Liity verkostomme!

ympäristö

Nobelin rauhanpalkinto: Onko tämä Greta Thunbergin vuosi?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Avoin pääkirja vuoden 1971 Nobelin rauhanpalkinnon ehdokkuuksista on nähtävissä Norjan Nobel -instituutin arkistossa Oslon keskustassa, Norjassa 14. syyskuuta 2021. Kuva otettu 14. syyskuuta 2021. REUTERS/Nora Buli
16-vuotias ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg puhuu Yhdistyneiden kansakuntien vuoden 2019 huippukokouksessa YK: n päämajassa New Yorkissa, New Yorkissa, Yhdysvalloissa 23. syyskuuta 2019. REUTERS/Carlo Allegri

Nobelin rauhanpalkinto julkistetaan vain kolme viikkoa ennen kuin maailman johtajat kokoontuvat ilmastokokoukseen, joka tiedemiesten mukaan voi määrittää planeetan tulevaisuuden, mikä on yksi syy siihen, miksi palkintojen tarkkailijoiden mukaan tämä voisi olla Greta Thunbergin vuosi (Kuvassa), kirjoittaa Nora Buli että Gwladys Fouche.

Maailman arvostetuin poliittinen tunnustus paljastetaan 8. lokakuuta. Vaikka voittaja näyttää usein täydelliseltä yllätykseltä, sitä tarkasti seuraavat ihmiset sanovat, että paras tapa arvata on tarkastella todennäköisimmin maailmanlaajuisia kysymyksiä viisi valiokunnan jäsentä.

COP26 -ilmastokokous asetetaan marraskuun alussa Skotlantiin, joten ongelma voi olla ilmaston lämpeneminen. Tiedemiehet pitävät tätä huippukokousta viimeisenä mahdollisuutena asettaa sitovia tavoitteita kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiselle seuraavalle vuosikymmenelle, mikä on elintärkeää, jos maailma haluaa toivoa pitävänsä lämpötilanmuutoksen alle 1.5 asteen tavoitteen katastrofin välttämiseksi.

Tämä voisi viitata ruotsalaiseen ilmastoaktivisti Thunbergiin, joka 18 -vuotiaana olisi historian toiseksi nuorin voittaja muutamalla kuukaudella pakistanilaisen Malala Yousafzain jälkeen.

Mainos

"Valiokunta haluaa usein lähettää viestin. Ja tämä on vahva viesti COP26: lle, joka tapahtuu palkinnon julkistamisen ja seremonian välillä", Tukholman kansainvälisen rauhan tutkimuslaitoksen johtaja Dan Smith kertoi. Reuters.

Toinen suuri asia, johon valiokunta saattaa haluta puuttua, on demokratia ja sananvapaus. Se voisi tarkoittaa palkinnon saamista lehdistönvapausryhmälle, kuten toimittajien tai toimittajien ilman rajoja suojelukomitealle, tai merkittävälle poliittiselle toisinajattelijalle, kuten maanpaossa oleva Valko -Venäjän oppositiojohtaja Sviatlana Tsikhanouskaya tai vangittu venäläinen aktivisti Aleksei Navalny.

Journalismin edunvalvontaryhmän voitto resonoi "laajaan keskusteluun riippumattoman raportoinnin tärkeydestä ja väärennettyjen uutisten torjumisesta demokraattisen hallinnon kannalta", sanoi Oslon rauhan tutkimusinstituutin johtaja Henrik Urdal.

Mainos

Nobelin saaminen joko Navalnylle tai Tsikhanouskajalle olisi kaiku kylmästä sodasta, jolloin rauhan- ja kirjallisuuspalkinnot jaettiin merkittäville Neuvostoliiton toisinajattelijoille, kuten Andrei Saharoville ja Aleksanteri Solženitsynille.

Vedonlyöjät antavat myös vinkkejä sellaisille ryhmille, kuten Maailman terveysjärjestö tai rokotteenjakoelin COVAX, jotka ovat suoraan mukana maailmanlaajuisessa taistelussa COVID-19-tautia vastaan. Palkintojen tarkkailijoiden mukaan tämä voi kuitenkin olla epätodennäköisempää kuin voisi olettaa: valiokunta viittasi pandemiaan jo viime vuonna, kun se valitsi YK: n maailman elintarvikeohjelman.

Vaikka minkä tahansa maan parlamentaarikot voivat asettaa ehdokkaita palkintoon, viime vuosina voittaja on yleensä ollut ehdokas, jonka ovat esittäneet Norjan lainsäätäjät, joiden parlamentti nimittää palkintotoimikunnan.

Reutersin kyselyyn ottamat norjalaiset lainsäätäjät ovat lisänneet luetteloihinsa Thunbergin, Navalnyn, Tsikhanouskayan ja WHO: n.

Vaultin salaisuudet

Valiokunnan koko keskustelu on ikuisesti salainen, eikä keskusteluista ole pidetty pöytäkirjaa. Mutta muita asiakirjoja, mukaan lukien tämän vuoden täydellinen luettelo 329 ehdokkaasta, säilytetään huolestuneen oven takana, joka on suojattu useilla lukkoilla Norjan Nobel -instituutissa ja jotka julkistetaan 50 vuoden kuluttua.

Holvin sisällä seinät reunustavat asiakirjakansioita: vihreä ehdokkaille, sininen kirjeenvaihdolle.

Se on aarre historioitsijoille, jotka haluavat ymmärtää, kuinka voittajat nousevat. Viimeisimmät julkistetut asiakirjat koskevat vuoden 1971 palkintoa, jonka voitti Länsi-Saksan liittokansleri Willy Brandt hänen pyrkimyksistään vähentää itä-länsi-jännitteitä kylmän sodan aikana.

"Nykyinen Eurooppa on pohjimmiltaan näiden pyrkimysten perintö", kirjastonhoitaja Bjoern Vangen sanoi Reutersille.

Asiakirjat paljastavat, että yksi tärkeimmistä finalisteista Brandt voitti palkinnon, oli ranskalainen diplomaatti Jean Monnet, Euroopan unionin perustaja. Kestää vielä 41 vuotta, ennen kuin Monnetin EU: n luominen voittaa lopulta palkinnon vuonna 2012.

Jaa tämä artikkeli:

Luonnon monimuotoisuus

European Business and Nature Summit virtaviivaistaa biologisen monimuotoisuuden liiketoiminnaksi

Julkaistu

on

Tänään (1. joulukuuta) korkean tason päättäjät ja yritysjohtajat kokoontuvat tapahtumaan European Business & Nature Summit skaalata liiketoimia luonnon hyväksi ennen keväällä 15 järjestettävää YK:n biodiversiteettikonferenssia (COP 2022). EU [sähköposti suojattu] foorumi Euroopan komission ja muiden kumppaneiden huippukokouksen tavoitteena on vahvistaa yritysten kasvavaa liikkuvuutta Euroopassa ja sen ulkopuolella, mikä asettaa luonnon ja ihmiset elpymisstrategioidensa keskipisteeseen.

European Green Dealin varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi: "Vaikka ilmastokriisiä käsitellään kiireellisesti, biologisen monimuotoisuuden kriisi ja ekosidin uhka eivät ole vielä nousseet tarpeeksi korkealle globaalilla asialistalla. Yritykset ymmärtävät yhä useammin toiminnan kiireellisyyden, ja kehotan heitä olemaan äänekkäitä luonnon monimuotoisuuden vähenemisen riskeistä. Suhteemme palauttaminen luontoon torjuu taloudellisia tappioita, luo uusia työpaikkoja ja takaa asumiskelpoisen planeetan tuleville sukupolville.

Ympäristöstä, valtameristä ja kalastuksesta vastaava komissaari Virginijus Sinkevičius sanoi: "Yritykset ovat ratkaiseva vipu järjestelmän laajuisessa muutoksessa, jonka on tapahduttava, jos haluamme vakaan ilmaston ja elävän planeetan, jolla kaikki voivat menestyä. Luotan siihen, että he ajavat kunnianhimoa, että Biodiversity COP15:ssä sovitaan maailmanlaajuisesta biologisen monimuotoisuuden viitekehyksestä, joka lisää biologisen monimuotoisuuden rahoitusta ja valtavirtaistaa biologisen monimuotoisuuden riittävästi kaikilla aloilla.

Huippukokouksessa mukana johtavat yritykset ja rahoituslaitokset jakavat kokemuksia, esimerkkejä parhaista käytännöistä ja aloitteita, joiden tavoitteena on integroida luonnonpääomaa ja biologista monimuotoisuutta yritysten päätöksentekoon ja rohkaista muita mukaan. Tapahtuma kutsuu uusia allekirjoittajia Biologisen monimuotoisuuden rahoitussitoumus kehottaa maailmanlaajuisia johtajia kääntämään luonnon häviämisen tämän vuosikymmenen aikana ja sitoutumaan suojelemaan ja palauttamaan biologista monimuotoisuutta rahoitustoimillaan ja investoinneilla. Nämä uudet allekirjoittajat vahvistavat 75 rahoituslaitoksen ryhmää, jotka edustavat 12 biljoonan euron omaisuutta. Lisätietoja on osoitteessa uutinen.

Mainos

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

CO2 päästöt

Komissio hyväksyy uudet liitteet EU:n päästökauppajärjestelmän valtiontukea koskeviin suuntaviivoihin, joissa määritellään sovellettavat tehokkuuden vertailuarvot ja hiilidioksiditekijät

Julkaistu

on

Euroopan komissio on hyväksynyt kaksi uutta liitettä EU:n päästökauppajärjestelmän valtiontuen suuntaviivat ("päästökauppaohjeet"). Uudet liitteet täydentävät päästökauppaohjeistusta ja määrittelevät sovellettavat tehokkuuskriteerit ja CO2-tekijät. Päästökauppaa koskevien suuntaviivojen tavoitteena on vähentää "hiilivuodon" riskiä, ​​kun yritykset siirtävät tuotantoaan EU:n ulkopuolisiin maihin, joissa on vähemmän kunnianhimoinen ilmastopolitiikka, mikä johtaa taloudellisen toiminnan vähenemiseen EU:ssa eikä kasvihuonekaasupäästöjen vähenemistä maailmanlaajuisesti. Suuntaviivat antavat jäsenvaltioille mahdollisuuden korvata osan EU:n päästökauppajärjestelmän luomista hiilidioksidin hintasignaaleista (ns. epäsuorat päästökustannukset) aiheutuvista korkeammista sähkön hinnoista niille aloille, joilla on riski siirtyä.

Kun tarkistetut päästökauppajärjestelmän suuntaviivat hyväksyttiin syyskuussa 2020, komissio ilmoitti, että kaksi liitettä, jotka koskevat "tehokkuuden vertailuarvoja" ja "CO2-tekijöitä", julkaistaan ​​myöhemmin. Tehokkuusmittarit edustavat kunkin tuotteen tehokkaimmassa tuotantoprosessissa käytettyä sähkön määrää. CO2-tekijät, jotka perustuvat fossiilisten polttoaineiden sähköntuotannon yhdistelmään kussakin maassa tai alueella, kuvastavat sitä, missä määrin edunsaajan kuluttaman sähkön tukkuhintaan vaikuttavat päästökauppakustannukset asianomaisilla hintavyöhykkeillä.

Komissio on tänään hyväksynyt a Viestintä päästökauppajärjestelmän suuntaviivojen täydentäminen ja jäljellä olevat liitteet. Liitteissä määritellyt tehokkuuskriteerit ja CO2-tekijät perustuvat asiantuntijoiden panokseen, aikaisempaan käytäntöön ja tilastotietoihin. Tarkemmin sanottuna tehokkuuden vertailuarvot asetettiin ulkopuolisen konsultin asiantuntijatutkimuksen perusteella. Menetelmä sovellettavien CO2-kertoimien määrittämiseksi on samanlainen kuin aikaisemmissa suuntaviivoissa käytetty menetelmä, ja se perustuu Eurostatin tietoihin.

Uudet tehokkuuskriteerit ja CO2-tekijät otetaan huomioon edunsaajille aiheutuneiden välillisten kustannusten korvaussumman laskennassa vuodesta 2021 alkaen, ja ne ovat siksi tärkeitä tekijöitä päästökauppajärjestelmän suuntaviivojen mukaisesti myönnettyjen tukitoimenpiteiden oikeasuhteisuuden varmistamiseksi.

Mainos

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

Maatalous

EU:n maataloustilastot: tuet, työpaikat, tuotanto

Julkaistu

on

Löydä tosiasioita ja lukuja maataloudesta EU:ssa, mukaan lukien rahoitus maittain, työllisyys ja tuotanto, yhteiskunta.

Maatalous on tärkeä elinkeino kaikille EU-maille ja ne kaikki saavat EU:n varoja yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) kautta. Näillä rahastoilla tuetaan viljelijöitä suoraan Euroopan maatalouden tukirahaston ja maaseutualueiden kautta, ilmastotoimia ja luonnonvarojen hallintaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston kautta.

Selvittää miten yhteinen maatalouspolitiikka tukee viljelijöitä.

EU:n maataloustuet maittain

Vuonna 2019 viljelijöille maksettuihin suoriin tukiin käytettiin 38.2 miljardia euroa ja maaseudun kehittämiseen 13.8 miljardia euroa. Lisäksi 2.4 miljardia euroa tuki maataloustuotteiden markkinoita.

Mainos

Yhteisen maatalouspolitiikan varojen käyttöä koskevat säännöt määritellään EU: n pitkän aikavälin talousarvio. Nykyiset säännöt ovat voimassa joulukuuhun 2022 saakka, jonka jälkeen viimeisin yhteisen maatalouspolitiikan uudistus tulee voimaan ja jatkuu vuoteen 2027 asti.

Infografiikka kartalla, josta näkyy yhteisen maatalouspolitiikan tukien määrä EU-maittain vuonna 2019. Keskeisimmät tiedot löytyvät EU:n maataloustuet maittain -otsikon alta.
Yhteisen maatalouspolitiikan varojen jako EU-maiden kesken  

EU:n maatalouden työllisyystilastot

Maatalousteollisuus tuki 9,476,600 2019 3,769,850 työpaikkaa vuonna 2018 ja 1.3 2020 XNUMX työpaikkaa elintarviketuotannossa (vuonna XNUMX), ja sen osuus EU:n bruttokansantuotteesta vuonna XNUMX oli XNUMX prosenttia.

Romaniassa oli eniten maataloudessa työllisiä vuonna 2019, kun taas Tanskassa oli eniten työllisiä elintarviketuotannossa vuonna 2018.

Mainos

Maataloussektori luo jokaista käytettyä euroa kohden 0.76 euroa lisää EU:n talouteen. Maatalouden bruttoarvonlisäys – erotus kaiken EU:n maatalouden alkusektorin tuottaman arvon ja tuotantoprosessissa käytettyjen palveluiden ja tavaroiden kustannusten välillä – oli 178.4 miljardia euroa vuonna 2020.

Infografiikka, joka näyttää työllisyyden maataloudessa (2019) ja elintarviketuotannossa (2018) EU-maittain. Keskeiset tiedot löytyvät EU:n maatalouden työllisyystilastot -otsikon alta.
Elintarvike- ja maatalousalat EU:ssa  

Maataloustuotanto Euroopassa

EU:n maatalous tuottaa runsaasti erilaisia ​​elintarvikkeita viljasta maitoon. EU on säätänyt lainsäädäntöä sen varmistamiseksi, että EU:ssa tuotettu ja myytävä ruoka on turvallista syödä. The EU:n pellolta pöytään -strategiaVuonna 2020 julkistetun hankkeen tavoitteena on varmistaa, että ruokaa tuotetaan myös kestävämmin. Mepit haluavat vähentää torjunta-aineiden käyttöä paremmin suojella pölyttäjiä ja biologinen monimuotoisuus, häkkien käytön lopettaminen eläintuotannossa ja lisää maankäyttöä luomuviljely by 2030.

Infografiikka, joka näyttää kuinka monta tonnia erilaisia ​​elintarvikkeita tuotettiin EU:ssa vuonna 2019.
Elintarvikkeiden tuotanto EU:ssa  

Yhteinen maatalouspolitiikka 

Tietolähteet 

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa