Liity verkostomme!

energia

Ydinenergia valtaa EU:n keskustelun, kun yhä useammat maat harkitsevat siirtymistä tähän energialähteeseen

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Keskustelu siitä, voidaanko ydinvoimaa pitää vihreänä ja ympäristö, päätyi päätökseen aiemmin viime kuussa, kun Euroopan parlamentti äänesti ydinvoiman ja kaasun katsomisesta "vihreäksi" siirtymäpolttoaineeksi, kirjoittaa Cristian Gherasim.

Tämä on tervetullut hengähdystauko monille, kun Eurooppa kamppailee energiakriisiä ja perinteisten fossiilisten polttoaineiden vakavaa pulaa vastaan ​​Venäjän asettamien pakotteiden vuoksi.

Ydinenergian tarpeen korostamiseksi edelleen seitsemän jäsenvaltiota kehotti Euroopan komissiota tukemaan ydinenergiaa. Viesti välitettiin a yhteinen kirje allekirjoittivat seitsemän ydinenergiaa käyttävän EU:n jäsenmaan johtajaa.

Euroopan komissio uskoo, että yksityisillä investoinneilla kaasu- ja ydintoimintaan on oma roolinsa ekologisessa siirtymässä. EU:n toimeenpaneva elin on ehdottanut tiettyjen fossiilisten kaasu- ja ydinenergiatoimintojen luokittelua ekologiseksi siirtymätoiminnaksi, joka edistää ilmastonmuutoksen hillitsemistä.

Romaniassa presidentti ilmaisi tyytyväisyytensä äänestykseen viesti twitterissä että Romania on pyrkinyt jatkuvasti sisällyttämään ydinvoiman ja kaasun osaksi toimia vihreämmän energian saamiseksi.

Myös Romanian pääministeri piti äänestystä myönteisenä askeleena eteenpäin.

Mutta Romania ei ole ainoa maa, joka omaksuu voimakkaasti ydinenergian keinona torjua ilmastonmuutosta, siirtyä puhtaampiin energialähteisiin ja torjua alkavaa kriisiä.

Mainos

- Tšekin tasavalta on äskettäin vauhdittanut ydinreaktorien rakentamista – työt alkavat vuonna 2029 ja kestävät noin seitsemän vuotta.

Monet asiantuntijat ovat kutsuneet tätä taksonomiaa toiseksi EU:n byrokratian muodoksi, kuten tšekkiläinen ydinfyysikko Vladimír Wagner, joka jatkoi edelleen tervehtiessään ydinenergian sisällyttämistä taksonomiaan.

Tšekin tasavalta, kuten Ranska, tukee voimakkaasti ydinenergiaa ja haluaa, että 40 prosenttia energiastaan ​​tulee ydinvoimasta. Maa on vielä tiukemmassa nurkassa. Tšekin tasavallan ollessa EU:n neuvoston kiertävänä puheenjohtajamaana Prahan on löydettävä vastauksia nouseviin energialaskuihin, mutta myös johdettava EU:n kunnianhimoista ilmastomuutosta samalla kun valmistaudutaan Venäjän kaasun mahdolliseen täydelliseen eliminointiin.

Belgia on myös lisännyt ydinenergian käyttöä kymmenellä vuosikymmenellä. Tällä hetkellä ydinvoima kattaa puolet Belgian sähköntarpeesta.

Puolan kaltaiset uudet tulokkaat eivät ole vielä käyttäneet atomienergiaa, mutta aikovat käyttää sitä. Puolan ensimmäinen reaktori valmistuu vuoteen 2033 mennessä.

Liettua käytti vuoteen 2009 asti vanhan Neuvostoliiton Ignalinan reaktorin tuottamaa sähköä. Se suljettiin EU:n painostuksesta, mutta nyt maa ajoitti uuden reaktorin avaamisen ja hallitus suunnittelee uusien ydinvoimaloiden rakentamista johtuen Venäjän energiantoimituksista luopumisesta.

Jopa Alankomaissa vuonna 2021 hyväksytty päätös atomienergiasta luopumisesta on hylätty. Sen sijaan hallitus kannattaa kahden uuden voimalaitoksen rakentamista.

Jopa Ruotsissa kuusi aktiivista ydinvoimalaa tuottaa 40 % sähköntarpeesta. Ruotsi päätti jo vuonna 1980 luopua atomienergiasta heti, kun olemassa olevien reaktorien käyttö ei enää ole kannattavaa. Mutta vuonna 2010 tämä päätös hylättiin.

Ranska jatkaa lujasti ydinvoiman edistämistä. Uutta reaktoria rakennetaan parhaillaan, ja pian on tulossa kuusi muuta.

Ilmastotietoiset suomalaiset laajentavat myös siviiliydinvoimakapasiteettiaan. Toiminnassa on viisi reaktoria, joista kuudes liitetään verkkoon vuoden loppuun mennessä. Yhdessä ne tuottavat 60 % maan sähköntarpeesta.

Unkari valmistautuu myös ydinenergiaan. Kaksi uutta ydinvoimalaitosta, jotka lisätään neljään käytössä olevaan reaktoriin, rakentaa venäläinen Rosatom.

EU:n ydinenergian käytön ja sen vahvan vetovoiman kartoittamista varten otetaan huomioon Bulgaria, jossa kaksi reaktoria tuottaa tällä hetkellä 30 prosenttia kysynnästä. Bulgaria aikoo laajentaa tätä alaa. Myös Slovakiassa neljä reaktoria kattaa noin 50 % sähköntarpeesta. Romaniassa on käytössä kaksi ydinreaktoria. Hallitus haluaa laajentaa atomienergian käyttöä, mutta sen suunnitelmat eivät ole kovin konkreettisia. Slovakia - Neljä reaktoria kattaa noin 50 % sähkön tarpeesta. Hallitus tukee atomienergian käyttöä. Slovenia käyttää ydinreaktoria yhdessä naapurinsa Kroatian kanssa, joka kattaa 36 prosenttia sen sähköntarpeesta. Espanja - Noin neljännes maan sähköntarpeesta tuotetaan seitsemällä ydinvoimalaitoksella.

Kaksi poikkeamaa ovat Saksa ja Itävalta, jotka vaativat ydinenergian asteittaista poistamista. Mutta jopa Saksa Mülheimissa rakentaa 80 konttia käytetyn ydinpolttoaine-elementin varastointia varten. Liiketoiminta jatkuu myös ilman saksalaisia ​​ydinvoimaloita.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa