Liity verkostomme!

Ilmastonmuutos

EU näyttää vihreää valoa Euroopan tärkeimmän ilmastopolitiikan uudistamiselle

SHARE:

Julkaistu

on

EU-maat antoivat tiistaina (25. huhtikuuta) lopullisen hyväksynnän Euroopan hiilimarkkinoiden tähän mennessä suurimmalle uudistukselle, jonka on määrä tehdä 27-jäsenisen blokin päätyökalun hiilidioksidipäästöjen leikkaamisen saastuttamisesta ja terävöittämisestä kalliimmaksi.

Maailman ensimmäinen suuri hiilidioksidipäästökauppajärjestelmä on vuodesta 2005 lähtien pakottanut voimalaitokset ja tehtaat ostamaan lupia, kun ne tuottavat hiilidioksidipäästöjä, ja se on vähentänyt näiden alojen päästöjä 2 prosenttia.

Euroopan unionin jäsenet hyväksyttiin Diili EU-maiden ja parlamentin neuvottelijat sopivat viime vuonna hiilimarkkinoiden uudistamisesta vähentämään päästöjä 62 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä, mikä on suunniteltu EU:n päästöjen vähentämistavoitteiden saavuttamiseksi.

Lähes kaksi vuotta kestäneiden EU-neuvottelujen jälkeen jäsenmaiden hyväksyntä tarkoittaa, että politiikka tulee nyt voimaan. EU:n parlamentti hyväksyi sopimuksen viime viikko.

27 EU-maasta 24 äänesti uudistuksen puolesta. Puola ja Unkari vastustivat sitä, kun taas Belgia ja Bulgaria pidättyivät äänestämästä.

Puola, joka on aiemmin vaatinut hiilimarkkinoiden keskeyttämistä tai hintakattoa keventääkseen teollisuuden taakkaa, sanoi, että EU:n ilmastopolitiikalla asetetaan epärealistisia tavoitteita.

Uudistuksen on määrä nostaa saastekustannuksia aloilla, kuten sementinvalmistuksessa, lentoliikenteessä ja merenkulussa, ja samalla nostaa miljardeja euroja hiilidioksidilupien myynnin kautta, jotta kansalliset hallitukset voivat investoida vihreisiin toimenpiteisiin.

Raskas teollisuus menettävät tällä hetkellä saamansa ilmaiset hiilidioksidiluvat vuoteen 2 mennessä, kun taas lentoyhtiöt menettävät omansa vuodesta 2034 alkaen, mikä altistaa ne korkeammille hiilidioksidikustannuksille. Laivojen päästöt lisätään järjestelmään vuodesta 2026 alkaen.

Mainos

Maat hyväksyivät myös EU:n maailman ensimmäisen politiikan ottaa asteittain käyttöön korkeahiilisten tuotteiden tuontimaksu vuodesta 2026 alkaen, ja sen kohteena on teräs, sementti, alumiini, lannoitteet, sähkö ja vety.

Hiilirajamaksulla pyritään saattamaan EU:n teollisuus ja ulkomaiset kilpailijat tasa-arvoon, jotta EU:n tuottajat eivät siirry alueille, joilla ympäristösäännöt ovat vähemmän tiukat.

EU:n hiilidioksidilupien hinta on kohosi viime vuosina uudistusten ennakoinnin vauhdittamana. EU:n hiilidioksidiluvat olivat tiistaina noin 88 euroa tonnilta, ja niiden arvo on yli kolminkertaistunut vuoden 2020 alusta.

EU-maat tukivat myös suunnitelmia käynnistää uudet EU:n hiilimarkkinat, jotka kattavat autoissa ja rakennuksissa käytettävien polttoaineiden päästöt vuonna 2027, sekä 86.7 miljardin euron EU-rahaston kustannuksista kärsivien kuluttajien tukemiseen.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa