Britannian ja Irlannin pääministerit vierailevat #NorthernIrelandissa ja kannattavat lopettamaan poliittisen kriisin

| Helmikuu 13, 2018

Britannian pääministeri Theresa May ja Irlannin johtaja Leo Varadkar tapasivat Pohjois-Irlannin tärkeimmät poliittiset puolueet Belfastissa maanantaina (12-helmikuussa) kehottaakseen maakunnan hajautetun hallinnon palauttamista, kirjoittaa William James Lontoossa ja Padraic Halpin Dublinissa.

Pohjois-Irlannissa ei ole ollut toimeenpanovirastoa ja kokoontumista yli vuoden ajan irlantilaisen kansallismielisen puolueen Sinn Feinin vetäytymisestä vallanjakohallitukselta rivaliiton, demokraattisen unionistin puolueen (DUP) kanssa.

Toistuvista määräajoista huolimatta molemmat osapuolet eivät ole tähän mennessä onnistuneet saavuttamaan mitään uutta sopimusta, jättäen poliittisen johtajuuden puutteen, jota kriitikot sanovat, ovat syrjäyttäneet Pohjois-Irlannin, koska Iso-Britannia neuvottelee siitä, että se poistuu Euroopan unionista.

Toukokuun toimistosta ilmenee, että hän muistuttaa poliittisia johtajia "monista Pohjois-Irlannin kriittisistä kysymyksistä" ja sanoo, että päätöslauselma hyödyttäisi maan kansalaisia.

Voi myös sanoa, että viime päivinä on edistytty hyvin, mikä kumoaa sekä DUP: n että Sinn Feinin perjantaina tekemät lausunnot.

Varadkar, joka sunnuntaina varoitti toukokuussa, että aika loppui Britannialle selvittämään tarkalleen minkälaista Brexit-sopimusta se haluaa EU: sta, pitää tapaamisen Ison-Britannian pääministerin kanssa, kun molemmat johtajat ovat Belfastissa, hänen toimisto sanoi.

Hän käyttää myös vierailua arvioimaan Belfast-neuvottelujen tilannetta ja kannustamaan osapuolia pääsemään sopimukseen, hänen toimistonsa sanoi lausunnossaan.

Ennen viimeisintä neuvottelukierrosta erimielisyydet jatkuivat eräillä kysymyksillä, kuten saman sukupuolen avioliitolla, joka on laitonta Pohjois-Irlannissa huolimatta siitä, että se on laillista muualla Britanniassa ja Irlannissa, oikeuksia irlantilaisille puhujille ja rahoittaa tutkimuksia kuolemantapauksista vuosikymmenien aikana protestanttisen katolisen lahkolaisen väkivallan ennen 1998-rauhansopimusta.

Ison-Britannian hallitus, joka valvoo Irlannin hallituksen kanssa käytäviä neuvotteluja, on jo ryhtynyt toimiin hallita aluetta suoraan Lontoosta ensimmäistä kertaa kymmenessä vuodessa, asettaen talousarvionsa viime vuoden lopulla.

Monet maakunnissa pelkäävät, että suora sääntö horjuttaisi entisestään herkkää poliittista tasapainoa niiden kahden osapuolen välillä, jotka viime vuoteen asti olivat johtaneet maakuntaa 2007: n jälkeen 1998-perjantain rauhansopimuksen mukaisesti.

Tunnisteet: ,

Kategoria: Etusivu, Brexit, EU, Pohjois-Irlanti, UK