Liity verkostomme!

Talous

Tarvittavat toimet kahvin saannin, viljelijöiden tulojen ja biologisen monimuotoisuuden turvaamiseksi

SHARE:

Julkaistu

on

Kahviyhtiöiden toimimattomuus uhkaa maailmanlaajuista kahvin tarjontaa sekä viljelijöiden toimeentuloa ja luontoa, kertoo 2023 Coffee Barometer, syvällinen raportti alan kestävyyden tilasta. Se varoittaa, että EU:n metsien hävittämisen vastaisista laeista huolimatta metsien raivaus jatkuu vauhdilla, kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Noin 130,000 20 hehtaaria metsää on menetetty vuosittain viimeisen XNUMX vuoden aikana, koska kahvinviljelyyn raivataan maata viljelijöiden yrittäessä tulla toimeen. Silti heidän tulonsa ovat köyhyysrajan tasolla tai sen alapuolella kahdeksassa kymmenestä suurimmasta kahvintuottajamaasta. Tämä todellisuus uhkaa koko alaa ja sillä on vaarallisia ympäristövaikutuksia.

Ethos Agriculturen Conservation Internationalin ja Solidaridadin tuella tuottama Coffee Barometer varoittaa myös, että ilmastonmuutoksen aiheuttamat lämpötilan nousut voivat vähentää merkittävästi kahvinviljelyyn soveltuvan maan määrää vuoteen 2050 mennessä. ”Kahvin kysynnän kasvu yhdistettynä alhaisiin tuloihin ja yhä tuottoisempi maa saattaa kannustaa maanviljelijöitä laajentamaan tilojaan korkeammalle tasolle ja aiemmin koskemattomaan metsään." sanoo Sjoerd Panhuysen Ethos Agriculturesta, joka haluaa kahviteollisuuden ryhtyvän ennakoiviin toimiin ja investoivan merkittävästi kestävän kahvin tuotannon, kaupan ja kulutuksen edistämiseen.

Vuoden 2023 Barometri merkitsee myös Coffee Brew Index -indeksin julkaisua, joka arvioi maailman 11 suurimman kahvinpaahtoyrityksen kestävyyttä ja sosiaalisia sitoumuksia. Vaikka johtajia ja jälkeenjääneitä on, kaikki yritykset eivät pysty käsittelemään kriittisiä ongelmia kahvin toimitusketjuissaan. Vain kaksi paahtimoa, Nestlé ja Starbucks, julkistavat kehitettyjä strategioita sosiaalisten ja kestävän kehityksen tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Vaikka useimmat indeksin yritykset ovat asettaneet itselleen kunnianhimoisia kestävän kehityksen sitoumuksia, niistä usein puuttuu mitattavissa olevia, ajallisesti sidottuja tavoitteita. Viisi suurimmista paahtimoista luottaa edelleen ad hoc -kertaluonteisiin projekteihin ja investointeihin. Nämä eivät välttämättä ole osa laajempaa strategiaa sosiaalisten, ympäristöllisten ja taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseksi, vaan keskittyvät ensisijaisesti tehokkuuden ja kahvin laadun parantamiseen.

”Mikään strategia, josta puuttuu aikasidonnaiset ja mitattavissa olevat tavoitteet, ei ole strategia. Sitoumukset, joissa ei ole menestystä mittaavaa mittaria, eivät kannusta tarvittavaa sitoutumista toimitusketjuun merkittävään edistymiseen”, sanoo Andrea Olivar, Solidaridadin strategia- ja laatujohtaja Latinalaisessa Amerikassa. Useimmat paahtimoyritykset parantavat vastuullisuusvaltuuksiaan osallistumalla aloitteisiin muiden kanssa sidosryhmien mutta ne edistyvät vain vähän, koska sitovia sitoumuksia ei ole.   

Barometri kyseenalaistaa myös teollisuuden valmiuden noudattaa EU:n metsien hävitysasetusta ja kehottaa yrityksiä sitoutumaan siihen. Vuonna 2025 voimaan tuleva asetus on uraauurtava pyrkimys varmistaa, että suuret globaaleilla hyödykkeillä kauppaa käyvät yritykset eivät edistä maailmanlaajuista metsäkadoa. Se asettaa yritysten velvollisuuden todistaa, etteivät niiden toimittajat aiheuta metsien hävittämistä. 

Mainos

Vaarana on, että yritykset voivat välttää niin sanottuja "riskialttiita" maailman osia, joissa asetuksen noudattaminen on raskaampaa. Tämä tarkoittaa, että he voivat hankkia kahvinsa kehittyneemmistä maista, kuten Brasiliasta, jossa viljelijöillä on enemmän resursseja valmistautua uusiin vaatimuksiin ja menestyä sen järjestelmän puitteissa.

Riskialtisemmissa paikoissa, kuten useimmissa Afrikan kahvintuottajamaissa, viljelijät ovat pienimuotoisia ja hajanaisia, ja heiltä puuttuu tarvittava hallituksen tuki todistaakseen noudattamisen ja sopeutuakseen uuteen asetukseen. Nämä ovat usein myös mahdollisen metsäkadon rajoja. Maanviljelijät, jotka menettävät pääsyn Euroopan markkinoille, voivat joutua laajentamaan tilojaan metsäalueille tuottaakseen enemmän kahvia, jota myydään halvemmalla markkinoilla, joilla metsäkadon ja työolojen säännöt ovat vähemmän tiukat. 

Kahvia tuottaa arviolta 12.5 miljoonaa maanviljelijää noin 70 maassa, mutta vain viiden (Brasilian, Vietnamin, Kolumbian, Indonesian ja Hondurasin) osuus maailman kahvin tarjonnasta on 85 prosenttia. Loput 15 % tuottaa 9.6 miljoonaa kahvintuottajaa, usein pieniä ja taloudellisesti epävarmoja viljelijöitä, joilla ei ole tarvittavia resursseja täyttääkseen kestävyysstandardeja tai löytääkseen vaihtoehtoisia tulonlähteitä. Heidän tarpeensa eroavat muista ja edellyttävät räätälöityjä ratkaisuja, jotka vastaavat heidän kohtaamiinsa usein radikaalisti erilaisiin taloudellisiin ja oikeudellisiin realiteetteihin.

Barometrin kirjoittajat väittävät, että jos suuret kahvinpaahtajat suhtautuvat vakavasti köyhyyden ja metsäkadon torjuntaan, niiden on vältettävä tällaisten viljelijöiden sulkemista toimitusketjunsa ulkopuolelle. Kahviyhtiöillä on resurssit tuplata toimintaansa ja investoida näille haavoittuville alueille paikallisesti yhteistyössä hallituksen, kansalaisyhteiskunnan ja tuottajaryhmien kanssa. Räätälöidyt ratkaisut edellyttävät tuottajien prioriteettien ja näkemysten kuuntelemista ja mielekkäiden investointien tekemistä. 

"Investoiminen haavoittuvien maisemien viljelijäyhteisöihin saattaa tuntua riskialtiselta vaihtoehdolta, mutta nämä investoinnit ovat välttämättömiä riskien vähentämiseksi ja maailmanlaajuisen metsäkadon perimmäisten syiden torjumiseksi samalla kun vältetään haavoittuvien pienviljelijöiden syrjäyttäminen globaaleilta markkinoilta", sanoo kestävän kehityksen johtaja Niels Haak. Kahvikumppanuudet Conservation Internationalissa.

EU:n ja maailman suurten kahviyhtiöiden on työskenneltävä varmistaakseen, etteivät metsäkadon estämisen kustannukset joudu jo nyt köyhyydessä elävien harteille. Barometrin kirjoittajat kehottavat Euroopan unionia tukemaan metsien hävittämistä koskevan asetuksen täytäntöönpanoa erilaisilla liitännäistoimenpiteillä, joilla minimoidaan vaikutukset pienviljelijöihin ja tuetaan kahvintuottajamaita niiden kestävässä siirtymävaiheessa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa