Liity verkostomme!

Gazprom

Venäjän Gazpromin kaasukatko murskaa toiveet viljakaupan jälkeen

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Venäjän Gazprom aikoo vähentää toimituksia edelleen suurimman ainoan kaasuyhteyden kautta Saksaan, murskaten toiveet viljatoimituksista vähentävän Ukrainan sodan taloudellisia vaikutuksia.

Euroopan unioni on syyttänyt Venäjää energiakiristykseen turvautumisesta, kun taas Kremlin mukaan kaasukatkokset ovat seurausta kunnossapitoongelmista ja länsimaisista pakotteista.

Gazprom sanoi maanantaina teollisuuden vahtikoiran ohjeisiin vedoten, että Nord Stream 1:n kautta kulkevat virtaukset putoavat 33 miljoonaan kuutiometriin päivässä keskiviikon kello 0400 GMT:stä. Se on puolet nykyisistä virroista, jotka ovat jo vain 40 % normaalista kapasiteetista.

Saksa ilmoitti, ettei se näe teknistä syytä viimeisimpään vähennykseen.

Poliitikot Euroopassa ovat toistuvasti sanoneet, että Venäjä voisi katkaista kaasun tänä talvena, mikä johtaisi Saksan taantumaan ja johtaisi hintojen nousuun kuluttajille, jotka joutuvat kohtaamaan tuskallisen korkean energian hinnan.

Presidentti Vladimir Putin varoitti länttä tässä kuussa, että jatkuvat sanktiot uhkaavat aiheuttaa katastrofaalisia energianhintojen nousuja kuluttajille ympäri maailmaa. Eurooppa tuo noin 40 % kaasustaan ​​ja 30 % öljystään Venäjältä.

Nousevat energian hinnat ja maailmanlaajuinen vehnäpula ovat Venäjän Ukrainan hyökkäyksen kauaskantoisimpia vaikutuksia. He uhkaavat miljoonia köyhemmissä maissa nälällä.

Mainos

Ukraina toivoi maanantaina, että YK:n välittämä sopimus elintarvikepulan lievittämiseksi aloittamalla viljanviennin uudelleen Mustanmeren alueelta alkaisi toteutua tällä viikolla.

Venäjän, Turkin, Ukrainan ja YK:n viranomaiset sopivat perjantaina, että Mustanmeren kautta Turkin Bosporinsalmelle ja edelleen markkinoille liikkuvia kauppa-aluksia vastaan ​​ei hyökätä, ja lupasivat perustaa seurantakeskuksen.

Moskova syrjäytti huolen, että Venäjän ohjushyökkäys Ukrainan Odesan satamaan lauantaina saattaa suistaa sopimuksen ja sanoi, että se kohdistui vain sotilaalliseen infrastruktuuriin. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski on tuominnut hyökkäyksen "barbarismiksi", joka osoittaa, että Moskovaan ei voi luottaa.

Eräs Ukrainan hallituksen korkea virkamies sanoi toivovansa, että ensimmäinen viljatoimitus Ukrainasta, joka on merkittävä maailmanlaajuinen toimittaja, voitaisiin toimittaa Tšornomorskista tällä viikolla, ja lähetykset muista sopimuksessa mainituista satamista kahden viikon sisällä.

"Uskomme, että seuraavan 24 tunnin aikana olemme valmiita jatkamaan vientiä satamistamme", apulaisinfrastruktuuriministeri Juri Vaskov sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kun sota alkaa kuudennen kuukauden aikana, Ukrainan armeija ilmoitti laajalle levinneistä Venäjän pommituksista Itä-Ukrainassa yössä. Se sanoi, että Moskova jatkoi valmistautumista hyökkäykseen Bakhmutiin teollisella Donbasin alueella, jonka Venäjä aikoo ottaa haltuunsa separatistien edustajan puolesta.

Ukraina sanoi, että sen joukot ovat käyttäneet Yhdysvaltojen toimittamia HIMARS-rakettijärjestelmiä tuhotakseen 50 venäläistä ammusvarastoa sen jälkeen, kun se vastaanotti aseita viime kuussa. Venäjä ei heti kommentoinut, mutta sen puolustusministeriö sanoi, että sen joukot ovat tuhonneet HIMARS-järjestelmien ammusvaraston.

Reuters ei voinut itsenäisesti vahvistaa Venäjän tai Ukrainan lausuntoja.

Venäjän Mustanmeren laivasto on estänyt viljan viennin Ukrainasta Moskovan 24. helmikuuta tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen.

YK:n virkamies kutsui perjantaina tehtyä sopimusta, joka on ensimmäinen diplomaattinen läpimurto konfliktissa, "de facto tulitaukoksi" sopimuksen kattamille aluksille ja laitoksille.

Moskova kiistää olevansa vastuussa elintarvikekriisistä ja syyttää länsimaisia ​​pakotteita elintarvike- ja lannoitteiden viennin hidastamisesta ja Ukrainaa satamiensa lähestymisalueiden louhinnasta. Perjantain sopimuksen mukaan luotsit ohjaavat laivoja turvallisia kanavia pitkin.

Ukrainan armeija kertoi, että kaksi venäläisiltä sotalaivoilta ammuttua Kalibr-ohjusta osui Odesan sataman pumppuaseman alueelle ja ilmapuolustusjoukot ampuivat alas kaksi muuta. Ne eivät osuneet viljavarastoalueelle tai aiheuttaneet merkittäviä vahinkoja.

Venäjän mukaan iskut osuivat tarkkuusohjuksilla ukrainalaiseen sotalaivaan ja Odesassa sijaitsevaan asekauppaan.

"Tämän ei pitäisi vaikuttaa - eikä tule vaikuttamaan - lähetysten alkamiseen", Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi useiden Afrikan maiden kiertueen aikana, että viljan viennille ei ole esteitä eikä mikään sopimuksessa estänyt Moskovaa hyökkäämästä sotilaalliseen infrastruktuuriin Ukrainassa.

Ennen hyökkäystä ja sen jälkeisiä pakotteita Venäjän ja Ukrainan osuus maailman vehnän viennistä oli lähes kolmasosa. Peskov sanoi, että YK:n on varmistettava, että Venäjän lannoitteiden ja muun viennin rajoitukset puretaan, jotta viljasopimus toimisi.

Putin kutsuu sotaa "erityissotaoperaatioksi", jonka tarkoituksena on demilitarisoida Ukraina ja kitkeä vaaralliset nationalistit. Kiova ja länsi kutsuvat tätä perusteettomana tekosyynä aggressiiviselle maankaappaukselle.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa