Liity verkostomme!

Aikuiskoulutus

Komissio ryhtyy toimiin elinikäisen oppimisen ja työllistettävyyden parantamiseksi

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Porton sosiaalihuippukokouksessa toukokuussa EU:n johtajat suhtautuivat myönteisesti EU:n tason tavoitteeseen, jonka mukaan 60 prosenttia kaikista aikuisista osallistuu koulutukseen joka vuosi vuoteen 2030 mennessä. Tänään komissio on ottanut tärkeän askeleen auttaakseen jäsenvaltioita saavuttamaan tämän tavoitteen esittämällä ehdotuksia. neuvoston suosituksille henkilökohtaisista oppimistileistä ja mikrovaltuuksista, kuten asiakirjassa ilmoitettiin Taitojen esityslista ja Euroopan koulutusalueen tiedonanto ja 2020.

Vahva osaaminen avaa mahdollisuuksia yksilöille, tarjoaa turvaverkon epävarmoina aikoina, edistää osallisuutta ja sosiaalista edistymistä sekä tarjoaa taloudelle ammattitaitoista työvoimaa, jota tarvitaan kasvuun ja innovaatioihin. Sekä digitaalisen että vihreän siirtymän onnistuminen riippuu työntekijöistä, joilla on oikeat taidot. COVID-19-pandemia vauhditti entisestään työvoiman uudelleen- ja koulutustarvetta sopeutuakseen muuttuviin työmarkkinoihin ja vastatakseen kysyntään eri sektoreilla.

Liian harvat osallistuvat kuitenkin säännölliseen oppimistoimintaan peruskoulutuksen jälkeen, koska heillä ei usein ole taloudellisia resursseja tai aikaa kehittyä ja oppia uusia taitoja tai he eivät ole tietoisia oppimismahdollisuuksista ja niiden eduista. Esimerkiksi tietyn tason digitaalisia taitoja vaaditaan yli 90 prosentissa nykyisistä työpaikoista ja lähes kaikilla aloilla, mutta vuonna 56 vain 2019 prosentilla aikuisista oli digitaaliset perustaidot.

Tänään hyväksytyt kaksi uutta ehdotusta, jotka koskevat henkilökohtaisia ​​oppimistilejä ja mikrovaltuutuksia, auttavat vastaamaan näihin haasteisiin avaamalla ihmisille enemmän mahdollisuuksia löytää oppimistarjouksia ja työmahdollisuuksia.

Yksilölliset oppimistilit

Komission ehdotuksella pyritään varmistamaan, että jokaisella on pääsy heidän tarpeisiinsa räätälöityihin koulutusmahdollisuuksiin koko elämänsä ajan riippumatta siitä, onko hän työssä vai ei.

Tätä varten ehdotetussa neuvoston suosituksessa käsitellään tärkeimpiä pullonkauloja, joiden vuoksi ihmiset aloittavat koulutuksen tänään – motivaatiota, aikaa ja rahoitusta – pyytämällä jäsenvaltioita yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa:

Mainos
  • Luo henkilökohtaisia ​​oppimistilejä ja tarjoa koulutusoikeuksia kaikille työikäisille aikuisille;
  • määrittelemään luettelon työmarkkinoiden kannalta merkityksellisestä ja laadukkaasta koulutuksesta, jolle voidaan myöntää rahoitusta henkilökohtaisista oppimistileistä, ja saatettava se saataville digitaalisen rekisterin kautta, esimerkiksi mobiililaitteesta, ja
  • tarjoavat mahdollisuuksia uraohjaukseen ja aiemmin hankittujen taitojen validointiin sekä palkallista koulutusvapaata.

Tämän ehdotuksen innovatiivinen puoli on, että se asettaa yksilön suoraan taitojen kehittämisen keskiöön. Se kehottaa myös jäsenvaltioita mukauttamaan rahoitusta yksilöiden koulutustarpeiden mukaan.

Mikrotunnisteet

Mikrovaltuutukset todistavat oppimistulokset pienen oppimiskokemuksen (esim. lyhytkurssi tai koulutus) jälkeen. Ne tarjoavat joustavan, kohdistetun tavan auttaa ihmisiä kehittämään tietoja, taitoja ja pätevyyttä, joita he tarvitsevat henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kehitykseensä.

Komission ehdotuksella pyritään saamaan mikrovaltuutukset toimimaan instituutioiden, yritysten, alojen ja rajojen yli. Tätä varten jäsenvaltioiden olisi sovittava seuraavista:

  • Yhteinen määritelmä mikrovaltuuksille;
  • niiden kuvauksen vakioelementit ja;
  • niiden suunnittelun ja julkaisun keskeiset periaatteet.

Tavoitteena on varmistaa, että mikrovaltuutukset ovat korkealaatuisia ja myönnetty läpinäkyvästi, jotta voidaan rakentaa luottamusta siihen, mitä ne sertifioivat. Tämän pitäisi tukea mikrotodistusten käyttöä oppijoille, työntekijöille ja työnhakijoille, jotka voivat hyötyä niistä. Ehdotuksessa esitetään myös suosituksia mikrovaltuuksista koulutuksessa ja työmarkkinapolitiikassa. Tämän pitäisi antaa ihmisille mahdollisuus oppia uusia tai lisätaitoja räätälöidyllä tavalla, joka kattaa kaikki. Eurooppalainen lähestymistapa mikrovaltuuksiin on keskeinen lippulaiva saavuttaa a 2025in eurooppalainen koulutusalue. Ne voivat olla osa opetustarjousta, joka sisältyy yksittäisiin oppimistileihin.

Eurooppalaisen elämäntavan edistäminen Varapresidentti Margaritis Schinas sanoi: ”Taidot ja osaamisen kehittäminen ovat avain menestykseen, osallisuuteen ja integroitumiseen. Ne auttavat ihmisiä sopeutumaan muutokseen, menestymään ja osallistumaan. Myös taidot ovat kasvun kannalta tärkeitä. Tämänpäiväiset ehdotukset varmistavat, että koulutusta voi tapahtua milloin tahansa elämässä ja että se on joustavaa ja kaikkien saatavilla. Tämä on hieno askel saada enemmän ihmisiä mukaan oppimis- ja harjoittelumahdollisuuksiin jättämättä ketään jälkeen."

Innovaatioista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisoasioista vastaava komissaari Mariya Gabriel sanoi: "Oikeudenmukaisen siirtymän varmistamiseksi on erittäin tärkeää, että jokaisella on pääsy joustaviin, modulaarisiin ja helppokäyttöisiin oppimis- ja koulutusmahdollisuuksiin henkilökohtaisesta tilanteestaan ​​riippumatta. Eurooppalainen lähestymistapa mikrovaltuuksiin helpottaa näiden oppimiskokemusten tunnustamista ja validointia. Se vahvistaa korkeakoulujen, ammatillisten oppilaitosten roolia elinikäisen oppimisen tekemisessä todellisuutta kaikkialla EU:ssa ja edistää niiden saatavuutta entistä monipuolisemman oppijaryhmän ulottuville.

Työllisyydestä ja sosiaalisista oikeuksista vastaava komissaari Nicolas Schmit sanoi: ”Koulutuksen ja koulutuksen ei pitäisi pysähtyä, kun poistut koulun porteista. Nyt enemmän kuin koskaan ihmisten on kehitettävä taitojaan koko työuransa ajan vastatakseen nopeasti muuttuvien työmarkkinoiden vaatimuksiin. Komission ehdotukset henkilökohtaisista oppimistileistä ja mikroluokituksista auttavat meitä saavuttamaan eurooppalaisessa sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintasuunnitelmassa asetetun tavoitteen, jonka mukaan 60 prosenttia kaikista aikuisista osallistuu koulutukseen joka vuosi vuoteen 2030 mennessä. Elinikäinen oppiminen on otettava vakavasti Eurooppa. Se on paras investointi, ja se on myönteistä työntekijöille, työnantajille ja koko taloudelle."

Seuraavat vaiheet

Ehdotuksista neuvotellaan jäsenmaiden kanssa. Kun neuvosto on hyväksynyt ne, komissio tukee jäsenvaltioita, työmarkkinaosapuolia ja asiaankuuluvia kumppaneita näiden neuvoston suositusten täytäntöönpanossa. Yksittäisten oppimistilien raportointi ja seuranta tehdään osana eurooppalaisen lukukauden sykliä.    

Tausta

Oikeus koulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen on kirjattu lakiin Euroopan Pilari sosiaalisten oikeuksien (periaate 1). Kaikilla ihmisillä tulee olla jatkuva pääsy laadukkaaseen koulutukseen ja heidän tarpeisiinsa vastaavan valikoiman mahdollisuuksia taitojen kehittämiseen. Taidot ovat yksilöiden menestymisen rakennuspalikoita jatkuvasti muuttuvilla työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa.

At Porton sosiaalinen huippukokous ja kesäkuun Eurooppa-neuvostossa johtajat ilmaisivat tyytyväisyytensä EU:n vuoden 2030 yleistavoitteisiin, jotka on asetettu Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintasuunnitelmassa. Tähän sisältyy tavoite, että 60 % kaikista aikuisista osallistuu koulutukseen joka vuosi vuoteen 2030 mennessä. Tämä on osa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintasuunnitelman päätavoitteita. Vuodesta 2016 lähtien kuitenkin vain 37 % osallistuu vuosittaiseen koulutukseen joka vuosi, ja aiemmin on havaittu pientä kasvua. Jos nämä suuntaukset jatkuvat, asetettuja tavoitteita ei saavuteta, minkä vuoksi nämä aloitteet ovat tärkeitä henkilökohtaisten oppimistilien ja mikroluokkien osalta. Tänään esitetyissä ehdotuksissa jäsenvaltioita kehotetaan työskentelemään yhteistyössä työmarkkinaosapuolten ja asianomaisten osapuolten kanssa, jotta ammattitaidon täydentämisestä ja uudelleenkoulutuksesta tulisi todellisuutta kaikille.

Ehdotukset neuvoston suositukseksi henkilökohtaisista oppimistileistä ja neuvoston suositukseksi elinikäisen oppimisen ja työllistettävyyden mikrovaltuuksista ovat viimeiset XNUMX lippulaivatoimesta, jotka ilmoitettiin Eeurooppalaisen osaamisohjelman ja Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintasuunnitelma. Eurooppalainen lähestymistapa mikrovaltuuksiin on myös tärkeä lippulaiva saavuttaa eurooppalainen koulutusalue vuoteen 2025 mennessä.

Lisätietoja

Kysymykset ja vastaukset: ILA ja mikrotunnisteet

Factsheet

Komission ehdotus neuvoston suositukseksi henkilökohtaisista oppimistileistä

Komission ehdotus neuvoston suositukseksi elinikäisen oppimisen ja työllistettävyyden mikrovaltuuksista

Eurooppalainen osaamisohjelma

Euroopan Pilari sosiaalisten oikeuksien

Tiedonanto eurooppalaisen koulutusalueen toteuttamisesta vuoteen 2025 mennessä

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa