Liity verkostomme!

EU

#Macron #Beirut-voiton kattaa Akilles-kantapää

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (Kuvassa) sai sankarin tervehdyksen Beirutissa kävellen kaduilla ja omaksumalla viime viikon räjähdyksen uhrit tavalla, jonka kukaan Libanonin johtaja ei voinut unelmoida. Epätoivoisen väestön kirjelmien edessä Macron asetettiin jopa omituiseen asemaan hylätä kohteliaasti ehdotukset ottaa Libanon takaisin Ranskan mandaatin nojalla, kuten se oli ollut viime vuosisadan kahden maailmansodan välissä, kirjoittaa kansainvälinen poliittinen strategia George Ajjan.

Vaikka hänen vierailunsa toimii valtiopäivien mestarikurssina, tämä PR-vallankaappaus kattaa Achilles-kannan Macronin ulkopolitiikasta. Kun hän näytti voitokkaana Ranskan entisen globaalin vaikutusvallan yhdessä pienessä nurkassa, kaksi muuta frankofonimaailman keskeistä dominoa jatkoi houkutteluaan.

Samana päivänä, kun Macron itki loukkaantuneiden kanssa Beirutin kaduilla, sekä Alassane Ouattara että Alpha Condé eteni merkittävästi tarjouksensa varmistaakseen 3. kauden oman maansa, Norsunluurannikon ja Guinean presidenttinä. Molemmilla valtioilla, Länsi-Afrikan resurssirikkailla talouspilareilla ja entisillä ranskalaisilla siirtokunnilla, on periaatteessa kahden presidentin toimikauden rajat. Hallitseva eliitti, joka taipuu lakia voidakseen pysyä vallassa, edustaa afrikkalaista demokratiaa peruutusvaihteessa, metallin päällä.

Miljoonien guinealaisten ja Norsunluurannikon valinnanvapauden menettämisellä on ilmeisiä kielteisiä vaikutuksia heidän rajojensa sisällä. Mutta kansainvälisellä tasolla Macronin afrikkalaisten kollegoiden autokraattiset liikkeet aiheuttavat hänelle merkittävää surua. Ranskan johto seuraa luonnollisesti tiiviisti entisten siirtomaajoukkojensa poliittisia machinaatioita, joiden poliittisessa eliitissä on tyypillisesti erityyppisiä edunvalvojia, jotka antavat tapauksensa Elyséen palatsin käytävillä. Siksi on epätodennäköistä, että Macron ei tiennyt etukäteen, että Ouattara ja Condé siirtyisivät autokraation suuntaan juuri silloin, kun tekivät.

Aikana, jolloin maanosa siirtyy kauemmas perhe-dynastioista ja elinikäisistä presidenteistä, Norsunluurannikon ja Guinean suuntaus suuntautuu herättämään vakavia kysymyksiä Macronin Afrikka-politiikasta. Vielä maaliskuussa hän korosti Ouatarran demokraattisia hyveitä twiittaus: "Kiitän [presidentti Ouatarran] päätöstä olla ehdokkaana ... tänä iltana Norsunluurannikko on esimerkki." Macronin hyväksynnällä Ouatarra oli valmistellut puhtaan irtautumisen kahden toimikauden jälkeen päättäessään pääministerinsä Amadou Gon Coulibalyn ottamaan ohjat. Suunnitelma näytti vankalta.

Vain muutama viikko kyseisen twiitin jälkeen Coulibaly ilmoitti kuitenkin päätöksestään itsekaranteeniin otettuaan yhteyttä joku positiivinen COVID-19: n suhteen. Vaikka hän ei koskaan testannut positiivista itseään, hän lähti Ranskaan toukokuussa, oletettavasti lääketieteelliseen hoitoon (hänellä oli sydänleikkaus jo vuonna 2012) ja palasi vasta heinäkuun alussa. Coulibaly kuoli kuollut vain muutama päivä myöhemmin. Avoin työpaikka sai aikaan kaaoksen Ouattara-puolueessa. Hän laski alas, kun he näennäisesti etsivät korvaavaa lipunkantajaa. Viime kädessä hän vetoaa kuitenkin siihen, että ehdokkaan kuolema huonon terveyden takia vähemmän kuin 100 päivää ennen vaaleja maailmanlaajuisen pandemian keskellä tarjoaa huomattavan suojan perustuslain vastaiselle vallanotolle.

Ouattara-päätöksen päätöksenteon ajoitus oli suotuisa. Räjähdys ravisutti Beirutia 4. elokuuta; hän antoi 25 minuutin puheenvuoron kansakunnalle kaksi päivää myöhemmin, Norsunluurannikon itsenäisyysjuhlan aattona Ranskasta. Siellä on jotain symbolista tai ehkä röyhkeää siitä, että afrikkalainen valtionpäämies suunnittelee epädemokraattista kurssia, joka varmasti vastaa sen entisen päällikön paheksuntaan sinä päivänä, jona siirtomaa-ikeen poisto muistetaan.

Mainos

Condén suhteen hän eteni hieman enemmän harkinnanvaraa viime viikolla, kun Beirut kiinnitti Ranskan huomion: puolueensa vain nimitti hänet toimimaan kolmantena toimikautena. Mutta pohjatyöt on asetettu kuukausia etukäteen, kun ne muuttuivat perustuslain kautta huhtikuussa. Macron ei voi olla liian tyytyväinen näihin olosuhteisiin, mutta Condélla on paljon ystäviä korkeissa paikoissa Ranskassa, samoin kuin huoleton oppositio, joka ei ole antanut Macronille tarpeeksi syytä hylätä hänet.

Tämä ratkaisu ei ole uusi. Muiden ranskalaisten johtajien on joutunut käsittelemään vastaavia kapinallisia raitoja aiemmin, kuten vuonna 2012, jolloin Senegalin entinen presidentti Abdoulaye Wade käytti vääriä perustuslaillisia logiikoita yrittääkseen tarttua kolmanteen kauteen, silloisen presidentin Nicolas Sarkozyn ärsytykseen. Waden tapauksessa väestö kyllästyi kuitenkin häneen 12 vuoden kuluttua ja hän hävisi maanvyöryn vaalien toisella kierroksella.

Kumpikaan Ouattara tai Condé eivät näytä todennäköisesti menettävän tappioita, ja jos he pysyvät vallassa, demokraattinen imago frankofonista Länsi-Afrikasta huononnetaan pahasti. Se ei riitä Macronin perintöön. Hänelle onneksi hän voi korvata johtamisellaan, jonka hän esittelee Libanonin tiedoston kautta.

Macron palaa Beirutiin 1. syyskuuta toista sankaria vastaanottaessaan tervetulleeksi, joka saa hänet kateellisiksi eurooppalaisista ikätovereistaan, ja häiritsevästi median huomiosta, joka keskittyi Ranskan vaikutuspiirissä olevien kahden tärkeän maan presidenttien kyseenalaisiin kolmannen aikavälin tarjouksiin.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa