Liity verkostomme!

Bosnia ja Hertsegovina

Kymmenen vuoden lupausten jälkeen Bosnia ja Hertsegovinan viranomaiset eivät vieläkään kerro ihmisille, jotka saastuttavat kaupunkiensa ilmaa

Julkaistu

on

Ilma Bosnia ja Hertsegovinassa on Euroopan likaisimpia (1), ja vuonna 2020 se sijoittui 10. sijalle PM2.5-saasteissa maailmanlaajuisesti (2). Siitä huolimatta kansalaisilla on edelleen vaikea yrittää ymmärtää: kuka on vastuussa? Vaikka valtion viranomaiset ovat olleet velvollisia keräämään ja julkaisemaan tietoja pilaantumisesta vuodesta 2003, ne eivät ole toistaiseksi pystyneet käynnistämään riittävää järjestelmää. Kansalaisjärjestöt Arnika (Tšekki) ja Eko-foorumi Zenica (Bosnia ja Hertsegovina) julkaisivat kymmenen suurinta saastuttajaa vuodelle 2018 (3) käytettävissä olevien tietojen perusteella. He kehottavat hallituksia varmistamaan tiedon saanti kaikilta suurilta teollisuudenaloilta. Kymmenen suurinta Bosnia ja Hertsegovinan saastuttajaa voivat olla täältä.

Ei ole yllättävää, että suuret tehtaat, joita yleensä pidetään pilaantumisen syyllisinä, johtavat kymmenen parhaan joukkoa vuodelle 2018: ArcelorMittal Zenica, Tuzlan, Ugljevikin, Gackon lämpövoimalat, Lukavacin ja Kakanjin sementtiuunit, GIKIL-koksaamo ja Slavonski Brodin jalostamo. Arnika ja Eko -foorumi Zenica julkaisevat valtion viranomaisilta vuodesta 2011 lähtien kerätyt tiedot. Vaihtoehtoinen tietokanta näyttää ensimmäistä kertaa maan molempien yksiköiden toimialat.

"Tietojen läpinäkyvyys parani hieman vuoteen 2019 mennessä, koska vuotuiset päästöraportit ovat vihdoin julkisesti saatavilla verkossa (4). Viralliset verkkosivustot eivät kuitenkaan ole käyttäjäystävällisiä, ja vain asiantuntijat voivat ymmärtää, mitä numerot edustavat. Siksi tulkitsemme tietoja ja uskomme, että yleisö käyttää niitä toimimaan saastuttajien ja viranomaisten suhteen. Ilman julkista kysyntää ympäristöolosuhteet eivät koskaan paranna ”, Samir Lemeš Eko Forum Zenicasta kertoi.

Viime vuosikymmenen tietojen vertailun avulla voimme tunnistaa, mitkä yritykset investoivat modernisointiin ja tekniikoihin ympäristön ja ihmisten terveyden suojelemiseksi. Ugljevikin hiilivoimalaitoksen aiheuttama pilaantumisen väheneminen johtui investoinneista rikinpoistoon vuonna 2019. Myös ArcelorMittal Zenican päästöt vähenivät, mutta se johtui maailmanlaajuiseen talouskriisiin liittyvästä tuotannon vähenemisestä; Zenican kansalaiset odottavat edelleen modernisointia. 

Jotkut suurimmista saastuttajista piilottavat edelleen ympäristöjalanjälkeään, kuten Kakanjin hiilivoimala. Vaikka EU: ssa hiilivoimalaitokset raportoivat noin 15 epäpuhtauspäästöä, Bosnian laitokset - kuten hiilivoimalaitos Gacko - julkaisevat tietoja vain 3-5 peruskemikaalista. Esimerkiksi tietoja raskasmetallien päästöistä, jotka ovat vakavia uhkia ihmisten terveydelle, puuttuu kokonaan.

Arnika- ja Eko-foorumin Zenican analyysi osoittaa, että teollisuusyritysten toimittamat tiedot eivät ole luotettavia ja sisältävät valtavan määrän virheitä - melkein 90% tiedoista on merkityksetöntä. Lisäksi Bosnia ja Hertsegovinan yksiköt käyttävät erilaisia ​​järjestelmiä käyttäen erilaisia ​​menetelmiä. 

"Vaikka Bosnia ja Hertsegovina allekirjoitti PRTR-pöytäkirjan (5) vuonna 2003, parlamentit eivät ratifioineet sitä vasta tänään. Järjestelmä ei siis ole pakollinen teollisuudenaloille. Saastumista koskevien tietojen avoimuus on tärkeä askel puhtaan ilman puhdistamiseksi. Ilman tiedon saantia valtion viranomaiset eivät voi toimia. Yleisö ja tiedotusvälineet eivät pysty hallitsemaan tilannetta, ja saastuttajat voivat jatkaa toimintaansa tavalliseen tapaan ympäristön ja kansanterveyden kustannuksella ", kertoi Arnikan julkisen osallistumisen asiantuntija Martin Skalsky.

Vertailun vuoksi Tšekissä 1,334 laitosta ilmoitti päästöistä vuonna 2018 ja raportteihin sisältyi 35 epäpuhtautta ilmaan ja muita maaperään, jätevesiin ja jätteisiin, kun taas Bosnia ja Hertsegovinan federaatiossa se oli vain 19 ilmaa pilaavaa ainetta (6) ja Srpskan tasavalta vain 6 kemikaalia. Tilanne ei parane ja ilmoitettujen aineiden määrä on pohjimmiltaan sama tänään kuin vuonna 2011.

(1) Bosnia-Hertsegovinan Euroopan saastuneimpien kaupunkien saastumisesta.     

(2) IQ Air - maailman saastuneimmat maat 2020 (PM2.5).

(3) 2018 on vuosi, josta viimeisimmät tiedot ovat saatavilla FBiH: n ja RS: n vastuullisissa ministeriöissä. 

(4) Kaksi viranomaista vastaa tietojen keräämisestä, koska Daytonin rauhansopimus vuonna 1995 jakoi Bosnia ja Hertsegovinan maan kahteen yksikköön: Republika Srpska ja Bosnia ja Hertsegovinan federaatio, ja vuonna 1999 itsehallinnollinen hallintoyksikkö Brčkon piiri muodostettiin.
Rekisteröidy Bosnia ja Hertsegovinan federaatioon (Liittovaltion ympäristö- ja matkailuministeriö).
Rekisteröidy Srpskan tasavaltaan (Republika Srpskan hydrometeorologinen instituutti).

(5) Pakollinen tiedotusväline Bosnia ja Hertsegovinan vuonna 2003 allekirjoittaman YK: n Euroopan talouskomission Århusin ympäristödemokratiaa koskevan yleissopimuksen epäpuhtauksien päästöjä ja siirtorekistereitä koskevan pöytäkirjan allekirjoittajille. Maa ei kuitenkaan ratifioinut PRTR-pöytäkirjaa nykyään.

(6) Arseeni, kadmium, kupari, elohopea, nikkeli, lyijy, sinkki, ammonium, metaani, HCL, HF, PAH, PCDD / F, NMVOC, CO, CO2, SO2 / SOx, NO2 / NOx, PM10. Lisää kemiallisista aineista ja niiden vaikutuksista ihmisten terveyteen.

Bosnia ja Hertsegovina

Bosnian tiedustelupäällikkö pidätettiin väärennetyistä tutkintosyytteistä

Julkaistu

on

By

Bosnian poliisi pidätti keskiviikkona (14. heinäkuuta) maan tiedustelupäällikön syytöksinä rahanpesusta ja toimiston väärinkäytöstä väärentämään yliopistotutkintoja, poliisi ja syyttäjät sanoivat, kirjoittaa Daria Sito-Sucic, Reuters.

Osman Mehmedagic (kuvassa), tiedustelu- ja turvallisuusviraston (OSA) johtaja, pidätettiin valtion syyttäjien pyynnöstä ja poliisi suoritti vastaavaa toimintaa, Sarajevon poliisin tiedottaja Mirza Hadziabdic kertoi Reutersille.

Syyttäjänvirasto ilmoitti lausunnossaan tutkivansa Mehmedagicia rikoksista, jotka koskevat toimiston tai vallan väärinkäyttöä, asiakirjojen väärentämistä ja rahanpesua.

Se ilmoitti, että lisätietoja olisi saatavilla myöhemmin keskiviikkona.

Korruptio on levinnyt Bosniassa, ja se on etnisesti jakautunut Jugoslavian verisen hajoamisen jälkeen 1990-luvun Balkanin sodissa, ja se tunkeutuu kaikkiin elämän alueisiin, mukaan lukien oikeuslaitos, koulutus ja terveys.

Viime kuussa poliisi pidätti Sarajevossa ja Tuzlassa sijaitsevan amerikkalaisen yliopiston johtajan ja kaksi avustajaa ilmoitettujen laittomasti tutkintotodistuksen antamisesta Mehmedagicille.

Lokakuussa Mehmedagicia ja toista työntekijää syytettiin toimiston väärinkäytöksestä, koska he väitettiin käyttäneen viraston resursseja vakoilemaan miestä, joka teki häntä vastaan ​​rikosvalituksen, mutta tuomioistuin vapautti heidät syytteistä. Syyttäjät valittivat asiasta.

Continue Reading

Bosnia ja Hertsegovina

Vahva tuki Bosnia ja Hertsegovinan integraatiolle Euroopan unioniin

Julkaistu

on

Torstaina 24. kesäkuuta hyväksytyssä mietinnössä parlamentti on tyytyväinen Bosnia ja Hertsegovinan sitoutumiseen etenemiseen EU: n tiellä, mutta vaatii edelleen merkittäviä uudistuksia, Täysistunto  DISASTER.

Reagointi Vuosien 2019--2020 komission raportit Bosniasta ja HertsegovinastaParlamentin jäsenet kehottavat Eurooppa-neuvostoa jatkamaan Bosnia ja Hertsegovinan eurooppalaisten näkökulmien tukemista, "mukaan lukien positiivisen poliittisen viestin lähettäminen ehdokasaseman myöntämisestä".

He tunnustavat Bosnia ja Hertsegovinan toteuttamat toimet Kosovon keskeisten näkökohtien käsittelemiseksi Komission lausunto maan EU-jäsenyyshakemuksesta, mutta muistakaa, että riippumattomien ja vastuullisten demokraattisten instituutioiden tehokas toiminta on edellytys etenemiselle EU: n yhdentymisprosessissa, mukaan lukien ehdokasaseman saaminen. Ne lisäävät demokraattisen toimivuuden, oikeusvaltion, perusoikeuksien ja julkishallinnon alojen uudistukset.

Ottaen huomioon yrityksen yrittää heikentää maan valtiollisuutta ja perustuslaillisia arvoja parlamentti ilmaisee vahvan tukensa Bosnia ja Hertsegovinan suvereniteetille, alueelliselle koskemattomuudelle ja itsenäisyydelle muistuttamalla, että tie kohti EU-jäsenyyttä riippuu kestävästä rauhasta, vakaudesta ja mielekkäästä sovinnosta, joka tukee demokraattista demokratiaa Bosnia ja Hertsegovinan monikulttuurisuus.

Perustuslaki- ja vaaliuudistukset

Parlamentin jäsenet painottavat, että Bosnia ja Hertsegovinan on puututtava perustuslaillisten puitteiden puutteisiin ja edistettävä uudistuksia maan muuttamiseksi täysin toimivaksi ja osallistavaksi valtioksi.

Mietinnössä kehotetaan myös viranomaisia ​​jatkamaan osallistavia neuvotteluja vaaliuudistuksesta poistamalla kaikki epätasa-arvoiset ja syrjivät vaalit. Siinä korostetaan, että Mostarin vaaleissa saavutettu sopimus antoi kaupungin kansalaisille mahdollisuuden äänestää vuoden 2020 paikallisvaaleissa ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

Muuttopaine

Huolestuneina vakavaan humanitaariseen tilanteeseen johtaneesta lisääntyneestä maahanmuuttopaineesta Euroopan parlamentin jäsenet vaativat koordinoitua, strategista, koko maata koskevaa toimintaa rajavalvonnan parantamiseksi ja asianmukaisen vastaanottokapasiteetin rakentamiseksi koko maassa. Rajat ylittävän rikollisuuden torjumiseksi on välttämätöntä tiivistää yhteistyötä naapurimaiden ja asiaankuuluvien EU: n virastojen kanssa, parlamentin jäsenet painottavat.

Voitto

Esittelijä Paulo Rangel (EPP, Portugali) sanoi: "Bosnia ja Hertsegovina on Euroopan sydän ja sen monimuotoisuus on eurooppalaisen DNA: n ydin. Lisäuudistuksia tarvitaan tähänastisen vaatimattoman edistyksen pohjalta. Tuemme osallistavaa vuoropuhelua, johon sisältyy uudistuksia, joiden avulla Bosnia ja Hertsegovina voi edetä eurooppalaisella polullaan ja saada ehdokasaseman. Tämä on mahdollista vain vahvistamalla Bosnia ja Hertsegovinan moniarvoisuus ja varmistamalla toimiva demokratia, jossa kaikki kansat ja kansalaiset ovat tasa-arvoisia! "

Mietintö hyväksyttiin äänin 483 puolesta, 73 vastaan ​​ja 133 tyhjää.

Lisätietoja 

Continue Reading

Bosnia ja Hertsegovina

Bosnian serbien entistä sotapäällikköä Mladicia vastaan ​​pidettiin voimassa kansanmurha

Julkaistu

on

By

Yhdistyneiden Kansakuntien sotarikostuomarit pitivät tiistaina (8. kesäkuuta) kansanmurhaa koskevaa tuomioita ja elinkautista entistä Bosnian serbien sotapäällikköä Ratko Mladicia vastaan ​​vahvistaen hänen keskeisen roolinsa Euroopan pahimmissa julmuuksissa toisen maailmansodan jälkeen. kirjoittaa Anthony Deutsch että Stephanie Van Den Berg.

Mladic, 78, johti Bosnian serbijoukkoja Bosnian sodan aikana vuosina 1992–95. Hänet tuomittiin vuonna 2017 syytteistä kansanmurhasta, ihmisyyttä vastaan ​​tehdyistä rikoksista ja sotarikoksista, mukaan lukien Bosnian pääkaupungin Sarajevon siviiliväestön terrorisointi 43 kuukauden piirityksen aikana, ja yli 8,000 muslimimiehen ja -poikan taposta itäkaupungissa. Srebrenican vuonna 1995.

"Hänen nimensä tulisi sijoittaa historian kaikkein turmeltuneimpien ja julmimpien hahmojen luetteloon", ylituomioistuimen syyttäjä Serge Brammertz sanoi tuomion jälkeen. Hän kehotti kaikkia entisen Jugoslavian etnisesti jakautuneen alueen virkamiehiä tuomitsemaan entisen kenraalin.

Mladic, joka oli riitauttanut sekä syyllisen tuomion että elinkautisen oikeudenkäynnissään, pukeutui mekkopaitaan ja mustaan ​​pukuun ja seisoi lattiaa katsellen, kun muutoksenhakutuomio luettiin Haagin oikeudessa.

Muutoksenhakukamari "hylkää Mladicin valituksen kokonaisuudessaan ..., hylkää syyttäjän valituksen kokonaisuudessaan ..., vahvistaa oikeudenkäyntikammion Mladicille määräämän elinkautisen vankeusrangaistuksen", puheenjohtaja puheenjohtaja Prisca Nyambe sanoi.

Tulos rajoittaa 25 vuoden oikeudenkäyntejä entisen Jugoslavian alueen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, joka tuomitsi 90 ihmistä. ICTY on yksi Haagissa sijaitsevan kansainvälisen rikostuomioistuimen, joka on maailman ensimmäinen pysyvä sotarikostuomioistuin, edeltäjä.

"Toivon, että tällä Mladic-tuomiolla tämän (Bosnian serbien johtaman yksikön) Republika Srpskan lapset ja Serbiassa lapset, jotka elävät valheissa, lukevat tämän", Munira Subasic, jonka poika ja aviomies tapettiin Srebrenicaa valloittaneiden serbien joukot, sanoi päätöksen jälkeen korostaen serbien kansanmurhan kieltämistä.

Monet serbit pitävät Mladicia edelleen sankarina, ei rikollisena.

Sodanjälkeinen Bosnian serbipäällikkö Milorad Dodik, joka johtaa nyt Bosnian kolmikantalaista etnisten ryhmien välistä presidenttikuntaa, tuomitsi tuomion. "Meille on selvää, että täällä yritetään luoda myytti kansanmurhasta, jota ei ole koskaan tapahtunut", Dodik sanoi.

'HISTORINEN TUOMIO'

Bosnian serbikenraali Ratko Mladicia ohjaa ranskalainen ulkouima-legioonan upseeri saapuessaan YK: n ranskalaisen komentajan kenraali Philippe Morillonin isännöimään kokoukseen Sarajevon, Bosnia ja Hertsegovinan, lentokentälle maaliskuussa 1993. Kuva otettu maaliskuussa 1993. REUTERS / Chris Helgren
Bosnian serbien entinen sotajohtaja Ratko Mladic eleitä ennen valituksenalaisen tuomion julistamista Haagissa, Alankomaissa, 8. kesäkuuta 2021 pidetyssä YK: n kansainvälisessä rikostuomioistuinten jäännösmekanismissa (IRMCT) XNUMX. kesäkuuta XNUMX. Peter Dejong / Pool REUTERSin kautta
Bosnialainen musliminainen reagoi odottaessaan Bosnian serbin entisen sotilasjohtajan Ratko Mladicin lopullista tuomiota Srebrenica-Potocarin kansanmurhan muistokeskuksessa, Bosnia ja Hertsegovinassa, 8. kesäkuuta 2021. REUTERS / Dado Ruvic

Washingtonissa Valkoinen talo kiitti YK: n tuomioistuinten työtä sotarikosten tekijöiden saattamiseksi oikeuden eteen.

"Tämä historiallinen tuomio osoittaa, että kammottavia rikoksia tekevillä on vastuu. Se vahvistaa myös yhteistä päättäväisyyttämme estää tulevia julmuuksia tapahtumasta kaikkialla maailmassa", siinä todetaan.

Muutoksenhakutuomarit totesivat, että Mladic, joka ICTY: n syytteen jälkeen oli pakeneva 16 vuotta vuoteen 2011 saakka, pysyi vangittuna Haagissa, kun hänen siirtymisestä valtioon, jossa hän suorittaa rangaistuksen, tehtiin järjestelyjä. Ei vielä tiedetä, mikä maa vie hänet.

Mladicin lakimiehet olivat väittäneet, että entistä kenraalia ei voida pitää vastuullisena hänen alaistensa tekemistä mahdollisista rikoksista. He pyysivät vapautusta tai uudelleenkäsittelyä.

Syyttäjät olivat pyytäneet muutoksenhakupaneelia pitämään Mladicin tuomio ja elinkautinen täysimääräisesti voimassa.

He halusivat myös, että hänet todettaisiin syylliseksi kansanmurhan ylimääräiseen syytteeseen etnisen puhdistuksen kampanjassa - pyrkimyksessä karkottaa Bosnian muslimeja, kroaatteja ja muita ei-serbejä kaadettavaksi Suur-Serbia - sodan alkuvuosina. siihen sisältyivät julmat vankileirit, jotka järkyttivät maailmaa.

Myös tämä syyttäjän valitus hylättiin. Vuoden 2017 tuomiossa todettiin, että etninen puhdistuskampanja merkitsi vainoa - rikos ihmiskuntaa vastaan ​​- mutta ei kansanmurhaa.

Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeuspäällikkö Michelle Bachelet sanoi tiistaina Mladicin lopullisen päätöksen tarkoittaneen kansainvälisen oikeusjärjestelmän pitävän häntä vastuuseen.

"Mladicin rikokset olivat inhottava huipentuma poliittisen voiton aikaansaamaan vihaan", Bachelet sanoi lausunnossaan.

ICTY: n alempi oikeusistuin katsoi, että Mladic oli osa "rikollista salaliittoa" Bosnian serbien poliittisten johtajien kanssa. Se totesi myös, että hän oli "suorassa yhteydessä" Serbian silloiseen presidenttiin Slobodan Miloseviciin, joka kuoli vuonna 2006 vähän ennen tuomiota omassa ICTY: n oikeudenkäynnissä kansanmurhaan ja ihmisyyttä vastaan ​​tehtyihin rikoksiin.

Mladicin katsottiin olevan ratkaisevassa asemassa joissakin kauhistuttavimmista rikoksista, jotka tehtiin Euroopan maaperällä toisen maailmansodan natsien holokaustin jälkeen.

Tuomioistuin totesi Mladicin olevan keskeisessä asemassa Srebrenican teurastuksessa - joka tapahtui YK: n nimeämälle siviileille tarkoitetulla "turvallisella alueella" - koska hän hallitsi sekä mukana olevia sotilas- että poliisiyksiköitä.

Korkean edustajan Josep Borrellin ja komissaari Olivér Várhelyin yhteinen lausuma Ratko Mladicin tuomitsemisesta kansanmurhaan

Kansainvälisen rikostuomioistuinten jäännösmekanismin (IRMCT) lopullinen tuomio Ratko Mladićin tapauksessa saa päätökseen Bosnia ja Hertsegovinassa käydyn sotarikosten, myös kansanmurhan, keskeisen oikeudenkäynnin Euroopan lähihistoriassa.

"Kun muistetaan henkensä menettäneet, syvimmät myötätuntomme ovat heidän rakkaimpiensa ja eloonjääneiden kanssa. Tämä tuomio auttaa parantamaan kaikkia kärsineitä.

"EU odottaa kaikkien Bosnia ja Hertsegovinan sekä Länsi-Balkanin poliittisten toimijoiden osoittavan täyttä yhteistyötä kansainvälisten tuomioistuinten kanssa, kunnioittavan niiden päätöksiä ja tunnustavan riippumattomuutensa ja puolueettomuutensa.

"Sotarikollisten kansanmurhan kieltäminen, revisionismi ja ylistäminen ovat ristiriidassa keskeisimpien eurooppalaisten arvojen kanssa. Tämän päivän päätös on Bosnia ja Hertsegovinan ja alueen johtajille mahdollisuus tosiasiat huomioon ottaen näyttää tietä uhrien kunnioittamisessa ja edistää suotuisaa ympäristöä sovintoon sodan perintöjen voittamiseksi ja kestävän rauhan rakentamiseksi. 

"Tämä on ennakkoedellytys Bosnia ja Hertsegovinan vakaudelle ja turvallisuudelle ja olennainen osa EU: n polkua. Se on myös yksi Bosnia ja Hertsegovinan EU-jäsenyyshakemusta käsittelevän komission lausunnon 14 tärkeimmistä prioriteeteista.

"Bosnia ja Hertsegovinan sekä naapurimaiden kansainvälisten ja kotimaisten tuomioistuinten on jatkettava tehtäväänsä tarjota oikeudenmukaisuus kaikille sotarikosten, ihmisyyttä vastaan ​​tehtyjen rikosten ja kansanmurhan uhreille ja heidän perheenjäsenilleen. Ei saa olla rankaisemattomuutta."

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa