Liity verkostomme!

ympäristö

Komissio ehdottaa oikeudenmukaisempia ja vihreämpiä kuluttajakäytäntöjä

SHARE:

Julkaistu

on

Euroopan komissio hyväksyi tänään kollegion kokouksessaan joukon Green Deal -ehdotuksia. Ehdotukset keskittyvät kestäviin taloudellisiin käytäntöihin, kuten sen varmistamiseen, että kuluttajat tietävät oikeutensa ja että EU:ssa myytävät tuotteet ovat kestävästi rakennettuja, korjattavia ja kierrätettäviä. 

"On aika lopettaa planeetallemme, terveydellemme ja taloudellemme niin haitallinen "ota, tee, riko ja heitä pois" -malli, komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi. "Näin saamme tasapainon takaisin suhteeseemme luontoon ja vähennämme alttiuttamme globaalien toimitusketjujen häiriöille."

Uusien ehdotusten mukaan kaikilla tuotteilla tulee olla digitaalinen tuotepassi. Tämä passi helpottaisi tuotteen osien korjaamista tai kierrätystä sekä seurantaa toimitusketjussa. Tällä ehdotuksella laajennettaisiin nykyistä ekologisen suunnittelun kehystä niin, että se kattaisi mahdollisimman monta tuotetta ja lisäisi niiden säännösten määrää, joita tuotteiden on täytettävä. Nämä määräykset sisältävät rakentamisen energiatehokkuuden lisäämisen, kierrätettävyyden lisäämisen ja yleisesti ilmastotehokkaammat liiketoimintatavat.

Nykyistä ekologisen suunnittelun viitekehystä on kehitetty sen ensimmäisestä toistosta vuonna 2009. Näillä standardeilla luotiin tapoja, joilla EU:ssa valmistetut ja myytävät tuotteet ovat ympäristöystävällisempiä kaikissa elinkaarensa vaiheissa. Sen jälkeen tuotteiden standardit ovat parantuneet siten, että ne sisältävät enemmän korjattavia tuotteita, kestävämpiä materiaaleja ja energiatehokkuutta. 

Komissio hyväksyi myös EU:n strategian kestävistä ja pyöreistä tekstiileistä. Tavoitteena on säännellä tekstiilejä tekemällä niistä entistä kierrätettäviä ja pitkäikäisempiä, myrkyttömämpiä ja kestävästi luotuja vuoteen 2030 mennessä. Ehdotuksella pyritään työntämään "pikamuoti" pois EU:n markkinoilta. Pikamuoti on sitä, kun kaupat luovat halpoja vaatteita, jotka sopivat nopeasti nykyiseen tyyliin. Tätä tarkoitusta varten valmistetut vaatteet ovat usein huonosti valmistettuja ja suunniteltu katoamaan, kun tyyli muuttuu. 

Komission ehdotuksen viimeinen osa oli EU:n kuluttajasääntöjen päivitys. Se antaisi kuluttajan saataville tietoa siitä, kuinka tuote on rakennettu ja kuinka kauan sen tulisi kestää. Tavoitteena on antaa eurooppalaisille kuluttajille mahdollisuus tehdä tietoisempia päätöksiä ostamistaan ​​tuotteista. Ehdotuksella päivitettäisiin myös nykyinen sopimattomien kaupallisten menettelyjen luettelo siten, että se sisältää epämääräisten ympäristöväittämien esittämisen ilman tosiasioita, kestävyyttä rajoittavista ominaisuuksista ilmoittamatta jättämisen ja vapaaehtoisen kestävyysmerkinnän käytön, joka ei liity riippumattomaan arviointiin.

Mainos

Jaa tämä artikkeli:

Nousussa