Liity verkostomme!

energia

Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelma saa 300 miljoonaa euroa fuusiotutkimukseen sekä ydinturvallisuuden, säteilysuojelun ja koulutuksen parantamiseen

Julkaistu

on

Euroopan komissio on hyväksynyt Euratomin työohjelman 2021--2022, jolla pannaan täytäntöön Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelma 2021--2025. Työohjelmassa hahmotellaan tavoitteet ja erityisaiheet, joille rahoitetaan 300 miljoonaa euroa. Nämä investoinnit tukevat fuusiotutkimusta, auttavat edelleen parantamaan ydinturvallisuutta ja säteilysuojelua sekä lisäävät ydinteknologian muita kuin sähkökäyttöisiä sovelluksia. Työohjelma tukee EU: n pyrkimyksiä kehittää edelleen teknologista johtajuutta ja edistää huippuosaamista ydintutkimuksessa ja -innovaatioissa. Tämän vuoden ehdotuspyynnöt keskittyvät lääketieteen alaan tukemalla suoraan ohjelman painopisteitä EU: n syövän torjunta -toimintasuunnitelma ja SAMIRA-toimintasuunnitelma.

Innovaatio-, tutkimus-, kulttuuri-, koulutus- ja nuorisokomissaari Mariya Gabriel sanoi: "Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelma vuosille 2021-2022 valmistaa meitä tulevaisuuteen. Olen iloinen siitä, että uudella työohjelmalla pyritään lisäämään koordinointia jäsenvaltioiden kanssa kumppanuuksien kautta ja siirtyä perinteisten erittäin tärkeiden energia-asioiden, kuten ydinturvallisuuden, ulkopuolelle, jotta voidaan puuttua myös yhteiskunnallisiin huolenaiheisiin, kuten terveyteen ja koulutukseen. "

Vuosien 2021--2022 ehdotuspyynnöt julkaistaan ​​komissiossa Rahoitus- ja tarjousportaali, jonka jälkeen hakemukset avattiin 7. heinäkuuta. Euratomin tietopäivä 16. heinäkuuta on tilaisuus antaa yleistä tietoa Horizon Europesekä yksityiskohtaiset esitykset Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelmasta 2021--2022. Lisätietoja on saatavilla tätä.

Continue Reading

Valko-Venäjä

Valko-Venäjä ottaa ydinprojektin eteenpäin huolimatta jonkinasteisesta vastustuksesta

Julkaistu

on

Joidenkin tahojen vastustuksesta huolimatta Valko-Venäjältä on tullut viimeisin kasvavassa määrässä ydinenergiaa käyttäviä maita.

Jokainen vaatii, että ydinvoima tuottaa puhdasta, luotettavaa ja kustannustehokasta sähköä.

EU tukee turvallista ydintuotantoa, ja yksi uusimmista voimalaitoksista on Valkovenäjällä, jossa maan ensimmäisen ydinvoimalaitoksen ensimmäinen reaktori liitettiin viime vuonna kansalliseen verkkoon ja aloitti tänä vuonna täysimittaisen kaupallisen toiminnan.

Valkovenäjän ydinvoimalaitoksella, joka tunnetaan myös nimellä Astravetsin laitos, valmistuu vuonna 2.4 kaksi toimivaa reaktoria, joiden kokonaiskapasiteetti on noin 2022 GW.

Kun molemmat yksiköt ovat täydellä teholla, 2382 MWe: n laitos välttää vuosittain yli 14 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt korvaamalla hiili-intensiivisen fossiilisten polttoaineiden tuotannon.

Valko-Venäjä harkitsee toisen ydinvoimalan rakentamista, mikä vähentäisi entisestään sen riippuvuutta tuoduista fossiilisista polttoaineista ja siirtäisi maata lähemmäs nolla-arvoa.

Tällä hetkellä 443 maassa toimii noin 33 ydinreaktoria, jotka tuottavat noin 10% maailman sähköstä.

Noin 50 voimareaktoria rakennetaan parhaillaan 19 maassa.

Maailmanlaajuista ydinteollisuutta edustavan kansainvälisen järjestön, World Nuclear Associationin, pääjohtaja Sama Bilbao y León sanoi: "Todisteet ovat kasvamassa siitä, että kestävän ja vähähiilisen energiapolun jatkamiseksi meidän on nopeutettava nopeasti uusien ydinvoimaloiden määrää. rakennettu ja verkkoon kytketty ydinkapasiteetti maailmanlaajuisesti. Valkovenäjän 2.4 GW uusi ydinkapasiteetti on tärkeä panos tämän tavoitteen saavuttamiseksi. "

Valkovenäjän tehdas on jatkuvasti vastustanut naapurimaita Liettuaa, jossa virkamiehet ovat ilmaisseet huolensa turvallisuudesta.

Valkovenäjän energiaministeriö on ilmoittanut, että kun laitos on täysin toimintakykyinen, se toimittaa noin kolmanneksen maan sähköntarpeesta.

Tehtaan hinta on noin 7-10 miljardia dollaria.

Huolimatta joistakin parlamentin jäsenistä, jotka ovat käynnistäneet voimakkaan lobbauskampanjan Valkovenäjän laitosta vastaan, kansainväliset vahtikoirat, kuten Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA), ovat tyytyväisiä hankkeen päätökseen saattamiseen.

IAEA: n asiantuntijaryhmä on äskettäin saanut päätökseen Valko-Venäjällä ydinturvallisuuden neuvontaoperaation, joka toteutetaan Valkovenäjän hallituksen pyynnöstä. Tavoitteena oli tarkastella ydinaineiden ja niihin liittyvien laitosten ja toimintojen kansallista turvajärjestelmää, ja vierailun yhteydessä tarkasteltiin paikan päällä toteutettuja fyysisiä suojatoimenpiteitä, ydinaineiden kuljetukseen liittyviä turvallisuusnäkökohtia ja tietoturvaa.

Ryhmä, johon kuului asiantuntijoita Ranskasta, Sveitsistä ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta, päätyi siihen, että Valko-Venäjä on perustanut ydinturvallisuusjärjestelmän IAEA: n ohjeiden mukaisesti ydinturvallisuuden perusteista. Hyviä käytäntöjä tunnistettiin, jotka voivat toimia esimerkkinä muille IAEA: n jäsenvaltioille niiden ydinturvallisuustoiminnan vahvistamiseksi.

IAEA: n ydinturvallisuusosaston johtaja Elena Buglova sanoi: "Islanti isännöi IPPAS-operaatiota Valko-Venäjä on osoittanut vahvan sitoutumisensa ja jatkuvat ponnistelunsa kansallisen ydinturvallisuusjärjestelmän parantamiseksi. Valko-Venäjä on myös osallistunut viime kuukausien aikana IPPAS-menetelmien parantamiseen erityisesti suorittamalla kokeilun itsearvioinnin ydinturvallisuusjärjestelystään operaatiota valmisteltaessa. "

Operaatio oli itse asiassa Valko-Venäjän isännöimä kolmas IPPAS-operaatio, sen jälkeen, kun kaksi järjestettiin vuonna 2000.

Huolimatta pyrkimyksistä tarjota vakuutuksia, huoli ydinteollisuuden turvallisuudesta on edelleen olemassa.

Ranskalainen energia-asiantuntija Jean-Marie Berniolles myöntää, että ydinvoimaloiden onnettomuudet ovat vuosien varrella "muuttaneet syvästi" Euroopan käsitystä ydinvoimaloista ja muuttaneet "yhden kestävimmistä sähköntuotantolähteistä kritiikin salamaksi".

Hän sanoi: "Tämä on osoitus yhä ideologisesti saastuneemmasta näkökulmasta, joka on täysin erotettu tieteellisistä tosiasioista."

Ranska on yksi maa, joka on rakastunut ydinteknologiaan, joka huipentui vuoden 2015 lakiin vihreän kasvun energiasiirtymästä, jonka mukaan ydinvoiman osuus Ranskan energialähteiden yhdistelmässä laskee 50 prosenttiin (noin 75 prosentista). 2025.

On monia, jotka väittävät, että tätä on mahdotonta saavuttaa. 

Berniolles sanoo, että Valkovenäjän laitos on "toinen esimerkki siitä, miten ydinturvallisuutta hyödynnetään estämään ydinvoimaloiden täysi ja oikea-aikainen toimintakyky".

Hän sanoi: "Vaikka se ei ole Euroopan unionin jäsenvaltio, useat MEPS vaati Liettuan kehotuksesta helmikuussa 2021 Valko-Venäjää keskeyttämään projektin oletettujen turvallisuusongelmien vuoksi."

Tällaiset vaatimukset esitetään edelleen kiihkeästi, vaikka Euroopan ydinturvallisuuden sääntelyviranomaisten ryhmä (ENSREG) totesi, että Astravetsin turvatoimenpiteet ovat täysin Euroopan standardien mukaisia. Vertaisarvioidussa raportissa, joka julkaistiin laajojen laitoskäyntien ja turvallisuusarviointien jälkeen, todettiin, että reaktorit ja ydinvoimalan sijainti eivät "ole huolestuttavia".

IAEA: n pääjohtaja Rafael Grossi totesi äskettäisessä Euroopan parlamentin kuulemistilaisuudessa: "Olemme olleet tekemisissä Valko-Venäjän kanssa pitkään", "olemme läsnä kentällä koko ajan", ja IAEA on löytänyt "hyviä käytäntöjä". ja parannettavia asioita, mutta emme ole löytäneet mitään syytä sille, että laitos ei toimisi ”.

Valkovenäjän tehtaan vastustajat tekevät edelleen vertailuja Tšernobyliin, mutta Berniolles sanoo, että "yksi Tšernobylistä saaduista perusopetuksista oli se, että täydelliset ytimen sulamiset oli pidettävä tiukasti hallinnassa".

”Tämä tehdään yleensä ytimensieppaimella, ja jokainen VVER-1200-reaktori - joista kaksi on Astravetsissa - on varustettu sillä. Ydinsäiliön jäähdytysjärjestelmän on kyettävä jäähdyttämään ydinjätteet, kun ydinonnettomuutta seuraavien ensimmäisten päivien aikana syntyy noin 50 MW: n lämpöteho. Mitään neutronista retkeä ei tapahdu näissä olosuhteissa, mikä on toinen perustavanlaatuinen ero Tšernobyliin. Koska eurooppalaiset turvallisuusasiantuntijat eivät ole ottaneet näitä kysymyksiä esiin Astravets-analyysinsä aikana, tämä osoittaa, että näillä toimenpiteillä ei ole ongelmia ", hän lisäsi.

Hän ja muut huomauttavat, että vaikka Liettua ja jotkut Euroopan parlamentin jäsenet ovat saattaneet vuosien ajan kritisoida laitoksen turvatoimia, "tosiasia on, että niistä ei koskaan todettu puuttuvan vakavasti".

Continue Reading

energia

Yhdysvaltojen ja Saksan yhteinen julkilausuma Ukrainan tukemisesta, Euroopan energiaturvallisuudesta ja ilmastotavoitteista

Julkaistu

on

Yhdysvallat ja Saksa ovat antaneet yhteisen julkilausuman Saksan liittokansleri Angela Merkelin äskettäisen Washingtonin-vierailun jälkeen tapaamaan kahdenvälisesti Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin. Lausunnossa käsitellään kiistanalaista Nordstream 2 -hanketta, joka on jakanut mielipiteitä EU: ssa.

"Yhdysvallat ja Saksa tukevat vakaasti Ukrainan suvereniteettia, alueellista koskemattomuutta, itsenäisyyttä ja valittua eurooppalaista tietä. Sitoudumme tänään (22. heinäkuuta) vetäytymään takaisin Venäjän aggressiota ja pahanlaatuista toimintaa vastaan ​​Ukrainassa ja sen ulkopuolella. Yhdysvallat lupaus tukea Saksan ja Ranskan pyrkimyksiä rauhan luomiseen Itä-Ukrainaan Normandian muodon kautta.Saksa tehostaa ponnistelujaan Normandian muodon puitteissa helpottamaan Minskin sopimusten täytäntöönpanoa.Yhdysvallat ja Saksa vahvistavat sitoutumisensa ilmastokriisin torjumiseen ja ryhtyä päättäväisiin toimiin päästöjen vähentämiseksi 2020-luvulla pitääkseen 1.5 celsiusasteen lämpötilaraja tavoitettavissa.

"Yhdysvallat ja Saksa ovat yhdistäneet päättäväisyytensä vaatia Venäjää vastuuseen aggressiostaan ​​ja pahanlaatuisesta toiminnastaan ​​määräämällä kustannuksia pakotteiden ja muiden välineiden avulla. Sitoudumme työskentelemään yhdessä äskettäin perustetun Yhdysvaltain ja EU: n Venäjää koskevan korkean tason vuoropuhelun kautta, ja kahdenvälisillä kanavilla sen varmistamiseksi, että Yhdysvallat ja EU ovat valmiita, mukaan lukien asianmukaiset välineet ja mekanismit, reagoimaan yhdessä Venäjän aggressioon ja pahanlaatuisiin toimiin, mukaan lukien Venäjän pyrkimykset käyttää energiaa aseena. aseiden kanssa tai syyllistyä aggressiivisiin toimiin Ukrainaa vastaan, Saksa ryhtyy toimiin kansallisella tasolla ja vaatii tehokkaita toimenpiteitä Euroopan tasolla, mukaan lukien pakotteet, Venäjän vientikapasiteetin rajoittamiseksi Eurooppaan energia-alalla, mukaan lukien kaasu, ja / tai muilla aloilla Tämän sitoumuksen tarkoituksena on varmistaa, että Venäjä ei käytä väärin putkijohtoa, Nord Stream 2 mukaan lukien, aggressiivisuuden saavuttamiseksi. poliittiset tavoitteet käyttämällä energiaa aseena.

"Tuemme Ukrainan sekä Keski- ja Itä-Euroopan energiavarmuutta, mukaan lukien EU: n kolmannessa energiapaketissa vahvistetut monimuotoisuuden ja toimitusvarmuuden keskeiset periaatteet. Saksa korostaa, että se noudattaa sekä kolmannen energiapaketin kirjainta että henkeä. Saksan lainkäyttövaltaan kuuluvalla Nord Stream 2: lla on varmistettava eriyttäminen ja kolmansien osapuolten pääsy tähän. Tähän sisältyy arvio kaikista riskeistä, joita hankkeen toteuttajan sertifiointi aiheuttaa EU: n energian toimitusvarmuudelle.

"Yhdysvallat ja Saksa ovat yhtä mieltä siitä, että Ukrainan ja Euroopan etujen mukaista on, että Ukrainan kautta kulkeva kaasukuljetus jatkuu vuoden 2024 jälkeenkin. Tämän uskomuksen mukaisesti Saksa sitoutuu hyödyntämään kaikkia käytettävissä olevia vipuvaikutuksia jopa 10 Ukrainan Venäjän kanssa tekemän kaasunsiirtosopimuksen, mukaan lukien erityislähettilään nimittäminen näiden neuvottelujen tukemiseksi, aloitettavaksi mahdollisimman pian ja viimeistään 1. syyskuuta. Yhdysvallat sitoutuu tukemaan näitä pyrkimyksiä täysimääräisesti.

"Yhdysvallat ja Saksa ovat päättäväisesti sitoutuneita torjumaan ilmastonmuutosta ja varmistamaan Pariisin sopimuksen onnistumisen vähentämällä omia päästöjämme netto-nollan mukaisesti viimeistään vuoteen 2050 mennessä ja kannustamalla vahvistamaan muiden maiden ilmastotavoitteita. suurten talouksien kanssa, ja yhteistyössä politiikkojen ja tekniikoiden kanssa maailmanlaajuisen nollatason siirtymisen nopeuttamiseksi. Siksi olemme käynnistäneet Yhdysvaltojen ja Saksan ilmasto- ja energiakumppanuuden. Kumppanuus tukee Yhdysvaltojen ja Saksan yhteistyötä kehitettäessä toimivia etenemissuunnitelmia kunnianhimoisen tavoitteemme saavuttamiseksi. päästöjen vähentämistavoitteet; kotimaisten politiikkojen ja prioriteettien koordinointi alakohtaisissa hiilipäästöjen vähentämistä koskevissa aloitteissa ja monenvälisillä foorumeilla; investointien aktivointi energiansiirtymässä; kriittisten energiatekniikoiden, kuten uusiutuvan energian ja varastoinnin, vedyn, energiatehokkuuden ja sähköisen liikkuvuuden, kehittäminen, esittely ja laajentaminen

"Osana Yhdysvaltojen ja Saksan ilmasto- ja energia-alan kumppanuutta olemme päättäneet perustaa pylvään tukemaan nousevien talouksien energiamuutoksia. Tähän pilariin keskitytään tukemaan Ukrainaa ja muita Keski- ja Itä-Euroopan maita. Nämä ponnistelut paitsi myötävaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan, myös tukee Euroopan energiavarmuutta vähentämällä Venäjän energian kysyntää.

"Näiden ponnistelujen mukaisesti Saksa sitoutuu perustamaan ja hallinnoimaan vihreää rahastoa Ukrainalle tukemaan Ukrainan energiamuutosta, energiatehokkuutta ja energiavarmuutta. Saksa ja Yhdysvallat pyrkivät edistämään ja tukemaan vähintään miljardin dollarin investointeja Vihreä rahasto Ukrainalle, mukaan lukien kolmannet osapuolet, kuten yksityisen sektorin yksiköt. Saksa antaa alkurahoituksen rahastolle vähintään 1 miljoonaa dollaria ja pyrkii laajentamaan sitoumuksiaan tulevina varainhoitovuosina. Rahasto edistää rahaston käyttöä uusiutuva energia; helpottaa vedyn kehitystä; lisätä energiatehokkuutta; nopeuttaa siirtymistä kivihiilestä ja edistää hiilineutraaliutta.Yhdysvallat aikoo tukea aloitetta ohjelmien lisäksi teknisen tuen ja rahaston tavoitteiden mukaisen poliittisen tuen avulla. markkinoiden yhdentymisen, sääntelyn uudistamisen ja uusiutuvien energialähteiden kehittämisen tukeminen Ukrainan energia-alalla.

"Lisäksi Saksa jatkaa kahdenvälisten energiahankkeiden tukemista Ukrainan kanssa, erityisesti uusiutuvien energialähteiden ja energiatehokkuuden sekä hiilen siirtymätukien alalla, mukaan lukien erityislähettilään nimittäminen 70 miljoonan dollarin erityisrahoituksella. Saksa on myös valmis käynnistää Ukrainan joustavuuspaketti Ukrainan energiavarmuuden tukemiseksi. Tähän sisältyy pyrkimyksiä turvata ja lisätä kapasiteettia Ukrainaan suuntautuville kaasunvirtauksille tavoitteena suojella Ukrainaa täysin mahdollisilta tulevilta Venäjän yrityksiltä katkaista kaasun toimituksia maahan Se sisältää myös teknistä apua Ukrainan integroitumiseksi Euroopan sähköverkkoon, joka perustuu EU: n ja Yhdysvaltain kansainvälisen kehityksen viraston käynnissä olevaan työhön ja koordinoidusti niiden kanssa.Lisäksi Saksa helpottaa Ukrainan liittymistä Saksan kyberkapasiteetin kehittämisjärjestelyyn , tukemaan ponnisteluja Ukrainan energia-alan uudistamiseksi ja auttamaan vaihtoehtojen tunnistamisessa t o Ukrainan kaasunsiirtojärjestelmien nykyaikaistaminen.

"Yhdysvallat ja Saksa ilmaisevat vahvan tukensa Three Seas -aloitteelle ja sen ponnisteluille infrastruktuurin liitettävyyden ja energiavarmuuden vahvistamiseksi Keski- ja Itä-Euroopassa. Saksa sitoutuu laajentamaan sitoutumistaan ​​aloitteeseen silmällä pitäen tukemaan Kolmen meren maiden hankkeita Seas-aloite alueellisen energiaturvallisuuden ja uusiutuvien energialähteiden alalla.Lisäksi Saksa tukee EU: n talousarviosta yhteistä etua koskevia hankkeita energia-alalla EU: n talousarviosta, jonka rahoitusosuus on enintään 1.77 miljardia dollaria vuosina 2021--2027. investoimalla Three Seas Initiative -ohjelmaan ja kannustaa edelleen jäsenten ja muiden konkreettisia investointeja. "

Robert Pszczel, Venäjän ja Länsi-Balkanin vanhempi virkamies, Naton päämajan julkisen diplomatian osasto (PDD), ei ollut liian vaikuttunut sopimuksesta:

Continue Reading

energia

Yhdysvallat ja Saksa ilmoittavat lähipäivinä Nord Stream 2 -putkilinjan kaupasta - lähteet

Julkaistu

on

By

Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen logo näkyy putkessa Tšeljabinskin putkivalssaamossa Tšeljabinskissa, Venäjällä, 26. helmikuuta 2020. REUTERS / Maxim Shemetov / File Photo

Yhdysvaltojen ja Saksan odotetaan julkistavan lähipäivinä sopimuksen, joka ratkaisee heidän pitkäaikaisen kiistansa Venäjän 11 ​​miljardin dollarin Nord Stream 2 -maakaasuputkesta, asiaan perehtyneet lähteet sanoivat maanantaina (19. heinäkuuta), kirjoittaa Andrea Shalal.

Presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Angela Merkel eivät onnistuneet ratkaisemaan erimielisyyksiä merenalaisen putken suhteen, kun he tapasivat viime viikolla, mutta olivat yhtä mieltä siitä, että Moskovan ei pidä sallia käyttää energiaa aseena naapureitaan vastaan. Lue lisää.

Yhdysvaltojen ja Saksan viranomaisten keskustelujen jälkeen Yhdysvaltojen ja Saksan viranomaisten keskustelu Yhdysvaltojen huolesta siitä, että 98-prosenttisesti valmis putki lisää EU: n riippuvuutta Venäjän kaasusta, saattaa viedä Ukrainalta kauttakulkumaksut, jotka se kerää kaasupumpun kautta. nykyinen putki.

Sopimus estäisi Yhdysvaltojen nykyisin luopuvien pakotteiden jatkamisen putken takana olevalle Nord Stream 2 AG: lle ja sen toimitusjohtajalle.

Yksityiskohtia ei ollut heti saatavissa, mutta lähteiden mukaan kauppa sisältäisi molempien osapuolten sitoumukset varmistaa investointien lisääminen Ukrainan energia-alalle uuden putkilinjan negatiivisten laskujen kompensoimiseksi, mikä tuo arktisen alueen kaasua Itämeren alle.

"Se näyttää hyvältä", sanoi yksi lähteistä, joka puhui nimettömänä, koska neuvottelut ovat edelleen kesken. "Odotamme näiden keskustelujen saavuttavan ratkaisun lähipäivinä."

Toisen lähteen mukaan molemmat osapuolet olivat lähellä sopimusta, joka vaimentaisi Yhdysvaltojen ja Ukrainan lainsäätäjien esiin tuomia huolenaiheita.

Valtiosihteeri Antony Blinkenin vanhempi neuvonantaja Derek Chollet tapaa tiistaina ja keskiviikkona Kiovassa Ukrainan korkeiden virkamiesten vahvistamaan Yhdysvaltain ja Ukrainan välisten suhteiden strategista arvoa, ulkoministeriö ilmoitti maanantaina.

Erään lähteen mukaan Yhdysvallat oli innokas varmistamaan, että Ukraina tukee odotettua sopimusta Saksan kanssa.

Bidenin hallinto totesi toukokuussa, että Nord Stream 2 AG ja sen toimitusjohtaja käyttäytyivät seuraamuksiin. Mutta Biden luopui pakotteista antaakseen aikaa sopia sopimukselle ja jatkaakseen entisten presidentti Donald Trumpin hallinnon aikana huonosti kuluneiden suhteiden rakentamista Saksaan. Lue lisää.

Sen lisäksi, että Saksa on vakuuttanut halukkuutensa "kääntää kaasua Ukrainaan", jos Venäjä koskaan keskeyttää toimitukset Itä-Eurooppaan, lähteiden mukaan sopimus sisältäisi molempien maiden lupauksen investoida Ukrainan energianmuutokseen, energiatehokkuuteen ja energiaan turvallisuus.

Ei ollut heti selvää, ilmoittivatko molemmat maat merkittävistä valtion investoinneista vai pyrkivätkö ne hyödyntämään yksityisiä investointeja Ukrainaan.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa