Petostentorjuntapolitiikkaa on uudistettava, jotta voidaan parantaa #EUBudget-petosten torjuntaa eli EU: n tilintarkastajia

| Tammikuu 11, 2019

EU: n on tehostettava petostentorjuntansa, ja Euroopan komission olisi varmistettava johtajuus ja harkittava petostentorjuntaviraston (OLAF) roolia ja vastuuta, sillä nykyisellä petostutkintajärjestelmällä on luontaisia ​​heikkouksia Euroopan uuden raportin mukaan. Tilintarkastustuomioistuin. Tällä hetkellä komissiolla ei ole kattavaa tietoa petosten laajuudesta, luonteesta ja syistä. Tämä estää tilintarkastajien mukaan tehokkaasti ehkäisemään petoksia EU: n talousarvioon nähden.

Petos on piilotettu ja monimutkainen ilmiö, ja EU: n taloudellisten etujen suojaaminen petoksilta edellyttää kattavia ja järjestelmällisiä toimia. Tämä on Euroopan komission keskeinen vastuu. Tilintarkastajat arvioivat, hallinnoiko komissio asianmukaisesti petosten riskiä, ​​joka vahingoittaa EU: n talousarviota. He tarkastelivat erityisesti saatavilla olevia tietoja petosten suuruudesta, luonteesta ja syistä EU: n menoissa. He tarkastelivat, onko komission strateginen riskienhallintajärjestelmä tehokas ja onko OLAFin hallinnolliset tutkimukset johtaneet syytteeseenpanoon ja takaisinperintään.

Tilintarkastajat totesivat, että komissiolla ei ole kattavia ja vertailukelpoisia tietoja havaituista petoksista EU: n menoissa. Lisäksi se ei ole toistaiseksi arvioinut havaitsemattomia petoksia eikä analysoinut yksityiskohtaisesti sitä, mikä aiheuttaa taloudellisten toimijoiden harhaanjohtavaa toimintaa. Tämä tiedon puute vähentää tilintarkastajien mielestä komission suunnitelmien suojelua EU: n taloudellisten etujen suojaamiseksi petoksilta.

”Seitsemän EU: n kansalaisen seikka on se, että EU: n talousarvioon kohdistuva petos tapahtuu melko usein, vaikka tilanne voisi olla erilainen. Valitettavasti tähänastiset petostentorjuntatoimet ovat edelleen riittämättömiä ”, kertoi raportista vastaavan Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Juhan Parts. ”On aika todelliseen toimintaan: komission olisi perustettava tehokas järjestelmä petosten ehkäisemiseksi, havaitsemiseksi ja ehkäisemiseksi. OLAFin uudistus on testitulos komission sitoumukselle torjua petoksia.

Tilintarkastajat toteavat, että nykyinen järjestelmä, jossa OLAFin epäiltyjen petosten hallinnollinen tutkinta seuraa rikosoikeudellista tutkimusta kansallisella tasolla, vie paljon aikaa ja tekee syytteeseenpanosta vähemmän todennäköistä. Keskimäärin 17-tapaukset vuodessa, joissa OLAF antoi suosituksia - alle puolet kaikista tällaisista tapauksista - ovat johtaneet epäiltyjen petosten syytteeseenpanoon. Lisäksi tilintarkastajat korostavat, että OLAFin lopulliset raportit useissa tapauksissa eivät anna riittävästi tietoa perusteettomasti maksettujen EU: n varojen takaisinperinnän aloittamiseksi. 2012: n ja 2016: n välillä vain noin 15% suositellusta kokonaismäärästä saatiin tosiasiallisesti takaisin.

Tilintarkastajat katsovat, että Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustaminen on askel oikeaan suuntaan, mutta ne varoittavat, että nykyinen EPPO-asetus aiheuttaa useita riskejä. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä koskee havaitsemista ja tutkimista, jotka ovat hyvin riippuvaisia ​​kansallisista viranomaisista. Asetuksessa ei kuitenkaan oteta käyttöön mekanismeja, joiden avulla EPPO voi kehottaa jäsenvaltioita osoittamaan tarvittavat resurssit petosten ennaltaehkäisemiseksi EU: n menoissa.

Jotta saavutettaisiin parempia tuloksia EU: n taloudellisten etujen vastaisen petoksen torjumisessa, tilintarkastajat suosittelevat, että Euroopan komissio:

  • Otetaan käyttöön vankka petostentorjunta- ja mittausjärjestelmä, joka antaa tietoa petosten laajuudesta, luonteesta ja syistä;
  • viittaavat selkeästi petosten riskinhallintaan ja ehkäisemiseen yhdessä komission jäsenen salkussa ja hyväksyvät uudistetun petostentorjuntastrategian, joka perustuu kattavaan riskianalyysiin;
  • tehostamaan petostentorjuntatoimiaan ja -välineitään;
  • tarkastellaan uudelleen OLAFin roolia ja vastuuta EPPO: n perustamisen valossa ja ehdotetaan OLAFille strategisen ja valvontatehtävän antamista EU: n petostentorjuntatoimissa.

Petokset viittaavat mihinkään tahalliseen tekoon tai laiminlyöntiin, jonka tarkoituksena on pettää muita, jolloin uhri kärsii tappiosta ja rikoksentekijä saavuttaa voiton. Julkisia varoja koskeva petos liittyy usein korruptioon, jota yleisesti pidetään kaikena toimena tai laiminlyönninä, joka väärinkäyttää viranomaista tai pyrkii virallisen viranomaisen väärinkäyttöön, jotta saataisiin kohtuutonta hyötyä.

Komissiolla ja jäsenvaltioilla on yhteinen vastuu suojella EU: n taloudellisia etuja petoksilta ja korruptiolta. Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF) on tällä hetkellä EU: n keskeinen petostentorjuntavirasto. Se edistää komission petostentorjuntapolitiikan suunnittelua ja täytäntöönpanoa sekä hallinnoi EU: n talousarvioon kohdistuvia petoksia. 2020in loppuun mennessä Euroopan syyttäjänvirasto (EPPO) aloittaa toimintansa, ja sillä on valtuudet syyttää EU: n taloudellisia etuja koskevia rikoksia 22-jäsenvaltioissa.

22in marraskuun 2018issa tilintarkastustuomioistuin julkaisi myös lausunnon ehdotetusta OLAFin uudistuksesta yhteistyössä tulevan Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) kanssa ja sen tutkimusten tehokkuudesta. Samalla julkaistiin myös lausunto seuraavan EU: n petostentorjuntaohjelman suunnitelmista.

Tilintarkastustuomioistuin esittää erityiskertomuksensa Euroopan parlamentille ja neuvostolle sekä muille asianomaisille osapuolille, kuten kansallisille parlamenteille, teollisuuden sidosryhmille ja kansalaisyhteiskunnan edustajille. Valtaosa suosituksistamme antamissamme suosituksista toteutetaan. Tämä korkea käyttöönotto korostaa työmme hyötyä EU: n kansalaisille.

Erityiskertomus 01 / 2019 Petosten torjunta EU: n menoissa: tarvittavat toimet on saatavilla tilintarkastustuomioistuimen verkkosivuilla 23 EU: n kielillä.

Tunnisteet: , ,

Kategoria: Etusivu, EU, Euroopan tilintarkastustuomioistuin