Liity verkostomme!

Kiina

#China: Xi Jinping n Czech Vierailun tavoitteena on tavoittaa Eurooppaan

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

xi_czechKiinan presidentti Xi Jinping saapui Tsekin tasavallassa kolmipäiväisen valtiovierailun maanantaina 28 maaliskuuta, kirjoittaa Zhao Minghao.

Se on ensimmäinen Kiinan presidentin vierailu Tšekissä sen jälkeen, kun diplomaattisuhteet solmittiin kahden maan välillä 67 vuotta sitten. Euroopan sydämessä sijaitseva Tšekki on tärkeä kumppani Kiinan Yksi vyö, yksi tie -aloitteelle.

Kiinan Czech suhteet ovat osoittaneet vahvaa kehityksen vauhti viime vuosina. Vuonna 2015, kahdenvälisen kaupan volyymi ylitti $ 11 miljardia ja viime vuosikymmenen aikana, vienti Tšekistä Kiinaan kasvaneen 190%. Kiina sijoittuu suurimpana kauppakumppanina Tsekin EU: n ulkopuolella, ja molemmat maat vahvistetaan yhteistyötä esimerkiksi ydinvoiman, rahoitus, ilmailu, tekniikkaa ja maataloudessa.

Kiinalaiset turistit tekivät yli 300,000 vierailua Tšekissä vuonna 2015, ja suorat lennot auttoivat lisäämään vierailujen määrää. Viimeisten parin vuoden aikana kiinalaisten yritysten, mukaan lukien Bank of China ja Huawei Technologies Co, investoinnit ovat ylittäneet 700 miljoonan dollarin, mikä on 14% Kiinan kokonaisinvestoinneista 16 Keski- ja Itä-Euroopan maassa (KIE-maat).

Tšekki on tukenut ja osallistunut aktiivisesti Kiinan ja KIE-maiden yhteistyöhön, joka tunnetaan myös nimellä "16 +1" -yhteistyö, erityisesti alueellisen yhteistyön ja terveydenhuollon aloilla. Marraskuussa 2015 Kiinan ja KIE-maiden huippukokouksessa Suzhoussa Kiinassa molemmat maat allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan Belt and Road -aloitteen edistämisestä yhdessä. Tšekin johtajat ovat ilmaisseet innostuksensa osallistua aloitteeseen useaan otteeseen. Tšekin tasavallan pääministeri Bohuslav Sobotka toisti Prahan postin raportin mukaan Prahassa marraskuussa 2015 pidetyssä Kiinan sijoitusfoorumissa, että Tšekin tasavallasta voisi tulla portti Keski-Euroopan markkinoille Kiinan rahoituslaitoksille.

Muut Keski- ja Itä-Euroopan maat tukevat myös Yksi vyö, yksi tie -aloitetta. Unkari oli ensimmäinen Euroopan maa, joka allekirjoitti yhteisymmärryspöytäkirjan Kiinan kanssa aloitteen edistämisestä, ja Kiinan virallisen Xinhua-uutistoimiston mukaan Puolan presidentti Andrzej Duda sanoi, että aloitteesta on hyötyä sekä Kiinalle että KIE-maille, ja lisäsi, että Puola kuin euraasialainen logistiikkakeskus, olisi elintärkeää edistettäessä Kiinan ja Euroopan välistä kauppaa. Vyö ja tie -aloite on tarjonnut näille maille arvokkaita mahdollisuuksia päivittää infrastruktuuriaan, avustaa itään avautumista ja parantaa heidän asemaansa Euroopassa.

Lisäksi Kiina on sitoutunut saavuttamaan kolmen osapuolen molempia osapuolia hyödyttävän tilanteen Kiinalle, KIE-maille ja EU: lle ja haluaa tehdä yhteistyötä sekä vanhan Euroopan että uuden Euroopan kanssa. Esimerkiksi KIE-maat, kuten Kroatia, Slovenia ja Bulgaria, ovat ehdottaneet yhteistyön vahvistamista satamien kehittämisen alalla. Homogeenisen kilpailun välttämiseksi Kiina on tarjoutunut aloittamaan yhteistyön Adrianmeren, Itämeren ja Mustanmeren satamien kanssa. Teollisuusklustereita rakennetaan sopiviin olosuhteisiin soveltuviin satamiin, ja kaikki osapuolet hyötyvät Kiinan laitteiden, Euroopan teknologian sekä Keski- ja Itä-Euroopan markkinoiden yhdistelmästä. Peking on ymmärtänyt, että tällä menetelmällä on keskeinen merkitys kestävyyden ylläpitämiselle Yksi vyö, yksi tie -aloitteessa.

Mainos

Kehitysrahoituksen osalta Kiina on pyrkinyt kunnioittamaan Euroopan etuja. Kiinasta tuli Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) jäsen tammikuussa 2016, ja useat Euroopan maat, mukaan lukien Puola, ovat liittyneet Kiinan johtamaan Aasian infrastruktuuripankkiin (AIIB). Kiina toivoo myös vahvistavansa edelleen investointeja ja rahoitusta koskevaa yhteistyötä edistämällä samalla Belt and Road -aloitetta.

Xin valtiovierailu Tšekin tasavaltaan lisää entisestään kahden maan välistä yhteistyötä sekä Kiinan ja KIE-maiden välistä yhteistyötä. Kiinan hallitus julkisti 28. maaliskuuta 2015 Kiinan ehdottaman Belt and Road -aloitteen toimintasuunnitelman täydellisen tekstin ja käsitteli sen visiota. Joten on merkittävää, että Xin vierailu Tšekin tasavaltaan on tullut täsmälleen vuotta myöhemmin, ja odotetaan rakentavia tuloksia.

Kirjoittaja on tutkija kanssa Charhar instituutin Pekingissä ja lisänä Fellow Chongyang Institute for Financial Studies Renmin yliopisto Kiinassa. 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa