Liity verkostomme!

Euraasian unioni (EEU)

Thaimaa Euraasian talousunionin jäsenyys - venäläinen huijaus?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Thaimaa on vahvistanut kiinnostuksensa luoda vapaakauppa-alue Venäjän johtaman Euraasian talousliiton (EEU) kanssa, ja sen odotetaan jättävän hakemuksen vuoden loppuun mennessä Venäjän kauppa- ja teollisuusministerin Denis Manturovin mukaan.

Tämä kuitenkin epäilemättä yllättää kansainvälisiä tarkkailijoita, kun otetaan huomioon Thaimaan epäonnistuminen tällä hetkellä säännellä kalastusteollisuuttaan, joka on johtanut EU: n antamaan "keltaisen kortin", jota voi hyvinkin seurata "punainen kortti" ennen vuoden loppua, mikä merkitsee Thaimaasta EU: hun tapahtuvan kalastustuonnin kieltämistä. Orjatyöstä ja kalakaupan ihmiskaupasta ilmaistut kansainväliset huolenaiheet tarkoittavat myös sitä, että Thaimaan halukkuus liittyä EEU: han johtuu epäilemättä siitä, että maassa saattaa hyvinkin olla pian EU: n pakotteita, ja se etsii muita kaupan vaihtoehtoja EU: n ulkopuolella. Onko tämä sallittua ja pitäisikö se sallia, on aivan toinen asia - miksi maan pitäisi voida käydä kauppaa, kun se ei ole toistaiseksi osoittanut halukkuutta saattaa talonsa kunnossa

Venäjän RT-uutispalvelu lainasi federaation kauppa- ja teollisuusministeri Denis Manturov sanoi, että Euraasian talouskomissio odottaa Thaimaasta hakemuksen jättämistä, mikä johtaisi "konkreettisiin keskusteluihin" vapaakauppa-alueesta.

Manturov lisäsi aiemmin heinäkuussa pidetyn kahdenvälisen yhteistyökokouksen jälkeen, että "arkaluontoisista" aloista, kuten autoista, tehdään erilliset päätökset, kuten silloin, kun kauppavyöhykesopimus solmittiin Vietnamin kanssa.

Mainos

Toukokuussa Vietnam allekirjoitti ensimmäisen vapaakauppa-alueen sopimuksen EEU: n ja kolmannen osapuolen välillä.

Manturov sanoi "pallo oli nyt Bangkokin kentällä". Thaimaan sanotaan valmistelevan ehdotuksensa lopullista luonnosta.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi aiemmin, että hänen maansa haluaisi allekirjoittaa vapaakauppa-alueen sopimukset 40 maan kanssa. Hän lisäsi, että myös mahdollinen rahaliitto muiden Euraasian talousliiton jäsenten kanssa oli harkittavana.

Mainos

"Ehdotin kollegalleni [Thaimaan pääministerille Prayut Chan-o-challe]… miettiä mahdollisuutta luoda vapaakauppa-alue Euraasian talousunionin kanssa samoilla linjoilla kuin aiomme tehdä Vietnamin kanssa", Medvedev sanoi haastattelussa Thaimaan mediayhtiölle Kansakunta.

Mutta Venäjän motiiveja on myös tutkittava - EU: n ja Venäjän suhteiden ollessa alimmillaan vuosikymmenien ajan Ukrainan konfliktin aikana, on kysyttävä, pyrkikö Venäjä todellakin laajentamaan EEU: ta IVY-maiden kanssa haastavassa "työntötavassa" kohti EU: ta .

EU: n perustamisasiakirjojen allekirjoittamisen yhteydessä Putin totesi, että allekirjoittaminen merkitsi uutta "aikakautta". Mutta missä retoriikka käsittää ajatuksen yhtenäisestä, täydentävästä rintamasta, numeroista ja liikeradasta, on EEU: lle paljon synkempi ja kireämpi näkymä. Vaikka unionia ei ole koskaan tarkoitettu uudelleenkuvitetuksi Neuvostoliitoksi, EEU, jolla on 170 miljoonaa jäsentä ja jonka bruttokansantuote on 2.7 biljoonaa dollaria, on kaukana Putinin kuvittelemasta uusimperiaalisesta projektista. Sen sijaan, että esitettäisiin toinen geopoliittinen "napa" tai "yhteys" Euroopan ja Aasian välillä, kuten Putin väitti vuonna 2011, näyttää olevan paljon todennäköisempää, että EEU muuttuu uudeksi laimennetuksi Neuvostoliiton jälkeiseksi kokoelmaksi, joka on kaukana unionin alkuperäisestä ehdotuksesta.

EEU aikoo tarjota rajat ylittävää osakekauppaa vuonna 2016, Euraasian talouskomission ministeri Timur Suleimenov sanoi kesäkuussa.

EEU perustettiin tänä vuonna ja se perustuu Venäjän, Kazakstanin ja Valkovenäjän tulliliittoon. Talousblokin tarkoituksena on varmistaa tavaroiden, palvelujen, pääoman ja työvoiman vapaa liikkuvuus sen rajojen sisällä.

Armenia liittyi blokkiin vuonna 2014 - Venäjän presidentti Vladimir Putin on äskettäin allekirjoittanut lain, jolla vahvistetaan Kirgisian jäsenyys EEU: ssa.

"Odotamme kollegojemme lopullista hakemusta, joka tulisi lähettää Euraasian talouskomissiolle (ETY), jotta Venäjän federaatio voisi osallistua konkreettisiin keskusteluihin", Manturov sanoi.

Kaikki riippuu Thaimaan valmiudesta, joka on jo vahvistanut kiinnostuksensa ja työskentelee ministerin mukaan sopimuksen lopullisen muodon parissa. Hän lisäsi, että Venäjä työskenteli myös mahdollisen tulevan valuutanunionin parissa muiden Euraasian talousunionin jäsenten kanssa. Intia aloitti neuvottelut vapaakauppa-alueen sopimuksesta blokin kanssa ja allekirjoitti puitesopimuksen kansainvälisessä talousfoorumissa Pietarissa viime kuussa.

Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa