Liity verkostomme!

Ranska

Ranska isännöi ydinvoimaa kannattavaa kokousta, jonka tarkoituksena on edistää EU:n ilmastotavoitteiden tunnustamista

SHARE:

Julkaistu

on

Ranska isännöi tiistaina (16. toukokuuta) 16 ydinvoimaa kannattavan Euroopan valtion ministerikokousta, jonka tavoitteena oli koordinoida atomivoiman laajentamista ja kehottaa EU:ta tunnustamaan roolinsa vuoden 2050 ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, maan energiaministeriö sanoi.

Pariisin kokoukseen osallistui EU:n energiakomissaari Kadri Simson ja edustajat 14 EU-maasta, mukaan lukien Ranska, Belgia ja Alankomaat, sekä Italia tarkkailijana ja Yhdistynyt kuningaskunta EU:n ulkopuolisena kutsujana.

Ranskan ministeriön virkamies sanoi, että Britannian osallistuminen oli arvokasta, koska maa rakentaa kahta reaktoria ja voisi jakaa tietoa mittakaavaetuista.

Jokainen maa toimittaa päivityksen ydinhankkeistaan. "Pystymme .... katsomaan, millaisia ​​synergiaetuja ja koordinaatiota voidaan saada aikaan sellaisissa asioissa kuin rahoitus, työharjoittelu ja rekrytointi ydinalan uudelleen käynnistämiseksi Euroopassa", virkamies sanoi.

EU:n edunvalvontaryhmän Nucleareurope johtaja Yves Desbazeille pitää myös esitelmän, joka sisältää lukuja mahdollisista työpaikkojen luomisesta ja investoinneista.

Kokouksen jälkeisen lausunnon luonnoksessa todettiin, että maat rohkaisevat komissaaria sisällyttämään ydinenergian EU:n energiapolitiikkaan tunnustamalla ydinvoiman muiden vihreän energiateknologioiden rinnalla EU:n hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteissa.

Neuvotteluissa käsitellään muun muassa EU:n nettonollateollisuuslakia, vetypankkia, vähähiilisen vedyn määritelmiä ja vedyn tuontistrategioita, ranskalainen virkamies sanoi.

Mainos

Asiakirjaluonnoksessa vaaditaan myös EU:n tiedonannon julkaisemista pienistä modulaarisista reaktoreista.

Lausunnossa, joka saattaa vielä muuttua ennen sen hyväksymistä tiistaina, todettiin, että osallistujat aikovat lisätä EU:n ydinkapasiteettia 150 gigawattiin vuoteen 2050 mennessä nykyisestä 100 GW:sta rakentamalla 30-45 uutta reaktoria, sekä pieniä että suuria.

Toimitusketjun vahvistaminen ja riippuvuuden vähentäminen Venäjästä on myös listattu koordinoinnin tavoitteiksi.

Euroopan komission virkamies sanoi, että Simsonin läsnäolo oli "signaali aktiivisesta huomiosta kasvavaan teollisuuteen ja avainteknologiaan nettonolla, mutta poikkeamatta rajoitetusta roolistamme ja puolueettomasta asenteestamme", koska kaikki allekirjoitetut julistukset olisivat vain kansallisten edustajien keskuudessa.

Ydinenergia nousi tänä vuonna EU:n energiapoliittiselle asialistalle maat hajallaan ydinvoimaa kannattavien ja vastustavien liittoutumien keskellä kiistaa siitä, otetaanko energialähde huomioon EU:n uusiutuvan energian tavoitteissa.

Sen jälkeen kun viime hetken kompromissi tästä laista tehtiin, Ranska ja muut ydinvoimaa kannattavat valtiot pyrkivät nyt parantamaan ydinenergian asemaa laajemmin ja tehostamaan yhteistyötä teknologiaa käyttävien maiden välillä.

Ydinenergialla voidaan tuottaa suuria määriä peruskuorman hiilidioksidivapaata sähköä, ja Euroopan maat, mukaan lukien Puola, suunnittelevat ensimmäisiä reaktoriaan auttaakseen luopumaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Jotkut sisämaavaltiot, kuten Tšekin tasavalta, näkevät ydinvoiman keskeisenä vihreänä energialähteenä erityisesti siksi, että ne, toisin kuin rannikkovaltiot, eivät voi rakentaa suuria offshore-tuulipuistoja.

EU:n ydinenergian vastustajat - muun muassa Saksa, joka sammutti viimeiset reaktorinsa viime kuussa, Luxemburg ja Itävalta - vetoavat huolenaiheisiin, kuten jätehuoltoon ja kunnossapitoon, jotka ovat vaivanneet Ranskan laivastoa viime vuosina.

Itävalta ja Luxemburg haastavat EU:n oikeuteen sen päätöksestä merkitä ydininvestoinnit virallisesti "vihreiksi".

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa