Liity verkostomme!

ympäristö

Ympäristö: Miten voimme vähentää meren pentueen?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

vacsea-0Meri- ja valtamereistä on tulossa yhä enemmän planeetan jätteiden kaatopaikkoja. Muovijäte muodostaa 80% Atlantin ja Tyynenmeren valtavista jätepaikoista, ja sillä on kohtalokkaita seurauksia monille merilajeille. Euroopan komissio pyytää mielipiteitä siitä, kuinka voimme parhaiten puuttua tähän ongelmaan. Julkinen kuuleminen on avoinna 18 joulukuun 2013 saakka.

Noin 10 miljoonaa tonnia jätettä päätyy maailman valtameriin ja meriin vuosittain. Termi "meren roska" kattaa joukon materiaaleja, jotka on tarkoituksella heitetty pois tai vahingossa kadonnut rannalla tai merellä, ja se kattaa materiaalit, jotka suoritetaan mereen maasta, jokista, viemäröinti- tai viemärijärjestelmistä tai tuulesta. Se sisältää usein pysyviä, valmistettuja ja käsiteltyjä kiinteitä materiaaleja, kuten muovia, lasia ja metallia.

Euroopan komissio tutkii vaihtoehtoja asettaa EU: n laajuinen määrällinen meritaajuuksien vähentämistavoite, kuten äskettäin sovitussa ympäristöä koskevassa 7th-toimintaohjelmassa vaaditaan. Meriliikenteen kuuleminen kuulee lisäpanosta kansalaisilta ja sidosryhmiltä. Näkemyksesi auttavat tunnistamaan sopivan kunnianhimoisen tavoitteen tällaiselle kohteelle. Kysely sisältää sarjan toimia, jotka kuluttajat, vähittäiskauppiaat, muoviteollisuus, merenkulku- ja kalastusteollisuus, kansalaisjärjestöt, paikalliset ja kansalliset viranomaiset sekä EU: n päätöksentekijät voivat ryhtyä vähentämään merenpohjan esiintymistä ja vaikutuksia. Näihin vaihtoehtoihin sisältyy kertakäyttöisten muovipussien ja muovipullojen käytön välttäminen, tietoisuuden lisääminen, siivoustoimet ja vähentämistavoitteiden asettaminen kansallisella tai paikallisella tasolla. Ota kantaa tästä.

Mainos

Seuraavat vaiheet

Kuuleminen on avoinna 18 joulukuun 2013 saakka. Nykyisen kuulemisen tulosten perusteella ja jätepuitedirektiivin, pakkausdirektiivin ja kaatopaikkadirektiivin tavoitteiden uudelleentarkastelun yhteydessä komission tavoitteena on kehittää alkuperäinen roskien päästövähennystavoite. Tällainen tavoite voitaisiin sisällyttää 2014: ssä hyväksyttävään laajempaan jätettä koskevaan tiedonantoon. Julkisessa kuulemisessa selvitetään myös mahdollisuuksia toteuttaa lisätoimenpiteitä, jotka voivat myötävaikuttaa tulevaisuuden merkittävään vähennykseen.

Tausta

Mainos

Kestävää kehitystä käsittelevässä Rio + 20-konferenssissa 2025 sitoutui maailmanlaajuisesti sitoutumaan toimiin "saavuttaa merijätettä merkittävästi vähentävästi rannikko- ja meriympäristön vahingoittumisen estämiseksi". EU: n tasolla tätä sitoumusta tarkennetaan edelleen 7th-ympäristöä koskevassa toimintaohjelmassa, jossa vaaditaan asettamaan ”koko unionin laajuinen meritaajuuksien vähentämistä koskeva päätavoite”. Komissio pyrkii nyt muuttamaan tämän sitoumuksen konkreettisiksi toimiksi.

Linkki kuulemiseen.

eläinkokeet

Euroopan parlamentti äänestää eläimettömästä tutkimuksesta, testauksesta ja koulutuksesta

Julkaistu

on

Jokainen, joka tuntee Ralphin, testikanin maskotin, joka on Draize -silmien ärsytystestin kohteena kosmetiikkalaboratorioissa ja kärsii sokeudesta, ihmettelee, kuinka tällainen julmuus on edelleen hyväksyttävää kehittyneen tieteen ja tekniikan aikakaudella. The Pelasta Ralph video levisi ympäri maailmaa ja siitä tuli todennäköisesti syy siihen, miksi Meksiko liittyi hiljattain osavaltioiden joukkoon, joka kielsi eläinkokeet kosmetiikassa. Niin teki EU myös vuonna 2013. EU aikoo mennä vielä pidemmälle hyväksymällä tällä viikolla päätöslauselman "koordinoidusta unionin tason toiminnasta, jolla helpotetaan siirtymistä innovointiin ilman eläinten käyttöä tutkimuksessa, testauksessa ja koulutuksessa" ( 15. syyskuuta), Kirjoittaa Eli Hadzhieva.

Vaikka EU kannustaa käyttämään muita kuin eläinmenetelmiä, kuten uutta elin-sirutekniikkaa, tietokonesimulaatioita ja ihmissolujen kolmiulotteisia viljelmiä, tutkimukset osoittavat, että arkaaiset menetelmät, kuten ”3 prosentin tappava annos”, tappavat puolet miljoonista koe -eläimistä on edelleen laajalti käytössä. Lisäksi todisteet osoittavat yhä enemmän, että jotkut eläimet, kuten kanit ja jyrsijät, ovat täysin erilaisia ​​lajeja kuin ihmiset, jotta niitä voidaan pitää luotettavina välittäjinä ihmisten terveyden suojelemiseksi kemiallisilta riskeiltä. Esimerkiksi aamupahoinvoinnin, leukemian ja hepatiitti B: n hoitoon tarkoitetut lääkkeet, kuten talidomidi, TGN50 tai fialuridiini, osoittautuivat täysin turvallisiksi eläimille, mutta ihmiset eivät voineet sietää niitä.

Euroopan komission mukaan eurooppalainen kestävän kehityksen kemikaalistrategia lisäsi tukea muiden kuin eläinten menetelmien (NAM) käytölle kemikaalien riskinarvioinnissa, erityisesti useiden Horisontti 2020 -hankkeiden yhteydessä (ASPIS-klusteri, johon kuuluu RISK-HUNT3R, ONTOX- ja PrecisionTOX -hankkeet), tulevat REACH- ja kosmetiikka -asetuksen tarkistukset, eurooppalaisen kumppanuuden uusi hanke, joka koskee vaihtoehtoisia lähestymistapoja NAM: ien käyttöön riskinarvioinnissa, PARC, jonka tavoitteena on siirtyä seuraavan sukupolven riskinarviointiin ja strategiseen tutkimus- ja innovaatio -ohjelmaan . Myös muiden kuin eläinten ja innovatiivisten kemikaaliturvallisuuden lähestymistapojen maailmanlaajuinen hyväksyminen on OECD: n asialistalla.

Mainos

Web-seminaari, jonka järjestivät 9. syyskuuta EU: n ToxRisk ja PATROLS, kaksi EU: n H2020-ohjelmasta rahoitettua monen sidosryhmän hanketta, havainnollistivat nykyisten in vitro (koeputkikokeet) ja in silico (tietokonesimuloidut kokeet) vaarojen havaitsemisen rajoituksia esittelemässä uutta työkalupakkia kemikaalien ja nanomateriaalien arvioimiseksi ilman eläimiä. EU-ToxRisk-projektikoordinaattori Bob van der Water Leidenin yliopistosta korosti visiotaan "ajaa toksikologian paradigman muutosta kohti eläimetöntä, mekanismipohjaista integroitua lähestymistapaa kemikaaliturvallisuuden arviointiin" vakiintuneen NAM-työkalupakin avulla, joka perustuu in vitro ja in vitro silico -työkaluja ja uuden sukupolven NAM -työkalupakkiosia. Hän korosti kehittyneitä uusia testausjärjestelmiä, kuten CRISPR-pohjaisia ​​fluoresoivia reporttereita kantasoluissa, kantasoluista johdettua monen maksan solumallia, sairaita maksan mikrokudoksia ja neljän elimen sirua samalla kun hän korosti, että NAM: t olisi nopeasti sisällytettävä sääntelyyn testauskehyksiä.

Shareen Doak, PATROLS -koordinaattori Swansean yliopistosta korosti tietämystä puutteista realististen suunniteltujen nanomateriaalialtistusten (ENM) pitkäaikaisista vaikutuksista ihmisille ja terveydelle. "Nämä menetelmät on räätälöity ymmärtämään paremmin ihmisten ja ympäristön vaarat, ja ne tulisi toteuttaa osana EU: n turvallista ja kestävää suunnittelustrategiaa eläinkokeiden tarpeen minimoimiseksi", hän sanoi.

”Suurin haaste on NAM: ien hyväksyminen ja toteuttaminen. Normaalit validointivaatimukset ovat liian pitkiä ja NAM: ien sovellettavuusalue on määritettävä uusien kehittyvien tekniikoiden perusteella ”, hän lisäsi.

Mainos

Aiemmassa lausunnossaan ASPIS-klusteri ilmaisi tukensa Euroopan parlamentin päätöslauselmaesitykselle, jossa se kuvataan "oikea-aikaiseksi nopeuttaa siirtymistä eläimistä vapaaksi ja täyttää EU: n tavoite johtaa seuraavan sukupolven riskinarviointiin Euroopassa ja maailmanlaajuisesti" suhtautumalla myönteisesti EU: n pyrkimyksiin, "jotka muuttuvat sääntely- ja teollisuuskäytännöiksi, jotka suojelevat paremmin ihmisten terveyttä ja ekosysteemejä ja mahdollistavat vaarallisten aineiden tunnistamisen, luokittelun ja lopulta poistamisen ympäristöstä".

Verkkoseminaarin moderaattori Tilly Metz (vihreät, Luxemburg), joka myös varjostaa Euroopan parlamentin päätöslauselmaa, sanoi toivovansa, että lopullinen päätöslauselma sisältää seuraavat elementit: ”Konkreettiset vaiheet eläinkokeiden lopettamiseksi, tarkat etenemissuunnitelmat ja tutkimukset, EU: n virastojen, kuten Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen ja Euroopan kemikaaliviraston, koordinoimaa lähestymistapaa ja uusien kehittyneiden menetelmien nopea käyttöönotto.

Tämä antaa paljon ajattelemisen aihetta päätöksentekijöille Ralphille ja hänen eläin- ja ihmisystävilleen. On aika, että sanat muuttuvat teoiksi ja sääntely-ympäristö kehittyy uusien todellisuuksien mukaisesti kentällä ja antaa samalla hengitystilaa näille lupaaville ja turvallisille eläimistä vapaille tekniikoille omaksumalla ja käyttämällä dynaamista lähestymistapaa. Tämä ei ainoastaan ​​salli meidän saavuttaa vihreän sopimuksen saastuttamattomia tavoitteita, vaan tarjoaa myös "myrkyttömän ympäristön" sekä eläimille että ihmisille.

Continue Reading

Ilmastonmuutos

Ilmakello tikittää nopeasti

Julkaistu

on

Useimmat ovat samaa mieltä siitä, että ilmastonmuutoksen aiheuttaman kasvavan kriisin ratkaisemiseksi on ryhdyttävä kiireellisiin toimiin. Siksi johtajat 196 maasta kokoontuvat Glasgow'ssa marraskuussa suuren ilmakonferenssin nimeltä COP26. Mutta ilmastonmuutokseen sopeutumisella on myös hintansa, kirjoittaa toimittaja ja entinen Euroopan parlamentin jäsen Nikolay Barekov.

Tietoisuuden lisääminen taloudellisista kustannuksista, jotka johtuvat ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvien toimenpiteiden toteuttamatta jättämisestä, on tärkeä osa sopeutumispolitiikkaa. Ilmastonmuutoksen seurauksista ja toimenpiteiden laiminlyönnistä aiheutuvat taloudelliset kustannukset ovat Glasgow'n esityslistalla.

COP26 -tavoitteita on neljä, joista kolmas on "rahoituksen hankkiminen".

Mainos
Nikolai Barekov, toimittaja ja entinen Euroopan parlamentin jäsen.

COP26: n tiedottaja kertoi tälle verkkosivustolle: "Jotta tavoitteemme voidaan saavuttaa, kehittyneiden maiden on täytettävä lupauksensa mobilisoida vähintään 100 miljardia dollaria ilmastorahoitukseen vuodessa vuoteen 2020 mennessä."

Tämä tarkoittaa, hän sanoi, että kansainvälisten rahoituslaitosten on tehtävä osansa ja lisäsi: "Tarvitsemme työtä vapauttaaksemme biljoonat yksityisen ja julkisen sektorin rahoituksesta, joita tarvitaan maailmanlaajuisen nettonollan turvaamiseksi."

Ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi jokaisen yrityksen, jokaisen rahoitusyhtiön, jokaisen pankin, vakuutuksenantajan ja sijoittajan on muututtava, COP26: n tiedottaja sanoo. 

Mainos

"Maiden on hallittava ilmastonmuutoksen kasvavat vaikutukset kansalaistensa elämään ja he tarvitsevat rahoitusta sen toteuttamiseksi."

Tarvittavien muutosten laajuus ja nopeus edellyttävät kaikenlaista rahoitusta, mukaan lukien julkisen rahoituksen infrastruktuurin kehittämiseen, ja meidän on siirryttävä vihreämpään ja ilmastonmuutosta kestävämpään talouteen, ja yksityistä rahoitusta teknologian ja innovoinnin rahoittamiseksi sekä miljardeja julkisia varoja biljooniin ilmastoinvestointeihin.

Ilmastoanalyytikot varoittavat, että jos nykyiset trendit jatkuvat, ilmaston lämpenemisen kustannukset tulevat lähes 1.9 biljoonaa dollaria vuodessa eli 1.8 prosenttia Yhdysvaltain BKT: stä vuoteen 2100 mennessä.

EUReporter on tarkastellut, mitä neljä EU -maata, Bulgaria, Romania, Kreikka ja Turkki, tekevät ja tarvitsevat vielä tehdä kattaakseen ilmastonmuutoksen torjunnan kustannukset eli COP26 -tavoitteen kolmannen tavoitteen saavuttamisen.

Bulgarian osalta se sanoo, että se tarvitsee 33 miljardia euroa EU: n vihreän sopimuksen päätavoitteiden saavuttamiseksi seuraavien 10 vuoden aikana. Bulgaria voi olla yksi niistä, jotka kärsivät eniten EU: n talouden hiilestä irtautumisesta. Sen osuus EU: ssa käytetystä hiilestä on 7 prosenttia ja EU: n hiilialan työpaikoista 8 prosenttia. Noin 8,800 ihmistä työskentelee hiilikaivoksessa Bulgariassa, kun taas epäsuorasti kärsivien arvioidaan olevan yli 94,000 600 ja sosiaalikustannukset noin XNUMX miljoonaa euroa vuodessa.

Muualla on arvioitu, että Bulgariassa tarvitaan yli 3 miljardia euroa vain täyttääkseen EU: n yhdyskuntajätevesidirektiivin vähimmäisvaatimukset.

Vihreän sopimuksen toteuttamiseksi Bulgarian on käytettävä vuosittain 5 prosenttia maan BKT: stä.

Romaniaan muutettaessa näkymät ovat yhtä vakavat.

Hiekkapussi EU: n helmikuussa 2020 julkaiseman raportin mukaan Romanian voitaisiin melkein sanoa menestyvän EU: n kilpailussa nollatalletalouteen vuoteen 2050 mennessä. Talousrakenteessa on tapahtunut useita muutoksia vuoden 1990 siirtymisen jälkeen Romaniassa päästöt ovat laskeneet valtavasti, ja se on neljäs EU: n jäsenvaltio, joka on vähentänyt päästöjään nopeimmin verrattuna vuoteen 1990, vaikka se ei ole vielä ennustettavissa ja kestävällä polulla nollan tasolle vuoteen 2050 mennessä.

Raportissa sanotaan kuitenkin, että Romania on Kaakkois -Euroopan tai Keski -Itä -Euroopan maa, jossa on joitakin "parhaita edellytyksiä" energiasiirtymälle: monipuolinen energialähde, josta lähes puolet on jo kasvihuonekaasupäästötöntä, suurin tuulipuisto EU: ssa ja valtava uusiutuvan energian potentiaali.

Raportin kirjoittajat Suzana Carp ja Raphael Hanoteaux lisäävät: ”Romania on kuitenkin edelleen yksi ruskohiilen intensiivisistä maista EU: ssa, ja huolimatta sen hiilen osuudesta seoksessa kuin muualla, energiasiirtymän edellyttämät investoinnit eivät ole aliarvioida. "

Heidän mukaansa tämä tarkoittaa sitä, että Euroopan tasolla romanit maksavat edelleen enemmän kuin eurooppalaiset kollegansa tämän hiili -intensiivisen energiajärjestelmän kustannuksista.

Maan energiaministeri on arvioinut energia-alan siirtymisestä vuoteen 2030 mennessä noin 15-30 miljardin euron kustannukset ja Romanian, raportissa todetaan, että sen BKT on edelleen unionin toiseksi pienin ja siksi todelliset investointitarpeet energiasiirtymä on erittäin korkea.

Raportti ehdottaa tulevaisuutta ajatellen, että yksi tapa kattaa hiilestä irtautumisen kustannukset vuoteen 2030 saakka Romaniassa voisi olla päästökauppajärjestelmän tulojen ”älykäs hyödyntäminen”.

Yksi EU: n jäsenvaltio, johon ilmastonmuutos vaikuttaa jo vakavasti, on Kreikka, jolla odotetaan olevan vielä enemmän haitallisia vaikutuksia tulevaisuudessa. Tämän tosiasian tunnustaminen Kreikan keskuspankki on ollut yksi ensimmäisistä keskuspankeista maailmanlaajuisesti, joka on aktiivisesti osallistunut ilmastonmuutokseen ja investoinut merkittävästi ilmastotutkimukseen.

Se sanoo, että ilmastonmuutos näyttää olevan suuri uhka, koska sen vaikutusten lähes kaikkiin kansantalouden sektoreihin "odotetaan olevan kielteisiä".

Pankki on tunnustanut talouspolitiikan suunnittelun tärkeyden ja julkaissut ”The Economics of Climate Change”, joka tarjoaa kattavan, viimeisimmän katsauksen ilmastonmuutoksen talouteen.

Yannis Stournaras, Kreikan keskuspankin pääjohtaja, toteaa, että Ateena oli ensimmäinen kaupunki Kreikassa, joka kehitti integroidun ilmastosuunnitelman sekä lieventämiseksi että sopeutumiseksi muiden megakaupunkien esimerkkinä ympäri maailmaa.

Michael Berkowitz, Rockefeller -säätiön ”100 Resilient Cities” -johtaja, sanoi, että Ateenan suunnitelma on tärkeä askel kaupungin ”matkalla rakentaa joustavuutta 21. vuosisadan lukemattomien haasteiden edessä”.

”Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on tärkeä osa kaupunkien sietokykyä, ja olemme innoissamme saadessamme nähdä tämän vaikuttavan askeleen kaupungissa ja kumppaneissamme. Odotamme innolla yhteistyötä yhteistyössä tämän suunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi. ”

Toinen maa, joka kärsii tänä vuonna pahoin ilmaston lämpenemisestä, on Turkki, ja ympäristö- ja kaupungistumisministeri Erdogan Bayraktar varoittaa, että Turkki on yksi eniten kärsineistä Välimeren maista muun muassa siksi, että se on maatalousmaa ja sen vesivarat vähenevät nopeasti. ”

Koska matkailu on tärkeä tulojensa kannalta, hän sanoo, että "meidän on velvoitettava kiinnittämään tarvittava merkitys sopeutumistutkimuksiin".


Ilmastoasiantuntijoiden mukaan Turkki on kärsinyt ilmaston lämpenemisestä 1970 -luvulta lähtien, mutta vuodesta 1994 lähtien keskimääräiset, korkeimmat päivälämpötilat ja jopa korkeimmat yölämpötilat nousivat pilviin.

Sen ponnistelut ongelmien ratkaisemiseksi nähdään kuitenkin tällä hetkellä pahoinpideltävinä viranomaisina maankäytön suunnittelussa, lakien välisissä ristiriidoissa, ekosysteemien kestävyydessä ja vakuutusjärjestelmissä, jotka eivät heijasta riittävästi ilmastonmuutosriskejä.

Turkin sopeutumisstrategia ja toimintasuunnitelma vaativat epäsuoraa rahoituspolitiikkaa ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi ja tukimekanismeja.

Suunnitelmassa varoitetaan, että "Turkissa sopeutumiseen ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ei ole vielä tehty kustannus-hyötylaskentaa sopeutumisesta kansallisella, alueellisella tai alakohtaisella tasolla."

Viime vuosina Yhdistyneet Kansakunnat ja sen tytäryhtiöt ovat tukeneet useita hankkeita, joilla pyritään sopeutumaan ilmastonmuutokseen teknisen avun ja Turkin osuuksien saamiseksi puhtaan teknologian rahastosta25.

Suunnitelmassa kuitenkin sanotaan, että tällä hetkellä tieteelliseen tutkimukseen ja T & K -toimintaan osoitetut varat ilmastonmuutokseen sopeutumistoimissa "eivät ole riittäviä".

Siinä sanotaan: ”Ei ole tehty tutkimusta ilmastonmuutoksen vaikutusten analysoimiseksi ilmastosta riippuvaisille aloille (maatalous, teollisuus, matkailu jne.) Ja sopeutumiskustannusten määrittämiseen.

"On erittäin tärkeää kerätä tietoa ilmastonmuutokseen sopeutumisen kustannuksista ja rahoituksesta sekä arvioida näitä asioita koskeva etenemissuunnitelma kattavammin."

Turkki katsoo, että sopeutumiseen tarvittavat varat olisi myönnettävä tiettyjen kriteerien perusteella, mukaan lukien alttius ilmastonmuutoksen haittavaikutuksille.

”Uusien, riittävien, ennakoitavissa olevien ja kestävien” taloudellisten resurssien luomisen olisi perustuttava ”tasapuolisuuden” ja ”yhteisten mutta eriytettyjen vastuiden” periaatteisiin.

Turkki on myös vaatinut kansainvälistä, monivalinnaista vakuutusmekanismia ilmaston aiheuttamien ääritapahtumien, kuten kuivuuden, tulvien, pakkasen ja maanvyörymien, aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi.

Kun kello tikittää nopeasti Skotlannin maailmanlaajuisen tapahtuman lähestyessä, on selvää, että jokaisella näistä neljästä maasta on vielä tehtävää ilmaston lämpenemisen torjumiseksi aiheutuvien valtavien kustannusten käsittelemiseksi.

Nikolay Barekov on poliittinen toimittaja ja TV -juontaja, TV7 Bulgarian entinen toimitusjohtaja ja entinen Bulgarian parlamentin jäsen ja entinen varapuheenjohtaja Euroopan parlamentin ECR -ryhmässä.

Continue Reading

ympäristö

Onnittelut Tallinnalle, Valongolle ja Winterswijkille, Euroopan Green City -palkinnon uusille voittajille

Julkaistu

on

- Euroopan vihreä pääkaupunki 2023 -palkinto menee Viron kaupunkiin Tallinnaan. Otsikko Eurooppalainen vihreä lehti 2022 menivät yhdessä Portugalin Valongon kaupunkiin ja Winterswijkiin Alankomaissa.  

Seremoniassa ympäristö-, valtameri- ja kalastusasioista vastaava komissaari Virginijus Sinkevičius korosti kaupunkien ratkaisevaa roolia vihreän siirtymän tavoitteiden edistämisessä Euroopan vihreä sopimus. Komissaari Sinkevičius sanoi:

”Tallinnan, Valongon ja Winterswijkin kaupungit ovat osoittaneet sitoutumistaan ​​ja konkreettisia toimia terveellisempien, parempien ja vihreämpien paikkojen luomiseksi kansalaisilleen. Huolimatta uudesta vuodesta Covid-19-rajoitteiden alla, vihreän siirtymisen tavoitteet ovat edelleen korkealla. Tämän vuoden voittajat ovat vakuuttaneet meidät kyvystään tehdä ylimääräinen kilometri kestävän kehityksen puolesta ja näyttää tietä elämälle sopivien kaupunkien luomisessa. ” 

Mainos

Tallinnalle myönnetään 600,000 2023 euron rahapalkinto. Palkinto tukee voittanutta kaupunkia toteuttamaan aloitteita ja toimenpiteitä, joilla parannetaan kaupungin ympäristön kestävyyttä osana voittajan kaupungin Euroopan vihreän pääkaupungin vuotta 2022. .

Tallinna vaikutti kansainväliseen tuomaristoon järjestelmällisellä lähestymistavallaan vihreään hallintoon ja toisiinsa liittyviin strategisiin tavoitteisiin, jotka heijastavat Euroopan vihreän sopimuksen tavoitteita. Tallinnalle, joka on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista Euroopassa ja Unescon maailmanperintökohde, Tallinnalle on ominaista monipuolinen ja mosaiikkinen maisemat ja yhteisöt, jotka toimivat myös harvinaisten lajien elinympäristöinä.

Tallinna johtaa äskettäin perustettua 19 eurooppalaisen kaupungin verkostoa, jonka tavoitteena on toteuttaa YK: n kestävän kehityksen tavoitteet paikallisella tasolla ja keskittyä muun muassa köyhyyden poistamiseen, sukupuolten tasa -arvoon, puhtaaseen veteen, ilmastonmuutokseen, kestäviin kaupunkeihin ja energian kestävyyteen kasvua ja työllisyyttä.

Mainos

Portugalin kaupunki Valongo on vakuuttanut tuomariston, että se käsittelee ympäristöongelmia. Se asettaa etusijalle kansalaisten sitoutumisen ja osoittaa vahvaa poliittista sitoutumista. Kaupunki keskittyy luonnon alueisiin, sillä lähes 60% niiden kunnasta on metsän peitossa. Koska suurin osa näistä alueista on yksityisomistuksessa, julkisen politiikan toteuttaminen on entistä haastavampaa. Tuomaristo arvosteli myös erilaisia ​​tapoja, joilla kaupunki tarjoaa tukea pienituloisille kansalaisille siirtymässä kestävään kehitykseen, sekä Valongon tiivistä yhteistyötä naapurikaupunkien kanssa ympäristön säilyttämiseksi.

Tuomaristo oli vaikuttunut nähdessään Alankomaiden kaupungin Winterswijk kaupungin asukkaat, jotka ovat kaupungin kestävän kehityksen strategian ytimessä. Heidän esityksensä vakuutti tuomariston, että Winterswijk on aidosti sitoutunut tekemään vihreän siirtymisen kentällä. Tämä pieni Alankomaiden kaupunki, jossa on 30 000 asukasta, ylitti painonsa ja esitteli edistyneitä aloitteita ekologisen siirtymisen edistämiseksi. Niistä energiataulukot, jotka keräävät yhteen paikallisia sidosryhmiä auttamaan paikallisen energiasiirtymän ohjaamisessa tai kansalaisten kierrätysrahasto kotiensa energiatehokkuuden lisäämiseksi. Kaupunki on aloittelija eurooppalaisissa projekteissa, mutta ei epäröi tulla vihreiden ratkaisujen mestariksi, jotka voivat innostaa muita.

Yhteensä 30 kaupunkia kilpaili näistä palkinnoista. Kansainvälinen asiantuntijapaneeli arvioi jokaisen hakemuksen ja valitsi kymmenen finalistikaupunkia. Finalisteja haastatteli kansainvälinen tuomaristo, johon kuuluivat Euroopan komission, alueiden komitean, pormestarien liiton toimiston, Euroopan ympäristökeskuksen, Euroopan ympäristötoimiston, Eurocitiesin ja ICLEI: n edustajat.

Tausta

Euroopan komissio julkaisi Euroopan vihreän pääkaupungin palkinnon rohkaistakseen kaupunkeja muuttumaan vihreämmiksi ja puhtaammiksi ja parantamaan siten kansalaistensa elämänlaatua. Koska 75 prosenttia Euroopan unionin väestöstä asuu kaupungeissa ja kaupunkiväestön odotetaan kasvavan entisestään, kaupungeilla on johtava rooli Euroopan vihreän sopimuksen käynnistämässä sosiaalisessa, ympäristöllisessä ja taloudellisessa muutoksessa, joka on esimerkki ja inspiroi ja motivoi muita liittyä mukaan.

European Green Capital Award (EGCA) myönnetään yli 100 000 asukkaan kaupungille, joka on valmis osallistumaan todelliseen muutokseen. European Green Leaf Award (EGLA) -palkinto on perustettu tunnustamaan pienten kaupunkien (20 000 - 100 000 asukasta) ympäristötyötä ja saavutuksia.

Joka vuosi riippumattomien kaupunkien kestävän kehityksen asiantuntijoista koostuva paneeli arvioi kilpailevien kaupunkien suorituskykyä 12 ympäristöindikaattorin perusteella ja valitsee finalistit.

Euroopan vihreän pääkaupungin titteli on tähän mennessä myönnetty 13 kaupungille: Tukholma, Ruotsi, voitti avajaisotsikon ja sen jälkeen Hampuri, Saksa (2011); Vitoria-Gasteiz, Espanja (2012); Nantes, Ranska (2013); Kööpenhamina, Tanska (2014); Bristol, Iso -Britannia (2015); Ljubljana, Slovenia (2016); Essen, Saksa (2017); Nijmegen, Alankomaat (2018); Oslo, Norja (2019); Lissabon, Portugali (2020) ja Lahti, Suomi (2021). Grenoble voitti mestaruuden vuonna 2022.

Yhdessä 11 kaupungille on myönnetty Euroopan vihreän lehden nimi: Mollet del Vallès, Espanja (2015); Torres Vedras, Portugali (2015); Galway, Irlanti (2017); Leuven, Belgia (2018); Växjö, Ruotsi (2018); Cornellà de Llobregat, Espanja (2019); Horst aan de Maas, Alankomaat (2019); Limerick, Irlanti (2020); Mechelen, Belgia (2020). Grabovo, Bulgaria ja Lappeenranta, jakavat arvonimen vuodelle 2021.

Jokaisen kilpailusyklin aikana voittajat ja finalistit yhdistävät voimansa ja laajentavat Euroopan vihreän pääoman ja vihreiden lehtien verkostoja. Nämä jatkuvasti kasvavat eurooppalaisten kaupunkien verkostot johtavat Euroopan komissiota ja tiiviissä yhteistyössä kuluvan vuoden voittajien kanssa. 

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa