Liity verkostomme!

Euroopan komissio

Puhtaampi ydinreaktori tulee askeleen lähemmäksi EU:n käynnistäessä kuulemisharjoituksen ydinenergiasta

SHARE:

Julkaistu

on

Kun Euroopan komissio väittää, että ydinvoimaa tarvitaan "siirtymäenergian" lähteenä, Euroopan uusin ydinvoimala on ottanut tärkeän askeleen lähemmäs täydellistä toimintavalmiutta.

Siirto on ajankohtainen, sillä komission odotetaan aloittavan julkisen kuulemisprosessin ydinvoiman sisällyttämisestä "kestävän rahoituksen taksonomiaan" ennen vuoden loppua.

Tämä tarkoittaa, että itse ehdotus julkaistaan ​​ensi kuussa.

Tämän viikon komission ilmoitus osuu samaan aikaan viimeisimmän kehityksen kanssa yhdeksi maailman uusimmista huippuluokan "puhtaammista" ydinreaktoreista.

Valko-Venäjän Astravetsin kaupungin lähellä sijaitseva reaktori pyrkii toteuttamaan yhtä EU:n lippulaivapolitiikkaa päästöjen vähentämisessä. Vaikka hyväksytäänkin, että tämä ei yksin ratkaise ympäristökriisejä, uskotaan, että ei-fossiilisten polttoaineiden vaihtoehtojen löytäminen kokoukselle. Euroopan energiatarpeet ovat tie eteenpäin.

EU-lähde sanoi, että Astravetsin ydinvoimala vähentää päästöjä ja auttaa siten torjumaan ilmastonmuutosta.

Aiemmin tällä viikolla laitoksen insinöörit aloittivat polttoaineen lataamisen sen toiseen kahdesta reaktorista. Tämä on merkittävää, koska se on ensimmäinen vaihe reaktorin täydessä toimintakuntoon pääsemisessä. Insinöörit lataavat ensin polttoainetta, saavuttavat sitten reaktorin "kriittisyyden" ennen kuin lopulta kytkevät sen valtakunnalliseen verkkoon. Sen kahden toimivan reaktorin tuotantokapasiteetti on yhteensä noin 2.4 GW valmistuessaan ensi vuonna.

Mainos

Kun molemmat yksiköt ovat täydellä teholla, 2400 MW:n laitos välttää yli 14 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuosittain korvaamalla hiili-intensiivisen fossiilisten polttoaineiden tuotannon. Laitos vähentää ratkaisevasti edelleen maan riippuvuutta tuontifossiilisista polttoaineista. ja siirrä Valko-Venäjä lähemmäs nettonollaa.

Maailmanlaajuista ydinteollisuutta edustavan kansainvälisen järjestön, World Nuclear Associationin, pääjohtaja Sama Bilbao y León sanoi: "Todisteet ovat kasvamassa siitä, että kestävän ja vähähiilisen energiapolun jatkamiseksi meidän on nopeutettava nopeasti uusien ydinvoimaloiden määrää. rakennettu ja verkkoon kytketty ydinkapasiteetti maailmanlaajuisesti. Valkovenäjän 2.4 GW uusi ydinkapasiteetti on tärkeä panos tämän tavoitteen saavuttamiseksi. "

Polttoaineen lataamisen jälkeen Valko-Venäjän reaktori nostetaan sen vähimmäisohjatun tehon tasolle (jopa 1 % reaktorin kokonaiskapasiteetista), jotta turvallisuustestit voidaan suorittaa. Kun voimayksikön luotettavuus ja turvallisuus on varmistettu, käynnistysvaihe alkaa, kun yksikkö liitetään Valko-Venäjän sähköverkkoon ensimmäisen kerran.

Tämän viikon Astravetsin toisen voimayksikön julkaisua tervehti Rosatomin ydinenergian ensimmäinen apulaisjohtaja Aleksanteri Lokshin, joka kertoi tälle sivustolle: ”Valtavan rakennus- ja asennustöiden jälkeen mielenkiintoisin, jännittävin ja ratkaisevin ajanjakso ydinvoimalaitoksen rakentaminen on sen pystyttämistä ja käyttöönottoa. Tässä vaiheessa kuutiometreistä betonia, tonneista metallirakenteita, kilometrejä kaapelia ja putkia muunnetaan eläväksi organismiksi, joka toimii ja hyödyttää ihmisiä vähintään 60 vuotta. Polttoaineen lataus- ja laukaisuvaihe on kuin ensimmäistä kertaa sydämen lyöminen, joka tuo voimayksikköön eloa.

"Toivotan koko tiimille menestystä tämän osan projektin toimittamisessa", lisäsi Lokshin, joka on myös Rosatomin suunnitteluosaston johtaja, projektin pääsuunnittelija ja urakoitsija.

Valko-Venäjän ensimmäiseen ydinvoimalaitokseen valittiin venäläinen teknologia, joka Kansainvälisen atomienergiajärjestön mukaan on täysin kansainvälisten normien ja turvallisuusstandardien mukainen. Yksikkö 1 otettiin käyttöön 10. kesäkuuta tänä vuonna ja siitä tuli ensimmäinen venäläinen suunnittelema Generation III+ ydinvoimalaitos, joka otettiin käyttöön ulkomailla.

Voimalaitosta on vastustettu jyrkästi, etenkin naapuri Liettuassa, jossa viranomaiset ovat ilmaisseet huolensa turvallisuudesta.

Mutta IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi totesi Euroopan parlamentin kuulemisessa tänä vuonna, että: "Olemme olleet tekemisissä Valko-Venäjän kanssa pitkään ja olemme paikalla koko ajan". Hän sanoi, että IAEA oli löytänyt "hyviä käytäntöjä ja asioita, joita voidaan parantaa, mutta emme ole löytäneet mitään syytä olla toimimatta".

Laitos on saanut myös European Nuclear Safety Regulators Groupin (ENSREG) tuen, joka on sanonut, että Astravetsin turvallisuustoimenpiteet ovat täysin eurooppalaisten standardien mukaisia. Rosatom on ainoa yritys maailmassa, joka toteuttaa ydinvoimaloiden sarjarakentamista. ulkomailla. 106 venäläistä suunniteltua ydinvoimalaa on rakennettu ympäri maailmaa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa