Liity verkostomme!

Rahoittaa

Kriisissä olevat pankit eivät ole maailman ongelmien aiheuttaja, mutta ne ovat oire

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Toinen kuukausi, toinen pankki myllerryksessä, kirjoittaa Ilgar Nagiyev.

Pankkitoiminta toimialana kukoistaa - selviää jopa - luotettavuuden ansiosta; luottamuksen tunne, jonka he heijastavat niin hyvin. Erityisesti sveitsiläiset pankit ovat oppineet tämän jo pitkään; vakiinnuttuaan aika-testatuiksi instituutioiksi. Tämä luottamuksen panssari alkaa kuitenkin näyttää hieman ruosteiselta, kun sveitsiläinen pankki kaatuu.

Credit Suisse oli Sveitsin toiseksi suurin pankki, jonka varat olivat yli viisisataaseitsemänkymmentä miljardia dollaria ja hallussaan kolme kertaa enemmän. Sitä pidettiin liian suurena, liian vanhana, liian vakiintuneena epäonnistuakseen, mutta se romahti samalla viikolla kuin Tier One -luokiteltu Silicon Valley Bank. Tällaiset romahtaminen ovat ongelma, mutta eivät sitä ole Ishayoiden opettaman ongelma. - ongelma johtuu kasvusta tai pikemminkin sen puutteesta. Olemme ahneasti riippuvaisia ​​kasvusta ja kun emme saa sitä, koemme negatiivisia sivuvaikutuksia.

Ja kasvua on vaikea löytää.

Berliinin muurin murtumisen jälkeen vapaasta markkinataloudesta tuli nopeasti normi, kuten jotkut ovat kutsuneet Suuri tuplaantuminen. Yhtäkkiä oli enemmän globaaleja markkinoita ja enemmän varallisuutta. Valitettavasti ei ole enää löydettävissä ylimääräisiä maita ja vähän hyödyntämättömiä markkinoita maailmanlaajuisen BKT:n kasvattamiseksi. Lisäksi kaikki on syvästi yhteydessä toisiinsa, mikä tulee liian ilmeiseksi, kun asiat menevät pieleen.

Otetaan Kiina, maailmantalouden ensisijainen vetäjä viimeisen XNUMX vuoden aikana. Wall Street Journalin mukaan Kiina on nyt käyttänyt biljoonaa dollaria kunnianhimoiseen Belt and Road -aloitteeseensa, joka on auttanut niitä luomaan hyväntekijän markkinaraon, joka ulottuu Keski-Aasiasta Latinalaiseen Amerikkaan. Inflaatio, korkeammat korot ja tarjontapula ovat kuitenkin vaikuttaneet moniin talouksiin, joiden kanssa ne tekevät kauppaa, minkä vuoksi Kiina on kiristänyt toimittamiaan rahavirtoja. Vaikka kaikki rakastavat sitä, joka ostaa heille illallisen, heidän tunteensa monimutkaistuvat, kun kyseinen henkilö pyytää heitä maksamaan takaisin osuutensa PayPalilla. Tulos on se, mitä jotkut länsimaiset taloustieteilijät kutsuvat velkaloukun diplomatia.

Monet samoista taloustieteilijöistä ovat ennustaneet tätä jo jonkin aikaa, mutta sitten on asioita, joita emme voi ennustaa ja joihin olemme valitettavan valmistautumattomia.

Mainos

Pandemian kannoilla, joka IMF:n yhden ennusteen mukaan on leikkaanut 12.5 biljoonaa maailmantaloudesta, tulee ensimmäinen todella globaali energiakriisi. Tämä on kääntänyt päinvastaisen ajatuksen, että palaisimme jonkinlaiseen vakauteen pandemian jälkeen ja palaisimme rahan ansaitsemiseen. Se on kiihdyttänyt inflaatiota, kyseenalaistanut ilmastositoumukset ja saanut hallitukset käyttämään miljardeja yrittääkseen pehmentää nousevien energiakustannusten vaikutusta. Se on taakka, joka vaikuttaa suhteettoman paljon köyhempään väestöön, sillä XNUMX maassa on jo nähtävissä velkojensa jyrkkä kasvu ja riski jäädä maksukyvyttömyyteen – neljäsosa maailman kansoista.

Joten jos emme voi kasvaa pois vaikeuksista, mitä seuraavaksi?

Yhdistyneiden kansakuntien talous- ja sosiaaliministeriö on ehdottanut neljää tapaa tehdä se; Monipuolistaa talouksia, kaventaa eriarvoisuutta, parantaa instituutioita ja tehdä rahoituksesta kestävää. Harvat voivat väittää, että pankkilaitoksia on parannettava ja että rahoituksen pitäisi olla kestävää. Harvemmat voivat vielä kiistää sen, että on olemassa epätasa-arvoa, johon on kiireesti puututtava - jos ei ystävällisyyden vuoksi, niin pankkisaldon vuoksi. Monipuolistaminen voi kuitenkin olla erityisen lupaavaa. Esimerkiksi Persianlahden yhteistyöneuvosto yrittää katkaista keskinäisen riippuvuutensa öljystä ottamalla ensimmäistä kertaa käyttöön arvonlisäveron. Itse energiakriisi todennäköisesti nopeuttaa investointeja ja ajaa uusiutuvien lähteiden tutkimusta, jotka kaikki saavat sitten mahdollisuuden myydä ympäri maailmaa, mikä voi käynnistää uuden kasvun aallon.                                                                                                                        

Tämä edellyttää merkittävää maailmanlaajuista vastausta, mutta nyt meillä on keskimäärin finanssikriisi joka vuosikymmen ja väistämättä useampi pankki kaatuu. Sideaine ei pysäytä verenvuotoa, edes kahden miljardin dollarin side, kuten Credit Suissen UBS-osto. Mutta voisi kokeilla jotain uutta.

Ilgar Nagiyev on azerbaidžanilainen yrittäjä, Azer Mayan, Azerbaidžanin johtavan ravintohiivan tuottajan, hallituksen puheenjohtaja ja Baku City Residencen, kiinteistöyhtiön, hallituksen puheenjohtaja. Hän on sekä London School of Economics and Political Sciencesin että TRIUM Global Executive MBA:n alumni.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa