Pitkä tie Euroopan yhteiseen turvallisuuteen ja #defence

| Helmikuu 13, 2018

14-15 helmikuussa 2018 Naton puolustusministerit kokoontuvat jälleen Brysseliin keskustelemaan suurimmista uhkista, joita maailmalla on nykyään. NATO koostuu 29-jäsenmaista, mutta niiden 22 ovat samanaikaisesti EU: n jäsenvaltioita, kirjoittaa Adomas Abromaitis.

Yleisesti ottaen Naton tekemät päätökset sitovat EU: ta. Toisaalta Nato ja Yhdysvallat, sen päärahoittajana ja Euroopalla, ovat usein erilaisia ​​tavoitteita. Heidän edut ja jopa näkemykset turvallisuuden saavuttamiskeinoista eivät aina ole samoja. Mitä enemmän erot ovat olemassa myös EU: n sisällä. Eurooppalainen armeijan taso on kasvanut merkittävästi viime aikoina. Päätös perustaa Euroopan unionin puolustussopimus, joka tunnetaan nimellä pysyvä rakenteellinen yhteistyö turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa (PESCO) edellisen vuoden lopussa, tuli selkeä osoitus tästä suuntauksesta.

Se on ensimmäinen todellinen yritys muodostaa EU: n riippumaton puolustus ilman Natoa. Vaikka EU: n jäsenvaltiot tukevat aktiivisesti ajatusta tiiviimmästä eurooppalaisesta yhteistyöstä turvallisuuden ja puolustuksen alalla, he eivät aina ole samaa mieltä Euroopan unionin työstä tällä alalla. Todellisuudessa kaikki valtiot eivät ole valmiita käyttämään enemmän puolustusta edes Naton puitteissa, mikä vaatii vähintään 2 prosenttia BKT: sta. Niinpä Naton omien lukujen mukaan vain Yhdysvallat (ei EU: n jäsenvaltio), Iso-Britannia (jättäen EU: n), Kreikka, Viro, Puola ja Romania 2017 täytti vaatimuksen. Joten muut maat luultavasti haluavat vahvistaa puolustustaan, mutta eivät pysty tai edes halua maksaa lisää rahaa uudelle EU: n sotilasohjelmaan.

On huomattava, että vain ne maat, joilla on suuri riippuvuus Naton tuesta ja joilla ei ole mahdollisuutta suojella itseään, käyttävät 2 prosenttia BKT: stä puolustukseen tai osoittavat valmiutta kasvattaa menoja (Latvia, Liettua). Tällaiset EU: n jäsenvaltiot, kuten Ranska ja Saksa, ovat valmiita "johtamaan prosessia" lisäämättä maksuja. Heillä on korkeampi strateginen riippumattomuus kuin Baltian maissa tai muissa Itä-Euroopan maissa. Esimerkiksi ranskalainen sotilas - teollisuuskompleksi pystyy tuottamaan kaikenlaisia ​​nykyaikaisia ​​aseita - jalkaväkiaseista ballistisiin ohjuksiin, ydinmateriaali - sukellusveneisiin, ilma - alusten kuljettajiin ja yliäänikäyttöisiin ilma - aluksiin.

Mitä enemmän Pariisissa on vakaa diplomaattisuhteet Lähi-idän ja Afrikan valtioiden kanssa. Ranskalla on myös maineen pitkäaikainen Venäjä-kumppani ja pystyy löytämään yhteisen kielen Moskovan kanssa kriisitilanteissa. Se kiinnittää paljon huomiota kansallisiin intresseihin sen rajojen ulkopuolella.

On myös tärkeää, että äskettäin Pariisi esitti yksityiskohtaisimmasta suunnitelmasta, jonka mukaan 2020 perustaa integroidut yleiseurooppalaiset nopean toiminnan joukot ensisijaisesti käytettäväksi ekspeditointioperaatioissa Afrikan rauhan toteuttamiseksi. Ranskan presidentti Macronin sotilaallinen aloite sisältää 17-pisteitä, joiden tavoitteena on parantaa Euroopan maiden joukkojen koulutusta ja lisätä kansallisten asevoimien torjuntaa. Samalla Ranskan hanke ei tule olemaan osa nykyisiä laitoksia, vaan se toteutetaan samanaikaisesti Naton hankkeiden kanssa. Ranska aikoo jatkuvasti "edistää" hanketta muiden EU-liittolaisten kesken.

Muut EU: n jäsenvaltioiden edut eivät ole niin globaaleja. Ne muodostavat politiikkansa turvallisuuden ja puolustuksen puolesta EU: n valmiuksien vahvistamiseksi, jotta ne voivat suojella itseään ja kiinnittää huomiota omiin puutteisiinsa. He voivat tarjota vain muutamia joukkoja. Heidän etunsa eivät ulotu omiin rajoihinsa, eivätkä he ole kiinnostuneita hajauttamaan ponnisteluja esimerkiksi Afrikan kautta.

EU: n johto ja jäsenvaltiot eivät ole vielä päässeet sopimukseen sotilaallisen yhdentymisen käsitteestä, jonka alku on annettu sen jälkeen, kun turvallisuusalalla ja puolustuksella on tehty pysyvä rakenteellinen yhteistyö. Erityisesti Euroopan unionin ulkoasioiden korkea edustaja Federica Mogherini ehdottaa pitkän aikavälin lähestymistapaa Euroopan sotilaallisen suunnittelun, hankintojen ja käyttöönoton tiiviimpän yhdentymisen edistämiseen sekä diplomaattisten ja puolustustehtävien integroimiseen.

Tällainen hidas edistys on mukavampaa Naton virkamiehille, jotka ovat huolestuneita vallankumouksellisesta ranskalaisesta hankkeesta. Tästä syystä pääsihteeri Stoltenberg varoitti ranskalaisia ​​kollegansa kiihkeästä askeleesta kohti eurooppalaista sotilaallista integraatiota, mikä voisi johtaa hänen mieleensä tarpeettomaan päällekkäisyyteen liittoutuneiden voimavarojen kanssa ja vaarallisimmin kilpailun johtavien asevalmistajien (Ranska, Saksa, Italia ja joissakin muissa Euroopan maissa), samalla kun Euroopan armeija varustetaan nykyaikaisilla malleilla, jotta ne olisivat samanlaisia.

Näin ollen EU: n jäsenvaltioilla ei ole yhteistä strategiaa tukemalla ajatusta entistä tiiviimmästä yhteistyöstä sotilaallisella alalla. Kestää kauan aikaa kompromissiin ja tasapainoon luodessaan vahvaa EU: n puolustusjärjestelmää, joka täydentää olemassa olevaa NATOn rakennetta ja ei törmää yhteen sen kanssa. Pitkä tie yhteisiin näkemyksiin merkitsee Euroopalle kauas keino omistaa Euroopan puolustusta.

Tunnisteet: , , ,

Kategoria: Etusivu, Puolustus, EU, NATO, Lausunto