Liity verkostomme!

Eurocities

Tärkeä eurooppalaisten pormestareiden kysely: Kaupunkien johtajat tarvitsevat tukea asunto- ja sosiaalikriisien ratkaisemiseksi

SHARE:

Julkaistu

on

Eurocitiesin uusi mittava tutkimus paljastaa, että kierreilevän asuntokriisin ratkaiseminen ja kasvavaan sosiaaliseen eriarvoisuuteen vastaaminen lisäävät Euroopan kaupunkien kaupunginjohtajien huolta vuonna 2024. Julkaistu kaksi viikkoa ennen Euroopan parlamentin vaaleja, toiset vuosittain Eurocities Pulse Mayors Survey, joka kokosi tuloksia 92 pormestarilta 28 Euroopan maasta, on paljastanut tärkeimmät suuntaukset, haasteet ja painopisteet, jotka muokkaavat kaupunkiasioita vuonna 2024.

Tutkimus vahvistaa myös, että ilmastonmuutos on edelleen kaupunkijohtajien tärkein prioriteetti. Kuten vuonna 2023, reilusti yli puolet pormestareista asetti ilmastotoimet ensisijaiseksi tavoitteekseen vuonna 2024, mikä on yli kaksinkertainen millään muulla kategorialla. 

Selvityksen mukaan kaupunginjohtajien suurimmat prioriteetit vuonna 2024 ovat:

 • 67 % ilmastotoimista: Pormestarit korostavat kaupunkien keskeistä roolia johtavissa toimissa, kuten rakennusten peruskorjauksessa ja kestävän liikenteen kehittämisessä. 
 • 31 % sosiaalista osallisuutta ja tasa-arvoa: Pormestarit korostavat nousevaa inflaatiota ja elinkustannuskriisiä. He haluavat tehdä yhteistyötä EU:n kanssa suojellakseen ihmisten sosiaalisia oikeuksia vihreissä ja digitaalisissa muutoksissa ja rakentaa kaupungin kykyä vastata tärkeisiin sosiaalipalveluihin kohdistuviin paineisiin.
 • 30 %:n edullinen ja sosiaalinen asunto: Kaupunginjohtajat ilmoittavat olevansa halukkaita työskentelemään EU:n seuraavien toimielinten ja kansallisten hallitusten kanssa investoidakseen korkealaatuiseen, oikeudenmukaiseen asumiseen ja parantaakseen sosiaalista asumista.
 • 28 % kestävää liikkuvuutta: Kaupunginjohtajat korostavat turvallisuuden, kohtuuhintaisuuden ja tehokkuuden tärkeyttä ja minimoivat haitalliset päästöt.

"Vaikka ilmastonmuutos on edelleen eurooppalaisten pormestareiden tärkein prioriteetti vuonna 2024, he kiinnittävät myös paljon enemmän huomiota sosiaaliseen osallisuuteen ja asumiseen kuin viime vuonna", sanoo Eurocitiesin pääsihteeri André Sobczak. "Tämä korostaa, että toisin kuin monet populistiset poliitikot, pormestarit eivät vastusta ekologisia ja sosiaalisia tarpeita. Pikemminkin he pyrkivät työskentelemään samanaikaisesti molempien haasteiden parissa kehittääkseen oikeudenmukaisen siirtymän, jossa kukaan ei jää jälkeen."

Huolimatta viimeaikaisesta vastareaktiosta Euroopan vihreän sopimuksen politiikkaa vastaan ​​joidenkin kansallisten ja eurooppalaisten poliitikkojen keskuudessa, kyselyyn vastanneet kaupunginjohtajat korostavat sitoutumistaan ​​EU:n ilmastoneutraaliustavoitteiden saavuttamiseen. "Suurin enemmistö kaupunginjohtajista luottaa myös siihen, että heidän kansalaisensa tukevat heidän kunnianhimoisia ilmastotavoitteitaan", Sobczak sanoo.

Ilmastotoimien ja muiden prioriteettien rahoittamiseen liittyen pormestarit kuitenkin toteavat, että he eivät saa tarpeeksi tukea EU:lta tai kansallisilta hallituksiltaan.  

Mainos

"Vaikka kaupunkien ja EU:n painopisteet ovat usein hyvin linjassa, nämä ovat alueita, joilla eurooppalainen rahoitus ja politiikat jäävät selvästi vajaaksi, ja kansalliset hallitukset pitävät niitä edelleen", Sobzcak sanoo.  

”Tämän seurauksena monilta kaupungeilta puuttuu kyky saavuttaa ilmastotavoitteitaan, kun taas toisilla on vaikeuksia vastata kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asuntotarpeisiin. Jos tilanne ei parane, uhkaamme valtavan vastareaktion kansalaisten keskuudessa."

Kesäkuun eurovaalit tuovat uusia mandaatteja Euroopan parlamentille ja Euroopan komissiolle, ja pormestarit toteavat, että EU:n tulevien investointien pääalojen on oltava ilmastonmuutos ja energia, kestävä. liikkuvuus ja asunnon saatavuus. 

"Euroopan pormestarit ovat tehneet selväksi, että Euroopan kansalaisten parempi tulevaisuus alkaa sen kaupungeista", Sobczak sanoo. "Koska 75 prosenttia eurooppalaisista asuu kaupungeissa, pormestarit pyytävät EU:ta investoimaan infrastruktuuriin, joka vähentää eriarvoisuutta ja vahvistaa julkisuutta. palvelut ja rakentaa oikeudenmukainen, vihreä ja vauras tulevaisuus Euroopalle."

Kaupunginjohtajien suurimmat haasteet vuonna 2023 olivat:

 • 29% ilmastonmuutos: Pormestarit korostavat sellaisia ​​asioita kuin veden saatavuus, äärimmäisen kuumuuden vaikutukset ja ilmaston sopeutumistoimien edistämisen haaste sekä ponnistelujen edistäminen hiilidioksidipäästöjen ja ilmastoneutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi.
 • 26asuntokriisi: Asuminen, joka on 10. sijalla kaupunginjohtajien haasteissa vuonna 2022, siirtyy toiselle sijalle vuonna 2023. Kaupunginjohtajat korostavat, että kohtuuhintaisten asuntojen tarjoaminen pienituloisille ja keskituloisille työntekijöille on yhä vaikeampaa.
 • 22% julkisen talousarvion ja hallinnollisten valmiuksien: Pormestarit sanovat, että inflaation pitkäaikaisilla vaikutuksilla, yhdistettynä vallitsevan rahapolitiikan muutokseen ja korkeampiin korkoihin, oli huomattava vaikutus julkisiin budjetteihin ja rahoitukseen.

Muita tutkimuksen merkittäviä tuloksia ovat:

 • Kaupunginjohtajien tärkeimmät strategiat prioriteettien saavuttamiseksi ovat valtion tai EU:n lisärahoituksen hankkiminen kaupungilleen (85 %), ja niissä keskitytään innovaatioihin uusien toteuttamiseksi. leikkaamisreuna ratkaisuja (61 %) ja parempien yhteistyötapojen luomista kansallisten hallitusten kanssa (49 %).
 • Kaupunginjohtajat sanovat, että seuraavan Euroopan komission painopisteinä pitäisi olla enemmän investointeja kestävään kaupunkiliikenteeseen (55 %), laadukkaiden ja kohtuuhintaisten asuntojen saatavuuden parantaminen (54 %) sekä pitkän aikavälin strategia ja visio EU:n ja kaupunkien yhteistyöstä ( 49 %). 
 • 49 % kaupungeista sanoi, että heillä ei ole riittäviä välineitä ja kapasiteettia ilmastositoumusten ja -tavoitteiden täyttämiseksi, ja 54 %:lla on vaikeuksia täyttää heikoimmassa asemassa olevien ihmisten nykyiset asuntotarpeet. 
 • 70 prosenttia kaupunginjohtajista sanoo, että suurin osa äänestäjistä haluaa toimia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja ilmastotoimiksi. Kuitenkin 50 prosenttia kaupunginjohtajista on huolissaan paikallisista vastareaktioista ilmastopolitiikkaansa kohtaan.
 • Vaikka sekä Venäjän Ukrainan sodan että Covid-19-pandemian vaikutukset ovat pudonneet pormestarien kymmenen suurimman haasteen joukosta, monet pormestarit antavat edelleen äänekkäästi tukensa Ukrainalle.
 • 85 % kaupunginjohtajista uskoo, että hallituksen innovaatiot ovat välttämättömiä.

  Kaupunginjohtajat sanovat, että tärkeimmät kaupungit hyödyttävät innovaatiotoiminnat ovat tietoihin perustuva analytiikka ja näyttöön perustuva päätöksenteko (72 %).
 • uusien digitaalitekniikoihin perustuvien palveluiden ja ratkaisujen kehittäminen (60 %)
 • sekä julkisten palvelujen ja poliittisten toimien ihmiskeskeinen suunnittelu (57 %).

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa