Liity verkostomme!

EU

Kriisit jättävät Moldovan EU: n integroitumisen hajoamaan

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

moldova_flag_wallpaper_2 laajuinenKirjailija: Martin Banks ja Colin Stevens

Moldova, yksi entisistä Neuvostoliiton tasavalloista, istuu idän ja lännen risteyksessä. Mutta monet tarkkailijat sanovat nyt, että se seisoo myös toisella, melko merkittävämmällä risteyksellä - joka päättää sen tulevaisuuden.  

Pienessä maassa, jonka väkiluku on vain 3.5 miljoonaa ihmistä ja joka saavutti itsenäisyytensä vuonna 1991, on edessään kahden viimeaikaisen tapahtuman aiheuttama kriisi. Leimahduspisteen ykkönen pidätettiin entinen Moldovan pääministeri Vlad Filat, jota syytetään osallistumisesta suoraan skandaaliin, jossa 1 miljardia Yhdysvaltain dollaria katosi maan kolmesta pankista, rikos, jota kutsutaan "vuosisadan ryöstöksi".

Mainos

Salamatanko numero kaksi tapahtui 29. lokakuuta lyhytaikaisen, Euroopan kannattavan koalitiohallituksen kaatumisen jälkeen, kun Moldovan parlamentti äänesti epäluottamuslauseesta. Näiden kahden seismisen tapahtuman tulos on melkein väistämätön pysäytys Moldovan integraatiossa EU: hun. 1990-luvun alusta lähtien valta on vaihdellut kommunistisen puolueen, joka on perinteisesti pyrkinyt vahvempiin siteisiin Venäjään, ja eurooppalaisten puolueiden välillä, jotka ovat vakaasti kannattaneet jäsenyyttä Euroopan unionissa. Vuosien ajan Moldovaa hallitsivat "kaksi Vladia", kilpailevat oligarkistiset poliitikot, joilla oli pro-eurooppalainen poliittinen ideologia.

Vuonna 2009 eurooppalaiset kannattivat valtaa ja etenivät kohti tavoitettaan. He allekirjoittivat assosiaatiosopimuksen poliittisten suhteiden syventämiseksi Brysseliin ja Moldovan integroimiseksi asteittain Euroopan yhteismarkkinoille. Vienti lisääntyi, talous kasvoi ja vastineeksi useille uudistuksille, muun muassa ihmisoikeuksien parantamiselle, Moldovan kansalaisille myönnettiin viisumivapaus EU: n alueelle. "Silti tänään", uskoo Strasbourgissa sijaitsevan Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjorn Jagland, "kuva on paljon vähemmän optimistinen".

Hän lisäsi: "Viimeisten kuuden vuoden aikana maan talouden ja sen instituutioiden avaamiseksi on tehty vain vähän työtä. Korruptio on edelleen endeemistä ja valtio on edelleen oligarkkien käsissä, kun taas rangaistavan matalat tulot ovat pakottaneet satoja tuhansia moldovalaisia ​​lähtemään ulkomailla etsimään parempaa elämää. "

Mainos

Todisteet viittaavat Filatiin yli 200 miljoonan dollarin lahjusten ottamiseen ja vahvistavat hänen yhteytensä Ilan Shoriin, liikemieheen, joka on pankkiskandaalin pääepäilty. Skandaali on ilmaissut valtion kyvyttömyyden suojella kansalaisten etuja. Alueellinen kuva on myös synkkä suhteiden heikkenemisen kanssa Transnistriaan, joka on irrotettu maakunta Moldovan itäpuolen rinnalla.

Vlad Filat, joka kiistää häntä vastaan ​​nostetut syytteet, on pidätetty, rikostutkinta on aloitettu syytettäessä korruptiosta hänen johtaessaan hallitusta. Monille Filatin pidätys on vain jäävuoren huippu, joka peittää laajasti korruptoituneen poliittisen järjestelmän. Viimeisten kuuden vuoden aikana Moldova on kärsinyt surullisen taantuman, kun sitä ylistettiin itäisen kumppanuuden "menestystarinaksi" Norjan entisen pääministerin Jaglandin kutsumaksi "kaapatuksi valtioksi".

Tämän vuoden huhtikuussa brittiläinen tutkintayhtiö Kroll laati keskuspankin, korruptiontorjuntakeskuksen, salaisen palvelun johtajien tilaaman raportin kadonneista rahoista.

He kaikki väittivät olevansa täysin tietoisia rikollisista järjestelmistä ja olivat jo ilmoittaneet asiasta pääministerille, parlamentille ja presidentille. Tämä nosti valokeilan järjestelmään, jossa valtion virkamiehillä ei ollut itsenäisyyttä, vaan vain odotti poliittisten isäntensä ohjeita. Mitä kaikki tämä sanoo maan oletetuista eurooppalaisista uudistuksista? Asiantuntijat väittävät, että ne olivat vain jäljitelmä uudistuksista, jotka tehtiin poliittisen ja taloudellisen tuen saamiseksi EU: lta.

Moldovan sosialistipuolueen johtaja Igor Dodon sanoi, että niin suuren määrän rahan katoaminen pankkiskandaalista osoitti, kuinka EU oli "tukenut väärää hevosta" tukemalla Moldovan eurooppalaisia ​​pro-voimia, joilla on ollut valtaa vuodesta 2009. "Enemmän rahaa, jonka Eurooppa antaa ", Dodon sanoo," mitä enemmän rahaa oligarkkimme varastavat. " Joten mitä tulevaisuuteen? Jagland ja muut sanovat, että Moldovan uuden hallituksen on "toimittava nopeasti". Hän sanoi: "Nykypäivän Euroopassa valtion vahvuus ja vakaus riippuvat sen sitoutumisesta demokratiaan ja oikeusvaltioon."

Myös Moldovan on nyt ajateltava demokraattista turvallisuuttaan. Pankkien korjaamiseksi tarvittavien kiireellisten toimenpiteiden ohella Jagland uskoo, että "hallituksen on aloitettava välittömästi korruptoituneiden virkamiesten puhdistaminen julkisista elimistä. Aluksi kymmenien tuomareiden - jotkut erittäin korkean profiilin - joita syytetään vallan törkeästä väärinkäytöstä Heidän mukaansa lainvalvontaviranomaisten on myös tehtävä kaikkensa pidättääkseen massiivisista pankkipetoksista vastuussa olevat henkilöt.

"Jotta ihmiset voisivat luottaa siihen, että oikeutta noudatetaan näissä tapauksissa", lisää Jagland, "hämärä poliittinen puuttuminen on poistettava oikeusjärjestelmästä. Ja sen osoittamiseksi, että kukaan ei ole lain yläpuolella, nykyinen yleinen koskemattomuus syytteeseenpanosta nautti parlamentin jäsenten maksamia vähennyksiä. "

Pohjimmiltaan Moldovan on hänen mukaansa pantava täytäntöön vallan perustarkastukset, joiden pitäisi olla missä tahansa demokratiassa. Daria Goncearova, entinen moldovan diplomaatti ja itäisen kumppanuuden alueen brysseliläinen tutkija, sanoo, että Filatin pidätyksellä voi olla positiivinen vaikutus, jos se iskee poliittisen rankaisemattomuuden ja hiljaisuuden korkean tason korruptiota kohtaan.

Seurauksena voi olla enemmän oikeudellisia tapauksia, joihin Filatin piirin ulkopuoliset virkamiehet osallistuvat ja jotka valtuuttavat lainvalvontaviranomaiset ja korruption vastaiset virkamiehet. Pidätyksen pitäisi olla myös signaali EU: lle, joka on aika lopettaa politiikkansa teeskentelemällä, että Moldovan johtajat ovat aidosti sitoutuneet eurooppalaiseen uudistukseen ja korruption torjuntaan.

Jagland sanoo tulevaisuudessa, että Euroopan neuvosto pyrkii auttamaan Moldovaa toteuttamaan uudistuksia, jotka täyttävät kansainväliset standardit ja joita pidetään laillisina kotimaassa ja ulkomailla. "Riippumatta heidän erilaisista toiveistaan ​​maan tulevaisuuteen", hän totesi, "sekä Euroopan unioni että Venäjän federaatio ovat kiinnostuneita näiden ponnistelujen onnistumisesta. Kumpikaan ei hyöty heikosta naapurista, joka tuo mukanaan taloudellisia mustia aukkoja, järjestäytynyttä rikollisuutta , ihmiskauppa ja hallitsematon muuttoliike. "

Euroopan unionin Moldovan-suurlähettiläs Pirkka Tapiola ilmaisi paikallisten ja ulkomaisten diplomaattien valloittaman kauhistumisen. "Minulla ei ole sinulle vastausta siitä, kuinka on mahdollista varastaa niin paljon rahaa pienestä maasta", hän sanoi.

Varmaa on, että Moldovassa on tällä hetkellä todellinen poliittinen maanjäristys ja että on vaarassa tulla Euroopan seuraava turvallisuuskriisi, jolla voi olla seurauksia kauas sen rajojen ulkopuolella. Maan edessä on valtion epäonnistuminen, jos sen nuori demokraattinen järjestelmä pysyy oligarkkien käsissä. Yksimielisyys on, että jos viranomaiset eivät pysty tekemään nopeasti ulkoisen tuen palauttamiseksi tarvittavia toimia, maassa on vakava taloudellinen kuohunta.

Köyhille ja haavoittuville tarkoitettuja sosiaalisia ohjelmia leikataan juuri ennen ankaria talvikuukausia. Oliko EU sitten liian nopea ryhtymään allekirjoittamaan itäisen kumppanuuden assosiaatiosopimusta Moldovan kanssa? Viimeaikaiset tapahtumat viittaavat siihen, että Brysselin on ehkä tullut aika myöntää, että Moldovan eurooppalainen tarjous on täysin harhaanjohtanut, kuten monet väittävät.

Euroopan komissio

NextGenerationEU: Euroopan komissio maksaa Slovenialle 231 miljoonan euron ennakkomaksun

Julkaistu

on

Euroopan komissio on maksanut Slovenialle 231 miljoonaa euroa ennakkomaksuna, mikä vastaa 13 prosenttia maan avustuksista elvytys- ja selviytymisjärjestelyn (RRF) puitteissa. Ennakkomaksu auttaa käynnistämään Slovenian elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen keskeisten investointi- ja uudistustoimenpiteiden täytäntöönpanon. Komissio sallii lisämaksujen suorittamisen Slovenian elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen investointien ja uudistusten täytäntöönpanon perusteella.

Maa saa suunnitelmansa aikana yhteensä 2.5 miljardia euroa, joka koostuu 1.8 miljardista eurosta avustuksia ja 705 miljoonaa euroa lainoja. Tämän päivän maksu johtuu siitä, että ensimmäiset NextGenerationEU -lainausoperaatiot on viime aikoina toteutettu onnistuneesti. Komissio aikoo vuoden loppuun mennessä kerätä yhteensä 80 miljardia euroa pitkäaikaista rahoitusta, jota täydennetään lyhytaikaisilla EU-laskuilla, rahoittaakseen ensimmäiset suunnitellut maksut jäsenvaltioille NextGenerationEU: n puitteissa.

RRF on NextGenerationEU: n ydin, joka tarjoaa 800 miljardia euroa (käypinä hintoina) investointien ja uudistusten tukemiseksi eri jäsenvaltioissa. Slovenian suunnitelma on osa EU: n ennennäkemätöntä vastausta selviytyä vahvemmin COVID-19-kriisistä, edistää vihreitä ja digitaalisia siirtymiä sekä vahvistaa yhteiskuntamme kestävyyttä ja yhteenkuuluvuutta. A lehdistötiedote on saatavilla verkossa.

Mainos

Continue Reading

Kypros

NextGenerationEU: Euroopan komissio maksaa Kyprokselle 157 miljoonan euron ennakkomaksun

Julkaistu

on

Euroopan komissio on maksanut Kyprokselle 157 miljoonan euron ennakkomaksun, mikä vastaa 13 prosenttia maan elvytys- ja selviytymisjärjestelyn (RRF) määrärahoista. Ennakkomaksu auttaa käynnistämään Kyproksen elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen keskeisten investointi- ja uudistustoimenpiteiden täytäntöönpanon. Komissio hyväksyy lisämaksut Kyproksen elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen investointien ja uudistusten täytäntöönpanon perusteella.

Maa saa suunnitelmansa aikana yhteensä 1.2 miljardia euroa, ja miljardi euroa on avustuksia ja 1 miljoonaa euroa lainoja. Tämän päivän maksu johtuu siitä, että ensimmäiset NextGenerationEU -lainausoperaatiot on viime aikoina toteutettu onnistuneesti. Vuoden loppuun mennessä komissio aikoo kerätä yhteensä 200 miljardia euroa pitkäaikaista rahoitusta, jota täydennetään lyhytaikaisilla EU-laskuilla, rahoittaakseen ensimmäiset suunnitellut maksut jäsenvaltioille NextGenerationEU: n puitteissa. Osana NextGenerationEU: ta RRF tarjoaa 80 miljardia euroa (käypinä hintoina) investointien ja uudistusten tukemiseksi eri jäsenvaltioissa.

Kyproksen suunnitelma on osa EU: n ennennäkemätöntä vastausta selviytyä vahvemmin COVID-19-kriisistä, edistää vihreitä ja digitaalisia siirtymiä sekä vahvistaa yhteiskuntamme kestävyyttä ja yhteenkuuluvuutta. A lehdistötiedote on saatavilla verkossa.

Mainos

Continue Reading

Belgia

EU: n koheesiopolitiikka: Belgia, Saksa, Espanja ja Italia saavat 373 miljoonaa euroa terveys- ja sosiaalipalvelujen, pk -yritysten ja sosiaalisen osallisuuden tukemiseen

Julkaistu

on

Komissio on myöntänyt 373 miljoonaa euroa viidelle Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) -operatiiviset ohjelmat Belgiassa, Saksassa, Espanjassa ja Italiassa auttamaan maita, joilla on koronaviruksen hätätilanne ja korjaus REACT-EU. Belgiassa Vallonian toimenpideohjelman muutoksen myötä 64.8 miljoonaa euroa lisätään terveydenhuoltopalveluja ja innovaatioita varten tarkoitettujen lääkinnällisten laitteiden hankintaan.

Rahastolla tuetaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä) sähköisen kaupankäynnin, kyberturvallisuuden, verkkosivustojen ja verkkokauppojen kehittämisessä sekä alueellista vihreää taloutta energiatehokkuuden, ympäristönsuojelun, älykkäiden kaupunkien ja vähähiilisen energian avulla. julkiset infrastruktuurit. Saksassa, Hessenin osavaltiossa, 55.4 miljoonaa euroa tuetaan terveyteen liittyvää tutkimusinfrastruktuuria, diagnostiikkakapasiteettia ja innovointia yliopistoissa ja muissa tutkimuslaitoksissa sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointeja ilmasto- ja kestävän kehityksen aloilla. Tällä muutoksella tuetaan myös pk-yrityksiä ja aloitusrahastoja sijoitusrahaston kautta.

Sachsen-Anhaltissa 75.7 miljoonaa euroa helpottaa pk-yritysten ja instituutioiden yhteistyötä tutkimuksen, kehityksen ja innovoinnin alalla, ja tarjota investointeja ja käyttöpääomaa koronaviruskriisistä kärsineille mikroyrityksille. Lisäksi varat mahdollistavat investoinnit yritysten energiatehokkuuteen, tukevat pk -yritysten digitaalista innovaatiota ja hankkivat digitaalisia laitteita kouluille ja kulttuuri -instituutioille. Italiassa kansallinen toimenpideohjelma '' Sosiaalinen osallisuus '' saa 90 miljoonaa euroa edistääkseen vakavaa aineellista puutetta, kodittomuutta tai äärimmäistä syrjäytymistä kokeneiden ihmisten sosiaalista integroitumista '' Asuminen ensin '' -palvelujen avulla, joissa yhdistyvät välittömän asumisen tarjoaminen mahdollistaviin sosiaalisiin ja työvoimapalveluihin .

Mainos

Espanjassa Castilla y Leónin ESR-toimenpideohjelmaan lisätään 87 miljoonaa euroa itsenäisten ammatinharjoittajien ja työntekijöiden tukemiseksi, joiden työsopimus keskeytettiin tai sitä lyhennettiin kriisin vuoksi. Rahat auttavat myös vakavasti kärsineitä yrityksiä välttämään lomautuksia, etenkin matkailualalla. Lopuksi varoja tarvitaan, jotta keskeiset sosiaalipalvelut voivat jatkaa turvallista toimintaa ja varmistaa koulutuksen jatkuvuus koko pandemian ajan palkkaamalla lisähenkilöstöä.

REACT-EU on osa Seuraava sukupolviEU ja tarjoaa 50.6 miljardin euron lisärahoituksen (käypinä hintoina) koheesiopolitiikan ohjelmille vuosien 2021 ja 2022 aikana. Toimenpiteissä keskitytään tukemaan työmarkkinoiden sietokykyä, työpaikkoja, pk-yrityksiä ja pienituloisia perheitä sekä luomaan tulevaisuuden kannalta perusta vihreät ja digitaaliset siirtymät ja kestävä sosioekonominen elpyminen.

Mainos

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa