaskunnan sisämarkkinalain kautta nykyisessä muodossaan tai muulla tavalla, Euroopan parlamentti ei missään tapauksessa ratifioi mitään EU: n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välistä sopimusta .

Kahdeksannen neuvottelukierroksen tuloksen osalta Euroopan parlamentti on edelleen sitoutunut kunnianhimoiseen kumppanuuteen Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa. Olemme pettyneitä Yhdistyneen kuningaskunnan vastavuoroisen sitoutumisen puuttumiseen EU: n perusperiaatteista ja eduista.

Euroopan parlamentti kehottaa Yhdistynyttä kuningaskuntaa työskentelemään EU: n kanssa rakentavasti ja löytämään kompromisseja, jotka ovat molempien osapuolten kansalaisten ja yritysten etujen mukaisia. Kaikkien mahdollisten sopimusten tulisi paitsi säilyttää etumme, myös kunnioittaa Euroopan unionin ja sen sisämarkkinoiden eheyttä.

Kaikkien sopimusten voimaantulemiseksi demokraattisten valvontaelinten on kanaalin molemmin puolin pystyttävä suorittamaan mielekäs arviointi, kuten erosopimuksessa todetaan. Euroopan parlamentti muistuttaa, että sen suostumus mihinkään sopimukseen myönnetään vasta lain säännösten tarkan tutkinnan jälkeen. Euroopan parlamentti ei hyväksy sitä, että demokraattista valvontaa rajoitetaan viime hetken sopimuksella lokakuun lopun jälkeen.

Allekirjoittaneet Euroopan parlamentin ryhmäjohtajat:

Manfred Weber (EPP, DE)

Iratxe GARCÍA PEREZ (S&D, ES)

Dacian CIOLOŞ (Uudista, RO)

Philippe LAMBERTS (Vihreät / EFA, BE) yhteispuheenjohtaja

Ska KELLER (Vihreät / EFA, DE) yhteispuheenjohtaja

Raffaele FITTO (ECR, IT) yhteispuheenjohtaja

Ryszard LEGUTKO (ECR, PL) yhteispuheenjohtaja

Martin SCHIRDEWAN (GUE, DE) yhteispuheenjohtaja

Manon AUBRY (GUE, FR) yhteispuheenjohtaja

ja Yhdistyneen kuningaskunnan koordinointiryhmä:

David McALLISTER (EPP, DE), puheenjohtaja

Bernd LANGE (S & D, DE)

Nathalie LOISEAU (Uudista, FR)

Christophe HANSEN (EPP, LU)

Kati PIRI (S&D, NL)

Kris PEETERS (EPP, BE)

Pedro SILVA PEREIRA (S & D, PT)

Morten PETERSEN (Uudista, DK)

Gunnar BECK (ID, DE)

Brexit

EU: n ja Ison-Britannian välisen kauppasopimuksen turvaamiseksi ei ole vielä monia asioita - Irlannin ulkoministeri

Julkaistu

on

By

There are not that many outstanding issues in the way of securing a “thin” free-trade deal between the European Union and Britain, which is the best-case scenario at this stage, Irish Foreign Minister Simon Coveney said on Monday (14 September), kirjoittaa Conor Humphries.

“We need to also focus on how do we get this deal done... to deal with the outstanding issues. There aren’t many of them. There are a few that are needed in terms of getting a basic and thin free-trade (deal), which is all that is possible at this stage to avoid tariffs and quotas,” Coveney said in an interview with Newstalk Radio.

He said the key issues relate to Northern Ireland: state aid in the British region; the risk of goods leaking into the EU single market via Northern Ireland; and export declarations for the movement of goods from Northern Ireland to the rest of the United Kingdom.

Continue Reading

Brexit

Entinen pääministeri Cameron sanoo epäilevänsä #Brexit -muutosta

Julkaistu

on

By

Entinen Ison-Britannian pääministeri David Cameron (Kuvassa) joined other ex-leaders of the country to express concern at Boris Johnson’s plan to break international law by overriding parts of the Brexit divorce treaty with the European Union, kirjoittaa Michael Holden.

“Passing an act of parliament and then going on to break an international treaty obligation is the very, very last thing you should contemplate. It should be an absolute final resort,” Cameron, from Johnson’s Conservative Party, told reporters on Monday.

“So I do have misgivings about what is being proposed.”

Former prime ministers Tony Blair and John Major said on Sunday that Britain must drop its “shocking” plan.

However, Cameron did not go that far, saying a proposed bill that lawmakers voted on on Monday (14 September) - and which the government has said would breach international law - had to be seen in the context of tough trade talks with the EU.

“So far what’s happened is the government has proposed a law that it might pass or might not pass, might use or might not use, depending on whether certain circumstances do or do not appear,” he said.

“The bigger picture here is we are in a vital negotiation with the European Union to get a deal and I think we have to keep that context, that big prize in mind.”

Continue Reading

Brexit

Johnson faces rebellion over plan to break #Brexit treaty

Julkaistu

on

By

Britannian pääministeri Boris Johnson (Kuvassa) will try to persuade rebellious lawmakers in his party to vote today (14 September) for a bill that will break international law by breaching parts of the Brexit divorce deal and which has enraged Brussels, kirjoittaa , Kate Holton, , William James and Michael Holden.

The House of Commons will debate the Internal Market Bill, which the EU has demanded Johnson scrap by the end of September in the latest brinkmanship of a four-year saga since Britain voted narrowly to leave the bloc.

After the debate, in a vote that may come late, lawmakers will decide if the bill should go to the next stage.

Johnson’s plan to explicitly break international law has plunged Brexit back into crisis less than four months before Britain is finally due to leave the EU’s orbit at the end of a transition period, and put trade talks with the bloc in peril.

EU diplomats and officials said the bloc could take legal action against Britain, though there would be no resolution before the end-of-year deadline for Britain’s full exit.

The EU has ramped up preparations for a no-deal Brexit, which would be chaotic for business, markets and nearly $1 trillion in annual trade.

The government has dismissed an ultimatum from Brussels to scrap the main parts of the bill by the end of this month.

Johnson, who has a majority of 80 in the lower house of parliament, faces a growing revolt from some of his own lawmakers. All of Britain’s living former prime ministers have expressed concern about his plan as have many senior figures in his Conservative Party.

“When the queen’s minister gives his word, on her behalf, it should be axiomatic that he will keep it, even if the consequences are unpalatable,” Johnson’s former Attorney General Geoffrey Cox said in The Times newspaper.

Cox, who was sacked by Johnson in February, remains an influential figure with colleagues.

The pound fell 3% last week on fears of a no-deal Brexit, but Goldman Sachs said the odds of such a scenario were in fact lower than the market is implying so current sterling levels could be attractive to some investors.

British ministers say the bill, which explicitly states that it could be inconsistent with a host of international laws, is intended to clarify ambiguities - particularly over Northern Ireland - and act as a safeguard in case trade talks fall.

But some EU diplomats say they think London is playing a game of chicken, inviting the collapse of trade talks to either get the deal it wants or leave without a deal.

After former prime ministers John Major, Tony Blair, Gordon Brown and Theresa May scolded Johnson for considering breaking the law, another ex-premier David Cameron also weighed in saying he had “misgivings”.

The EU says it cannot trust those who break agreements and that if the bill is not effectively scrapped there will be no trade deal to cover everything from car parts to food.

Irish Foreign Minister Simon Coveney said Johnson’s bill was most likely a negotiating tactic and a “thin” free-trade deal was still possible as there were just a few outstanding issues.

If, as expected, it is passed in its second reading on Monday, there will be four more days of debate on the bill’s fine print - lasting into Tuesday of next week.

After the vote on Monday, there will be further votes on attempts to change the wording and meaning of the law, and a final vote to decide whether it goes to the next stage. The most crucial vote is likely to take place next week.

If the bill then passes the lower house, it will undergo scrutiny in the House of Lords where opposition from Conservative members is expected to be even stronger.

Continue Reading
Mainos

Facebook

Twitter

Nousussa