Liity verkostomme!

Fact Check

Kuinka MKP-verkkoyhteisö syntyi RET-verkoston "raunioista".

SHARE:

Julkaistu

on

Analyysin ja käyttäytymisen muutoksen ja sivuäänen keskus

MK-puolueen verkkotuki nostaa monia lippuja sen aitoudesta. Puolue näyttää mobilisoineen vakiintuneen yhteisön verkoston ja vaikutuksen, joka oli olemassa ennen puolueen perustamisilmoitusta, mikä myötävaikutti sen nopeaan suosion kasvuun verkossa.

Tämän yhteisön sisällä olevilla tileillä (joista osa on anonymisoituja ja joilla on paljon seuraajia) on mahdollisuus vaikuttaa epäautentisesti maan poliittista keskustelua.

Tämä käy ilmi uudesta raportista, joka on julkaistu Center for Analytics and Behavioral Change (CABC) ja sosiaalisen median kuuntelu- ja digitaalisia maisemapalveluja tarjoavan tutkimusyhtiö Murmurin kanssa.

nimeltään RET:stä MK-puolueeseen: Olemassa olevien Twitter/X-yhteisöjen mobilisointi poliittisen viestinnän edistämiseksi, raportti tarjoaa syvällisen analyysin kaikista Etelä-Afrikan poliittisista yhteisöistä ymmärtääkseen MK-puolueen nopean suosion kasvun verkossa.

Keskustelu MK-puolueen ympärillä on dominoinut otsikoita puolueen perustamisesta lähtien joulukuussa, kun taas hashtagit, kuten #VoteMK2024, esiintyivät jatkuvasti CABC:n vaaliraporteissa.

Tutkijat tunnistivat 10 tiliä, jotka olivat keskeisiä X.comin RET-verkkoyhteisössä ennen 10. joulukuuta 2024 ja jotka siirtyivät MK Party -yhteisöön kyseisen päivämäärän jälkeen, jolloin puolue virallisesti avattiin.

Mainos

"Yhteisön jäsenyyteen kuuluminen ei tarkoita, että tili on samaa mieltä yhteisön kanssa. Kuitenkin, jos esimerkiksi yhteisön jäsen ei yhdy noin 50 prosenttiin yhteisön aiheista, hänen vuorovaikutuksensa vetäisivät hänet kohti toista yhteisöä, jossa hänen panoksensa on enemmän sitoutunut", lukee raportti.

Näitä tilejä ovat: @_AfricanSoil, @koko_matshela, @KhandaniM, @LandNoli, @Zungulavuyo, @SuperiorZulu, @ATMovement_SA, @mrlungisa, @ThaboMakwakwa ja @gentlements.

"Tämä ei suinkaan viittaa siihen, että näiden erityisten tilien välillä olisi salaista yhteistyötä; tosin, sitä ei voi myöskään sulkea pois. He kaikki ovat päätyneet tähän yhteisöön, koska heillä on yhteinen vuorovaikutus Ramaphosan tai Zondo Commissionin vastaisen sisällön ohjaamisessa."

Tarkentamalla viittä keskeistä tiliä eri yhteisöissä (ennen ja jälkeen 10. joulukuuta) tutkijat havaitsivat, että puolueiden johtajiin, kuten Mmusi Maimaneen, Herman Mashabaan, Julius Malemaan ja Songezo Zibi, liittyvät tilit ovat keskeisiä omissa puolueissaan. Näihin johtajiin liittyvät tilit ovat osa sitä, mitä pidetään johdonmukaisena ytimenä.

Poikkeuksena on MK-puolue, jonka keskustilit ovat @_AfricanSoil, @koko_matshela ja @Zungulavuyo, jotka eivät ole julkisesti sidoksissa MK-puolueen johtoon.              

Luettelo tärkeimmistä X-käyttäjistä valituista yhteisöistä, jotka "ylivät digitaalisen lattian" liittyäkseen uusiin poliittisiin yhteisöihin

MK:n verkkoyhteisö on 10. joulukuuta 2023 lähtien keskittynyt pääasiassa presidentti Cyril Ramaphosan ja hänen johtamansa ANC:n kritiikkiin eikä äänestäjiin vaikuttaviin sosioekonomisiin huolenaiheisiin.

15 parasta aihetta, joista RET cum MK Party -yhteisö on keskustellut X.comissa ajan myötä

Selvitykset ovat myös keskittyneet kylvämään epäilyksiä heidän poliittisista kilpailijoistaan ​​ja Etelä-Afrikan poliittisesta järjestelmästä sen yhteisön jäsenten keskuudessa sen sijaan, että puhuttaisiin eteläafrikkalaisten sosioekonomisista olosuhteista. Tämä osa "negaation ja epäilyn" kartoitusta on kuvattu yllä.

Onko RET ainoa "häviäjä"?

RET-verkko on saattanut tehdä tilaa MK Party -yhteisölle. Jäljellä on kuitenkin kysymys, onko tämä uusi muodostuminen ollut toisen yhteisön vahingoksi.

Ennen MK Partyn käynnistämistä RET-yhteisö oli vuorovaikutuksessa EKF:lle edullisien hashtagejen kanssa. Suosituimpia käytettyjä hashtageja olivat #RegistertoVoteEFF ja #2024isOur1994 (hashtag, joka alun perin toimi iskulauseena Rise Mzansin vuoden 2024 vaalikampanjalle ennen kuin EKF valitsi sen).

Näiden hashtagejen käyttö väheni hyvin nopeasti MK-puolueen lanseerauksen jälkeen, ja #VoteMK2024:n käyttö lisääntyi dramaattisesti 19. joulukuuta 2023 lähtien.

Kaavio, joka näyttää, että RET/MK Party -yhteisö siirtyi joulukuun puolivälissä 2023 EFF-hashtageista MK Partyn hashtageihin (eli #VoteMK2024)

On epäselvää, onko online-EFF:n ja MK:n kannattajien välillä liitto, mutta tämä narratiivin muutos herättää muutamia kysymyksiä, kuten:

  • Mitä se kertoo näiden kahden puolueen suhteesta, kun yhteisö on valmis työntämään EFF-hashtageja yhtenä päivänä ja kääntämään MK-puolueen hashtageja seuraavana päivänä?
  • Miksi EFF ei yrittänyt kannustaa tätä ihmisryhmää jatkamaan hashtag-merkkinsä ajamista MK-puolueen rinnalla?

Tutkijat ovat myös korostaneet muutamia mahdollisuuksia tässä muutoksessa, mukaan lukien:

  • EKTR ei ollut tietoinen jäsenten merkittävästä menetyksestä verkkoyhteisössään;
  • EFF:n ja MK-puolueen koalitioiden todennäköisyys on suuri, jos saman verkoston jäsenten välillä on ollut tarkoituksellista koordinaatiota yhden puolueen hashtagin ajamiseksi toisen päälle; ja tai
  • EFF oli koko ajan varavalinta tälle yhteisölle, ja kun heille esitettiin parempi vaihtoehto, he hyppäsivät alukselle katsomatta taaksepäin.

CABC ja Murmur ovat herättäneet huolta MK-verkkoyhteisön päätilien aitoudesta.

Esimerkiksi @_AfricanSoililla, joka oli yksi syytetyistä, mutta vapautetuista heinäkuun levottomuuksien lietsomisesta, oli jo yli 160,000 150,000 seuraajaa X.comissa silloin, kun he alkoivat ohjata MK-puolueen mukaista sisältöä, kun taas @koko_matshela nauttii. lähes 125 3 seuraajan tuki tällä hetkellä. Valtava vaikutusvaltansa ansiosta @_AfricanSoil-tilin havaittiin luoneen 2024 viestiä pelkästään XNUMX. helmikuuta XNUMX.

Ennen 29. toukokuuta pidettäviä vaaleja tutkijat ovat varoittaneet yleisöä ymmärtämään näiden yhteisöjen ydintilien liikkeen lisäksi myös niiden ohjaamaa sisältöä, aiempia poliittisia yhteyksiä ja näiden tilien aitoutta.

"On vaikea selittää ja ymmärtää, kuinka on mahdollista, että ryhmä, joka käytti usein EFF-hashtageja, mukaan lukien sellainen, joka kutsui rekisteröitymään äänestämään kyseistä puoluetta, voisi kääntää uskollisuutensa yhdessä yössä ja ajaa toisen poliittisen kampanjan hashtageja. muodostelmassa, kehottaen samaa verkostoaan äänestämään toista puoluetta", lukee raportti.

Disclosure: CABC, Daily Maverick ja City Press ovat tällä hetkellä mukana oikeustoimissa, jotka ovat käynnistäneet Sphithiphithi Evaluator (@_AfricanSoil), Thabo Makwakwa (@ThaboMakwakwa), Modibe Modiba (@mmodiba10) ja Izwe Lethu (@LandNoli), jotka pyrkivät tarkistamaan ja asettamaan kaksi raporttia lukuun ottamatta: Online RET-verkkoanalyysi, Ja Likainen tusina ja syttyvän sisällön vahvistuminen Etelä-Afrikan levottomuuksien aikana heinäkuussa 2021. Näitä oikeudenkäyntejä vastustetaan, ja CABC, Daily Maverick ja City Press vaativat niiden kumoamista kulujen kera.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa