Liity verkostomme!

Ilmastonmuutos

Tulvien kohdatessa Länsi-Eurooppaa tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos vauhdittaa rankkasateita

Julkaistu

on

Pyöräilijä ajaa tulvan kadun läpi voimakkaiden sateiden jälkeen Erftstadt-Blessemissä Saksassa 16. heinäkuuta 2021. REUTERS / Thilo Schmuelgen
Palomiehet kävelevät tulvineella kadulla voimakkaiden sateiden jälkeen Erftstadt-Blessemissä Saksassa 16. heinäkuuta 2021. REUTERS / Thilo Schmuelgen

Äärimmäiset sateet, jotka aiheuttavat tappavia tulvia Länsi-Saksassa ja Belgiassa, ovat olleet niin hälyttäviä, että monet Euroopassa kysyvät, onko ilmastonmuutos syyllinen, kirjoittaa Isla Binnie että Kate Abnett.

Tutkijat ovat jo pitkään sanoneet, että ilmastonmuutos johtaa rankkasateisiin. Mutta sen roolin määrittäminen viime viikon hellittämättömissä kaatumisissa vie ainakin useita viikkoja tutkimukseen, tutkijat sanoivat perjantaina.

"Tulvat tapahtuvat aina, ja ne ovat kuin satunnaisia ​​tapahtumia, kuten noppien heittäminen. Mutta olemme muuttaneet noppien heittokertoimia", sanoi Imperial College Londonin ilmastotieteilijä Ralf Toumi.

Sateiden alkamisen jälkeen vesi on räjähtänyt joen rantoja ja ryöpynyt yhteisöjen läpi, kaatanut puhelintorneja ja repimällä koteja polullaan. Vähintään 157 ihmistä on tapettu ja satoja muita puuttui lauantaina (17. heinäkuuta).

Virtaus järkytti monia. Saksan liittokansleri Angela Merkel kutsui tulvia katastrofiksi ja lupasi tukea kärsineitä näiden "vaikeiden ja pelottavien aikojen" aikana.

Yleisesti ottaen maailmanlaajuisen keskilämpötilan nousu - nyt noin 1.2 astetta esiteollisuutta edeltävää keskiarvoa korkeampi - tekee tutkijoiden mukaan sateista todennäköisempää.

Lämmin ilma pitää enemmän kosteutta, mikä tarkoittaa, että lopulta vapautuu enemmän vettä. Yli 15 senttimetriä (6 tuumaa) sadetta kasteli tiistaina ja keskiviikkona Saksan Kölnin kaupunkia.

"Kun meillä on tämä rankkasade, ilmapiiri on melkein kuin sieni - puristat sienen ja vesi virtaa ulos", sanoi Leipzigin yliopiston teoreettisen meteorologian professori Johannes Quaas.

Yhden asteen keskimääräisen maapallon lämpötilan nousu lisää ilmakehän kykyä pitää vettä 1%, ilmastotieteilijät ovat sanoneet, mikä lisää voimakkaiden sateiden mahdollisuutta.

Muut tekijät, mukaan lukien paikallinen maantiede ja ilmanpainejärjestelmät, määräävät myös, miten tietyt alueet vaikuttavat.

Geert Jan van Oldenborgh, World Weather Attribution, kansainvälinen tieteellinen verkosto, joka analysoi, miten ilmastonmuutos on voinut vaikuttaa tiettyihin säätapahtumiin, sanoi odottavansa, että sateiden ja ilmastonmuutoksen välisen yhteyden selvittäminen voi viedä viikkoja.

"Olemme nopeita, mutta emme ole niin nopeita", sanoi Alankomaiden kuninkaallisen meteorologisen instituutin ilmastotieteilijä van Oldenborgh.

Varhaiset havainnot viittaavat siihen, että sateet ovat voineet kannustaa Länsi-Euroopan yli päivien ajan pysäköityyn matalapainejärjestelmään, jossa korkean paineen vuoksi se oli estynyt siirtymästä itään ja pohjoiseen.

Tulvat seuraavat vain viikkoja sen jälkeen, kun ennätyksellinen helleaalto tappoi satoja ihmisiä Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Tutkijat ovat sittemmin sanoneet, että äärimmäinen kuumuus olisi ollut "käytännössä mahdotonta" ilman ilmastonmuutosta, mikä olisi tehnyt tällaisesta tapahtumasta ainakin 150 kertaa todennäköisemmän.

Myös Eurooppa on ollut epätavallisen kuuma. Esimerkiksi Suomen pääkaupungilla Helsingillä oli juuri kaikkein polttavin kesäkuu vuodesta 1844.

Tämän viikon sateet ovat rikkoneet sateet ja jokitasot ennätykset Länsi-Euroopassa.

Vaikka tutkijat ovat ennustaneet ilmastonmuutoksen aiheuttamia säähäiriöitä vuosikymmenien ajan, jotkut sanovat, että nopeus, jolla nämä ääripäät osuvat, on yllättänyt heidät.

"Pelkään, että se näyttää tapahtuvan niin nopeasti", sanoi Newcastlen yliopiston Isossa-Britanniassa toimiva hydroklimatologi Hayley Fowler.

Toisten mukaan sateet eivät olleet niin yllätys, mutta korkeiden kuolonuhrien mukaan alueilta puuttui tehokkaita varoitus- ja evakuointijärjestelmiä selviytyäkseen äärimmäisistä sääilmiöistä.

"Sateet eivät ole yhtä suuria katastrofeja", sanoi Imperial College Londonin Toumi. "Mikä todella häiritsee, on kuolemantapausten määrä. ... Se on herätys."

Euroopan unioni ehdotti tällä viikolla joukkoa ilmastopolitiikkaa, jolla pyritään vähentämään blokin maapallon lämpenemispäästöjä vuoteen 2030 mennessä.

Päästöjen vähentäminen on ratkaisevan tärkeää ilmastonmuutoksen hidastumiselle, sanoi merentutkija ja ilmastotieteilijä Stefan Rahmstorf Potsdamin ilmastotutkimusinstituutista.

"Meillä on jo lämpimämpi maailma, jossa sulaa jää, nousevat meret, äärimmäisemmät sääilmiöt. Se tulee olemaan kanssamme ja seuraavien sukupolvien kanssa", Rahmstorf sanoi. "Mutta voimme silti estää sen pahenemisen."

Ilmastonmuutos

Euroopan ilmastosopimuksen toimintapäivä

Julkaistu

on

Tänään (29. kesäkuuta) varatoimitusjohtaja Frans Timmermans osallistuu ohjelmaan Ilmastosopimuksen toimintapäivä. Tämän yhden päivän digitaalisen tapahtuman tarkoituksena on lisätä tietoisuutta Euroopan ilmastosopimus henkilökohtaisten ja kollektiivisten ilmastotoimien lupaamisesta, kohottavien tarinoiden jakamisesta ja ihmisten yhdistämisestä toimintaan omassa maassaan ja paikallisyhteisössään. Ohjelma sisältää päätapahtuman, erilliset lanseeraukset eri EU-maissa, matchmaking- ja asiantuntijaneuvoja sekä työpajan, joka kokoaa 15-30-vuotiaat nuoret ympäri Eurooppaa luomaan yhdessä innovatiivisia hankkeita. Euroopan ilmastosopimus on EU: n laajuinen aloite, joka kutsuu ihmisiä, yhteisöjä ja organisaatioita osallistumaan ilmastotoimiin ja rakentamaan vihreämpää Eurooppaa, joista kukin ottaa askelia omassa maailmassa kestävämmän planeetan rakentamiseksi. Joulukuussa 2020 julkaistu sopimus on osa Euroopan vihreä sopimusja auttaa EU: ta saavuttamaan tavoitteensa olla ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa maailmassa vuoteen 2050 mennessä. Lisätietoja ja ilmoittautuminen käy Ilmastosopimuksen toimintapäivä ja Nuorten ilmastosopimushaaste verkkosivut.

Continue Reading

Ilmastonmuutos

Education for Climate Coalition: Euroopan komissio järjestää ensimmäisen kokouksen nuorista ja koulutusyhteisöistä

Julkaistu

on

On 22 kesäkuuta Koulutus ilmastoa varten Koalitio kokoontui online-konferenssi, jossa opiskelijat, opettajat, oppilaitokset ja sidosryhmät keskustelivat päättäjien kanssa siitä, kuinka nuoret ja koulutusyhteisö yleensä voivat osallistua ilmastoneutraalin ja kestävän yhteiskunnan luomiseen konkreettisilla toimilla. Minännovation, tutkimus, kulttuuri, koulutus ja nuoriso Komissaari Mariya Gabriel sanoi: "Muutoksen aikaansaamiseksi" - tämä on #EducationForClimate -liiton tehtävä. Tehdä eroa koulussa, naapurustossa, juuri sillä alueella, jolla asut ja jossa osallistut aktiivisesti vihreään siirtymään, jota yhteiskuntamme käyvät läpi. " 

Konferenssin aikana yhteisön paneeli avasi konferenssin komissaari Gabrielin, neuvoston puheenjohtajavaltion portugalilaisen opetusministerin Tiago Brandão Rodriguesin ja alueiden komitean / FI / PSE: n jäsenen Anne Karjalaisen kanssa. Sitten oppilaat, opettajat ja koulutuksen sidosryhmät esittivät ensimmäisen yhteisympäristössä suunnitellun yhteisön prototyypin, ja osallistujat oppivat, kuinka he voivat osallistua heinäkuusta marraskuuhun 2021 järjestettäviin työpajoihin. Koulutus ilmastokokoomukseen käynnistettiin joulukuussa 2020, jotta koulutus- ja koulutusyhteisö saataisiin toimimaan yhdessä ilmastoneutraalin ja kestävän Euroopan unionin saavuttamiseksi. Uuden kautta verkkosivustoe, opiskelijat, opettajat ja muut koulutusjärjestelmän kiinnostuneet voivat liittyä yhteisöön ja osallistua ilmastoon liittyviin koulutusaloitteisiin. Lisätietoja ja koordinaattorig konferenssista ovat saatavilla verkossa.

Continue Reading

Bulgaria

Etelä-Euroopan tehokkaimmat ilmastonmuutoksen torjunnassa

Julkaistu

on

A raportti ulkosuhteista vastaavan Eurooppa-neuvoston julkaisema tutkimus osoittaa, että Romania ja Kreikka ovat alueen aktiivisimpia EU: n jäsenvaltioita ilmastonmuutosasioissa, kirjoittaa Cristian Gherasim, Bukarestin kirjeenvaihtaja.

Ponnistelut uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi ovat lisääntyneet vuonna Kreikka, sekä suunnitelmat sulkea kivihiilikäyttöiset voimalaitokset ja jatkaa vihreän energian siirtymistä.

Myös COVID 19 -pandemian aiheuttama talouden taantuma on saattanut olla tärkeä rooli asetettaessa asialistaa Kreikan ponnisteluille vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittämiseksi. Kreikka pyrkii tuomaan paljon tarvetta ulkomaisille sijoittajille, ja siirtyminen vihreään energiaan voi olla vain tapa tehdä se. Kreikka pyrkii myös asettamaan itsensä johtoasemaksi ilmastotoimissa ja on nyt mukana kehityshankkeessa saksalaisen autonvalmistajan Volkswagenin kanssa, ECFR: n raportti osoittaa.

Toinen vihreän teknologian etsijä on Romania, joka näkee paljon keskustellun eurooppalaisen vihreän sopimuksen mahdollisuutena kehittää talouttaan ja luottaa enemmän vihreään energiaan, kun sijoittajat tietävät paremmin ilmastohaasteesta.

Myös Romaniassa on käynyt pitkät keskustelut hiilen käytöstä poistamisesta. Viime kuussa valtakunnallinen kiista puhkesi, kun yli 100 kaivostyöläistä Jiu-laaksossa Romaniassa olivat barrikoituneet maan alle protestoidakseen maksamattomia palkkoja.

Hiilikaivostyöläisten kysymys Romaniassa tuo esiin todellisen kansallisen ja eurooppalaisen kysymyksen. Monilla mailla on ongelmia siirtymisestä vihreään energiaan käytävän molemmin puolin olevien poliitikkojen kanssa.

Sitten komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans astui sisään ja sanoi, että hiilellä ei ole tulevaisuutta Euroopassa ja Romanian on jätettävä hiili taakseen. Timmermans johtaa vihreän sopimuksen ja niiden direktiivien toteuttamista ja täytäntöönpanoa, jotka takaavat ilmastoneutraalin toiminnan vuoteen 2050 mennessä EU: ssa.

Bulgaria toisaalta on sitoutunut pitämään hiilialansa vielä 20-30 vuotta, raportista käy ilmi. Kaakkois-Euroopan maa yrittää saada kiinni muusta EU: sta siirtymällä vihreämpiin vaihtoehtoisiin energialähteisiin. Silti raportissa todetaan merkittävä muutos suhtautumisessa vihreään teknologiaan viime vuosina.

Sloveniasta löytyy merkittävä esimerkki EU: n jäsenmaista, jotka omaksuvat konservatiivisen lähestymistavan ilmastostrategiaan.

Raportissa todetaan, että Slovenia vähensi ilmastotavoitteitaan merkittävästi, kun uusi hallitus aloitti tehtävänsä tammikuussa 2020. Uusi hallitus ei pidä Euroopan vihreää sopimusta maan taloudellisena mahdollisuutena.

Toisin kuin Slovenia, Kroatia on ollut huomattavasti avoimempi Euroopan vihreälle sopimukselle. Kroatiassa EU: n ilmastotoimet ovat yleensä olleet myönteisiä hallitukselta, kansalaisilta ja tiedotusvälineiltä, ​​mutta COVID-19-pandemian vaikutus on marginalisoinut asian. Raportin mukaan keskeisten ilmastopolitiikkojen hyväksyminen ja täytäntöönpano ovat viivästyneet toistuvasti.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa