Liity verkostomme!

CO2 päästöt

Hiilivuoto: Estä yrityksiä välttämästä päästösääntöjä 

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Mepit haluavat kunnianhimoisempaa tuontitavaroiden hiiliveroa, jotta yritykset eivät muuttaisi EU:n ulkopuolelle välttääkseen päästönormeja, mikä tunnetaan hiilivuotona. yhteiskunta.

Kun Euroopan teollisuus kamppailee toipuakseen Covid-19-kriisistä ja Ukrainan sodan vaikutuksista, EU yrittää noudattaa ilmastositoumuksiaan ja säilyttää samalla työpaikat ja tuotantoketjut kotonaan.

Noin 27 prosenttia maailmanlaajuisista polttoaineiden polttamisesta aiheutuvista hiilidioksidipäästöistä tulee kansainvälisesti myydyistä tavaroista, ja EU:n tuonnin päästöt ovat lisääntyneet, mikä heikentää sen ilmastotoimia.

Tutustu siihen, kuinka EU:n elvytyssuunnitelma asettaa etusijalle kestävän ja ilmastoneutraalin Euroopan luomisen.

EU: n hiilimaksu hiilivuodon estämiseksi

EU pyrkii pienentämään hiilijalanjälkeään Euroopan vihreä sopimus ja tulla kestävästi kimmoisiksi ja ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessäilmastoa vähemmän kunnianhimoiset maat voivat heikentää sitä. Tämän lieventämiseksi Euroopan komissio ehdotti a Hiilirajan säätömekanismi (CBAM) heinäkuussa 2021 , joka soveltaisi hiilidioksidiveroa tiettyjen tavaroiden tuontiin EU:n ulkopuolelta.

Tämä mekanismi on myös osa lakisarjaa, jota mukautetaan direktiivin mukaisesti Sopii 55 vuonna 2030 pakettiin saavuttaa Euroopan ilmastolaki vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasoihin verrattuna. Miten eurooppalainen hiilidioksidimaksu toimisi?  

  • Jos tuotteet tulevat maista, joiden säännöt ovat vähemmän kunnianhimoisia kuin EU, maksu peritään, jotta tuonti ei ole halvempaa kuin vastaava EU: n tuote. 

Kun otetaan huomioon riski siitä, että saastuttavammat alat siirtävät tuotannon maihin, joissa kasvihuonekaasupäästöjen rajoitukset ovat löyhemmät, hiilen hinnoittelun nähdään olevan olennainen täydennys EU: n nykyiseen päästöoikeuksien järjestelmään, EU: n päästökauppajärjestelmään. Mikä on hiilivuoto?  

Mainos
  • Hiilivuoto on kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttavien teollisuudenalojen siirtymistä EU:n ulkopuolelle tiukempien standardien välttämiseksi. Koska tämä yksinkertaisesti siirtää ongelman muualle, parlamentin jäsenet haluavat välttää ongelman tällä uudella hiilivuotovälineellä 

Nykyiset hiilen hinnoittelutoimenpiteet EU: ssa

Nykyisessä päästökauppajärjestelmässä (ETS), joka tarjoaa taloudellisia kannustimia päästöjen vähentämiseksi, voimalaitoksilla ja teollisuudella on oltava lupa kutakin tuottamaansa hiilidioksiditonnia kohti. Näiden lupien hintaa ohjaa kysyntä ja tarjonta. Viime talouskriisin vuoksi lupakysyntä on laskenut, ja myös niiden hinta on niin alhainen, että se estää yrityksiä investoimasta vihreään teknologiaan. Tämän ongelman ratkaisemiseksi EU uudistaa päästökauppajärjestelmää - Fit for 55 -paketin mukaisesti.

Mitä parlamentti pyytää

Ympäristövaliokunnan 17. toukokuuta hyväksymässä mietinnössä Parlamentin jäsenet vaativat, että hiilirajojen mukauttamismekanismia laajennetaan koskemaan useampia tuotteita, sisältäen alumiinin, vedyn ja kemikaalit, ja kattamaan valmistuksessa käytetyn sähkön niin sanotut epäsuorat päästöt. He haluavat myös, että mekanismi otetaan käyttöön nopeammin, 1. tammikuuta 2023 alkaen, kahden vuoden siirtymäkaudella ja ulotetaan koskemaan kaikkia päästökauppajärjestelmän sektoreita vuoteen 2030 mennessä.

Vuoteen 2020 mennessä hiilirajojen mukauttamismekanismin pitäisi kattaa energia- ja energiaintensiiviset teollisuudenalat, jotka edustavat 94 prosenttia EU:n teollisuuden päästöistä ja saavat edelleen huomattavia ilmaisia ​​päästöoikeuksia. Nämä Ilmaiset päästöoikeudet pitäisi lopettaa asteittain vuoteen 2030 mennessä kun mekanismin pitäisi kattaa kokonaan suojatut teollisuudenalat. 

Mepit kannattavat komission ehdotusta käyttää mekanismin varmenteiden myynnistä saadut tulot uudet omat varat varten EU: n talousarvio.

Lisäksi vähintään mekanismin tuottamia tuloja vastaava taloudellinen arvo olisi ohjattava vähiten kehittyneisiin maihin auttamaan niiden valmistavan teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä.

Mietinnössä vaaditaan myös keskitettyä EU:n viranomaista hiilirajojen mukauttamismekanismille sen sijaan, että jokaisessa EU-maassa olisi yksi viranomainen.

Mepit äänestävät mietinnöstä täysistunnossa 6.-9. kesäkuuta.

Lisätietoja EU: n vastaukset ilmastonmuutokseen ja sen rooli kansainväliset ilmastoneuvottelut.

Lue lisää 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa