Liity verkostomme!

COP27

COP27 ei voi panna täytäntöön Pariisin sopimusta, vaikka pankit laajentavat fossiilisten polttoaineiden rahoitusta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Viime keskiviikkona (9. marraskuuta) pidettiin "rahoituspäivänä" COP27:n ilmastohuippukokouksessa Egyptissä. Silti on kirjaimellisesti kognitiivista dissonanssia maailmanlaajuisella tasolla kuulla maailman johtajien puhuvan kiireellisestä tarpeesta vähentää päästöjä ja ilmastonmuutoksen vaarallisista vaikutuksista samalla kun valtavia määriä julkista ja yksityistä rahoitusta pumpataan edelleen fossiilisten polttoaineiden alan laajentamiseen. kirjoittaa Aditi Sen, Rainforest Action Networkin ilmasto- ja energiaohjelman johtaja.

Tämän vuoden COP:n pääteemana on ollut Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpano. Kuitenkin uudet tiedot osoittavat, että sen jälkeen, kun sopimus hyväksyttiin seitsemän vuotta sitten, maailman suurimmat pankit ovat kaataneet yli biljoona dollaria yrityksille, jotka todella laajentavat fossiilisten polttoaineiden sektoria.

Maailman ilmasto- ja energiatutkijat ovat olleet yksiselitteisiä: säilyttääksemme elinkelpoisen planeetan meidän on leikattava kasvihuonekaasupäästöjä nopeasti ja dramaattisesti. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi suurimman osan öljystä, kaasusta ja hiilestä on jäätävä maahan. Emme voi jatkaa öljy- ja kaasuvarantojen louhintaa. Ja meidän on yksinkertaisesti lopetettava fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan uuden infrastruktuurin rakentaminen.

Öljy- ja kaasusektorilla laajentaminen tarkoittaa uusien öljy- ja kaasukenttien etsimistä avaamalla tällä hetkellä rakentamattomia öljy- ja kaasuvarantoja louhintaan, rakentamalla uusia tai laajennettuja putkistoja, rakentamalla LNG-terminaaleja sekä uusia tai laajennettavia öljy- tai kaasuvoimanjalostamoita. 

Räikeä, kiistaton tosiasia on, että viimeisen viiden vuoden aikana maailman 60 parasta pankkia on pumpannut 1.3 biljoonaa dollaria suurimmille yrityksille, jotka ovat vastuussa tästä jatkuvasta fossiilisten polttoaineiden laajentamisesta. Pelkästään Yhdysvaltojen kuusi suurinta pankkia myönsivät 33 prosenttia rahoituksesta, noin 445 miljardia dollaria. Niihin kuuluvat Bank of America, JPMorgan Chase, Citi, Wells Fargo, Morgan Stanley ja Goldman Sachs.

Kansakunnat ja yhteisöt, jotka ovat vähiten edistäneet ilmastokriisiä, kantavat nyt korkeimmat ilmastoon liittyvien katastrofien inhimilliset ja rahalliset kustannukset. Ja nämä valtiot eivät ole pystyneet saamaan rahoitusta, jota ne tarvitsevat selviytyäkseen näistä vaikutuksista tai siirtyäkseen uusiutuvaan energiatalouteen.

Tappioiden ja vahinkojen rahoittamisesta, jotka ovat ilmastokatastrofien aiheuttamia kustannuksia, on tullut toinen COP27:n vahva teema. Suurimmista päästöistä vastuussa olevien rikkaiden maiden on kannettava vastuu sekä päästöjen vähentämisestä että haavoittuvien maiden tarvitseman taloudellisen tuen tarjoamisesta. Kuitenkin myös yksityinen sektori on saatava vastuuseen. Nimenomaan maailman suurimmat ja kannattavimmat pankit, jotka ajavat meidät katastrofin partaalle fossiilisten polttoaineiden rahoituksen avulla. 

On selvää, ettei tällä areenalla ole rahapulaa, varsinkin kun otetaan huomioon näiden hankkeiden tuettu julkinen rahoitus. On perustettava rahoitusväline auttamaan valtioita toipumaan jatkuvasti lisääntyvistä katastrofeista ja tukemaan kestäviä energiarakenteitaan. Nämä ovat aloitteita, joiden on oltava globaaleja prioriteetteja, ja ne on luotava ohjaavina periaatteina ympäristöoikeuden ja oikeudenmukaisen siirtymisen uusiutuvaan talouteen.

Mainos

Vuonna 2021 yli 100 pankkia liittyi Net Zero Banking Allianceen ja sitoutui siten saavuttamaan nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä läpinäkyvällä päästöraportoinnilla ja välitavoitteilla siirtymiselle vähähiiliseen tulevaisuuteen. Mutta käytännössä jokainen maailman suurimmista pankeista rahoittaa edelleen fossiilisten polttoaineiden laajentamistan.

Jokaisella uudella öljyn, kaasun tai hiilen infrastruktuuriprojektilla ei ole vain massiivisia vaikutuksia kykyyn rajoittaa lämpenemistä alle 1.5 asteeseen, vaan se myös jatkaa ympäristö- ja ihmisoikeushaittoja etulinjan yhteisöissä. Etulinja- ja alkuperäiskansojen yhteisöt ovat vaatineet fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamista vuosikymmenen ajans. Nämä hankkeet aiheuttavat korjaamatonta vahinkoa pienituloiset yhteisöt ja värikkäät ihmiset tuntevat sen useimmiten nopeammin ja voimakkaammin.

Tosiasia on, että Pariisin sopimuksen tavoitteita lähellä olevan tavoitteen saavuttaminen edellyttää kaiken kattavaa lähestymistapaa sekä hallituksilta että yksityiseltä sektorilta. Kumpikaan ei voi käyttää tekosyynä odottaa toisen toimia. Se vaatii myös massiivista sekä julkisen että yksityisen rahoituksen siirtämistä pois fossiilisesta sektorista yhteisöille oikeudenmukaisen siirtymän tukemiseksi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa