Liity verkostomme!

EU

Korruptoituneet oligarkit ja virkamiehiä Suurin uhka Moldova

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Moldovan lippuKirjoittajat Colin Stevens ja Martin Banks
Voiko Eurooppa lopulta myöntää, että se huijasi itseään, kun se kiirehti allekirjoittamaan itäisen kumppanuuden assosiaatiosopimusta Moldovan kanssa? Viimeaikainen kehitys Moldovassa vaatii kiireesti tällaista tunnustusta. Itse asiassa sopimus antoi rajoittamattoman pääsyn valtion kassaan kahdelle kilpailevalle oligarkille, jotka molemmat olivat korruptoituneita ja ryöstivät valtion omaisuutta.  

Eurooppa kutsui Moldovan tarinaa menestykseksi, mutta todellisuus on pettymys, oikeusvaltion romahtaminen ja kansalaisten levottomuuksien uhka. Chisiniauussa valtaan tulleet niin kutsutut Euroopan-kannattajat olivat luoneet erittäin korruptoituneen järjestelmän, jonka tarkoituksena oli varastaa Euroopan rahaa ja valtion budjettia. Moldovan valta kuuluu pieneen oligarkkien ryhmään, jota johtaa "kaksi Vladia" - Vlad Plahotniuc ja entinen pääministeri Vlad Filat.

Filatia, jota parlamentti on tällä hetkellä menettänyt koskemattomuutensa, syytetään osallistumisesta suoraan "vuosisadan ryöstöksi" kutsuttuun laajaan korruptioskandaaliin sen jälkeen, kun paljastettiin, että vuonna 2014 miljardi dollaria eli 15 prosenttia BKT: sta - salaperäisesti poistettiin Moldovan kolmesta pääpankista. Vlad Filat on pidätetty ja rikostutkinta on aloitettu syytettäessä korruptiosta hänen johtaessaan hallitusta. Filatin pidätys on vain laajasti korruptoituneen poliittisen järjestelmän jäävuoren huippu.

Mainos

Viimeisten kuuden vuoden aikana Moldova on käynyt valitettavasti siirtymässä siitä, että sitä kutsutaan itäisen kumppanuuden "menestystarinaksi" "kaapattuun valtioon", kuten Euroopan neuvoston pääsihteeri on sanonut. Valtion instituutioiden politisoituminen syveni vuonna 2009, jolloin uusi Euroopan-kannattava koalitio aloitti tehtävänsä Filatin ollessa pääministeri. Tunnetut valtion kannat jaettiin kolmen hallituspuolueen kesken.

Miljardin dollarin pankkiskandaali oli vain dramaattisin monista korruptiotapahtumista. Vuosina 2011--2013 tapahtui taloudelle "hyökkääjiä", joihin osallistui korruptoituneita Moldovan tuomareita. Tämän vuoden huhtikuussa brittiläinen tutkintayritys Kroll teki luottamuksellisen ilmoituksen - joka vuotoi pian - kadonneesta rahasta. Keskuspankin, korruptiontorjuntakeskuksen ja salaisen palvelun johtajat väittivät olevansa täysin tietoisia rikollisjärjestelyistä ja olivat jo ilmoittaneet asiasta pääministeri Filatille ja presidentti Timoftille.

Moldova on edessään ”epäonnistuneen valtion” mahdollisuuteen, jos sen nuori demokraattinen järjestelmä pysyy oligarkkien käsissä. Nykyinen hallituksen kriisi on osoittanut tämän. Jotta Euroopan pyrkimykset eivät vaarantuisi, Moldovan tulisi - ennen kuin on liian myöhäistä - ryhtyä kovaan työhön korruption kitkemiseksi. Maan on nyt ajateltava demokraattista turvallisuuttaan. Sen on viipymättä ryhdyttävä kiireellisiin toimiin korruptoituneiden virkamiesten ja tuomareiden puhdistamiseksi, pankkijärjestelmän korjaamiseksi ja massiivisista pankkipetoksista vastaavien henkilöiden saattamiseksi oikeuden eteen.

Mainos

Poliittinen osallistuminen olisi poistettava oikeusjärjestelmästä ja valtion syyttäjien ja parlamentaarikkojen koskemattomuus on peruutettava. Moldovan olisi asetettava keskeiset korruptiontorjuntavirastot itsenäiselle pohjalle, jolla on selkeä voima ja todellinen lihas. Sen pitäisi myös asettaa rajoituksia puolueiden rahoitukselle heikentääkseen voimakkaiden oligarkkien otetta politiikassa, hajottaakseen mediamonopoleja ja taatakseen lehdistönvapauden. Tämän myönteisen aseman helpottamiseksi EU: n tulisi myös myöntää, että Moldovan eurooppalainen tarjous näyttää tällä hetkellä ennenaikaiselta ja melko Euroopan vastaiselta. Vaikka toinen kahdesta Vladista on vankilassa, on selvää, että Plahotniuc ja vastaavat eivät ole enää tervetulleita Eurooppaan.

Euroopan komissio

NextGenerationEU: Euroopan komissio maksaa Slovenialle 231 miljoonan euron ennakkomaksun

Julkaistu

on

Euroopan komissio on maksanut Slovenialle 231 miljoonaa euroa ennakkomaksuna, mikä vastaa 13 prosenttia maan avustuksista elvytys- ja selviytymisjärjestelyn (RRF) puitteissa. Ennakkomaksu auttaa käynnistämään Slovenian elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen keskeisten investointi- ja uudistustoimenpiteiden täytäntöönpanon. Komissio sallii lisämaksujen suorittamisen Slovenian elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen investointien ja uudistusten täytäntöönpanon perusteella.

Maa saa suunnitelmansa aikana yhteensä 2.5 miljardia euroa, joka koostuu 1.8 miljardista eurosta avustuksia ja 705 miljoonaa euroa lainoja. Tämän päivän maksu johtuu siitä, että ensimmäiset NextGenerationEU -lainausoperaatiot on viime aikoina toteutettu onnistuneesti. Komissio aikoo vuoden loppuun mennessä kerätä yhteensä 80 miljardia euroa pitkäaikaista rahoitusta, jota täydennetään lyhytaikaisilla EU-laskuilla, rahoittaakseen ensimmäiset suunnitellut maksut jäsenvaltioille NextGenerationEU: n puitteissa.

RRF on NextGenerationEU: n ydin, joka tarjoaa 800 miljardia euroa (käypinä hintoina) investointien ja uudistusten tukemiseksi eri jäsenvaltioissa. Slovenian suunnitelma on osa EU: n ennennäkemätöntä vastausta selviytyä vahvemmin COVID-19-kriisistä, edistää vihreitä ja digitaalisia siirtymiä sekä vahvistaa yhteiskuntamme kestävyyttä ja yhteenkuuluvuutta. A lehdistötiedote on saatavilla verkossa.

Mainos

Continue Reading

Kypros

NextGenerationEU: Euroopan komissio maksaa Kyprokselle 157 miljoonan euron ennakkomaksun

Julkaistu

on

Euroopan komissio on maksanut Kyprokselle 157 miljoonan euron ennakkomaksun, mikä vastaa 13 prosenttia maan elvytys- ja selviytymisjärjestelyn (RRF) määrärahoista. Ennakkomaksu auttaa käynnistämään Kyproksen elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen keskeisten investointi- ja uudistustoimenpiteiden täytäntöönpanon. Komissio hyväksyy lisämaksut Kyproksen elvytys- ja selviytymissuunnitelmassa esitettyjen investointien ja uudistusten täytäntöönpanon perusteella.

Maa saa suunnitelmansa aikana yhteensä 1.2 miljardia euroa, ja miljardi euroa on avustuksia ja 1 miljoonaa euroa lainoja. Tämän päivän maksu johtuu siitä, että ensimmäiset NextGenerationEU -lainausoperaatiot on viime aikoina toteutettu onnistuneesti. Vuoden loppuun mennessä komissio aikoo kerätä yhteensä 200 miljardia euroa pitkäaikaista rahoitusta, jota täydennetään lyhytaikaisilla EU-laskuilla, rahoittaakseen ensimmäiset suunnitellut maksut jäsenvaltioille NextGenerationEU: n puitteissa. Osana NextGenerationEU: ta RRF tarjoaa 80 miljardia euroa (käypinä hintoina) investointien ja uudistusten tukemiseksi eri jäsenvaltioissa.

Kyproksen suunnitelma on osa EU: n ennennäkemätöntä vastausta selviytyä vahvemmin COVID-19-kriisistä, edistää vihreitä ja digitaalisia siirtymiä sekä vahvistaa yhteiskuntamme kestävyyttä ja yhteenkuuluvuutta. A lehdistötiedote on saatavilla verkossa.

Mainos

Continue Reading

Belgia

EU: n koheesiopolitiikka: Belgia, Saksa, Espanja ja Italia saavat 373 miljoonaa euroa terveys- ja sosiaalipalvelujen, pk -yritysten ja sosiaalisen osallisuuden tukemiseen

Julkaistu

on

Komissio on myöntänyt 373 miljoonaa euroa viidelle Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) -operatiiviset ohjelmat Belgiassa, Saksassa, Espanjassa ja Italiassa auttamaan maita, joilla on koronaviruksen hätätilanne ja korjaus REACT-EU. Belgiassa Vallonian toimenpideohjelman muutoksen myötä 64.8 miljoonaa euroa lisätään terveydenhuoltopalveluja ja innovaatioita varten tarkoitettujen lääkinnällisten laitteiden hankintaan.

Rahastolla tuetaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä) sähköisen kaupankäynnin, kyberturvallisuuden, verkkosivustojen ja verkkokauppojen kehittämisessä sekä alueellista vihreää taloutta energiatehokkuuden, ympäristönsuojelun, älykkäiden kaupunkien ja vähähiilisen energian avulla. julkiset infrastruktuurit. Saksassa, Hessenin osavaltiossa, 55.4 miljoonaa euroa tuetaan terveyteen liittyvää tutkimusinfrastruktuuria, diagnostiikkakapasiteettia ja innovointia yliopistoissa ja muissa tutkimuslaitoksissa sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointeja ilmasto- ja kestävän kehityksen aloilla. Tällä muutoksella tuetaan myös pk-yrityksiä ja aloitusrahastoja sijoitusrahaston kautta.

Sachsen-Anhaltissa 75.7 miljoonaa euroa helpottaa pk-yritysten ja instituutioiden yhteistyötä tutkimuksen, kehityksen ja innovoinnin alalla, ja tarjota investointeja ja käyttöpääomaa koronaviruskriisistä kärsineille mikroyrityksille. Lisäksi varat mahdollistavat investoinnit yritysten energiatehokkuuteen, tukevat pk -yritysten digitaalista innovaatiota ja hankkivat digitaalisia laitteita kouluille ja kulttuuri -instituutioille. Italiassa kansallinen toimenpideohjelma '' Sosiaalinen osallisuus '' saa 90 miljoonaa euroa edistääkseen vakavaa aineellista puutetta, kodittomuutta tai äärimmäistä syrjäytymistä kokeneiden ihmisten sosiaalista integroitumista '' Asuminen ensin '' -palvelujen avulla, joissa yhdistyvät välittömän asumisen tarjoaminen mahdollistaviin sosiaalisiin ja työvoimapalveluihin .

Mainos

Espanjassa Castilla y Leónin ESR-toimenpideohjelmaan lisätään 87 miljoonaa euroa itsenäisten ammatinharjoittajien ja työntekijöiden tukemiseksi, joiden työsopimus keskeytettiin tai sitä lyhennettiin kriisin vuoksi. Rahat auttavat myös vakavasti kärsineitä yrityksiä välttämään lomautuksia, etenkin matkailualalla. Lopuksi varoja tarvitaan, jotta keskeiset sosiaalipalvelut voivat jatkaa turvallista toimintaa ja varmistaa koulutuksen jatkuvuus koko pandemian ajan palkkaamalla lisähenkilöstöä.

REACT-EU on osa Seuraava sukupolviEU ja tarjoaa 50.6 miljardin euron lisärahoituksen (käypinä hintoina) koheesiopolitiikan ohjelmille vuosien 2021 ja 2022 aikana. Toimenpiteissä keskitytään tukemaan työmarkkinoiden sietokykyä, työpaikkoja, pk-yrityksiä ja pienituloisia perheitä sekä luomaan tulevaisuuden kannalta perusta vihreät ja digitaaliset siirtymät ja kestävä sosioekonominen elpyminen.

Mainos

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa