Liity verkostomme!

Saastuminen

Saharan pöly, tulivuorenpurkaukset ja metsäpalot vaikuttavat kaikki hengittämämme ilmaan

SHARE:

Julkaistu

on

- Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) seuraa rutiininomaisesti ilmakehän koostumuksen avainindikaattoreita kaikkialla maailmassa, mukaan lukien Euroopan pintailmanlaatu, metsäpalojen savupäästöt sekä ilmakehän epäpuhtauksien ja kasvihuonekaasujen pitoisuudet maailmanlaajuisesti. Boreaalisen kevään (maalis-huhti-toukokuu) 2024 aikana tapahtui useita olennaisia ​​ilmakehän koostumukseen liittyviä tapahtumia, jotka on esitelty tässä kausiyhteenvedossa.

CAMS Data in Action – CAMS ja uusi eurooppalainen ilmanlaatudirektiivi

Euroopan komissio pyrkii torjumaan edelleen kielteisiä vaikutuksia, joita ilmansaasteet aiheuttavat eurooppalaisten terveydelle on päivittänyt European Ambient Air Quaityn ohjeet (AAQD) terveellisemmän ja kestävämmän tulevaisuuden saavuttamiseksi. Uusissa direktiiveissä asetetaan kunnianhimoisemmat tavoitteet vuodelle 2030 ja tiukemmat rajat useille ilman epäpuhtauksille. Tämän saavuttamiseksi direktiiveissä annetaan tieteelle erityinen rooli ilmanlaadun seurannassa, jotta jäsenvaltiot voivat tarjota tarkkoja, luotettavia ja vertailukelpoisia tietoja.

CAMS mainitaan nimenomaisesti Tässä AAQD:n tarkistuksessa, koska CAMS:n tuottamat tiedot ovat erityisen hyödyllinen väline, jonka avulla jäsenvaltiot voivat kehittää uusia strategioita ilmansaasteiden vähentämiseksi tehokkaasti sekä arvioida ympäristötavoitteiden saavuttamisessa saavutettua edistystä.

CAMS-johtaja Laurence Rouil sanoo: "Tämä on Euroopan unionin tärkeä sitoumus varmistaa hyvä ilmanlaatu yhteiskunnallemme. Ja tämä on myös tärkeä hetki Copernicus Atmosphere Monitoring Servicelle, joka osoittaa, että olemme saavuttaneet kypsyyden operatiivisena palveluna. CAMS on täysin valmis tukemaan palveluitamme pyytäviä EU:n jäsenvaltioita arviointi- ja laadunarviointitoimissaan AAQD:n soveltamisen jälkeen.

Lisäksi CAMS on kehittänyt uusia toimia helpottaakseen CAMS-tuotteiden ottamista käyttöön jäsenvaltioissa: Kansalliset yhteistyöohjelmat tukevat kansallisia asiantuntijoita CAMS-tuotteiden ja -työkalujen käytössä ja mukauttamisessa vastaamaan paremmin heidän omia tarpeitaan ja kehittämään edelleen omistajuutta. direktiivejä."

Mainos

Palopäästöjen seuranta – metsäpalojen kausi tropiikissa

Kaakkois-Aasian maastopalojen ja avopolton päästöt tammi-toukokuussa olivat vuonna 2024 vähemmän voimakkaita kuin aikaisempina vuosina, mitä tulee päästöihin (mukaan lukien hiili, aerosolit ja ilmansaasteet) ja Fire Radiative Power (FRP) -päästöihin. CAMS seurasi tulipalojen kehitystä tällä alueella koko kevään ja havaitsi kauden 2024 keskimääräistä pienemmät päästöt huolimatta noususta huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa. Keskimääräisistä päästöistä huolimatta kauden tulipalot vaikuttivat muiden päästölähteiden lisäksi ilmanlaadun huonontumiseen.

Useilla trooppisen Etelä-Amerikan alueilla, erityisesti Venezuelassa ja naapurimaissa, tulipalo lisääntyi vuoden 2023 lopun kuivempien olosuhteiden vuoksi. Venezuelassa, Guyanassa, Surinamessa, Boliviassa ja Brasilian Roraiman osavaltiossa FRP-arvot ja hiilidioksidipäästöt olivat korkeat. 1. tammikuuta ja 15. toukokuuta välisenä aikana. Lisäksi Meksiko ja Keski-Amerikka ovat maaliskuun lopusta lähtien kohdanneet merkittäviä maastopaloja, mikä on johtanut keskimääräistä suurempiin hiilidioksidipäästöihin tähän vuodenaikaan.

Toinen tärkeä jakso, jota CAMS on seurannut viime kuukausina, oli metsäpalokauden varhainen alkaminen Kanadassa. CAMS Global Fire Assimilation Systemin (GFAS) tietojen mukaan maastopalojen päästöt toukokuussa 2024 Brittiläisessä Kolumbiassa olivat yli kaksinkertaiset verrattuna aikaisempaan korkeimpaan tasoon toukokuussa 2023, ja Kanadan kokonaispäästöt toukokuussa olivat myös yksi korkeimmista viimeisten 22 vuoden aikana. . CAMS jatkaa metsäpalotilanteen seurantaa Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Siperiassa kesän edetessä.

Vulkaaninen SO2 seuranta – Reykjanesin ja Ruangin tulivuorenpurkaukset

Mount Ruang-tulivuori, joka sijaitsee Sulawesissa, Indonesiassa, purkautui 16. huhtikuuta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2002. CAMS seurasi tiiviisti purkausten aiheuttamia rikkidioksidi- (SO2)- ja sulfaattiaerosoleja arvioidakseen pölyjen pitkän matkan kulkeutumista ja vaikutuksia. ilmakehään ja paikalliseen ilmanlaatuun.

Alkupurkauksen syntyneen tuhkatulvan arvioidaan nousevan yli 15 kilometriin. Lisäksi purkauksen seurauksena havaitut SO2-piiput kuljetettiin pitkiä matkoja ja saavuttivat Intian ja jopa Afrikan sarven. Tulivuorenpurkaus vaikutti kuitenkin ilmanlaatuun vain paikallisesti, koska tämä kulkeutuminen on tapahtunut korkeissa korkeuksissa.

CAMS on myös seurannut tiiviisti tulivuoren toimintaa Islannin Reykjanesin niemimaalla. 16. maaliskuuta tulivuori purkautui jaksossa, joka kesti 9. toukokuuta asti. Pari viikkoa myöhemmin, 29. toukokuuta, alkoi uusi jakso, joka johti lisää SO2-päästöjä.

Jos olet kiinnostunut vulkaanisen SO2:n CAMS-valvonnasta, voit lukea meidän Volcano Q&A.

Toistuvat Saharan pölyjaksot vaikuttavat Eurooppaan

Etelä-Euroopan kevättä hallitsi toistuva Saharan pölyn tunkeutuminen. CAMS havaitsi 1. maaliskuuta ja 31. toukokuuta välisenä aikana useita jaksoja, joissa suuria hiukkaspitoisuuksia ylitti Välimeren. Yksi merkittävimmistä jaksoista tapahtui huhtikuun 22. ja 24. huhtikuuta välisenä aikana ja vaikutti erityisesti Kreikkaan. Tämän jakson seurauksena punaisen ja oranssin värinen taivas koettiin monissa osissa Kreikkaa, myös Ateenassa.

Havainnot osoittavat näiden tapahtumien voimakkuuden ja yleistymisen lisääntyneen joissakin osissa Eurooppaa viime vuosina.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa