Liity verkostomme!

Belgia

vaatii Belgiaa harkitsemaan uudelleen tuomitun Iranin kansalaisen luovuttamista

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Britannian alahuoneen entinen puhemies John Bercow on vaatinut Belgiaa harkitsemaan uudelleen tuomitun Iranin kansalaisen mahdollista luovuttamista. Bercow, yksi välittömästi tunnistetuimmista brittiläisistä poliitikoista viime vuosina, oli useiden puhujien joukossa, jotka matkustivat Brysseliin pyytämään kiihkeästi Belgian viranomaisia ​​harkitsemaan tapausta uudelleen.

Belgian valtiota on kritisoitu voimakkaasti suunnitelmista luovuttaa Iranin diplomaatti Assadollah Assadi Iranille.

Assadi tuomittiin Belgiassa 4. helmikuuta 2021 20 vuodeksi vankeuteen hänen osallistumisestaan ​​estettyyn pommi-iskuon kesäkuussa 2018 Free Iranin huippukokouksessa kesäkuussa 2018 Pariisin lähellä.

Antwerpenin tuomioistuin tuomitsi hänet ja kolme hänen rikoskumppaniaan 17–20 vuoden vankeusrangaistukseen heidän osallisuudestaan ​​juoniin, ja he suorittavat tuomiotaan Belgiassa.

Iranin kansallinen vastarintaneuvosto (NCRI) järjesti Brysselin lehdistöklubissa (16. syyskuuta) lehdistötilaisuuden, jossa Bercow ja muut puhuivat. Se oli myös tilaisuus mainostaa NCRI:n kirjaa tapauksesta.

Huima syntyi sen jälkeen, kun Belgian parlamentti hyväksyi kiistanalaisen lain, joka sallisi Belgian ja Iranin väliset luovutukset, mukaan lukien vangitun avustustyöntekijän ja akateemisen vaihdon. Sopimuksen ratifiointi tasoittaisi tietä Assadin vapauttamiselle.

Kriitikot, mukaan lukien Bercow, sanovat, että Belgia suostuu "iranilaiseen kiristykseen" varmistaakseen yhden kansalaisensa vapauttamisen Iranissa ja että sopimus asettaa enemmän belgialaisia ​​maassa ja muualla Euroopassa "todelliseen" vaaraan. Iran on kiistänyt tällaiset väitteet ja puolustanut Belgian kanssa tehtyä sopimusjärjestelyä.

Mainos

Assadi kiistää edelleen jyrkästi osallisuutensa juoneen, ja Teheran on myös reagoinut raivokkaasti tuomioon vaatien Belgiaa tunnustamaan Assadin diplomaattisen aseman ja vapauttamaan hänet.

Iranin valtion ylläpitämät tiedotusvälineet ovat myös arvostelleet voimakkaasti Assadin pidätystä ja tuomitsemista väittäen, että hän oli kehystetty.

Aiemmin tänä vuonna Belgian oikeusministeri Vincent Van Quickenborne esitteli Euroopan parlamentin jäsenille Belgian sopimuksen "tuomittujen siirtämisestä" ja yritti irrottaa tekstin Assadin tapauksesta.

Kiista syntyy, kun jännitteet kasvavat EU:n, Yhdysvaltojen ja Iranin välillä ydinsopimuksesta, jolle ei näy loppua.

Kukaan Iranin puolelta ei ollut paikalla, mutta runsaasti väkeä saanut tapaaminen Press Clubilla oli ajankohtainen, koska belgialaisen tuomioistuimen on määrä ratkaista kiista.

Tuomioistuinta pyydetään päättämään, pitäisikö vapauttaminen keskeyttää ja viedä se maan perustuslakituomioistuimeen, jonka tehtävänä olisi suorittaa tapauksen "kokonaisvaltainen" arviointi.

Bercow kertoi lehdistötilaisuudessa: "Minua ei liikuta helposti, mutta olen liikuttunut ja järkyttänyt minua pysyvästi siitä, mitä olen täällä tänään kuullut, ja minun pitäisi kiittää lehdistöklubia siitä, että se on mahdollistanut ihmisten, jotka eivät tunne toisiaan, mutta jotka ovat kokoontuneet tänään yhteen. yhteisessä hengessä.

"Olemme kaikki suoraan sanottuna kauhuissamme (terroristi)teosta ja myös varsin poikkeuksellisesta reaktiosta tähän tekoon tähän mennessä", hän sanoi.

Viitaten estettyyn Pariisin hyökkäykseen hän väitti: "On vaikea kuvitella mitään kauheampaa tai ennalta harkittumpaa tekoa, kaikki hallituksen tuella ja tehty useiden kuukausien aikana.

"Tavoitteena oli kylmästi, kyynisesti ja julmasti tehdä joukkomurha", hän sanoi.

Hän lisäsi: "Olemme kaikki tietoisia terrorismin vaikutuksista ja erityisistä välikohtauksista, mukaan lukien Lontoossa ja Manchesterissa, ja tämän juonen on suunnitellut joku, joka iloitsee diplomaatin arvonimestä hallituksensa ilmeisen täyden tuen kanssa. Jos tätä hyökkäystä ei olisi estetty, uhrien määrä olisi voinut nousta tuhansiin, kuten tahallinen välinpitämättömyys ihmiselämää kohtaan. Oikeuden puolustaminen diplomaattiseen koskemattomuuteen on loukkaus niitä tuhansia kohtaan, jotka harjoittavat erittäin vastuullista diplomaattipalvelua."

Bercow kertoi lehdistötilaisuudessa: "Iranissa diplomatian idea näyttää olevan suunnitella ja suunnitella joukkomurhia ihmisille, jotka uskaltavat pitää eri näkemyksiä kuin omansa."

Suunnitellusta Belgian luovutussopimuksesta hän väitti: "Tämän täytyy olla yksi räikeimmistä säädöksistä, joita olen kohdannut. Se on täysin valitettavaa, säälittävä tilanne."

"Muista: jos tyynnytät hirviön, se nielee sinut. Tämän pitäisi olla sokaisevan ilmeistä, joten tämä laki olisi hylättävä ja hylättävä. Tämä asia ansaitsee massiivisen mediahuomion, koska se on yksinkertaisesti väärin."

Hän myös kunnioitti Iranin kansallista vastarintaneuvostoa sanomalla: "22 vuoden aikana Commonsissa en ole koskaan tavannut tätä päättäväisempää ja tehokkaampaa oppositiovoimaa."

Kirjassa hän totesi: "Tämä ei ole retoriikkaa, vaan vakava akateeminen työ."

Kirja "Diplomatic Terrorism, Anatomy of Iran's State Terror" kertoo juonen alusta, suunnittelusta ja toteutuksesta. Iranin viranomaiset ovat kiistäneet näkemyksen jyrkästi.

Useat tapauksen siviiliosapuolet, mukaan lukien Ingrid Betancourt, entinen Kolumbian senaattori ja presidenttiehdokas, ja Robert Torricelli, entinen Yhdysvaltain senaattori (demokraatti), puhuivat myös lehdistötilaisuudessa. He molemmat olivat läsnä vuoden 2018 Free Iran -kokouksessa ja sanoivat, että he olisivat voineet olla mahdollisten uhrien joukossa.

Torricelli sanoi: ”Vältän yleensä sekaantumista toisen maan sisäisiin asioihin, mutta tästä huolimatta olen turhautunut tähän. Toivon, että tätä sopimusta ei koskaan panna täytäntöön ja se kumotaan, mutta kestääkö sen tapahtuminen tragedian? Pitääkö muiden kuolla?"

Hän väitti: "Kirja on suunnitelma terroriteosta. Tämä ei ollut tavallisen rikollisen rikollinen teko. Iranin hallitus päätti käyttää Belgiaa ihmisten tappamiseen. Viime kesäkuussa istuin muutaman istuimen päässä hyökkäyksen pääkohteesta, ja ainoa syy, miksi en kuollut, oli viranomaisten taito. Ei ole liian myöhäistä tehdä jotain, ennen kuin tämä mies nousee Iraniin menevään koneeseen, mutta kun hän palaa, lähettää viestin, että Belgiasta on tullut terrorismin tukikohta Euroopassa.

"Iran perustaa toimintansa Belgiaan, koska se uskoo voivansa tehdä sen rankaisematta."

Hän päätteli: "Tämä lainsäädäntö voi laukaista kauhun. Kaikki tämä on ristiriidassa Vladimir Putinia vastaan ​​osoitetun kansainvälisen yhtenäisyyden kanssa. Mikä ristiriita."

Betancourt kommentoi: "Vietin 6 vuotta panttivankina ja on erittäin tärkeää korostaa tätä kirjaa. Tiesin monet näistä asioista (kirjassa), mutta haluan myös tietää juonen yksityiskohdista. Se sai minut ymmärtämään jotain, mikä oli mielestäni erittäin häiritsevää: juonen takana oleva inhimillinen osuus. Meidän on muistettava, kenestä täällä puhumme: yhdestä Iranin tärkeimmistä agenteista ja ensimmäisestä iranilaisesta diplomaatista, jonka eurooppalainen tuomioistuin on tuominnut tällaisesta rikoksesta.

Hän kertoi Brysselissä toimiville toimittajille: "Olin erittäin innokas, että oikeus toteutuisi, mutta tämä ei ollut helppoa, koska hän oli diplomaatti ja monien virastojen oli saatava kaikki todisteet tuomarille, joka joutui tekemään vaikean päätöksen vangitsemisesta. diplomaatti, mikä ei ole tavallista.

"Hänet tuomittiin 20 vuodeksi, maksimi, ja syynä on, että hän on erittäin vaarallinen henkilö, vaarallinen Iranissa ja ympäri maailmaa", hän sanoi.

Hän lisäsi: "Huoleni on, että hänet voidaan lähettää takaisin Iraniin. Meidän on tarkasteltava tätä tarkasti, ennen kuin annamme passin iranilaisille rikollisille kaikkialla maailmassa, jotka ovat Iranin hallinnon suojeluksessa. Tämä sopimus hänen palauttamisestaan ​​Iraniin tehtiin kiristyksen avulla. Tiedän, mitä on olla panttivanki, ja minä ja perheeni kärsimme yli 6 vuotta. 15 vuoden vapauden jälkeen kärsimme edelleen tämän aiheuttamasta traumasta, joten tiedän vapauden hinnan. Kokemukseni kertoo minulle, ettemme saa antautua kiristykselle. Jos teemme niin, avaamme Pandoran lippaan.

”Vapautin minut erinomaisella sotilasoperaatiolla. Se avasi tien rauhansopimukselle maassani. EU:n pääkaupungit ovat olleet joukkomurhien kohteita, ja kaikilla on yhteinen sävel. Jos suostumme neuvottelemaan ja vaihtamaan rikollisia, he tietävät, että heillä on ulospääsy. En sano, etteikö meidän pitäisi löytää ratkaisua tähän kaikkeen, ja tarvitsemme diplomatiaa kansalaistemme palauttamiseksi, mutta emme voi vaihtaa heitä rikollisiin."

Toinen puhuja oli Mohammad Mohaddessin, NCRI:n ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, joka puhui Iranin hallinnon koneistosta ja "miten rankaisemattomuus voi edistää terrorismin lisäämistä", lisäten: "Pariisi oli valtion terrorismia ja tehtiin korkeimmalla tasolla. Mutta EU-maat eivät toimineet, ja tämä rohkaisi entisestään hallintoa, joka nyt yrittää varmistaa tämän miehen vapauttamisen sillä verukkeella, että hän vaati diplomaattista koskemattomuutta. Hallitus vaatii myös korvausta hänen laittomasta pidätyksestään", hän sanoi.

Belgian allekirjoittamasta sopimuksesta hän väitti: "Jos hänet vapautetaan, se antaa hallitukselle carte blanchea ja lisää samankaltaisia ​​juonia, joten Euroopan on aika ryhtyä päättäväisiin toimiin ja sulkea kaikki diplomaattiset edustustonsa Euroopassa ja karkottaa diplomaattinsa. .”

Paneeliin kuului myös Belgian senaatin jäsen ja entinen Euroopan parlamentin jäsen Mark Demesmaeker, joka sanoi, että Belgiassa on vastustettu jonkin verran sopimusta. Hän lisäsi: ”Minäkin olin liikuttunut ja vaikuttunut siitä, mitä Ingrid sanoi tänään. Minun on kerrottava teille, että monet parlamentissa vastustivat tätä sopimusta, mutta se äänestettiin läpi. Se on erittäin haitallista demokratialle ja myös maani uskottavuudelle. Tämä on vaakalaudalla.

Hän sanoi, että luovuttaminen lähettää "huono signaalin kansainväliselle yhteisölle". Miksi vapauttaa enintään 20 vuodeksi tuomittu terroristi? Tämä on traagista Belgialle ja kannustaa Irania ottamaan lisää panttivankeja. Se on loukkaus niitä kohtaan, jotka saattivat hänet oikeuden eteen. Heidän ponnistelunsa tulevat olemaan pilalla. On uskomatonta, että Belgialta täytyy esittää monia kysymyksiä tästä", sanoi kansanedustaja.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa