Liity verkostomme!

Maakaasu

EU:n on maksettava kaasulaskunsa tai kohdattava ongelmia

SHARE:

Julkaistu

on

Vuonna 2017 asetuksella EU 2017/1938 asetettiin jäsenmaille velvollisuudet turvata maakaasun toimitusvarmuus. Aloite sai inspiraationsa vuoden 2009 kaasukriisistä, joka syntyi, kun Venäjä ja Ukraina eivät päässeet sopimukseen kaasun hinnoista ja kaasutoimitukset Ukrainan kautta katkesivat. kirjoittaa Dick Roche.

Venäjän helmikuussa 2022 Ukrainaan miehityksen johdosta annettiin asetus EU 2022/1032, joka päivittää aikaisempaa lainsäädäntöä. 

Asetuksessa määrättiin, että kaasuvarastoja olisi hyödynnettävä täysimääräisesti "(kaasun) toimitusvarmuuden varmistamiseksi", että varastot eivät saisi jäädä käyttämättömiksi ja että varastokapasiteetti jaetaan unionin alueella "solidaarisuuden hengessä".

Niiden 18 jäsenvaltion, joilla on maanalaisia ​​kaasuvarastoja, edellytettiin täyttävän tilat vähintään 80 prosenttiin varastokapasiteetistaan ​​1 mennessä. 2022 alkaen tavoitteeksi asetetaan 1 prosenttia.

Jäsenvaltiot, joilla ei ollut vakiintunutta kaasun varastointiinfrastruktuuria, joutuivat sopia kahdenvälisistä järjestelyistä riittävien kaasumäärien varastoimiseksi "naapurimaihin".

EU:n lainsäätäjät allekirjoittivat asetuksen EU 2022/1032 virallisesti laiksi 29. kesäkuuta 2022. EU:n energiakomissaari Kardi Simson kiitti "solidaarisuuden henkeä", joka mahdollisti lainsäädännöllisten muutosten tekemisen ennätysajassa.

Tarjonta ja kysyntä

Mainos

Uuden lainsäädännön myötä Euroopan kaasumarkkinoiden toimijat velvoitettiin kesän ja syksyn 2022 aikana hankkimaan tarvittavat toimitukset kunnianhimoisten kaasun varastointitavoitteiden saavuttamiseksi.

Kun Euroopan kaasualan toimijat ryntäsivät täyttämään pakolliset kaasuvarastotavoitteet, hinnat nousivat dramaattisesti. 

Hintojen nousukierteen ensisijainen syy oli Ukrainan sota ja huoli sen vaikutuksen jatkumisesta. Toinen vauhdittaja oli EU:n varastointitavoitteiden täyttämiseksi ostettava kaasun määrä.

Vuodenvaihteeseen mennessä EU:n varastointitavoitteet oli saavutettu. Sen tekeminen maksoi erittäin suuret kustannukset. Tammikuussa 2023 kaasuvaraston täyttökustannusten arvioitiin olevan yli 120 miljardia euroa.

Talven lämmityskauden 2022-2023 loppuun mennessä Euroopan kaasumarkkinoille oli palannut jonkin verran tyyneyttä. Leuto talvi ja menestys uusien kaasulähteiden tunnistamisessa ja hyödyntämisessä laskivat hintoja nopeasti.  

Hintoihin vaikuttivat myös EU:n valtavat kaasuvarannot. Lämmityskauden 2022-2023 lopussa lähes 50 % Euroopan maanalaisesta kaasuvarastosta oli täynnä. Kaasun varastointitilan väheneminen kiihdytti hintojen laskua.

Se, että lähes puolet Euroopan maanalaisten kaasuvarastojen kapasiteetista oli jo käytössä, aiheutti erityisen ongelman EU:n kaasuntoimittajille. Koska käytettävissä oli vähemmän varastotilaa kuin tavallisesti, niillä oli vähemmän kapasiteettia ostaa kaasua aikana, jolloin kaasun hinnat ovat perinteisesti alhaisimmillaan: "vaihtoehtokustannus", jolla on pidemmän aikavälin vaikutuksia.

Tähän liittyvä ja suurempi päänsärky Euroopan kaasuntoimittajille oli se, että kaasu, joka heillä oli varastossa ja ostettu hintojen noustessa, oli nyt huomattavasti vähemmän arvokasta kuin se oli silloin, kun se "ruiskutettiin" varastoon.

Kaikki tämä merkitsi sitä, että kaasuntoimittajat, jotka olivat olleet ratkaisevassa roolissa varmistamassa, että EU:lla oli riittävästi kaasua talven lämmityskaudesta 2022–2023 selviytymiseen, joutuivat pulman sarville. He kohtasivat ongelmana joko rahoittaa erittäin kalliin kaasun varastoinnin kustannukset tai saada valtava "osuma" kaasun myynnistä murto-osalla sen hankintakustannuksista. Yksityisille toimittajille kumpikin vaihtoehto merkitsi suurta taloudellista verenvuotoa tai jopa konkurssia.  

Korvausmekanismi

EU:n kaasuvarastointimääräyksiä laatineet tiesivät, että yksityisen sektorin toimiin, joita tarvitaan kunnianhimoisten kaasun varastointitavoitteiden saavuttamiseksi, oli riskejä.

Näiden riskien torjumiseksi ja valtavien kustannusten siirtämisen estämiseksi kuluttajille asetuksen 6 b artiklan 1 kohdassa jäsenvaltiot velvoitetaan "toteuttamaan kaikki tarvittavat toimenpiteet, mukaan lukien taloudelliset kannustimet tai korvaukset markkinatoimijoille", jotka osallistuvat " asetuksessa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Asetuksessa kaavaillun korvausmekanismin pitäisi, mikäli se on täysin toiminnassa, suojella kaasuntoimittajia, jotka osallistuivat EU:n pyrkimyksiin selviytyä talvesta 2022–2023. Valitettavasti asiat eivät menneet näin.

On 27th Maaliskuussa komissio julkaisi asetuksen edellyttämällä tavalla selvityksensä kaasun varastointijärjestelyjen toiminnasta.

Raportti on tiukasti allekirjoitettu. Siinä annetaan yleiskatsaukset toimenpiteistä, joita jäsenvaltiot ovat toteuttaneet varastointivelvoitteiden täyttämiseksi, sertifiointimenettelyihin tarvittavasta ajasta, toimenpiteistä, joita komissio on pyytänyt varmistaakseen "täyttöratojen ja täyttötavoitteiden" noudattamisen, sekä analyysin vaikutuksista kaasun hintoihin. ja mahdollisia kaasunsäästöjä.

Vaikka raportti sisältää vaikuttavaa tilastoaineistoa, se ei vaienna korvausmekanismia. Sana "korvaus" esiintyy vain kerran.

Jos jäsenvaltiot olisivat panneet asetuksessa säädetyt korvaavat vaatimukset täytäntöön, hiljaisuus olisi ymmärrettävää. Asetuksen korvausvaatimusten noudattaminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin yhtenäistä.  

Monet jäsenvaltiot olivat hitaita ottamaan käyttöön järjestelyjä korvausvelvoitteidensa täyttämiseksi.

Bulgarian tapauksessa ei ole vain onnistuttu löytämään oikeudenmukaista järjestelyä kaasun varastointia tukeneiden yksityisten toimittajien korvaamiseksi, vaan toteutetut järjestelyt tukevat valtion omistamaa operaattoria Bulgargazia - yksityisten kustannuksella. toimittajia.

Viime hetken myrsky ja virheellinen tulos

Viikkoina ennen 28th EU:n liikenne-, televiestintä- ja energianeuvoston maaliskuun kokouksessa korvauskysymys on ollut toistuvasti esillä poliittisissa lausunnoissa Bulgariassa.

Maaliskuun alussa Bulgarian energiaministeri Rosen Histov ilmoitti, että hän työskentelee sidosryhmien kanssa löytääkseen korvausmekanismin Bulgarian maanalaisessa varastossa olevan erittäin kalliin kaasun kattamiseksi.

Muutama päivä ennen maaliskuun Eurooppa-neuvoston kokousta Bulgarian presidentti Rumen Radev ehdotti, että EU ryhtyisi tukemaan jäsenvaltioita, kuten Bulgariaa, vastaamaan varastoon syötettävän kaasun arvon alenemiseen. EU ei "purenut".

Neuvoston kokouksen aattona ministeri Histov ilmoitti, että hän aikoo nostaa Bulgarian varastoiman kaasun hintaa energiaministeritovereidensa kanssa Brysselissä. Kaasu oli kyseisen neuvoston esityslistalla - se käsitteli ehdotuksia, joiden tarkoituksena oli vahvistaa yhteiset sisämarkkinasäännöt uusiutuville energialähteille ja maakaasuille ja vedylle. 

Kaksi kuukautta lausuntojen myllerryksen jälkeen Bulgarian on vielä tehtävä ehdotuksia, jotka ovat yhdenmukaisia ​​asetuksen EU 2022/1032 korvaussäännösten kanssa.

Kaikki kaasuntoimittajat kattavan järjestelmän sijaan Bulgarian hallinto on laatinut järjestelyn, joka tarjoaa halpakorkoisia jopa 400 miljoonan euron lainaa valtion omistamalle kaasuoperaattorille Bulgargazille, jonka EU:n komissio määräsi vuonna 77 2018 miljoonan euron sakot. estää kilpailijoiden pääsyn keskeiseen kaasuinfrastruktuuriin Bulgariassa EU:n kilpailusääntöjen vastaisesti.

Järjestelmän mukaisia ​​lainoja ei ole myönnetty Bulgarian yksityisen sektorin kaasuntoimittajille, mikä on selvä tapaus markkinoiden vääristymisestä. Nämä yritykset voivat joutua konkurssiin, elleivät Bulgarian viranomaiset anna niille pääsyä Bulgargazin käytettävissä oleviin kultajärjestelyihin – jopa väliaikaisena toimenpiteenä, kunnes täysi korvausmekanismi hyväksytään.

Aika astua lautaselle

Osallistuttuaan EU:n kaasutoimitusten turvaamisjärjestelmän nopeaan luomiseen toukokuussa 2022 kaikkien jäsenvaltioiden on nyt "astuttava lautaseen" korvauskysymyksessä ja otettava käyttöön oikeudenmukaisia ​​ja toimivia mekanismeja. Jos jokin jäsenvaltio epäonnistuu tässä asiassa, komission on puututtava asiaan.

Varmistamalla maakaasun turvallisuuden ainutlaatuisten haasteiden aikana kaasuteollisuus teki merkittävän palvelun paitsi kaasun kuluttajille myös koko Euroopan taloudelle.

Ilman kaasuteollisuuden yhteistyötä kokonaisuudessaan hallitukset eivät yksin toimineet olisi voineet saavuttaa kunnianhimoisia maanalaisen varaston tavoitteita.

Jos jokin jäsenvaltio ei täytä vuonna 2022 otettuja korvausvelvoitteita, toimittajat ja erityisesti yksityiset kaasuntoimittajat ovat vaikeassa, ellei kohtalokkaassa taloudellisessa tilanteessa.

Sen lisäksi, että on moraalitonta, taloudellisen aseen asettaminen kaasuteollisuuden päähän ei ole järkevää. Euroopan on säilytettävä kaikki energiavarat, jotka sillä on. Vuonna 2022 avaintoimijoita yksityisiä kaasuntoimittajia tarvitaan vastaamaan ensi talven haasteisiin.

Sen sijaan, että komissio, neuvosto ja itse asiassa EU:n parlamentti lepäävät laakereillaan viime vuoden saavutusten menestyksestä, niiden on herättävä siihen todellisuuteen, että työtä on tehtävä sen varmistamiseksi, että kaikki jäsenvaltiot elävät. kaikkiin vaatimuksiin – mukaan lukien korvaavat sitoumukset – jotka allekirjoitettiin, kun he sopivat asetuksesta EU 2022/1032.

EU:n on maksettava kaasulaskunsa tai kohdattava ongelmia.

Dick Roche on entinen Irlannin Eurooppa-asioiden ministeri ja entinen ympäristöministeri.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa