Liity verkostomme!

Ilmastonmuutos

Etelä-Eurooppa valmistautuu ilmastonmuutoksen ruokkimaan kuiviin kesään

SHARE:

Julkaistu

on

Etelä-Eurooppa on valmistautunut kesään, joka on täynnä hurjia kuivaa säätä. Joillakin alueilla on jo vesipula, ja viljelijät odottavat alhaisimpia satojaan vuosiin.

Ilmastonmuutos tekee alueesta kuumempaa, ja vuosien kuivuuden vuoksi pohjavesivarat ovat ehtyneet. Espanjassa, Etelä-Ranskassa ja Italiassa maaperä on kuivaa. Matala jokien ja tekoaltaiden pinta uhkaa vesivoiman tuotantoa tänä kesänä.

Tutkijat varoittavat, että Eurooppa kokee jälleen julman kesän lämpötilan noustessa. Viime vuonna Eurooppa koki sen kuumin ennätyksessä, joka ruokki kuivuutta Euroopan unionin tutkijoiden mukaan huonompi ainakin 500 vuotta.

Espanja on kärsinyt pahiten kriisistä tänä vuonna.

Jorge Olcina on maantieteen professori Alicanten yliopistossa Espanjassa. Hän sanoi, että "kuivuustilanne pahenee tänä kesänä".

Tässä vaiheessa on myös pieni mahdollisuus, että sade ratkaisee kuivuuden. Olcina selitti, että tähän aikaan vuodesta "ainoa asia, mitä meillä voisi olla, ovat paikalliset myrskyt, jotka eivät ratkaise sadevajetta".

Espanjan maatalousministeri Luis Planas pyysi Euroopan komissiolle 24. huhtikuuta lähettämässään kirjeessä EU:n hätäapua. Hän varoitti, että "tämän kuivuuden seuraukset ovat niin vakavia, että niitä ei voida käsitellä pelkästään kansallisilla varoilla".

ILMASTONMUUTOSTREND

Etelä-Eurooppa ei ole ainoa alue, joka on kärsinyt vakavasta vesipulasta tänä vuonna. Afrikan sarvi on kokenut sen pahin kuivuus vuosikymmeniin. Samaan aikaan historiallinen kuivuus iski Argentiinan soija- ja maissisatoon.

Mainos

Tutkijat ovat ennustaneet, että ilmastonmuutos aiheuttaa useammin ja vakavampia kuivuutta Välimeren alueella, jossa lämpötilat ovat nyt 1.5 astetta lämpimämpiä kuin 150 vuotta sitten.

Hayley Fowler on ilmastonmuutoksen vaikutusten professori Newcastlen yliopistosta. Hän sanoi: "Ilmastonmuutossignaalien kannalta se sopii erittäin hyvin siihen, mitä odotamme."

Valmistautuminen näihin pitkäaikaisiin ennusteisiin on edelleen myöhässä. Monet viljelyalueet eivät ole vielä ottaneet käyttöön vettä säästäviä tekniikoita, kuten tarkkuuskastelua, tai siirtyneet kuivuutta kestäviin viljelykasveihin, kuten auringonkukkiin.

Hallituksen verkkosivuston Propluvia mukaan Ranska on kokenut kuivimman talvensa sitten vuoden 1959. Kuivuuden "kriisihälytykset" on aktivoitu jo neljässä prefektuurissa, mikä rajoittaa vedenottoa ei-prioriteettitarkoituksiin, mukaan lukien maatalous.

Myös Portugalissa on varhainen esiintyminen kuivuudesta. Noin 90 % Portugalin mantereesta kärsii kuivuudesta. Vaikea kuivuus koskettaa viidesosaa, mikä on viisi kertaa enemmän kuin vain vuosi sitten raportoitu alue.

Espanjassa, jossa sademäärä oli alle puolet tämän vuoden huhtikuun keskiarvosta, tuhannet luottavat kuorma-autot juomaveden toimittamiseen. Katalonia kaltaisilla alueilla on otettu käyttöön vesirajoituksia.

Maatalousryhmät ilmoittivat, että jotkut viljelijät olivat jo kärsineet jopa 80 prosentin sadosta. Viljat ja öljykasvit olivat kärsineiden viljelykasvien joukossa.

Euroopan maatalousyhdistyksen Copa-Cogecan Pekka Pesonen sanoi, että Espanja on kärsinyt pahimman sadonmenetyksen vuosikymmeniin. "Se on huonompi kuin viime vuonna."

Komission mukaan Espanja tuottaa puolet EU:n oliiveista ja kolmanneksen hedelmistä.

Viime viikolla se oli kohdennetaan yli 2 miljardia euroa hätäapurahoitusta. Komissio ei ole vielä vastannut sen pyyntöön ottaa EU:n talousarviosta 450 miljoonaa euroa maataloustukiin.

Komissio ilmoitti seuraavansa tilannetta tarkasti.

"Etelä-Euroopan ankara kuivuus on erityisen huolestuttava. Ei vain maanviljelijöiden kannalta, vaan myös siksi, että se voi nostaa kuluttajien jo ennestään korkeita hintoja, jos EU:n tuotanto on huomattavasti alhaisempi", sanoi komission tiedottaja Miriam Garcia Ferrer.

Samanlaisia ​​kamppailuja odotetaan kokevan Italiassa, jossa jopa 80 % vedestä käytetään maataloudessa. Italialaiset maanviljelijät aikovat vähentää istutuksiaan tänä vuonna vuorten ohuen lumipeitteen ja alhaisen maaperän kosteuden vuoksi.

Luca Brocca on Italian kansallisen tutkimusneuvoston tutkimuksen johtaja. Hän sanoi, että kahden vuoden kuivuuden jälkeen Pohjois-Italiassa oli 70 prosentin lumiveden puute ja 40 prosentin puute maaperän kosteudesta.

Nämä syvät puutteet voivat johtaa viime vuoden kesän toistumiseen, jolloin Italia koki sen pahin kuivuus varten 70 vuotta.

"2022 oli todella poikkeuksellinen", sanoi Brocca ja lisäsi: "Tämä vuosi näyttää myös olevan poikkeuksellinen."

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa