Liity verkostomme!

Ydinenergia

Selitä: Zaporizhzhian ydinvoimalan sammutus

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Satelliittikuvat näyttävät yleiskatsauksen Zaporizhzhian ydinvoimalasta Ukrainassa 29. elokuuta 2022.

Ukrainan Venäjän hallussa olevan Zaporizhzhian ydinvoimalan viimeinen toimiva reaktori on saatettu niin sanottuun kylmäseisokkiin ulkoisen voimajohdon kunnostamisen jälkeen, mikä mahdollistaa sen sulkemisen turvallisemmin.

Euroopan suurimman ydinvoimalan ulkopuolisen voiman puute oli poistanut todelliset puolustuslinjat, jotka suojaavat ydinsulamiselta paikalta, joka on ollut viime viikkojen aikana kovien taistelujen kohteena.

Mikä on Zaporizhzhian nykyinen tilanne ja mitkä ovat sen turvallisuusvaikutukset?

KATSAUS

Venäjän joukot ovat miehittäneet Zaporizhzhiaa maaliskuusta lähtien. Ukrainalainen henkilökunta on kuitenkin jatkanut laitoksen käyttöä, vaikkakin stressaavissa olosuhteissa, joita Kansainvälinen atomienergiajärjestö on toistuvasti luonnehtinut vaarallisiksi.

Venäjän miehityksestä huolimatta Ukraina päättää edelleen, mitä laitoksella tapahtuu sen suhteen, mitkä reaktorit toimivat ja miten, IAEA:n päällikkö Rafael Grossi sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Mainos

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan pommituksesta alueella, joka on vaurioittanut rakennuksia ja kaattanut polttoaineen jäähdytyksen kannalta välttämättömiä voimalinjoja sen kuudessa reaktorissa, vaikka reaktorit ovatkin kylmäseisokissa kuten nyt.

Hallittu fissio, ydinpolttoaineatomien halkeaminen reaktorisydämen sisällä, tuottaa lämpöä, joka muuttaa veden höyryksi turbiinien pyörittämiseksi ja sähkön tuottamiseksi. Karannut ketjureaktio voi kuitenkin aiheuttaa Fukushiman tai Tshernobylin kaltaisen suuronnettomuuden.

Grossi on vaatinut pommitusten välitöntä lopettamista sekä muodollisemman suojavyöhykkeen perustamista tehtaan ympärille katastrofiriskin vähentämiseksi.

SÄHKÖLINJAT

Ulkoiset voimajohdot ovat ydinvoimalaitoksen turvallisen toiminnan kannalta välttämättömiä. Siksi kasveja on usein useita, ja niihin on rakennettu erilaisia ​​varmuuskopioita.

Zaporizhzhialla on neljä säännöllistä ulkoista voimajohtoa, jotka kaikki katkesivat aiemmin sodan aikana. Siinä on kolme varavirtajohtoa, mutta ne on katkaistu tai tahallisesti irrotettu eri kohdista. Aiemmin tässä kuussa ne olivat kaikki pois käytöstä.

Zaporizhzhiassa, kun ulkoisia voimalinjoja ei ole saatavilla, on kaksi vaihtoehtoa - niin kutsuttu "saaritila", jossa reaktori toimii alhaisella teholla jäähdytysjärjestelmien ja muiden olennaisten toimintojen syöttämiseksi, sekä dieselgeneraattorit, jotka molemmat on suunniteltu vain työskennellä lyhyen aikaa.

Saaritilassa käyttö saattaa vahingoittaa tärkeitä osia, kuten turbiineja tai pumppuja, ja dieselgeneraattorit ovat hätätoimi, kun polttoainetta on saatavilla vain rajoitetusti.

IAEA sanoi sunnuntaina (11. syyskuuta), että Zaporizhzhialla on "tarvittaessa saatavilla 20 hätädieselgeneraattoria, joissa on tarvikkeita vähintään 10 käyttöpäiväksi".

KYLMÄ SAMMUTA

Varasähkölinjan kunnostus lauantaina (10.) mahdollisti viimeisen toimivan reaktorin sulkemisen turvallisemmin.

Kylmäpysäytys on kuitenkin suhteellinen käsite, koska se tarkoittaa, että reaktorin lämpötila on kiehumispisteen alapuolella, mutta vettä reaktorisydämen läpi siirtävien sähköpumppujen on silti jatkettava toimintaansa polttoaineen jäähdyttämiseksi ja ydinsulamisen välttämiseksi. Siihen tarvitaan luotettava ulkoinen virtalähde, IAEA sanoo.

Maanantaina (12. syyskuuta) IAEA ilmoitti, että toinen varavoimajohto on palautettu, jolloin laitos voi pitää toisen varassa, kun taas toinen toimittaa laitokselle sähköä, jota se tarvitsee reaktorien jäähdyttämiseen seisokin aikana.

MITÄ NYT?

Grossi kertoi maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Ukraina työskentelee voimalaitoksen sähkönsyötön vahvistamiseksi, mikä tarkoittaa voimalinjojen ennallistamista, mukaan lukien pitkään poissa olleet normaalit voimalinjat.

Hän lisäsi, että Ukrainan on kuitenkin päätettävä, milloin se sytyttää yhden tai useamman reaktorin.

Kysyttäessä, odottaisiko Ukraina, kunnes se on yhdistänyt sähkönsyötön ennen kuin laukaisee reaktoreita, hän vastasi: "Se on looginen johtopäätös".

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa