Liity verkostomme!

EU

#Kiina ei tee hyväntekeväisyyttä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Aion aluksi sanoa, että kaikki nyt tapahtuva ja vielä jäljellä oleva on jo tapahtunut, kirjoittaa tutkiva toimittaja Zintis Znotiņš.

Ainoa ero on, että tällä hetkellä tapahtuvat tapahtumat ovat omaksuneet nykyaikaisemman muodon. Tarkoitan tällä sitä, että mitä usein pidetään läpimurtona tai innovaationa, on todella jotain, joka on kehitetty kauan sitten, vasta nyt se on pukeutunut uuteen ymmärrykseen ja kääritty uuteen tekniikkaan sopimaan nykyiseen aikakauteen.

Kiina on muinaisen menneisyyden maa, joka säilyttää ja noudattaa perinteitään, ja tästä syystä voidaan yrittää ymmärtää Kiinan toimia tarkastelemalla niitä historian prisman kautta. Suurin osa maailmasta tunnetaan Sun Tzu, kiinalainen kenraali, strategi ja filosofi, joka asui joko 6. tai 4. vuosisadalla eKr.

Maan kasvu tuli voimakkaammaksi Sun Tzu-voittojen vuoksi. Eläkkeelle jääessään hän kirjoitti armeijan tutkielman Art of War, joka on yksi suosituimmista teoksista politiikassa ja strategiassa.1 Olen enemmän kuin varma, että Kiinan hallitseva eliitti, mukaan lukien eri yksiköiden johtajat, on lukenut Sun Tzun teoksen. Siksi voimme löytää monia kulmakivejä Kiinan käyttäytymisestä Sun Tzu -kirjoituksissa.

Hän kirjoittaa: "Siksi taisteluperiaatteissa taitava alistaa vihollisen taistelua tekemättä, vie vihollisen aidatun kaupungin hyökkäämättä ja kaataa vihollisen nopeasti ilman pitkittynyttä sodankäyntiä. Hänen tavoitteena on oltava All-Under-Heaven ottaminen ehjänä. Siksi aseita ei tylsennetä, ja voitot ovat ennallaan. Nämä ovat hyökkäysten suunnittelun periaatteet. Jos jokin aika sitten käsite "sodan taiteesta" voitaisiin kuvitella vain aseellisen taistelun yhteydessä, niin nyt maat yrittävät saavuttaa tavoitteensa lähettämällä diplomaattisia ja taloudellisia resursseja taistelukentälle. "

Voimme katsoa sitä tällä tavalla: kerralla historiassamme oli mahdollista tarttua valtaan kaupungin tai maan päälle voimalla; Nyt se voidaan kuitenkin tehdä rahoitusvälineillä. Tätä varten on useita tapoja - alkeellisimmista, kuten lahjuksista, hienostuneempiin, kuten investointeihin, avustuksiin ja lainoihin. Siten primitiivisempi sotamenetelmä, joka käyttää aseita, korvataan yksityiskohtaisemmalla taistelulla, jonka pääase on raha. Enkä tarkoita halpoja lahjontatapauksia.

Mainos

Todellisuus on paljon monimutkaisempi, eikä aluksi kukaan edes uskalla epäillä heidän ”hyväntekijänsä” todellisia aikomuksia. Yksi suurimmista pelaajista, jotka osallistuvat tähän peliin, on Kiina. Kahdesta viimeksi kuluneesta vuosikymmenestä Kiinasta on tullut suurin maailmanlaajuinen lainanantaja. Sen kanta-omaisuus ylittää 5 prosenttia maailman BKT: stä. Kiinan hallitus ja sen yritykset ovat antaneet yhteensä 1.5 triljoonaa dollaria suoria lainoja ja kauppaluottoja yli 150 maahan.

Kiinasta on tullut maailman suurin velkoja, joka ylittää sellaiset organisaatiot kuin Maailmanpankki, Kansainvälinen valuuttarahasto tai kaikki OECD: n velkojahallitukset. On huomattava, että monet näistä kiinalaisista lainoista on vakuudellisia, mikä tarkoittaa, että laina maksetaan takaisin esimerkiksi viennistä saaduista tuloista. Lukuisat maat ovat jo velkaa Kiinalle vähintään 20 prosenttia nimellisestä BKT: stä (Djibouti, Tonga, Malediivit, Kongo, Kirgisia, Kambodža, Niger, Laos, Sambia, Samoa, Vanuatu ja Mongolia).2

Kiinan viime vuosina aktiivisesti käyttämä "lainadiplomatia" on tarkoitettu poliittisen vaikutusvallan saamiseen Aasian ja Tyynenmeren alueen "haavoittuvissa" maissa.3

On todennäköistä, että Kiina ei haittaa, jos muutkin eturyhmänsä maat ilmaisivat innostumisensa suurista lainoista tai avustuksista, koska silloin olisi vain ajan kysymys, kunnes Kiina kutsuu laukaukset näihin maihin. Onneksi suurin osa maista voi vastustaa kiusausta hankkia niin helppoa rahaa. Voimme vetää yhdenmukaisuutta asuntolainojen tai lyhytaikaisten lainojen kanssa. Lainata on helppoa ja tyydyttävää, mutta kun on aika palauttaa rahat, niin tietenkin ... Kiina on tietysti erittäin ystävällinen ja joustava lainan takaisinmaksua koskevissa neuvotteluissa.

Jos et pysty palauttamaan rahaa, voimme pienentää summaa tai jopa poistaa lainan, mutta jotta voimme tehdä tämän, pyydämme teitä tekemään tämän ja sen. Mitä tarkalleen ottaen Kiina voi pyytää - mahdollisuudet ovat rajattomat: aloittaen tuottavammilla ehdoilla keskinäisessä kaupassa tai kansainvälisessä lobbauksessa ja päättyen tiettyjen esineiden pitkäaikaiseen vuokraukseen.

Sanoin kuitenkin jo, että useimmat maat eivät halua mitään tekemistä Kiinan primitiivisten lainojen kanssa, mutta tämä ei tarkoita, että Kiina aikoo lopettaa. Sen sijaan Kiina on päättänyt käyttää suhteellisen pidempää tietä tavoitteidensa saavuttamiseksi, ja tämä tie on vaarallisin, mutta myös melko tasainen ja tehokas sijoitus. Kiina on nyt sijoittanut useisiin megaprojekteihin. Mainitsen vain muutaman: Pakistanissa on tehty suuria investointeja: esimerkiksi 46 miljardia dollaria käytettiin Pakistanin kuljetus- ja sähköverkkojen muuttamiseen.

Karachin ydinvoimahanketta K2 / K3 rahoittaa pääosin Kiinan valtion omistama Exim Bank, joka on siirtänyt yli 6.6 miljardia dollaria kolmella maksuvaiheella. Myös Etiopian liikenneinfrastruktuuri sai investointeja. Tämä näkyy parhaiten maan pääkaupungissa Addis Abebassa, missä Kiina tuki suurta osaa liikennehankkeista uusista ohitustieistä ensimmäiseen metrojärjestelmään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Vuosina 2000–2017 Sri Lanka, vakavien velkojen maa, sai Kiinasta yli 12 miljardia euroa lainoina tai avustuksina. Sri Lankan hallitusta rasittivat vuoteen 2017 asti edellisen hallinnon lainat. Vuonna 2011 päättyneen Hambantotan satamahankkeen rahoitti Kiinan hallitus, joka palkkasi valtion omistaman yrityksen toteuttamaan sataman rakentamisen pääasiassa kiinalaisista työntekijöistä.

Kuukausien neuvottelujen jälkeen satama tilattiin yhdessä ympäröivän maan kanssa, joka oli vuokrattu Kiinalle 99 vuodeksi. Tämä kuvaa Kiinan, joka on nyt hankkinut muutaman vuoden ajan sataman Intian välittömässä läheisyydessä, todellisia aikomuksia.4 Kiinaa on tutkittu perusteellisesti, ja on päätelty, että suurimpia huolenaiheita aiheuttaa Pakistanin ja Sri Lankan tilanne, jossa Kiinan ”lainadiplomatia” on saavuttanut tason, jossa näiden maiden hallitukset pakotetaan luovuttamaan strategiset tavoitteensa Kiinaan, esimerkiksi satamia tai sotilastukikohtia.5

Valkovenäjä allekirjoitti Kiinan kehityspankin Shanghain sivukonttorin kanssa loppuvuodesta 2019 sopimuksen 450 miljoonan euron lainan saamisesta. Lainaa ei ole tarkoitettu tiettyyn projektiin, ja sitä voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin, kuten valtion velan maksamiseen, Valkovenäjän kulta- ja valuuttavarantojen ylläpitämiseen sekä Valkovenäjän ja Kiinan välisen kaupan edistämiseen.6

Yksi suurimmista hankkeista on kuitenkin kuuluisa Belt and Road Initiative (BRI), joka on Kiinan vuonna 2013 hyväksymä globaali kehitysstrategia, joka ennakoi infrastruktuurin kehittämistä ja investointeja vähintään 70 maahan ja kansainvälisiin järjestöihin Aasiassa, Euroopassa ja Aasiassa.

Kiinan hallitus sanoo, että aloitteella ”pyritään parantamaan alueellista yhteensopivuutta ja tukemaan valoisampaa tulevaisuutta”. Jotkut tarkkailijat näkevät sen Kiinan hallitsevana asemana globaaleissa asioissa hyödyntämällä sen kauppaverkostoa. Hankkeen odotetaan päättyvän vuonna 2049, joka tapahtuu samaan aikaan Kiinan kansantasavallan 100-vuotisjuhlan kanssa.7

Tällä hetkellä Kiina on allekirjoittanut BRI: tä koskevat yhteistyösopimukset 138 maan ja 30 kansainvälisen järjestön kanssa. Tarkastellaan Kiinan aikomuksia 8, ei ole kysyttävää siitä, kuka aikoo tulla suurimmaksi globaaliksi toimijaksi. Luettelo Kiinan projektiin osallistuvista maista on melko laaja, joten nimeän vain joitain: Puola, Kreikka, Portugali, Italia, Itävalta, Luxemburg, Sveitsi, Armenia, Azerbaidžan, Venäjä jne.

Jos tarkastelemme maantieteellistä kattavuutta, odotettavissa olevat rakennustyöt tapahtuvat Afrikassa, Euroopassa ja Aasiassa. Baltian maat eivät ole suoraan mukana BRI-hankkeessa, mutta tämä ei tarkoita, että Kiina ei ole kiinnostunut edistämään vaikutusvaltaansa alueella, koska Baltian maat ovat EU: n ja Naton jäseniä ja kykenevät jonkin verran vaikuttamaan tehtyihin päätöksiin. näiden organisaatioiden toimesta. Siksi ei voida sanoa, että Kiina olisi sulkenut kokonaan pois Baltian maat, Latvia mukaan lukien, mutta on huomattava, että tarkastelemalla saatujen investointien määrää emme ole Kiinan suurin huolenaihe, edes lähellä.

Vuonna 2016 Kiina ilmaisi kiinnostuksensa investoida Rail Baltica -rautatiehankkeeseen 9, mutta kiinnostus ei osoittanut todellista rahoitusta. Mutta ei ole täysin totta sanoa, että Kiina on menettänyt kiinnostuksensa projektiin. Maaliskuussa 2019 Rail Baltica -yrityksen kehityspäällikkö Kaspars Briškens vahvisti, että "Kiinan puolella on todella huomattava kiinnostus". Nyt Kiinaa pidetään yhtenä maailman johtavista suurnopeusjunatekniikoiden kehittämisessä. "Rail Baltican kaupallistamissuunnitelmissa voitaisiin ennakoida Kiinan tavaravirtojen houkutteleminen tulevaisuudessa, mukaan lukien Kiinan investointien houkutteleminen logistiikan ja lastinkäsittelyinfrastruktuurin kehittämiseen", Briškens sanoi.

Kiinan sijoitustoiminta muissa maissa, esimerkiksi logistiikkakeskusten rakentaminen Puolaan ja Valkovenäjään, merkitsee haluavansa saada lisäoikeuksia. Useimmiten nämä erioikeudet ilmenevät vaatimuksena päästä kiinalaisia ​​työntekijöitä maahan.10

Tämä tukee olettamaa, että kiinalaiset investoinnit ja muun tyyppinen apu eivät perustu pelkästään epäitsekkyyteen ja haluun auttaa. Ensi silmäyksellä saattaa tuntua, ettei se ole iso asia - anna kiinalaisten itse tehdä rakennuksen. Meidän on muistettava Neuvostoliiton ajat, jolloin yksi Neuvostoliiton tarkoituksellisista strategioista oli ylittää tasavallat suurella joukolla ulkomaalaisia.

Esimerkiksi vuonna 1935 63 prosenttia Riian asukkaista oli latvialaisia, mutta vuonna 1996 se laski 38 prosenttiin.11 Kahdeksankymmenenluvun lopulla ajatus 10,000 XNUMX rakennustyöläisen saattamisesta rakentamaan metro oli ratkaiseva tekijä, joka sai yleisön protestoimaan sitä vastaan. Kuten olen jo ilmaissut, Kiina on Neuvostoliiton ideologinen veli. Kiina on hyvin tietoinen siitä, että pitkällä aikavälillä on välttämätöntä sijoittaa mahdollisimman moni kansalaisestaan ​​kiinnostuneelle alueelle. Lisäksi mitä enemmän kiinalaisia ​​on tietyllä alueella, sitä suurempi on kiinalaisten vapaus salaiset palvelut toimimaan siellä.

Tämä palaa takaisin Sun Tzun kirjoituksiin: "Sodassa ei ole mitään tärkeämpää vakoilusta. Kenenkään ei pitäisi olla vapaammin palkittu vakoojina. Suurempaa salassapitoa ei saa missään muussa liiketoiminnassa säilyttää. Vakoojia ei voida hyödyntää ilman tiettyä intuitiivista taipumusta. Heitä ei voida hallita kunnolla ilman hyväntahtoisuutta ja suoraviivaisuutta. Ilman hienovaraista kekseliäisyyttä ei voida varmistaa heidän raporttiensa totuutta. Ole hienovarainen! Ole hienovarainen ja käytä vakoojiasi kaikenlaiseen liiketoimintaan. "

Luulen, että hyväksyt sen, että olisi naiivia olettaa, että Kiina ei käytä salaisia ​​palvelujaan omien päämääriensä edistämiseksi. Olisi typerää ajatella, että kaikki kiinalaiset työntekijät ovat vain yksinkertaisia ​​työntekijöitä. Siksi sanoisin, että toistaiseksi on todella hyvä asia, että Baltian maat eivät ole joutuneet Kiinan tutkaan, koska ottaen huomioon ihmisten ahneus ja herkkyys sekä Kiinan Juicy Fruit, ei kulunut kauaa, ennen kuin jotkut poliittiset puolueet alkavat väittää, että kiinalainen kommunismi ei ole Venäjän kommunismia ja että meidän on laajennettava yhteistyötä tämän kansakunnan kanssa. On hyvin tiedossa, että Kiina on oppinut lukuisia tapoja saada haluamansa. Kuten aiemmin totesin, tämä vaihtelee yksinkertaisista lainoista ja avustuksista erityyppisiin sijoituksiin.

Prosessin kiihdyttämiseksi Kiina kutsuu vaikutusvaltaisia ​​ihmisiä erilaisiin kokouksiin Kiinassa, kattaa kuljetus- ja majoituskustannukset eikä tietenkään koskaan unohda lahjoja. Liettuan tiedustelupalvelut ovat myös todenneet, että "Kiinan kasvavien taloudellisten ja poliittisten tavoitteiden myötä Liettuassa ja muissa Naton ja EU: n jäsenvaltioissa Kiinan turvallisuuspalvelujen toiminta on yhä aggressiivisempaa." 12

Voimme nyt verrata kahta maata. Aivan kuten Venäjällä, myös Kiinalla on yksi tavoite - vahvistaa geopoliittista vaikutusvaltaansa. Molemmilla mailla on paisuneet tavoitteet, mutta resurssien suhteen Kiina on jo kaukana Venäjää. Ja toisin kuin Venäjän aggressiivinen lähestymistapa, joka tuottaa tuloksia vain lyhyellä aikavälillä, Kiinan taktiikat ovat paljon salaisempia ja syvempiä ja käytettävissä olevat resurssit ovat paljon suurempia. Lopetan ajatukseni toisella Sun Tzun viisauden jyvällä: "Hän vangitsee varmasti sen, jolla ei ole ennakointia ja aliarvioi vihollisensa."

Tämä optio on yksinomaan kirjoittajan mielipide, eikä sitä tue EU Reporter.
1 http://epadomi.lv/interesanti_neparasti/vaiatceries/06122011-sun_dzi_kara_maksla
2 https://hbr.org/2020/02/how-much-money-does-the-world-owe-china
3 https://www.tvnet.lv/4514272/kinas-paradu-diplomatija-aizdod-milzu-naudu-un-iegust-politisku-ietekmi
4 https://www.visualcapitalist.com/global-chinese-financing-is-fueling-megaprojects/
5 https://www.tvnet.lv/4514272/kinas-paradu-diplomatija-aizdod-milzu-naudu-un-iegust-politisku-ietekmi
6 https://jauns.lv/raksts/arzemes/363011-baltkrievija-no-kinas-bankas-sanems-450-miljonu-eiro-aizdevumu
7 https://fi.wikipedia.org/wiki/Belt_and_Road_Initiative
8 https://eng.yidaiyilu.gov.cn/zchj/qwfb/86739.htm
9 http://edzl.lv/lv/aktualitates/arhivs/zinas/kina-pauz-interesi-investet-dzelzcela-projekta-rail-baltica.html
10 https://www.la.lv/valsts-drosibas-dienests-uzrauga-kinas-investoru-aktivitates-latvija
11 https://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/vesture/padomju-laiku-viesstradnieki-mainija-latvijas-iedzivotaju-nacionalo-strukturu.a144614/
12 https://www.la.lv/lietuvas-izlukdienesti-bridina-par-kinas-spiegosanas-pastiprinasanos

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa