Liity verkostomme!

ympäristö

Petrokemian tuottaja SIBUR ottaa vastaan ​​ruokajätteen

SHARE:

Julkaistu

on

Mukaan YK:n ympäristöohjelmaYli miljardi tonnia ruokaa menee hukkaan vuosittain maailmanlaajuisesti, mikä on 1 % maailmanlaajuisesti tuotetusta ruoasta. Tämä on kolossaali luku, eikä se edes sisällä ruoan tuotannon ja kuljetuksen aikana syntyviä häviöitä (lisäksi 19 %). Mukaan Maailmanpankki, ruokajäte on ensimmäisellä sijalla kiinteän yhdyskuntajätteen joukossa.

Kotitalouksien, ravitsemislaitosten ja vähittäiskaupan hylkäämä ruoka hajoaa ja muodostaa jopa 10 % kasvihuonekaasupäästöistä maailmanlaajuisesti. Tämä on viisi kertaa enemmän lentoliikenteen päästöjä. YK:n tavoitteena on vähentää maailmanlaajuista ruokahävikkiä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, mikä edistää merkittävästi ilmaston lämpenemisen torjuntaa.

Ei ole yllättävää, että Sibur väittää, että polymeeripakkaukset ovat yksi tapa vähentää ruokahävikkiä. Tällainen pakkaus säästää ruokaa ja pidentää siten sen säilyvyyttä. Sen sulkuominaisuudet – estävät veden ja ilman kulkeutumisen – kevyt paino, joustavuus ja edullinen hinta erottavat sen muista pakkaustyypeistä. Polymeeripakkaukset ovat välttämättömiä monissa sovelluksissa, kuten pakastetuotteiden ja syötävien elintarvikkeiden varastoinnissa annospakkauksissa, mikä auttaa vähentämään ruokahävikkiä.

Mukaan YK:n arvioitaVenäjällä, jossa pakkaustuotannossa käytetään vuosittain noin 3 miljoonaa tonnia polymeerejä, ruokahävikin määrä on yksi Euroopan alhaisimmista: alle 60 kg henkeä kohti vuodessa.

Voidaan väittää, että polymeeripakkaukset itsessään ovat saasteiden lähde. Ensinnäkin muovijätteen kokonaismäärä on kuitenkin kolmasosa ruokajätteen määrästä. Toiseksi muovijätteen ongelmaan puututaan vähitellen, kun yritykset keräävät ja kierrättävät käytettyjä polymeeripakkauksia ja sisällyttävät ne uusien tuotteiden tuotantoon.

Yleisön vastuullisuushuolet pakottavat polymeerien tuottajia investoimaan hankkeisiin, joissa kerätään ja kierrätetään käytettyjä muovipulloja ja polymeeripakkauksia. Sibur esimerkiksi rakentaa kumppaniyritysten verkostoa, jonka tehtävänä on kerätä ja murskata kerätyt jätteet pieniksi hiutaleiksi, jotka SIBUR sitten sekoittaa primääristen polymeeriraaka-aineiden kanssa tuotantoa varten.

Mainos

Yritys on kehittänyt Vivilen-tuotemerkillä koko valikoiman polymeerejä eri tarkoituksiin, jotka sisältävät jopa 70 % kierrätysmuovia – esimerkiksi rPET-rakeita ympäristöystävällisten muovipullojen valmistukseen, joiden kierrätyspitoisuus on 30 %. Näiden rakeiden valmistukseen SIBUR käyttää jopa 34,000 1.7 tonnia kierrätysmuovia vuodessa, mikä auttaa välttämään jopa XNUMX miljardin muovipullon hävittämistä vuosittain.

Monikerroksisia pakkauksia ja saastuneita pakkauksia on vaikeampi kierrättää. Tämän vaikeuden voittamiseksi SIBUR näkee lupaavana kemiallisen kierrätyksen (termolyysin) – teknologiassa, joka käyttää korkeaa lämpötilaa ja painetta pakkausjätteiden muuntamiseksi nestemäisiksi raaka-aineiksi uusien polymeerituotteiden tuotantoa varten. Yhtiö suunnittelee tekevänsä investointipäätöksen termolyysin pilottiprojektista tänä vuonna.

Mutta se kaikki auttaa, että myös yksityisten yritysten aloitteita rohkaistaan ​​tai jopa säännellään hallituksen politiikalla. Venäjä hyväksyi vuonna 2022 kiertotalousohjelmansa, jonka tavoitteena on varmistaa, että 100 % kiinteästä yhdyskuntajätteestä lajitellaan vuoteen 2030 mennessä ja että 50 % siitä kierrätetään uusioraaka-aineiksi, joita voidaan sitten käyttää uusien tuotteiden valmistukseen. .

Koko maailma on siirtymässä kohti polymeerijätteen kierrätystä. Mukaan Inger Andersen, YK:n ympäristöohjelman pääjohtaja, tuleva maailmanlaajuinen muovisopimus saattaa kieltää "tarpeettomat kertakäyttöiset ja lyhytikäiset muovituotteet", jotka usein haudataan, poltetaan tai upotetaan.

Samaan aikaan YK ei aio luopua polymeereistä kokonaan, sillä niillä "on monia sovelluksia, jotka auttavat maailmaa". On tärkeää, että polymeereistä tulee samassa määrin osa suljetun kierron tuotantosykliä teräs ja alumiini. Noin 30 % näiden metallien vuosituotannosta tulee niiden romun kierrätyksestä. Samanlainen tulos on saavutettavissa polymeereillä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa