Liity verkostomme!

energia

Energiaperuskirjasopimus: EU ilmoittaa eroavansa

SHARE:

Julkaistu

on

Euroopan unioni on ottanut viimeisen ja muodollisen askeleen irtautuakseen energiaperuskirjasta. Neuvoston puheenjohtaja, jota edusti puheenjohtajavaltio Belgia ja joka toimii unionin puolesta, antoi kirjallisen ilmoituksen energiaperuskirjasta tehdyn sopimuksen tallettajalle unionin eroamisesta sopimuksesta. Irtisanominen tulee voimaan vuoden kuluttua siitä, kun tallettaja on vastaanottanut ilmoituksen.

"Jäsenvaltioiden välillä löydetyn poliittisen kompromissin, joka tunnetaan nimellä Belgian tiekartta, ansiosta Euroopan unioni ja Euratom eroavat energiaperuskirjasta vuoden kuluttua", sanoi Tinne Van der Straeten, Belgian energiaministeri. "Muut jäsenvaltiot voivat tukea uudistettua sopimusta. Tämä kuvastaa neuvoston sisäisen työn ydintä; pystyä saavuttamaan tasapainoisia ratkaisuja rakentavien neuvottelujen ja kompromissien kautta."

Kahdella 30. toukokuuta 2024 tehdyllä päätöksellä Euroopan unionin neuvosto antoi lopullisen vihreän valon Euroopan unionille ja Euratomille erota energiaperuskirjasta. Samaan aikaan muut jäsenvaltiot voivat tukea sen nykyaikaistamista, kun niistä äänestetään seuraavassa energiaperuskirjakonferenssissa. Nämä päätökset liittyvät toisiinsa, koska ne muodostavat poliittisen kompromissin, joka tunnetaan Belgian energiaperuskirjasopimuksen etenemissuunnitelmana, kaksi pilaria.

Energiaperuskirja on vuonna 1998 voimaan tullut monenvälinen sopimus, joka sisältää muun muassa energia-alan investointisuojaa, riitojenratkaisua, kauttakulkua ja kauppaa koskevia määräyksiä.

Komissio esitti 7. heinäkuuta 2023 ehdotuksen neuvoston päätökseksi unionin eroamisesta energiaperuskirjasta sekä vastaavan Euratomin ehdotuksen, koska se ei katsonut sen olevan enää yhteensopiva EU:n ilmastotavoitteiden kanssa. Euroopan vihreä sopimus ja Pariisin sopimus, pääasiassa fossiilisten polttoaineiden jatkuvien investointien vuoksi.

Komissio ehdotti 1. maaliskuuta 2024 kahta ehdotusta neuvoston päätökseksi kannasta, joka on otettava Euroopan unionin ja Euratomin puolesta energiaperuskirjaa käsittelevän konferenssin asiaa koskevassa kokouksessa, ja siitä, että muut jäsenvaltiot hyväksyisivät tai eivät vastusta uudistettu energiaperuskirjasopimus.

Mainos

Neljä päätöstä hyväksyttiin virallisesti 30. toukokuuta 2024 neuvostossa saavutetun kompromissin kahdella pilarilla.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa