Liity verkostomme!

Euroopan energia turvallisuusstrategia

Kun Yhdysvallat lopettaa nestekaasun tuotannon, Euroopan turvallisuus on vaarassa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Tammikuussa 26thPresidentti Joe Biden ilmoitti suuren askeleen taaksepäin Yhdysvaltojen energiatoimituksissa Eurooppaan. Hallituksen päätöksellä "keskeyttää" uusien nesteytetyn maakaasun (LNG) laitosten luvat vaikuttavat syvästi Italian ja koko Euroopan unionin energiavarmuuteen. Päätös on ymmärrettävästi aiheuttanut huolta ja kritiikkiä ympäri Eurooppaa sekä hämmennystä. Miksi Yhdysvallat tietoisesti heikentäisi eurooppalaisten liittolaistensa energiavarmuutta ja antaisi Venäjän presidentille Vladimir Putinille taloudellista sysäystä? - kirjoittaa Claudio Scajola, entinen Italian talouskehitys- ja sisäministeri.

Se on sitäkin yllättävämpää, että kahden vuoden aikana Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan Eurooppa ja Yhdysvallat ovat edistyneet poikkeuksellisen ja ennennäkemättömällä tavalla kohti molempia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä energiavarmuuden alalla. Tämä prosessi sai alkunsa yksinkertaisesta tosiasiasta: oli kaikkien länsimaissa olevien etujen mukaista, että Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta vähennetään mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman pitkään. Energian toimitusvarmuus nousi NATO-maiden prioriteettilistan kärkeen.

Yhdysvaltain LNG-buumi osoittautui Euroopan etsimäksi pelastusköydeksi. Toimitukset Eurooppaan ovat nousseet 141 % vuodesta 2021, ja täysin kaksi kolmasosaa Amerikan viennistä tulee nyt Eurooppaan. Lisää tarvitaan tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Tämä on win-win. Yli 70,000 40 amerikkalaista työpaikkaa liittyy LNG-viennin tulevaisuuteen, ja tämän uuden eurooppalaisen kysynnän seurauksena Yhdysvaltain BKT kasvaisi jopa XNUMX miljardilla dollarilla. Näiden lukujen pitäisi kasvaa edelleen kysynnän kasvaessa.

Se, että kysyntä kasvaa, on varma. Uuden, varman energiansaannin ilmaantuminen Naton liittolaiselta on innostanut Euroopan valtiot pitkäjänteiseen energia-ajatteluun. Italia avasi uusimman LNG-terminaalinsa Toscanassa viime vuoden toukokuussa; toista miljardin dollarin varastoa rakennetaan parhaillaan Ravennassa, Adrianmeren rannalla. Kotimaani ei ole yksin: lapioita valmistellaan kaikkialla Euroopassa. Kaikkiaan 1 uutta LNG-laitosta on rakenteilla eri puolilla maanosaa. Sitoutuminen energiavarmuuteen ja uuteen infrastruktuuriin Euroopassa rahoittaa hyviä työpaikkoja ja menestyviä yrityksiä Yhdysvalloissa ainakin 33-luvun puoliväliin asti.

Tämä tuo meidät takaisin keskeiseen kysymykseen, jonka eurooppalaiset päättäjät kysyvät: miksi? Miksi presidentti Biden on lopettanut yhden viime vuosien merkittävimmistä länsimaisista turvallisuusprojekteista? Valkoisen talon ilmoittama syy on ympäristö, koska fossiiliset polttoaineet, kuten LNG, tarvitsevat enemmän tarkastelua. Tämä on vähemmän kuin vakuuttava. Eurooppa tunnetaan laajalti ilmastonmuutos- ja päästövähennystavoitteiden maailmanlaajuisena johtajana – mutta valtavirran eurooppalaiset puolueet eivät kuitenkaan koskaan tekisi tällaista päätöstä. Ilmastonmuutostavoitteet ja energiasiirtymä on saavutettava ihmiskunnan eduksi. Mutta ihmiskunta vaatii myös, että emme salli diktaattorien ja sodanlietsojien paeta. Lännen taloudellisten tai turvallisuusheikkouksien lisääminen ei auta ketään eikä edistä edistyksellisiä tavoitteita. Ainoa henkilö, jonka tavoitteita tämä päätös edistäisi, on Vladimir Putin.

Vuonna 2022 presidentti Biden teki henkilökohtaisen sitoumuksen Euroopalle tukeakseen siirtymistä pois Venäjän energiasta. Euroopan johtajat uskoivat hänen vilpittömyytensä, ja suurin osa lupauksista on toteutunut, sillä Yhdysvaltojen LNG muodostaa nyt lähes puolet kaikesta Euroopan LNG-tuonnista. Nyt huolenaiheena on, että se, mikä näytti pysyvältä ratkaisulta, voi päätyä väliaikaiseksi mirageksi. Kaksi vuosikymmentä 2000-2020 määritteli Euroopan liiallinen riippuvuus Venäjän energiasta ja heikko kotimainen päätöksenteko. Jos presidentti Bidenin politiikkaa ei käännetä, 2020- ja 2030-luvut määrittävät vuosikymmeniä epävarman tarjonnan ja ajoittaisten hintasokkien vuoksi. Italiassa ja kaikkialla Euroopassa katsomme näitä menneitä vuosia harvinaisena ja lyhyenä rauhallisena ja hyväntahtoisena ajanjaksona ja ihmettelemme, kuinka ihmeessä tällainen lupaava tilanne luovuttiin niin rennosti.

Presidentti Bidenin vuonna 2022 antama lupaus oli oikea lähestymistapa, mutta näyttää siltä, ​​että amerikkalainen suuri strategia on nyt korvattu taktisella virheellä. Ei ole liian myöhäistä korjata tämä virhe. Lupatauko on käännettävä.

Mainos

Kirjoittaja: Claudio Scajola, entinen Italian talouskehitys- ja sisäministeri.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa