Liity verkostomme!

ympäristö

Hiilikompensaatiolla on tärkeä rooli siirtymisessä hiilivapaaseen yhteiskuntaan

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Hiilidioksidihyvitys on todistus, joka edustaa yhtä metristä hiilidioksidiekvivalenttitonnia, jota joko vältetään pääsemästä ilmakehään (päästöjen välttäminen/vähentäminen) tai poistetaan ilmakehästä. Jotta hiilidioksidipäästöjen vähentämishanke tuottaa hiilihyvityksiä, sen on osoitettava, että saavutetut päästövähennykset tai hiilidioksidin poistot ovat todellisia, mitattavia, pysyviä, täydentäviä, riippumattomasti todennettuja ja ainutlaatuisia, kirjoittaa Tiago Alves ja Silvia Andrade Reflora Initiativesta, Portugalista.

Vapaaehtoiset hiilidioksidin kompensoinnit antavat sääntelemättömien alojen tai maiden toimijat kompensoida päästöjään ostamalla näitä hiilidioksidipäästöjä. Tämä tilanne koskee niitä edustajia, jotka eivät ole oikeudellisen mekanismin alaisia, mikä mahdollistaa laajan osallistumisen. Näin ollen vapaaehtoisilla hiilidioksidin kompensoinneilla on tärkeä rooli erilaisten globaalien pyrkimysten saavuttamisessa nettonollapäästöjen saavuttamiseksi, koska siihen osallistuu monenlaisia ​​osallistujia erilaisten hankkeiden toteuttamisen kautta. Vapaaehtoisten hiilidioksidihyvitysten myynnistä saatava tuotto mahdollistaa hiilidioksidipäästöjen vähentämishankkeiden kehittämisen monenlaisissa projektityypeissä. Näitä ovat muun muassa uusiutuva energia, fossiilisiin polttoaineisiin perustuvien vaihtoehtojen päästöjen välttäminen, luonnolliset ilmastoratkaisut, kuten metsänistutus, metsien häviämisen välttäminen, energiatehokkuus ja resurssien hyödyntäminen, kuten esimerkiksi kaatopaikkojen tai jätevesilaitosten metaanipäästöjen välttäminen.

Nykyään se edustaa uskomattoman dynaamisia markkinoita, jotka voivat olla osa ratkaisua ilmastokriisiin taloudellisen ja ympäristöllisen tehokkuutensa ansiosta. Portugalilaisen yrityksen Reflora Initiativen mukaan hiilimarkkinoiden menestys riippuu hiiliprojektien laadun takaamisesta mittaamalla saavutettuja hyötyjä ja varmistamalla, että jokainen myyty hiilidioksidihyvitys tuo todellista vaikutusta. Erityisesti vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden osalta tämä järjestelmä antaa yrityksille myös mahdollisuuden saada kokemusta hiilivarastoista, päästöjen vähentämisestä ja hiilimarkkinoista. Näin ollen tämä mekanismi voi helpottaa tulevaa osallistumista säänneltyyn järjestelmään.

Vaikka on tärkeä rooli, joka vapaaehtoisilla hiilimarkkinoilla on edistäessään maailmanlaajuisia pyrkimyksiä saavuttaa nettonollapäästöt, on myös ratkaisevan tärkeää määrittää, millä säännöksillä tämän mekanismin tulisi toimia. Esimerkiksi Science-Based Targets väittää, että yritysten nettonollatavoitteet edellyttävät pitkän aikavälin syvää 90–95 prosentin hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteita kaikilla aloilla ennen vuotta 2050. He väittävät myös, että kun yritys saavuttaa nettonollatavoitteensa, vain hyvin rajallinen määrä jäännöspäästöjä voidaan neutraloida korkealaatuisilla hiilenpoistoilla, tämä on enintään 5-10 %. Siksi SBT:n tekemän nettonollapäästöjen määritelmän mukaan vapaaehtoisia hiilidioksidin kompensointeja tulisi soveltaa kunkin yrityksen jäännöspäästöjen määrään.

Mainos

Toisaalta Pariisin sopimuksen 6 artiklaan liittyy myös joitain edistysaskeleita. Viiden vuoden neuvottelujen jälkeen maailman hallitukset päättivät globaalien hiilimarkkinoiden säännöistä. Neuvottelijat sopivat, että vältetään kaksinkertaista laskentaa, jotta useat maat eivät voisi vaatia samoja päästövähennyksiä kuin omissa ilmastositoumuksissaan. Tämän katsotaan olevan ratkaisevan tärkeää todellisen edistymisen kannalta päästöjen vähentämisessä. Lisäksi tämä mekanismi on myös mahdollinen työkalu nollan nettolupausten toteuttamiseen yrityksissä.

Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden lisäksi on olemassa myös Compliance Markets -markkinoita, joita luovat ja sääntelevät pakolliset alueelliset, kansalliset ja kansainväliset hiilidioksidipäästöjen vähentämisjärjestelmät, kuten Kioton pöytäkirja ja Euroopan unionin päästökauppajärjestelmä. Jokaiselle cap-and-trade-järjestelmän osallistujalle (yleensä maat, alueet tai toimialat) jaetaan tietty määrä päästöoikeuksia päästöjen vähennystavoitteen perusteella. Näitä päästöoikeuksia ei sitten luoda eikä poisteta, vaan ne vain käydään kauppaa osallistujien kesken.

Kun otetaan huomioon rajoitus ja kauppa -järjestelmän sääntelykehys, sen mekanismiin vaikuttaa politiikan leviäminen. Yksi tärkeimmistä eroista vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden kanssa on, että nämä markkinat eivät tarvitse tätä politiikan levittämistä. Siksi yritykset voisivat toteuttaa ilmastotavoitteensa nopeammin, koska ne eivät ole riippuvaisia ​​tästä vaatimustenmukaisuuskehyksestä. Lisäksi katsotaan, että tämä erityinen kehys, jossa on enimmäismäärä ja kauppa -järjestelmä, voisi rajoittaa kompensoitavia päästöjä, mikä voisi vaikuttaa hiilimarkkinoiden luonnolliseen kehitykseen.

Mainos

Lisäksi vaatimustenmukaisuuskehyksessä on erilaisia ​​mekanismeja maittain. Esimerkiksi Etelä-Korean ja Tokion järjestelmät erottuvat ainoista, joilla on tietyt alakohtaiset rajoitukset. Jotkut järjestelmät näyttävät riippuvan suuresti päästökauppaan vähennysten saavuttamiseksi. Muut järjestelmät sisältävät löyhempiä viittauksia kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen lainkäyttöalueen tavoitteessa. Sitä vastoin vapaaehtoisilla hiilidioksidihyvityksillä on myös tärkeä rooli hiilidioksidin korvaamisen demokratisoinnissa, koska kuka tahansa yritys tai henkilö voisi vapaaehtoisesti kompensoida päästöjään. Siksi, vaikka vapaaehtoisilla hiilimarkkinoilta puuttuu standardoituja vaatimuksia, tarjonta/kysyntävoimat ovat johdonmukaisempia näillä markkinoilla, mikä puolestaan ​​voisi edistää siirtymistä hiilivapaaseen yhteiskuntaan.

TSVCM (Taskforce on Scaling Voluntary Carbon Markets) arvioi, että hiilidioksidipäästöoikeuksien kysyntä voi kasvaa vähintään 15-kertaiseksi vuoteen 2030 mennessä ja jopa sataan vuoteen 100 mennessä. 2050 miljardia dollaria vuonna 50. McKinsey arvioi, että hiilidioksidipäästöjen vuotuinen globaali kysyntä perustuu TSVCM:n tutkimien asiantuntijoiden kysyntäennusteisiin ja negatiivisten päästöjen määrään, joka tarvitaan päästöjen vähentämiseen 2030 asteen lämpenemistavoitteen mukaisesti. Hyvitykset voivat saavuttaa jopa 1.5–1.5 gigatonnia hiilidioksidia (GtCO2.0) vuoteen 2 mennessä ja jopa 2030–7 GtCO13 vuoteen 2 mennessä. Tästä syystä hiilimarkkinoiden kehityksessä katsotaan edelleen olevan merkittävää potentiaalia, erityisesti yritykset, joiden on kompensoitava päästöjään.

Mitä tulee luontoon perustuviin ratkaisuihin tai luontoilmastoratkaisuihin, useat toimijat väittävät, että jokaisen uskottavan polun netto-nollaan on sisällettävä metsäkadon ja luonnollisten ekosysteemien rappeutumisen lopettaminen sekä maataloustuotantoon ja elintarvikejärjestelmiin liittyvien päästöjen vähentäminen. Reflora Initiative on yksi niistä yrityksistä, jotka keskittävät hiilidioksidin kompensointipalvelunsa luonnollisiin ilmastoratkaisuihin ja varmistavat, että hiilihankkeisiin liittyy sivuhyötyjä, kuten biologisen monimuotoisuuden säilyttäminen ja parantaminen, makean veden sääntely sekä sosiaalinen ja taloudellinen tuki maaseutu- ja alkuperäiskansojen yhteisöille. Esimerkiksi merkittävä osa vapaaehtoisista markkinoista perustuu trooppisten kehitysmaiden projekteihin. NCS:n katsotaan myös tukevan sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista että päästöjen vähentämistä. Esimerkiksi agrometsätalousjärjestelmät voivat luoda kestävämpiä viljelytalouksia, kun taas kunnostushankkeet voivat vähentää voimakkaiden sateiden ja tulvien vaikutuksia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hiilihyvitysmarkkinoilla on edelleen huomattava potentiaali, erityisesti vapaaehtoisten hiilidioksidipäästöjen osalta. Yritysten Net-zero Targets tarvitsee näitä kompensointityökaluja saavuttaakseen hiilidioksidipäästöjä koskevat tavoitteensa. Lisäksi se antaa yksilöille mahdollisuuden kompensoida päästöjään. Toisaalta NCS-hankkeiden rooli on avainasemassa päästöjen poistamisessa ilmakehästä, kun taas niiden sivuhyötyillä on vaikutuksia luonnon monimuotoisuuden lisäksi myös maaseutu- ja alkuperäisyhteisöjen tukemiseen.

Viitteet

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos
Mainos

Nousussa