Liity verkostomme!

tiede

Kemikaaliturvallisuustestauksen mullistamiseen sitoutuneet tutkijat tapasivat Brysselissä

SHARE:

Julkaistu

on

Kirjailija: Jeanne Laperrouze, Altertox

Johtavat tutkijat Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta kokoontuivat Brysselissä kesäkuussa kartoittamaan tulevaisuutta kemikaaliturvallisuustestauksille, joissa etusijalla ovat etiikka, tarkkuus ja tehokkuus. Tehtävä: kehittää tieteellisiä testimenetelmiä, jotka voivat parantaa ihmisten terveyden ja ympäristön suojaa myrkyllisiltä aineilta.

Tämän aloitteen eturintamassa on PrecisionTox, vallankumouksellinen hanke, jota rahoittaa Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelma. Vuonna 2021 lanseerattu PrecisionTox hyödyntää genomiikan, datatieteen, toksikologian ja muiden alojen huippuluokan edistysaskeleita kehittääkseen uuden lähestymistavan menetelmiä (NAM) kemiallisten riskien arvioimiseksi turvautumatta selkärankaisilla tehtäviin kokeisiin.

PrecisionToxin lähestymistapa perustuu evoluution toksikologiaan, jonka mukaan eläimet reagoivat samankaltaisesti kemikaaleihin yhteisen evoluutiohistoriansa vuoksi. Tämä konsepti hyödyntää vaihtoehtoisia aineenvaihdunnan mallieliöitä, kuten hedelmäkärpäsiä ja varhaisen vaiheen seeprakalaa, ennustamaan kemiallisia vaikutuksia.

Viimeisen vuosikymmenen aikana NAM-kehityksessä on edistytty merkittävästi. Nämä menetelmät, jotka korvaavat perinteisen eläinkokeen, sisältävät: In vitro (testit soluilla), In silico (tietokonesimulaatiot), In chemico (kemialliset testit) ja vaihtoehtoisilla organismeilla tehdyt testit (biolääketieteen mallilajit, kuten hedelmäkärpäset tai vesikirput, jotka ovat myös hyvin tunnettuja ja tiedemiesten pitkään käyttämiä vartioina ympäristön terveyden ja saastumisen seurantaan). 

Nämä innovatiiviset menetelmät lupaavat noudattaa yhteiskunnallisia eettisiä standardeja ja samalla tarjota parempaa tarkkuutta, alhaisempia kustannuksia ja nopeampia tuloksia. "Ihmisten terveyden kannalta kemiallinen saastuminen on ensimmäinen huolenaihe tällä planeetalla, sillä se aiheuttaa kolme kertaa enemmän ennenaikaisia ​​kuolemia kuin malaria, tuberkuloosi ja AIDS yhteensä", selittää hankkeen koordinaattori John Colbourne. "Siirtyminen tarkkuustoksikologiaan on enemmän kuin eläinten hyvinvointia koskeva huolenaihe; se on kilpailu haitallisten kemikaalien tunnistamiseksi ja poistamiseksi ympäristöstä." Kaikki PrecisionTox-kumppanit ovat samaa mieltä siitä, että evoluution toksikologia on tapa nopeuttaa kemikaaliturvallisuusarviointia, ja ovat innokkaita osoittamaan tämän lähestymistavan pätevyyden.

Kuitenkin niiden selkeistä eduista huolimatta NAM:ien laajalle levinnyt käyttöönotto kohtaa edelleen useita haasteita. Näiden uusien menetelmien luotettavuudesta ja ennustetarkkuudesta ollaan jatkuvasti huolissaan. Nykyiset sääntelykehykset sopeutuvat usein hitaasti uusiin testausmenetelmiin, ja ne ovat edelleen vahvasti riippuvaisia ​​perinteisistä eläinpohjaisista testeistä niiden puutteista huolimatta. Lisäksi muutosvastarinta, oikeudellisista epävarmuustekijöistä johtuva sidosryhmien luottamuksen puute sekä uusien menetelmien riittämätön koulutus estävät edistymistä. Vuoden 2023 PrecisionTox raportti, joka perustuu sidosryhmien, mukaan lukien teollisuuden edustajien, sääntelyviranomaisten ja päättäjien, haastatteluihin, korostaa näitä esteitä.

Mainos

Poliittisella puolella sääntelyympäristö on kuitenkin edistynyt viimeisen vuosikymmenen aikana, alkaen EU:n vuonna 2013 hyväksymästä kosmetiikka-asetuksesta, joka kieltää eläimillä testatun kosmetiikan myynnin. Tätä sääntelymuutosta on seurannut 17 muuta maata, mikä on luonut ennakkotapauksen NAM:ien laajemmalle hyväksymiselle muilla aloilla ja alueilla. Vuonna 2021 Euroopan parlamentti hyväksyi a päätöslauselma kehottaa laatimaan EU:n toimintasuunnitelman eläinten käytön lopettamiseksi tutkimuksessa, testauksessa ja koulutuksessa. Euroopan komissio kehittää parhaillaan a roadmap eläinkokeiden asteittaisesta lopettamisesta kemikaaliturvallisuusarvioinneissa vastaamalla eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen "Save Cruelty-Free Cosmetics – Commit to a Europe Without Animal Testing". Kosmetiikkatuoteasetus, joka lupaa pitää uudet Euroopan parlamentin jäsenet kiireisinä tulevina vuosina.

Tämä lainsäädäntöohjelma tarjoaa tilaisuuden voittaa näiden uusien menetelmien käyttöönoton haasteet. Yhteisiä ponnisteluja tarvitaan tieteellisen valmiuden parantamiseksi, institutionaalisten esteiden poistamiseksi ja oikeusvarmuuden varmistamiseksi NAM:ien käytölle. Lisääntynyt yhteistyö, kattava koulutus ja joustavat sääntelykehykset ovat välttämättömiä, jotta NAM voidaan integroida tehokkaasti kemikaaliturvallisuustestaukseen. Nämä ponnistelut ovat ratkaisevan tärkeitä tulevalle Euroopan komissiolle Green Dealin, erityisesti EU:n kestävän kehityksen kemiallisen strategian, täytäntöönpanon turvaamiseksi, mikäli Euroopan komission ja parlamentin painopisteet eivät muutu.

Birminghamin yliopisto yhdessä 14 muun kumppanin kanssa Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta johtaa PrecisionTox-aloitetta. Yhdessä kahden muun EU-rahoitteisen hankkeen, ONTOXin ja RISK-HUNT3R:n kanssa nämä konsortiot edustavat 60 miljoonan euron investointia seuraavan sukupolven riskien arvioinnin edistämiseen. He ovat yhdistäneet voimansa alle Aspis klusteri, joka vaihtaa tietoja ja ratkaisuja EU:n sääntelyviranomaisten kanssa, jotta perinteisistä eläinkokeista luopuisi.

Tämä yhteistyö on keskeinen askel kohti turvallisempia, eettisempiä ja tarkempia kemikaaliturvallisuusarviointeja, mikä merkitsee merkittävää virstanpylvästä tieteen ja sääntelyn kehityksessä. Kun nämä innovatiiviset menetelmät saavat vetovoimaa, ne lupaavat muuttaa kemikaaliturvallisuustestausta, suojella ihmisten terveyttä ja suojella ympäristöä samalla kun ne mukautuvat kehittyviin yhteiskunnallisiin arvoihin.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa