#CriminalAssetsin nopeampi jäädyttäminen ja takavarikointi järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi

| Lokakuu 9, 2018

Euroopan parlamentin jäsenet ovat hyväksyneet uusia sääntöjä rikoksen omaisuuden jäädyttämisen ja takavarikoinnin nopeuttamiseksi koko EU: ssa.

Euroopan parlamentin neuvottelijoiden ja EU: n ministerit vuonna 1999 jo epävirallisesti sovitut uudet säännöt kesäkuu, tekee EU: n jäsenvaltioista nopeammaksi ja yksinkertaisemmaksi pyytää toisiaan jäädyttämään rikollisvaroja tai takavarikoimaan rikosoikeudellinen omaisuus.

Rikollisten rikollisten varastaminen on tärkeä väline järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunnassa. 2016 Europol-tutkimuksen mukaan tällä hetkellä vain arviolta 1.1 prosenttia rikollisista voitoista takavarikoidaan EU: ssa.

Uusia toimenpiteitä ovat:

  • Määräaikojen käyttöönotto: EU-maa, joka vastaanottaa menetetyksi tuomitsemista koskevan päätöksen toisesta EU-maasta, saa 45-päivän suorituksen; rajatylittävät pakkolunastustilaukset on pantava täytäntöön samalla nopeudella ja etusijalla kuin kansalliset. Viranomaisilla on neljä päivää aikaa jäädyttää omaisuus, jos jäädytyspyyntö on kiireellinen;
  • standardoidut asiakirjat: standarditodistuksia ja lomakkeita käytetään varmistamaan, että EU-maat toimivat nopeammin ja viestivät tehokkaammin;
  • laajempi soveltamisala: EU: n maat voivat pyydettäessä takavarikoida omaisuuden muista rikollisuuteen liittyvistä henkilöistä, ja he voivat myös toimia tapauksissa, joissa ei ole tuomittua (esim. jos epäilty on paennut);
  • uhrien oikeuksia: uhrit ovat ensimmäiset, jotka saavat korvausta, kun takavarikoidut omaisuuserät jaetaan.

Esittelijä Nathalie Griesbeck (ALDE, FR) totesi seuraavaa: "Tämä jäädyttämis- ja takavarikointimenettelyjen vastavuoroista tunnustamista koskeva väline vahvistaa Euroopan oikeudenmukaisuutta. Se on oikeudenmukaisempi uhreille ja vahvistaa terrorismin rahoituksen torjuntaa. Parlamentti seuraa tarkasti, että uudet säännöt pannaan täytäntöön nopeasti ja tehokkaasti. "

Seuraavat vaiheet

Asetus hyväksyttiin 531-äänestyksessä 51, 26 tyhjää.

Uudet säännöt edellyttävät neuvoston muodollista hyväksyntää. He käyttävät 24 kuukautta sen voimaantulon jälkeen.

Nämä säännöt ovat osa toimenpidepakettia, jolla vahvistetaan EU: n valmiuksia torjua terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Parlamentti hyväksyi syyskuussa tiukemmat säännöt rahanpesusta ja kassavirroista.

Tunnisteet: , ,

Kategoria: Etusivu, Rikollisuus, EU, Euroopan parlamentti, Laki, Rahanpesu, terrorismi